Duminică,
27.11.2022
Innorat
Acum
2°C

Locuitorii Chirparului, imprumutati pe 15 ani pentru apa, canal, drumuri si varstnici

2,25 de milioane de lei a împrumutat Primăria Chirpăr pentru a avea bani lichizi în vederea realizării unui proiect din fonduri europene. Banii vor fi împrumutați de la CEC Bank, singura bancă interesată de a-i împrumuta pe chirpăreni, în cadrul licitației organizată în acest scop. Costurile acestui credit sunt, potrivit rezultatului licitației, de 718.000 de lei, fără TVA.
Din cele 2,25 de milioane de lei, 1,425 de milioane vor fi accesați sub forma unei linii de credit pentru o perioadă de jumătate de an, iar restul de 800.000 de lei vor fi împrumutați de la CEC sub forma unui credit pe 15 ani. ”Creditul solicitat va fi utilizat pentru acoperirea de către beneficiar (Primăria Chirpăr – n.r.) a cheltuielilor neeligibile și a penalităților impuse de către finanțator. Valoarea totală a cheltuielilor neeligibile este estimată la 800.000 de lei. Creditul solicitat va fi utilizat pentru acoperirea de către beneficiar a cheltuielilor eligibile aferente proiectului până la rambursarea acestora de la finanțator, pentru asigurarea unui cash-flow corespunzător proiectului. Valoarea cheltuielilor eligibile este estimată la 1,42 de milioane de lei”, se arată în caietul de sarcini care a stat la baza licitației pentru împrumut.

Să mai vină și acceptul de la București

Creditul este garantat de Primăria Chirpăr cu veniturile proprii ale bugetului local. Contractul cu CEC Bank va fi încheiat, însă, ”sub condiție suspensivă, adică acesta va intra în vigoare și va produce efecte între părți numai dacă autoritatea contractantă va obține avizul favorabil al Comisiei de Autorizare a Împrumuturilor locale, cu privire la contractarea acestui credit”.

Proiect de 12 milioane de lei. De ani buni

Proiectul pentru care este accesat creditul mai sus amintit are de mai bine de doi ani și constructori. Contractul de proiectare și execuție a fost atribuit încă din mai 2011 către asocierea SC Sinecon SRL – Geiger Transilvania – SC Phoenix Com SRL. Valoarea contractului de proiectare și execuție este de 9,75 de milioane de lei, iar obiectivele sunt realizarea rețelelor de apă și canal din Chirpăr, reabilitarea drumurilor către Vărd și Veșeud și execuția lucrărilor de construcție și reabilitare a Căminului cultural și a unui Centru pentru persoanele vârstnice.
Lucrările n-au mai pornit, iar septembrie 2012, Consiliul local a adoptat o hotărâre pentru contractarea unui credit care să fie folosit pentru proiectul mai sus amintit. Licitația a fost lansată în martie anul acesta, iar atribuirea contractului a fost făcută la finele lunii iulie.

Foto: Google Street View

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

1 comentarii

@Traian Deleanu

Acum 9 ani

Informația de la final este greșită. Lucrarea a fost licitată în 2011 și este aproape terminată. Creditul este luat pentru ca primăria să asigure partea cu care trebuie să contribuie. Nici vorbă de licitație anul acesta și atribuire în luna Iulie.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus