Joi,
28.03.2024
Cer Senin
Acum
11°C

Lupta lui Andrei. Sa fie degeaba?

Acum are 4 luni și 4 kilograme, dar până să ajungă aici, Andrei a trecut peste obstacole greu de imaginat. S-a născut la doar 25 de săptămâni și cântărea, la naștere, doar 900 de grame. Cât palma unui om matur, spun medicii, care nici acum nu își explică miracolul prin care băiețelul a supraviețuit. Dorinţa sa imensă de a trăi este singura explicaţie pe care specialiştii o pot da.

Dar lupta sa titanică, de om care cântărea cât trei portocale, poate să fie degeaba. Băieţelul are nevoie în continuare de kinetoterapie, de supraveghere atentă şi, mai ales, de o familie, după ce mama sa l-a abandonat la doar trei zile după naştere. Probabil că femeii, în vârstă de 26 de ani, i s-a părut un drum prea greu de parcurs alături de un copil care s-a născut cu probleme medicale grave. Poate nu își închipuia că va trece peste probleme de o sută de ori mai ușor decât un adult. Sau poate, pur și simplu, nu și l-a dorit. Cert este că Andrei nu poate face singur față lumii în care s-a născut. O lume în care până și sistemul este împotriva lui.

Medici, în loc de mamă

Îi are, însă, de partea lui, pe medicii și pe asistentele cu suflet mare de la secția de Neonatologie a Spitalului Clinic Județean din Sibiu. Poate părea o poveste în răspăr, într-o țară în care tot ceea ce se aude despre medici este fie că au greșit, fie că au luat șpagă. De această dată, însă, medicii și asistentele au stat lângă copil minut de minut. Ei, și nu mama băiețelului, l-au spălat, i-au dat să mănânce, l-au plimbat și l-au mângâiat. Și tot ei sunt cei care, acum, încearcă să-i găsească o familie. Nu statul.

În loc să audă un cântec de leagăn, în primele lui zile de viață, Andrei nu a auzit nimic. A stat o săptămână în comă, iar asistentele îl întorceau de pe o parte pe cealaltă ca pe o bucată inertă de scândură. În fiecare dimineață, când deschideau ușa salonului, se așteptau să nu îl mai găsească în viață. “În afară de problemele legate de imaturitatea pulmonară, care au fost foarte serioase şi pentru care am fost nevoiţi să-l intubăm şi să-l ventilăm asistat 54 de zile şi să-l ţinem ulterior pe încă un aparat de respirat încă o lună de zile - în afară de asta, de la naştere a avut o hemoragie cerebrală severă, care ne-a dat, iarăşi, de furcă. Pentru asta nu avem foarte multe soluţii, din păcate, însă asta a complicat foarte mult lucrurile. Aproape o săptămână a fost în comă, imediat după naştere. A luptat atât de mult să trăiască şi a demonstrat că vrea să trăiască, că merită o viaţă mai bună...”, este convins medicul-șef al secției de neo-natologie, dr. Livia Ognean.

Toată lumea s-a ataşat de micuţ, care a ajuns, după atâtea greutăţi, să respire, să mănânce, să zâmbească la fel ca un copil normal.

„Are o putere mare de luptă mai mare decât vă puteţi imagina. Poate mai mare decât a unui adult. Toți prematurii pe care îi avem aici sunt foarte luptători”, crede Mirela, una dintre asistentele care îl plimbă pe Andrei în brațe, ca să-l liniștească.

Singurul copil. Abandonat

Mama lui Andrei a plecat din maternitate, singură, după doar 3 zile de la naştere. Medicii au chemat-o înapoi şi s-a întors doar pentru îndeplinirea formalităţilor. Chiar dacă asistentele i-au pus fiul în braţe, mama nici n-a vrut să se uite la el. Din tot ce știu asistentele despre familie, Andrei ar fi, culmea, singurul copil al femeii.

„S-a realizat o consiliere psihologică cu mama copilului, în vederea reintegrării sale în cadrul familiei, dar această consiliere nu a avut rezultate, în sensul că mama a refuzat să îşi preia copilul”, declară purtătorul de cuvânt al Spitalului Clinic Județean, Decebal Todăriță.

Medicii şi asistentele de la maternitate au postat fotografiile şi povestea lui Andrei pe reţelele de socializare, în speranţa că îi vor putea găsi o familie.

„Soluţia optimă pentru el, credem noi, este să meargă într-o familie. Îi iubim şi ţinem la ei, dar loc de mamă, e foarte greu să ţii. Andrei este un copil foarte cuminte, în afară de niște colici care au apărut în ultima vreme, nu ne face nicio problemă. Este puțin mai trist decât ceilalți copii, totuși. Nu zâmbește decât în somn. Când e treaz, e foarte serios”, mai spune dr. Ognean.

“Nu este adoptabil”

Procedurile greoaie, birocraţia stufoasă fac şi mai complicată situaţia copilului.

„Cazul a ajuns în atenţia noastră, urmează să identificăm mama şi să luăm declaraţii de la aceasta, dacă se poate ocupa de îngrijirea, creşterea şi educarea copilului. În urma declaraţiilor făcute de aceasta, urmează să identificăm o măsură de plasament pentru copil. În acest moment, copilul nu este adoptabil”, explică purtătorul de cuvânt al Direcției generale de Asistență Socială și Protecția Copilului, Beatrice Muntean.

Pentru ca Andrei să poată fi adoptat, este nevoie de acordul scris al mamei naturale. Chiar şi aşa, şansele lui la o familie iubitoare sunt destul de mici. Doar 18 cupluri din Sibiu au în acest moment atestat pentru adopţie.
 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

6 comentarii

Adriana

Acum 10 ani

Cum il putem ajuta?
Raspunde

medic

Acum 10 ani

exista deja cel putin 2 familii care l-ar adopta, atata ca propria lui mama nu e de acord, desi nu il ingrijeste ea.
Raspunde

ELLA

Acum 10 ani

EU AM SA MA INTERESEZ CE PASI TREBUIE URMATI SI VREAU SA IAU ACEST COPIL SA-L CRESC , CU TOT DRAGUL ! E IN INGERAS , UN SUFLETEL NEVINOVAT CARE LUPTA SI VREA SA TRAIASCA . HAIDETI SA NU-L LASAM , SA NU-I FIE ZBUCIUMUL IN ZADAR . VREA SI TREBUIE SA TRAIASCA INTR-O FAMILIE IUBITOARE .
Raspunde

irina

Acum 10 ani

Legea actual zice ca daca 1 an zile parintii /rudele pana la gr4 nu colaboreaza cu autoriatile sau refuza sau nu viziteaza copilul, copilul trebuie declarat adoptabil. Deci poate sa refuze mama si toate rudele, dupa 1 an poate fi declarat adoptabil. Atata doar ca la partea asta directiile se misca f greu, nu cunosc legea, nu sunt interesati etc....
Raspunde

joseph

Acum 10 ani

După vagile mele cunoştinţe in domeniu, parcă mai exista şi decăderea din drepturile părinteşti.
Raspunde

Ramona

Acum 10 ani

Eu as ajuta cu mare drag cu hainute si toate cele necesare...mi-as dori sa-l adopt, insa in acest momentul nu-i pot oferi un camin (== famile)...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus