Luni,
28.04.2025
Parțial Noros
Acum
18°C

Decanul celei mai cautate facultati din Sibiu: Interesul meu este sa-i scolarizez, nu sa le gasesc un loc de munca

La Facultatea de Medicină ”Victor Papilian” din cadrul ULBS s-au înregistrat vara aceasta patru candidați înscriși pe un loc la admitere. La finalul studiilor, aproape 40 la sută dintre ei vor pleca să muncească în străinătate. Cum se vede această realitate din cadrul sistemului, am încercat să aflăm de la conf. univ. dr. Silviu Morar, decanul facultății.

Reporter: La Facultatea de Medicină s-a înregistrat cea mai mare concurență la admitere anul acesta, dintre toate facultățile din cadrul Universității ”Lucian Blaga”. Dumneavoastră cum vedeți această pasiune a tinerilor către medicină, de unde vine ea?
Silviu Morar: După părerea mea, ar fi trebuit să-i întrebați pe ei. Un sondaj în rândul lor ar fi fost mult mai interesant, ca răspuns la întrebarea aceasta. Evident că pe mine nu poate decât să mă bucure această adresabilitate, arată în primul rând că facultatea noastră este o facultate bună, chiar dacă este mai mică în comparație cu altele. Și având în vedere că ne-am ocupat locurile aproape în totalitate, cred că este mai mult decât ok.

Rep.: Au mai rămas locuri libere pentru sesiunea de toamnă?
S. M.: La Farmacie mai sunt 11 locuri neocupate, și locurile care trebuie reținute conform legii, adică pentru candidații de etnie romă și din diaspora.

Rep.: Nu credeți că numărul mare de medici care pleacă din România să muncească în străinătate i-a influențat pe tinerii absolvenți să-și dorească o carieră în acest domeniu?
S. M.: Posibil. Dar pe noi ne bucură. Tinerii absolvenți au de optat, între a se pregăti pe plan local sau în alte părți, poate în străinătate... Faptul că aleg să se pregătească pe plan local eu cred că nu este numai din considerente financiare, ci și pentru că oferim o pregătire bună în domeniu.

Rep.: Din contactul pe care îl aveți zilnic cu studenții, sunt mulți cei care pleacă să muncească în străinătate sau își doresc să plece?
S. M.: Sunt destul de mulți, bănuiesc. Sistemul Alumni încă nu este destul de bine pus la punct și nu avem chiar o evidență precisă, însă experiența ultimilor ani ne-a demonstrat că nu este o pondere foarte, foarte mare.

Rep.: Puteți face o estimare?
S. M.: Dacă ar fi să estimez, cred că undeva între 30 – 40 la sută. Dar nu este o tendință nouă. Ca să vă dau un exemplu, dintre colegii mei – eu am terminat în 1993 – cred că mai sunt jumătate în țară. Cealaltă jumătate sunt pe toate continentele lumii. Știu asta pentru că avem întâlnirea de 20 de ani acum, iar colegul care se ocupă de organizare ne-a comunicat că suntem pe toate continentele, jumătate fiind plecați prin alte țări. Și nu mă refer la cetățenii străini, doar la români.

Rep.: Ceea ce face totuși cinste sistemului de învățământ românesc.
S. M.: Categoric.

Rep.: Din câte știu eu, chiar de la studenți de la medicină, există chiar firme care se ocupă cu recrutarea studenților din anii terminali pentru a pleca în Germania, Franța și așa mai departe. Facultatea de medicină din Sibiu colaborează cu astfel de firme?
S. M.: Nu avem astfel de contacte pentru că noi suntem o universitatea publică și nu facem afaceri cu privatul, de genul celei descrise de dumneavoastră. Interesul meu este să-i școlarizez foarte bine, nu să le găsesc un loc de muncă. Cei care se ocupă cu așa ceva au găsit o nișă și până la urmă este o muncă onorabilă, care este problema?

Rep.: N-a zis nimeni că n-ar fi un loc de muncă onorabil.
S. M.: Dacă își găsesc oameni interesați să plece este normal să se ocupe cu așa ceva, dar nu este treaba mea ca decan să mă ocup de astfel de inițiative.

Rep.: Pe de altă parte, este treaba dumneavoastră să asigurați o bună colaborare cu parteneri externi din domeniu, astfel încât studenții să aibă parte de stagii de practică competitive sau echipamente moderne.
S. M.: Asta este cu totul altceva. Avem colaborări, în primul rând, cu toate spitalele clinice de pe plan local. Există parteneriate de genul acesta cu anumite cabinete de medicină dentară și acum încercăm să dezvoltăm și o colaborare cu clinica Polisano. Această colaborare este condiționată de obținerea statutului de spital clinic, dar nu ține de noi.

Rep.: Nu credeți că sunt discrepanțe mari între ceea ce învață studenții de la medicină în băncile facultății și ceea ce găsesc prin spitale? Nu cred că le spuneți să se ocupe de un pacient fără să aibă la dispoziție echipamentele medicale necesare...
S. M.: Normal că noi le prezentăm și coordonatele teoretice, dar ce dorim și face parte din strategiile noastre este să punem accentul pe competențe, să dezvoltăm abilitățile lor practice. Depinde și de student foarte mult. Trebuie să se implice. Există numeroase sisteme de voluntariat, există cercuri studențești, de chirurgie, de bio-etică și tot felul de alte domenii, în care dacă se implică capătă aceste abilități. Dacă stau cuminței în băncuța lor rămân pe linia minimei rezistențe. În perioada aceasta depunem un proiect pe fonduri europene, în colaborare cu Universitatea de Medicină și Farmacie din Cluj-Napoca, pe creșterea competențelor la asistența de medicină generală, în domeniul nursing-ului. Și cu toate acestea, este evident că încă există discrepanțe între ceea ce se învață în teorie și ce se întâlnește în practică. Totuși, nu putem să-i învățăm să fie atenți că nu vor avea comprese. Fiecare va trebui să se adapteze la realitățile sistemului.

Rep.: O întrebare venită tot din practică. Sunt învățați studenții să pună pacientul pe primul plan?
S. M.: Da, categoric. Există materii, întâmplător chiar eu le predau pe unele dintre ele, țintite în această direcție. Există, de exemplu, materia numită ”Deontologie medicală” în care  o coordonată specifică este predarea drepturilor pacientului și obligațiile corelative pe care le au cadrele medicale vizavi de pacient. Studenții sunt formați în acest sens, evident.

Rep.: Există în Sibiu medici de renume și prestigiu, care să poată folosi drept modele studenților?
S. M.: Da, categoric. Dar nu vreau să dau nume pentru că voi crea involuntar nemulțumiți. Însă ei există și sunt bine cunoscuți.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

9 comentarii

gogu

Acum 11 ani

interesul lor este sa aiba unpost bine platit la facultate... ce se intampla pe urma nu e treaba lor...cu medicina totusi mai ai o sansa, pt. ca alte facultati din Sibiu produc someri pe banda!!!
Raspunde

afectat si frutant

Acum 11 ani

bai detractorule nu numai facultatile din sibiu produc someri toate sunt la fel numai ca uni au gura mai mare si o tot da inainte cu valoarea universitatilor lor ,nu trebuie s-a cauti prea departe ,spune invatamintu superior din tara ce tehnologie performanta a produs si ca sa-ti dau un exemplu universitatea de cluj nu a fost in stare s-a tina firma NOKIA desi ei aveau un rol simbolic adica mai pe intelesu tau s-a le impacheteze nici la asta nu s-au priceput acum marele oras unversitar se lupta s-a aduca o fabrica de oale din italia si una de tigle si caramizi din austria a dracului tehnologie a produs fabricile de diplome in favoarea prosperitati unor profesorasi ,asa ca mai laso cu clasificarile ,cel putin noi nu ne dam note singuri cum fac alti
Raspunde

www

Acum 11 ani

Semnele de punctuatie si gramatica, ce facem cu ele, le lasam asa pur si simplu, \'\'afectat si frustrat\'\'
Raspunde

joseph

Acum 11 ani

Frutant e corect! Adică un frustrat redundant.
Raspunde

@2

Acum 11 ani

Ba frustantule , tu unde facusi scoala generala..la Sibiu cumva?
Raspunde

@joseph

Acum 11 ani

nu te mai chinui la varsta ta sa scolesti gibonii agramati si semianalfabeti ca pe urma incaruntesti de tot ,chiar nu merita ,pune-le si tu o taxa on-line ca asa meditatii kostenlos nu se merita ,frutant poate e o marca de nectar cu pulpa de pere hi hi ha ha...
Raspunde

analfabeti din toate satele uniti-va!

Acum 11 ani

Stati asa, ca imediat o sa apara dobitocul acela cu IP 109.166.134.255 care-i ia apararea analfabetului. A spus bine cineva ca aia doi comenteaza in tandem. Iata ce zicea \"avocatul\" analfabetului la articolul cu Nicu Florescu si Finantele: \"Analfabeti sinteti voi ba hahalelelor,ce zice omul ala nu zice nimeni.Daca scrie cu mici greseli nu inseamna ca-i analfabet,neam de neamu vostru n-are viziune cum are omul ala.Nu ginditi decit scolareste ca la gradinita,nu stiti decit sa comentati,corectati si sa grevati un subiect ,la atit se opreste marea voastra inteligenta,viata nu-i compusa numai din atita, nu-i de mirare ca tara-i aici cu asemenea mentalitati,javrelor.Ceea ce spune este perfect adevarat intr-o tara normala\" Ha, ha, ha, \"e\" prosti, da\' \"e\" multi!!!
Raspunde

callas

Acum 11 ani

nu cred ca prospetii absolventi vor \"zbura\" imediat spre tari mai bogate, pentru ca stagiul de \"asistentarzt\" = rezident? de 3-5 ani este f. dur, trebuie sa cunosti limba respectiva (scris si vorbit) perfect, sa fi dispus sa sacrifici no pti si weekend-uri, sa suporti toanele si comenzile medicului sef si sa inveti, sa inveti si iarasi sa inveti.
Raspunde

gogu

Acum 11 ani

pt. FRUTANT... sigur ca toate facultatile produc someri... dar la ULBS s-au infiintat o gramada de facultati si specializari ca sa aiba toate pilele, nevestele, fiii si fiicele, nepoatele, amantele posturi bine platite... de ortografia ta nu spun nimic... mi-e mie jena...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus