Marţi,
31.01.2023
Innorat
Acum
-2°C

Ion Besoiu la primirea titlului de cetatean de onoare al judetului: Acum mai bine de o jumatate de secol, in aceasta piata, am jucat spectacolul "Cuza Voda"!

Ion Besoiu a mărturisit vineri seara cu prilejul primirii titlului de "Cetăţean de onoare al judeţului", acordat în premieră la Sibiu, că în tinereţe cucerea fetele cu poezia, rămânând şi acum un mare iubitor al poeziei.

"Ştiu foarte multe poezii, pentru că oraşul te predispune la aceasta. În tinereţea noastră, ştiam poezii pe care le spuneam fetelor. Cuceream fetele cu poezie, nu cu euro şi cu Mercedes", a spus Ion Besoiu, citat de Agerpres.

Vizibil emoţionat, Ion Besoiu şi-a amintit că în urmă cu jumătate de secol, în acelaşi loc, a jucat în spectacolul "Cuza Vodă", pus în scenă de Radu Stanca.

"Vă mulţumesc mult. Îmi aduc aminte că, acum mai bine de o jumătate de secol, aici, în 1959, în această piaţă, am jucat spectacolul "Cuza Vodă". Erau o sută de ani de la Unirea Principatelor şi era foarte multă lume în piaţă şi jucam într-un spectacol pus în scenă de Radu Stanca", a declarat Ion Besoiu.

Acesta, împreună cu solista de muzică populară, Lucreţia Ciobanu, au fost declaraţi vineri, primii cetăţeni de onoare ai judeţului Sibiu, de Consiliul Judeţean, la iniţiativa coregrafei Silvia Macrea, directoarea unuia din cele mai mari festivaluri internaţionale de folclor din România, "Cântecele Munţilor".

"Mă îneacă emoţia în această formidabilă piaţă a oraşului meu de baştină. Sunt mai mult decât onorat. În această piaţă în care şi-au purtat paşii atâtea personalităţi din istoria culturii noastre româneşti, culturii naţionale, multinaţionale din acest oraş. Şi vă sunt recunoscător pentru aprecierea dumneavoastră. Mă bucur mult că sunt alături de această doamnă la care-i ziceţi "Doamna munţilor", dar merită să-i zicem "Doamna doinei româneşti", e poate cea mai mare doinitoare", a arătat Ion Besoiu.

La rândul său, Lucreţia Ciobanu a spus că "niciodată nu s-au cântat ciobanii, mai mult ca acum(...)''. ''M-am născut în inima ţării, noi avem cel mai tare folclor din ţara românească. De ce? Aceste cântece splendide s-au născut în codru, în vârful muntelui, la caval şi la fluier (...) cred că cele o sută de şlagăre pe care le am datorită dumneavoastră se cântă de toţi soliştii noştri", a spus Lucreţia Ciobanu.

Astfel, Lucreţia Ciobanu, la aproape 89 de ani şi actorul Ion Besoiu - 82 de ani au devenit primii cetăţeni de onoare ai judeţului Sibiu, distincţie care va mai fi acordată şi altor personalităţi.

Actorul Ion Besoiu s-a născut la 11 martie 1931, la Sibiu. Acesta a absolvit Academia de Teatru şi Muzică din oraşul natal. După debutul pe scena Teatrului de Stat din Sibiu, Ion Besoiu ajunge în Bucureşti, unde devine membru al echipei de actori a Teatrului 'Lucia Sturdza Bulandra' pe scena căruia joacă din 1967. Ulterior, a fost timp de 12 ani, director al acestui teatru.

În cariera sa teatrală a interpretat numeroase roluri alături de mari actori ai scenei româneşti. Printre numeroasele piese în care a fost distribuit, se numără: 'Livada de vişini' de A. P. Cehov (1967), 'Puricele' de Georges Feydeau (1969), 'Aceşti nebuni făţarnici' de Teodor Mazilu (1970), 'Pescăruşul' de A. P. Cehov (1977), 'Rezervaţia de pelicani' de D.R. Popescu (1983), 'Unchiul Vanea' de A. P. Cehov (1985), 'Hamlet' de William Shakespeare (1985), 'Visul unei nopţi de vară' de William Shakespeare (1991), 'Trei surori' de A. P. Cehov (1995), 'Şase personaje în căutarea unui autor' de Luigi Pirandello (1995), 'Caligula' de Albert Camus (1996), 'Mutter Courage' de Bertolt Brecht (1999), 'Există nervi' de Marin Sorescu (2001), 'Oblomov' după I. A. Goncearov (2003).

De asemenea, are o bogată filmografie, peste 80 de filme, dintre care amintim: 'Ultimul cartuş', Actorul şi sălbaticii', Nemuritorii', 'Un comisar acuză', 'Toate pânzele sus', 'Revanşa', 'Drumul oaselor', 'Ultima noapte de dragoste', 'Capcana mercenarilor', 'Furtuna', 'Cartierul Veseliei', 'Castelul condamnaţilor', 'Mihai Viteazul', 'Ion, blestemul pamântului, blestemul iubirii', 'Horea', 'Colierul de turcoaze', 'Mircea', 'Kilometrul 36', 'Polul Sud', 'Această lehamite', 'Tancul', 'Lombarzilor 8' (serial TV). În 2008, a făcut parte şi din distribuţia filmului 'Cenuşă şi sânge', coproducţie Franţa-România-Portugalia, în regia lui Fanny Ardant. În 2009, Ion Besoiu a filmat pentru două episoade din telenovela 'Regina', difuzată de postul Acasă TV. A lucrat cu regizori ca Sergiu Nicolaescu, Geo Saizescu, Andrei Blaier, Alexandru Tatos, Mircea Drăgan, Mircea Mureşan ş.a.

Este preşedintele executiv al 'Fundaţiei Sibiul Vechi. Sibiu - Hermannstadt', asociaţie care îi ajută pe tinerii talentaţi şi care oferă premii etnografilor.

În 2001 a fost declarat cetăţean de Onoare al Municipiului Sibiu. A fost distins cu premiul de excelenţă al Cinematografiei Române (2002). În anul 2008, la cea de-a XVI-a ediţie a Galei Premiilor UNITER, i-a fost acordat premiul pentru întreaga activitate. Ion Besoiu a fost premiat la Gala Umanităţii 2009, devenind ambasador al umanităţii. De Ziua Mondială a Teatrului, la 27 martie 2011, s-a aflat printre cei şapte actori aniversaţi sub egida 'Seniori ai teatrului şi filmului românesc', alături de Florin Piersic, George Motoi, Violeta Andrei, Eugenia Maci, Tora Vasilescu şi Radu Gheorghe, primind diploma 'In honoris' din partea Primăriei Generale a Capitalei şi a Teatrului Metropolis.

În cadrul celei de-a cincea ediţii a Galei Premiilor Gopo, desfăşurată la 28 martie 2011, Ion Besoiu a fost recompensat cu premiul pentru întreaga carieră.

Interpreta de muzică populară, Lucreţia Ciobanu, s-a născut la Arcaş, în 27 octombrie 1924, în comuna Topârcea, judeţul Sibiu. Aceasta a debutat în 1953, la Festivalul Mondial al Tineretului şi Studenţilor. A colaborat de-a lungul carierei cu orchestra 'Cindrelul ', cu care a avut peste 800 de spectacole, cu Ansamblul 'Ciocârlia' al Ministerului de Interne, cu Ansamblul 'Rapsodia', cu Ansamblul 'Periniţa', cu Ansamblul 'Doina' al Armatei, cu Orchestra 'Barbu Lăutaru', cu Filarmonica din Arad, Filarmonica din Cluj cu Ansamblul 'Maramureşul' din Baia Mare, cu Ansamblul 'Maria Tănase' din Craiova, cu Ansamblul 'Rapsodia româna' al Uniunii Sindicatelor din România, cu Ansamblul 'Doina Banatului' din Caransebeş (10 ani). Cu Ansamblul Folcloric Profesionist 'Junii Sibiului', Lucreţia Ciobanu a efectuat turnee în ţară si străinătate, (America în 1985).

Lucreţia Ciobanu a cules peste 300 de piese din care 150 sunt înregistrate cu orchestra Radio-televiziunii Române - dirijată de George Vancu.

Interpreta de muzică populară din Sibiu a primit o diplomă de excelenţă conferită de Ministerul Culturii, titlul de Cetăţean de onoare al oraşului Ocna Sibiului - în 2003, o diplomă de excelenţă conferită de Sindicatul Interpreţilor şi Compozitorilor din România şi a fost primită în Academia Artelor Tradiţionale din România.

De asemenea, preşedintele Ion Iliescu i-a conferit două distincţii, una în 29 noiembrie 2002 'pentru crearea şi transmiterea cu talent şi dăruire a unor opere literare semnificative pentru civilizaţia românească şi universală', cealaltă în 7 februarie 2004, şi Ordinul Meritul Cultural în grad de Mare Ofiţer - "Arta Spectacolului", 'în semn de apreciere a întregii activităţi şi pentru dăruirea şi talentul interpretativ pus în slujba artei scenice şi a spectacolului'.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

7 comentarii

martin stricland

Acum 9 ani

Chestia aia cu aleea celebritatilor din parc e o mare porcarie. Daca se inaugura cu steaua lui Gimi, puteam s-o inghitim, era girata de un brand adevarat. Asa.. porcarie marca narcisitului dir. la teatru!
Raspunde

emdiesel63 de pe youtube

Acum 9 ani

Ștefan Dobre, grăbește-te încet! Uite ce aberație ai scris: ”Interpreta de muzică populară, Lucreţia Ciobanu, s-a născut la Arcaş, în 27 octombrie 1924, în comuna Topârcea, judeţul Sibiu. Aceasta a debutat în 1953, la Festivalul Mondial al Tineretului şi Studenţilor.” FORMA CORECTĂ: Interpreta de muzică populară Lucreția Ciobanu s-a născut în 27 octombrie 1924, cu numele de Lucreția Arcaș, în satul Topârcea, aprținător de orașul Ocna Sibiului din judeţul Sibiu. Apreciata solistă a debutat în 1953, la Festivalul Mondial al Tineretului şi Studenţilor. Ai grijă ce scrii că te faci de râsul târgului!
Raspunde

Maria

Acum 9 ani

Sinteti sigur ca Lucretia Ciobanu s-a nascut la Arcas?
Raspunde

bravos

Acum 9 ani

merita Besoiu prima stea pe aleea din parc!
Raspunde

topârcean

Acum 9 ani

Ștefan Dobre, Doamna Munților s-a născut sub numele de Lucreția Arcaș în 24 octombrie 1924 în satul Topârcea din jud. SB. Ai fost vreodată la Topârcea? După aberațiile scrise, n-aș prea crede!
Raspunde

Traiasca nea Gimi!

Acum 9 ani

Un actor colosal. Rusine celor care-l acuza ca a fost turnator la secu. Rusine piticilor gen Rebenciuc, care sustin ca au suferit de pe urma turnatoriilor lui. Asa au fost vremurile. Nea Gimi e cel mai mare actor in viata, renumit in tot Sibiu, si propun ca Piata Mare sa poarte numele Piata Ion Besoiu.
Raspunde

CUM SA FACI BANI INTELIGENT

Acum 9 ani

CUM SA FACI BANI MULTI REPEDE, USOR SI LEGAL Cea mai noua metoda de a face bani pentru romani! Bani rapid si sigur pe internet. Testat! Eu am facut 3000.00 de lei in 3 saptamani!!! E randul tau!!!!!! Functioneaza!!!! Singurul care functioneaza cu adevarat!!! Nu risti, nu castigi. Nu este nici o gluma,crede-ma! Depinde numai de tine daca vrei sa citesti pagina asta sau nu, eu nu pot spune decat ca 10 min. de citit iti pot schimba viata (si portofelul!), depinde numai de tine \"poti face bani usor si repede\" .Crede-ma: am incercat toate metodele posibile (si legale).Aceasta este cea mai usoara si mai rapida cale. Poti sa faci o gramada de bani, repede si legal. Merge! E testat! Tot ce trebuie sa faci deocamdata este sa citesti cu atentie si pana la final textul. Eram sceptic, totusi... in urma cu ceva vreme navigam aiurea pe internet (probabil la fel cum faci si tu acum) cand am descoperit un articol asemanator cu acesta in care se spunea ca pot sa castig milioane in doar cateva saptamani cu o investitie de numai 6 lei. Imediat m-am gandit \"chestia asta trebuie sa fie vreo escrocherie\". Dar, curios fiind, am continuat sa citesc. Articolul spunea ca trebuie sa trimiti cate 1 leu la fiecare din cele 6 adrese mentionate in articol . Apoi sa iti treci numele si adresa la sfarsitul listei in pozitia a 6-a si sa publici articolul la minim 200 de forum-uri/adrese cu anunturi pe internet sau prin mail la cat mai multe adrese. Pur si simplu! Dupa ce am analizat chestiunea si dupa ce am discutat cu cativa prieteni m-am hotarat sa incerc. La urma urmei ce aveam de pierdut in afara de 6 lei si 6 timbre? Cum este si normal, la inceput eram sceptic si chiar ingrijorat in privinta aspectului legal. Asa ca m-am interesat la PTTR si mi-au confirmat ca intr-adevar e legal! Deci am facut infima investitie de 6 lei. Surpriza!...Ghiciti ce s-a petrecut !!! .. Intr-un interval de 7 zile am inceput sa primesc bani in cutia postala. Eram uluit! M-am gandit ca probabil se va opri curand, dar banii au continuat sa vina! In prima saptamana am primit 37 de lei .La sfarsitul celei de-a doua aveam 109 lei . In a treia saptamana stransesem 2 547 lei ! Si banii continua sa vina cu repeziciune. In mod cert a meritat sa cheltui cei 6 lei si cele 6 timbre (am cheltuit mult mai mult jucand la loto si la bingo!). Sa va spun cum functioneaza si mai ales de ce functioneaza. In primul rand va sfatuiesc sa salvati pe hard sau sa printati articolul ca sa il aveti la indemana. Cum? Pasul 1: iei 6 coli de hartie si scrii pe fiecare din ele : \"M-am adaugat la lista ta\", astfel incat cel ce primeste plicul sa te adauge la listele pe care urmeaza sa le posteze si asa adresa ta va aparea pe alte sute si sute multiplicate de forumuri, apoi impaturesti fiecare coala (cat sa intre in plic). acum iei 6 bancnote de 1 leu si pui cate una in fiecare din cele 6 coli (ca sa nu se vada prin plic si sa nu se fure), apoi pui fiecare coala in cate un plic si inchizi plicurile. Ar trebui sa ai acum 6 plicuri sigilate, cu numele si adresa ta pe ele (la expeditor, pentru a ajunge in continuare pe forumuri!), fiecare dintre ele continand o coala de hartie si o bancnota de 1 leu. Acum trimiti plicurile la urmatoarele adrese: 1) Iordachioaia Marian, Str Splaiul Independentei, nr 290, p21, ap 314, sector 6 Bucuresti 2) op 1 cp 4 -> urziceni; jud. ialomita; cod:925300 3) Belba Andreea Laura Str.Albastrelelor nr.3 cod : 300320 Timisoara jud. Timis 5) Barbucenescu Ramona, strada Aleea Gladiolelor, nr 2, bloc c19 ap 14, cod postal 240086, Ramnicu Valcea, jud. Valcea 5) Baiasu Laurentiu Florian, strada: Aleea Mioritei,nr. 2, bl.n5, sc. a, ap. 19, cod postal: 240226, ramnicu valcea, jud. valcea. 6) Lungu Emil, Strada Doctor Telemac nr 8, bl 8 sc 4 ap 79, cod postal 620171, Focsani, Vrancea . Pasul 2: Acum tai din lista pe numarul 1 si muti celelalte adrese cu o pozitie mai sus (6 devine 5, 5 devine 4,etc...). Astfel numarul 6 devine liber : completezi cu numele si adresa ta aceasta pozitie.Trebuie foarte clar sa intelegi ca daca te vei pune in alta pozitie decit cea de-a 6-a, vei primi cu mult mai putini bani, pentru ca factorul de multiplicare se diminueaza. Pentru a intari increderea in joc, trebuie sa nu trisezi si sa trimiti plicurile, deoarece altminteri, te excluzi singur din circuit semanind neincrederea. Pasul 3: Schimba ce doresti dar, pe cat se poate, incearca sa mentii articolul cat mai aproape de original. Acum publica anuntul la cit mai multe forum-uri/newsgroup-uri (sunt o groaza). 200 este atat cat iti trebuie dar cu cat publici in mai multe locuri cu atat mai multi bani vei castiga! Nu e nevoie sa scrii din nou tot acest articol; poti sa selectezi textul cu cursorul mouse-ului si sa il copiezi in memoria calculatorului(\'copy\' din meniul \'edit\'); deschizi un fisier gol cu \'notepad\'(\'file\'...\'new\') si inserezi textul ca sa iti adaugi numele in pozitia a 6-a (\'edit\'... paste\'); salvezi fisierul cu extensia .txt. acum cauti pe internet newsgroup-uri (forum-uri on-line, message board-uri, site-uri de chat, de discutii) romanesti bineinteles, sau la diverse adrese e-mail pe care le cunosti si publici articolul. Va sugerez sa treceti ca subiect un titlu cat mai atractiv pentru ca acesta il vor vedea cei ce viziteaza aceste site-uri. Gata! Felicitari... Nu ar trebui sa iti ia mai mult de 30 de secunde pentru fiecare newsgroup! Tine minte : Mai multe newsgroup-uri inseamna mai multi bani! Tot ce trebuie este un minim de 200! Calcule...Vei incepe sa primesti bani in cutia postala in cateva zile! Daca vrei poti sa iti inchiriezi o casuta postala din cauza numarului mare de scrisori pe care le vei primi. De ce? Din cele minim 200 de publicari pe care le-am facut sa spunem ca primesc 5 raspunsuri (un exemplu foarte-foarte mic). Deci am castigat 5 lei cu numele meu pe pozitia a 6- a. Acum fiecare din cele 5 persoane care tocmai mi-au trimis cate o scrisoare, publica la randul lor minimul de 200 de articole cu numele meu pe pozitia a 5-a si primesc si ei cate 5 lei.eu primesc astfel 5*5*5 lei = 25 de lei. Continuand exemplul cu acest numar mic (5) de persoane care raspund la articol, castig 125 de lei cu numele meu pe pozitia a 4-a, 625 de lei cu numele meu pe pozitia a 3-a, 3125 de lei pe pozitia a 2-a si ... da! 15625 de lei cu numele meu pe pozitia intai. Uimitor! Daca fiecare participant publica articolul de minim 200 de ori! Si totul cu o investitie initiala de 6 lei si 6 timbre. Cand numele tau nu se mai afla in lista poti sa repeti procedura : iei ultima varianta a articolului si trimiti cate 1 leu la adresele care se afla in lista, punandu-ti numele pe pozitia a 6-a acum publici articolul din nou de minim 200 de ori. Va dati seama ca in fiecare zi mii de oameni intra pe internet si citesc aceste articole asa cum citesti tu acum !! Asa ca iti poti permite 6 lei sa vezi daca merge cu adevarat? Cred ca da... unii au spus \"dar daca lumea se satura si nu mai trimite nimeni nici un ban?\" Ce sanse sunt sa se intample asta cand zilnic se alatura 20- 50.000 de useri noi la internet dintre care foarte multi citesc astfel de anunturi si sunt dispusi sa incerce ? Jucati cinstit si corect si adresa ta va ajunge pe mii de forumuri, astfel vei primi mii de plicuri. In fiecare zi intra sute sau mii de oameni pe forum! Veti avea numai de castigat!!! Jocul se bazeaza pe o binecunoascuta lege din economie si anume legea multiplicarii pe care cred ca poti sa o intelegi. Cred ca marile magazine se imbogatesc pt ca tu ai cumparat o sticla de vin? Nu... Se cumpara industrial .. Deci daca joci corect si trimiti plicuri adresa ta va parea pe mult mai multe site-uri si vrei primi cu muuult mai multi bani! Bafta! !!!!!!!! P.S. Foarte important: o sa intalnesti oameni care nu sunt de acord cu asta si care nu au curaj sa incerce sa se imbogateasca inteligent. Acestia se multumesc doar sa injure (mai mult nu pot). Trebuie doar sa-i ignori asa cum fac eu, joaca si o sa vezi cum plicurile incep sa soseasca. Daca ai incredere si perseverezi o sa-mi multumesti cat pentru cei care nu joaca... Va raciti gura degeaba, eu primesc zeci de plicuri cu bani si o sa continui sa joc... Bafta !!!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus