Joi,
28.03.2024
Cer Senin
Acum
10°C

Ati auzit de Tarnavioara? Se vrea urmatoarea atractie turistica a Sibiului

Mai multe instituții județene și-au propus să transforme, cu bani puțini, un sat ce aparține de Copșa Mică într-o zonă turistică.

Primăria Copşa Mică, Direcţia Judeţeană pentru Cultură (DJC) Sibiu şi Universitatea de Arhitectură „Ion Mincu” au planuri mari, cu bani puțini la dispoziție, pentru Târnăvioara, satul care aparține de Copșa Mică. Primarul Tudor Mihalache s-a gândit că zona e cam izolată, dar cu potențial turistic dacă face câte învestiții în comunitatea care numără mai puțin de o sută de case.

Schimbarea la față a Târnăvioarei

Planul este, teoretic, bine structurat: se cooptează studenți de la Universitatea de Arhitectură „Ion Mincu”, ce fac schițe cu ceea ce trebuie refăcut la case ca să arate ca în urmă cu un secol și jumătate, când au fost construite. Apoi se începe munca. Până acum a fost organizată o școală de vară, unde zece studenți au desenat fiecare casă în vederea reabilitării localității. Reamenajare care să ducă la dispariția porților de fier cu plastic, a termopanelor albe sau a soclurilor din marmură și ciment.
În toamnă, studenții vor face o expoziție și vor arăta cum se va „schimba la față” Târnăvioara.
”Nu e prima tentativă de a schimba ceva la Târnăvioara. Acolo sunt trei străzi, una săsească, una românească și una țigănească, iar zona a fost mereu izolată de restul comunității. Eu am zis să valorificăm patrimoniul cultural, pentru că la case nu s-a intervenit prea mult. Sunt tot ca acum 150 de ani și eu am în minte exemplul de la Viscri și așa vreau să fac și aici. Vrem să facem un punct turistic important din Târnăvioara. Acum încercăm să accesăm niște fonduri pe un proiect de patrimoniu în valoare de 800.000 euro. Noi încercăm să tot obținem bani, dar dacă nu reușim o să renovăm pe banii primăriei câte două case pe an și chiar dacă o să dureze zece ani până termin proiectul, tot îl duc la bun sfârșit“, spune primarul Tudor Mihalache. Planul cuprinde și accesarea unui fond de meserii, adică să fie pregătiți oameni din zonă pe meseriile necesare procesului de renovare și așa să existe și mână de lucru.
Oamenii au luat legătura și cu comunitatea sașilor plecați în Germania și i-au îndemnat să vină să cumpere case și să le renoveze. Până acum a venit o familie și s-a apucat de treabă, iar o altă familie, din Mediaș, s-a stabilit aici și a început să renoveze frumos și corespunzător locuința.
"Mi-a zis primarul «uite am proiectul acesta» și pentru că nu prea avem așa ceva în județul Sibiu, am zis perfect, pentru că pica exact pe ce voiam să facem la școala de vară. Proiectul nu o să se termine anul acesta, eu zic că o să țină zece ani", a declarat Răzvan Pop, directorul executiv al DJC Sibiu.

Localnicii neîncrezători

Că la Târnăviora se va schimba ceva cred numai unii, alții rămân reticenți, după cum spune și Horia Dinulescu, profesorul care a coordonat studenții de la Târnăvioara. “Am intrat ușor în povestea asta și lucrurile s-au decis acolo. E nevoie de mult ajutor ca oamenii să înțeleagă, să se mobilizeze“.
Oamenii încă nu știu ce beneficii poate aduce transformarea zonei în punct de atracție pentru turiști. După cum povestește primarul,  “oamenii din sat se împart în trei categorii: unii nu au înțeles despre ce e vorba, alții nu cred pur și simplu că o să reușim, iar unii ne susțin“.
“Eu, ca mulți alții, nu am nicio părere, că dacă nu dau bani la oameni nu știu zău cum să se poată face ceva. Eu am casa mea, dacă îmi dă bani fac, dar nu neapărat cum îmi zic ei. Am auzit vorbe în stânga și în dreapta, dar nu știu ce să zic. Vom vedea, cine știe dacă o să se facă ceva sau sunt doar vorbe“, spune Nicolae Popa din Târnăvioara.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dorina Nitu

de Dorina Nitu

Social
Telefon:
0742 381 305

Comentarii

3 comentarii

un cuurios

Acum 10 ani

\"Eu, ca mulți alții, nu am nicio părere, că dacă nu dau bani la oameni nu știu zău cum să se poată face ceva. Eu am casa mea, dacă îmi dă bani fac, dar nu neapărat cum îmi zic ei\" . . . Mentalitate pur romaneasca.
Raspunde

Mir

Acum 10 ani

Primar PNL , director PNL . Al doilea, probabil, finanteaza proiectul primului prin directie. Ring a bell?
Raspunde

Ionred

Acum 10 ani

E o gluma cred! Cum sa dai bani la unu si la altu sa-si repare casa? Sau, Dudule n-ai luat destule voturi din Prostita si te gandesti cum sa-i pacalesti in vederea europarlamentarelor? Eu zic sa faci rost de bani ca sa platesti facturile restante, sa finalizezi ce este inceput si sa lasi visele erotice pe alta data.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus