Luni,
27.06.2022
Partial Noros
Acum
27°C

Exporturi de peste 2,2 miliarde de euro in Regiunea Centru in patru luni. Brasovul este peste Sibiu

Peste 2,250 miliarde de euro reprezintă valoarea totală a exporturilor de mărfuri realizate la nivelul Regiunii de Dezvoltare Centru în primele patru luni ale anului, reprezentând 14,3% din totalul exporturilor României, se menţionează într-un comunicat remis miercuri Agerpres de Direcţia Regională de Statistică Alba.

Cea mai ridicată valoare a fost înregistrată de judeţul Braşov, peste 745 milioane de euro, iar cea mai mică de Harghita, cu circa 96 milioane de euro, potrivit sursei citate. Între judeţele componente ale regiunii, Braşov a avut o pondere de 33,1% în totalul exporturilor, fiind urmat de Sibiu - cu 29,8%, Alba - cu 15,4%, Mureş - cu 12,8%, Covasna - cu 4,6% şi Harghita - cu 4,3%.

Pe principalele secţiuni se remarcă grupa maşini, aparate şi echipamente electrice, care participă cu 29,8% la totalul exporturilor din regiune, respectiv în valoare de aproximativ 671 milioane de euro, şi cea privind mijloace de transport, 14,9%, însumând peste 336,7 milioane de euro.

În ceea ce priveşte importurile de mărfuri, acestea s-au ridicat în Regiunea Centru în perioada ianuarie-aprilie la peste 1,9 miliarde de euro, reprezentând 11% din totalul importurilor României.

Judeţul Braşov a înregistrat cea mai ridicată valoare, de 697,6 milioane de euro, iar cea mai scăzută valoare, de 96,1 milioane de euro, a fost constatată în judeţul Covasna. Importurile de mărfuri au fost realizate în cea mai mare parte de judeţele Braşov - 36,6%, Sibiu -30,0% şi Mureş -15,2%.

În aceeaşi perioadă, judeţul Alba a înregistrat importuri în valoare de 145 milioane de euro, reprezentând 7,6% din total, iar judeţul Harghita de peste 103 milioane de euro (5,4%).

Cel mai mult s-au importat maşini, aparate şi echipamente electrice (27,5%) şi produse ale industriei chimice (12,1%).

În Regiunea de Dezvoltare Centru, balanţa comercială (soldul FOB/CIF) a înregistrat în perioada menţionată un excedent în valoare de 345,4 milioane de euro.

La nivelul judeţelor, aceasta a avut valori pozitive în Alba, Sibiu, Braşov şi Covasna şi valori negative în Harghita şi Mureş.

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

52 comentarii

Aa

Acum 8 ani

Sigur e ceva greșit Sibiul e cel mai mare exportator din tara. Ce vorbesc eu din tara-din Europa
Raspunde

eu

Acum 8 ani

daca sunt date oficiale asa e. totusi nu se ia in considerare aportul pe individ. cand ai 100 de mii de oameni in plus e si normal sa exporti mai mult.
Raspunde

@2

Acum 8 ani

Nu se poate sa fie adevarat.... Brasovul e un municipiu. ( ca judetul nu conteaza acolo totul e concentrat in jurul orasului) falimentar...sustinut de noi sibienii...strazile sunt prafuite ..si nu sunt turisti deloc..cei care sunt mananca din traista si beau apa din fantana...magazinele sunt ponosite si oamenii rai si hoti..nu ca la noi in Sibiu..nu se poate asa ceva...au gresit cei de la statistica..
Raspunde

@1

Acum 8 ani

Ba chiar din Univers!!
Raspunde

Dan

Acum 8 ani

La cât de ingusti sunt sibienii îmi e frica ca o sa ia comentariile astea in serios si o sa ajungă sa creadă ca ei sunt nr 1 in Europa. Sau poate credeau deja asta?!
Raspunde

Bsi_Hermannstadt

Acum 8 ani

Ca o fi, ca n-o fi, ramane de vazut, important e ca voi ziaristii locali, de Sibiu, nu ati invatat inca ca astfel de titluri la articole dauneaza in primul rand propriei voastre imagini de profesionisti, in al doilea rand Sibiului si locuitorilor sai, pentru ca accentuati si cautati sa exploatati la maxim impotriva propriilor concetateni unele interpretari. Dati conotatii negative, scrieti n amniera pesimista. Daca erati profi, dar nu sunteti -dupa ce serviti atata mancare \"proasta\" pe la rest. din oras, v-ati fi evidnetiat doar pe latura optimista, pozitiva a tot ce se intampla favorabil Sibiului in competitia SB vs. BV. Probabil aveti stima fata de propria persoana extrem de scazuta, incat atitudinea va este marcata grav dragilor!
Raspunde

@6

Acum 8 ani

Si ce sa faca ziaristii bai sibiene..poate sa creasca ei exporturile....sa modifice PIB ul...sau sa va minta ca sunteti cei mai mari in Europa? Sa minta in favoarea unui oras sau altul..? Si daca ei scriau invers..in afara unor capete seci din Sibiu restul credeau! Uite te mint eu ...In 2008 Sibiul avea cam 35% si Brasovul cam 28% din exporturi Sau Pib / loc Sibiu avea 7200 euro iar Brasovul 7000. Asadar sunt superpatrioti ca nu ti au spus tot adevarul.. Eu credeam ca sunteti doar spalati pe creier..dar acum vad ca nu e asa..va place sa fiti mintiti... Ia vezi cat
Raspunde

@7

Acum 8 ani

Probabil pot să crească, dar deh... gramatica subtâmpeană iese la iveală.
Raspunde

@7

Acum 8 ani

Bai sibiene ...semantica e grea vere... Poate...da...poate nu...s-ar putea..etc
Raspunde

@9

Acum 8 ani

Băi Mărine, acuma m-am prins, ești de la Dăbuleni... VERE.Și las-o mai moale cu semantica ta, bine ți-a servit tipul de la 7 ai înțeles tu sensul și interpretarea da te dai dupa tufiș.
Raspunde

Bsi_Hermannstadt

Acum 8 ani

@7 Ziaristii daca vor sa aduca plus valoare, atunci sa schimbe ceva pentru societate: asta o pot face prin a vedea si partea plina a paharului, printr-o gandire pozitiva.. mai citeste ca sa vezi ce insemna \"can do\" atitude, si dupa ce te cultivi, mai vorbim. Pentru stiri de rau putem trece pe tv, dar lumea educata e scarbita de ce-i acolo.
Raspunde

@11

Acum 8 ani

Bai prostul targului..pana sa ma cultiv eu....atitudinea ta \"can do\"...e de fapt \"wash SS brain\" (SS pentru tine are o anume conotatie...pentru majoritatea inseamna STUPID SIBIANS..) Ce naibi e de rau ca sibiul exporta mai putin decat Brasovul...sau ce e asa de bine ca Brasovul exporta mai mult decat Sibiul.. Poate asa, faptul ca in 5 ani Brasovul a crescut cu 30 % peste Sibiu ar merita o analiza..dar nici macar lucrul asta nu e o stire\" de rau\".. Poate in mintea ta de macac local pare asa un dezastru..dar nu zice Primarul tau preamarit ca nu mai are Sibiul unde sa creasca, ca e somajul zero si ca Sibiul geme de turisti.. Ce importanta are ca un ziarist local iti spune ca de fapt Sibiul exporta cu 14 % mai putin decat Brasovul, ca Pibul E de 2 ori mai mic , ca Pib/loc e cu 14% mai mic , iar numarul de turisti la jumatate... Si ce mai grav iti spun eu ..DIFERENTA CRESTE.. Dar tu faci parte din lumea educata , care e scarbita de aceste date diavolesti... Sau poate Primarul tau minte...sau poate e mai nepregatit..sau poate sibieni sunt mai putin pregatiti pentru capitalism decat \" moldovenii din Brasov\".. Asa ca nu mai injura cifrele..ele nu te mint..
Raspunde

joseph

Acum 8 ani

Braşovene, zău că mă plictiseşti, ceea ce nu ştiu să spună ziariştii ăştia cititori de statistici e faptul că exporturile nu spun nimic dacă nu le corelezi cu importurile, diferenţa dintre cele două marimi ne dă de fapt profitabilitatea unui judeţ. <br>Păi ia să vedem, Sibiul a exportat de 670 mil euro si a importat de 570 mil euro, profit 100 de milioane. Braşovul a exportat de 745 de milioane şi a importat de 697,6 milioane deci profit 47,4 milioane, JUMĂTATE cât Sibiul. Deci, sunteţi jalnici, dar la guiţat nu vă întrece nimeni. <br>Ştefan Dobre, nu e suficient să copiezi nişte date de pe saitul statisticii, tu, ca jurnalist ai datoria să le si interpretezi. <br>Datele astea ne spun că de fapt braşovenii importă tractoare gata făcute pe care aplică niste clebăre şi le momtează ventilele la roţi după care le trimit înapoi de unde au venit. Ha, ha!
Raspunde

joseph

Acum 8 ani

erata: montează, nu momtează.
Raspunde

@joseph

Acum 8 ani

Joseph puisor observ ca astazi tu esti prostul de serviciu pe aici. La voi acolo la sibiu prostii nu se termina niciodata din cate observ ;doar fac rulaj Nu ma mai chinui sa iti explic pe unde aberezi si cum sta treaba ca pierd timpul cu tine.Mai bine ma apuc sa-mi invat catelul trigonometrie sferica ca sansele de succes sunt mai mari
Raspunde

vlad

Acum 8 ani

Subscriu comentariului 2
Raspunde

@13

Acum 8 ani

Vezi ca joseph eu sunt mai cumsecade decat sibianul tau.. Nu e nicio veselie cu datele care mi le spui mie.... Orice economist iti va spune ca un consum asa de mic intern denota o problema..o problema care vreau sa ti atrag atentia ca se reflecta la modul cum e lumea imbracata pe strada, la faptul ca nu aveti francize si magazine scumpe, la faptul ca majoritaea spectacolelor de circ sunt moca... Poate pt sibianul obisnuit e bine... ( raportul e si mai mare daca ti cont de Romgaz si Trnasgaz).. Asa ca sa traduc pentru tine..daca nu cumva in Sibiu e crema tehnologica a Romaniei ( banci , It, soft..spitale private care lucreaza pt straini....sa cocaie turistii plin de euroi ..vba agramatului ala)..lucrurile nu sunt ok. Inseamna ..oameni platiti cu salariu mic , lucrand pt companii care ii storc .. Acum fa si tu un studiu si vezi cine are mai multe companii IT , Soft, outsourcing..turisti...si vezibce raspuns primesti. Mult mai grav e trendul..adica in ultimii 5 ani ..Brasovul a produs per capita cu 36 % mai mult decat Sibiul Daca nu a fost favorizat investitional..lucrurile sunt albastre pentru Sibiu Asta ca sa nu il injuri pe Stefan Dobre de pomana. Sibiul traieste pe banii statului roman..si trist e ca nu isi da seama.. Vorba aia ....pana nu I fudul..etc.. Acum poate comentariile tale economice par geniale in Sibiu... ( chestia cu ventilele) dar uite sa il ajut pe Stefan Dobre ..cei mai mari angajatori din Bv sunt Selgros, INA, si Autoliv.. Ia vezi cine cine sunt cei din Sibiu... De aia ai divizile de proiectare ale lui Continental la Timisoara si Bv, de aia ai EBS, Preh, Siemens, ?.etc la Bv si nu la Sibiu..de aia ai de 3 ori mai multi turisti straini la Bv. Fiecare oras are farmecul lui, mie personal imi place mai mult centrul linistit al Sibiuluindecat vanzoleala imensa din Brasov, dar poate propietarii de carciumi din Sibiu gandesc altfel. Daca e ceva ciudat pt orasul Sibiu..este ca si agramatul de serviciu, si propagandistul cul Hermannstadt ..Bsi..chiar si tu care esti baiat \"distept\" in loc sa vedeti ca ceva nu e in regula cu trendul din Sibiu..va complaceti sa injurati cifrele.. Acum plec sa ajung la concert la Roger Waters..daca mai nelamuriri ..numai maine
Raspunde

@joseph

Acum 8 ani

Erata..proprietarii..ca su zica ala ca sunt frustat
Raspunde

@13

Acum 8 ani

Joseph plictisitule daca eu ca firma din brasov cumpar o oaie de ex din Olanda si o vand cu adaos la un cioban din sibiu e normal ca importurile mele o sa fie mai mari decat ale tale. Dar cand faci calculul final treaba asta aduce un plus la PIB ul brasovului .E un fenomen putin mai complicat si eu iti recomand sa scoti degetul din nas si sa pui mana pe ceva carti(nu de joc) ca poate iti trece si plictiseala
Raspunde

joseph

Acum 8 ani

Aha, e clar că eşti in pană de idei din moment ce ai ajuns să mă jigneşti! <br>Fraiere, importurile au efecte negative asupra balanţei economice şi sunt indicatori ai ineficienţei unei societăţi. Faptul ca de 23 de ani avem deficit denotă că suntem o naţie de puturoşi fuduli şi cu mofturi. Un om normal la cap nu s-ar lăuda că el cheltuie mai mult decat produce, dar în Braşov, orice e posbil dacă în joc e faima unui oraş care nu se regăseşte. De preferat ar fi fost să creşti tu oaia aia şi s-o vinzi ciobanului din Sibiu, atunci ai fi produs plus valoare. Altfel, eşti doar un bişniţar ordinar care se-mbracă de la armani şi se plimbă cu merţanu, bineînţeles, pe bani imprumutaţti.<br> Teoria consumismului e fumată demult, orice economist mediocru din Braşov ţi-ar fi putut spune chestia asta. Şi să mai spui că selgros, un engrosist de alimente, e printre cei mai mari angajatori din Brasov, aoleu, inseamnă că v-a ajuns cuţitul la os.<br>Bă, spune-mi şi mie cine draq e roger waters ăsta, că io n-am auzit de el. Am auzit în schimb, acu 40 de ani de o trupă, Pink Floyd, care da, a schimbat oarecum faţa rockului şi la care m-aş fi dus atunci s-o văz cu mare placere. Acuma, e ca şi când m-aş duce să văd un meci de fotbal în care joacă numai Hagi la 70 de ani. Eşti un troglodit, bă, aşa să ştii. Si să dea Dumnezeu să stea în faţa ta o echipă de baschet, să nu vezi nimic! Şi să toarne cu găleata, că ştiu că n-aveţi voie cu umbrele!
Raspunde

@joseph

Acum 8 ani

Joseph(ce emancipat e ciobanul) pe langa ca esti greu de cap nici nu taci din gura.Ideea era ca oaia aia saraca chiar daca a fost importata in brasov si apare ca import in brasov e posibil sa fi fost de fapt pt sibiu.Din cauza asta exista indocatorul PIB care tine cont si de export si de import si de venituri si cheltuieli.Dar si acolo stati cam rau Cand se va ridica interdictia de export la berbecuti o sa fi un produs excelent de export.Pana atunci iti urez distractie placuta cu oaia importata de brasov ca de ceva carti vad ca nu poate fi vorba
Raspunde

@21

Acum 8 ani

fii cu doi de i BERBECULE!pune mana pe gramatica pe urma da-ne lectii de economie!
Raspunde

joseph

Acum 8 ani

22, de data asta a nimerit-o, e doar cu un singur i, dar tu poţi să fii fost amic cu el. Aici e cu doi i.
Raspunde

@23

Acum 8 ani

Stiu cum e cu conjunctivul prezent nu trebuie sa-mi explice un cioban.
Raspunde

joseph

Acum 8 ani

În rest, constat că e tot mai turbat, asta dovedeşte că i s-a terminat muniţia.
Raspunde

@joseph

Acum 8 ani

E o vorba : \" Sa nu te pui cu prostul ca te aduce la nivelul lui si te bate cu experienta\" Recunosc ca am gresit cand m-am pus cu tine
Raspunde

maximus

Acum 8 ani

mai joseph mai du-te dracu\'si la munca,nu mai poate omul sa puna un comentariu de off-ul tau!!! esti un mare frustrat si degeaba faci pe neintelesul cautand sensul vietii...esti un mare looser si atat!!!
Raspunde

@23-joseph

Acum 8 ani

nu ai dreptate ,este exact invers cum ai sustinut tu,”o sa fii un produs excelent..”asa e corect,”dar tu poti sa fi fost amic ...”-asa e corect cu un singur i.,mai Joseph ori te lasa memoria ,ori ai invatat din start gresit(sau amandoua).
Raspunde

@27

Acum 8 ani

E la munca omul dar acum si-au luat toti ciobanii celulare cu net
Raspunde

joseph

Acum 8 ani

Oh, iertati-ma că v-am inhibat inspiraţia, domnu maximus, recunosc, sunt un looser, dar gândiţi-vă că e nevoie şi de-alde ca noi, puteţi să vă închipuiţi cum ar fi o lume numai de winneri aşa ca dumneavoastră?
Raspunde

joseph

Acum 8 ani

28, Errare humanum est, perseverare diabolicum.
Raspunde

joseph

Acum 8 ani

Băieţi, vă rog să mă scuzaţi un pic, e ora mea de făcut clismă.
Raspunde

@31

Acum 8 ani

Pai si joseph in care categorie te vezi a celor ce gresesc sau a celor ce persevereaza
Raspunde

@31

Acum 8 ani

?
Raspunde

@33@34

Acum 8 ani

Lasa-l ba in pace, nu vezi ca e preocupat omu cu clisma?nesimporcule!
Raspunde

@35

Acum 8 ani

Pai dacă își făcea doar lui ar fi trebuit sa termine pana acum
Raspunde

@35

Acum 8 ani

De fapt scuze omul a dat de înțeles ca ii ia o ora. La cât rahat a înghițit probabil ca ii ia o ora sa îl scoată
Raspunde

Jenibilor, care sunteti voi jenibili,

Acum 8 ani

v-a facut unchiesu\' joseph pe dinti cu teoriile voastre economice cu tot. Acuma, in lipsa de argumente si alte texte nepregatite dinainte, ati dat-o la cioranii cu clisme si alte ciobanisme. Macar daca vreti sa dati in om, nu ii folositi proprile lui texte. Denota neputinta... Ati aparut toti fanfaronii (inclusiv sibieni invidiosi ca nu au si ei loc sa scrie un comentariu cat de cat citibil) sa faceti front comun impotriva dusmanului comun, surescitati ca niste tzanci la bordel.
Raspunde

@38

Acum 8 ani

Cu ce a facut Joseph pe cine? Ca eu am impresia ca nu a facut pe nimeni
Raspunde

@38

Acum 8 ani

Esti tare frustrat! Banuiesc ca ti-a spus cineva ceva mai devreme si acum esti necajit..Lasa ca trece!
Raspunde

@39 si 40

Acum 8 ani

@39 Pai daca citesti subiectiv, sub impresia proprilor adevaruri categorice, e normal sa ai impresia aceea... @40 Sunt. Nu suport prostia combinata cu nemernicia. Nu cred ca (va) trece, dimpotriva, (vi) se dezvolta...
Raspunde

@39@38

Acum 8 ani

Va bateti gura de pomana... Deci comform doctrinei lui Joseph ..e mai rau sa ai sediul unuei multinationale ca si Selgros...dacat a unui gigant care traieste pe banii fraierilor de romani gen Romgaz.. Explicatia e simpla ...cuvinte de gen sa ne platim datoria, noi sibieniI suntem mandri ca exportam si umblam in gioarse nu in armani.. Teoria consumatorismului e caduca..plusvaloare ( in loc de profit) Toate astea va duc in anii 70..in plina criza ideologica marxista.... E o caracteristica generala a sibianului de rand...care a trait un pic mai bine in comunism decat cei din brasov si atunci a ramas un pic cu regrete pentru timpurile acelea.. Ei nu inteleg ca pentru a avea o viata un pic mai tihnita atunci ..altii ( brasovenii spre exemplu) trebuiau sa o duca mai rau. Asa si acum ..rad de moldovenii din Barlad chit ca , gazul pt salariile lor vine de acolo.. Ei nu o sa devina niciodata capitalisti..in adevaratul inteles al cuvantului... Cat timp Pib ul judetului e dat de jumatate de doua companii de stat nici nu au cum. Ei depind de statul roman ..mult mai mult decat Alba sau Mures..iar Brasovul e un ideal pe care il incearca sa il ajunga de vreo 600 de ani si tot nu pot. Din cauza aia ...ei se bucura cum un tip crescut la scoala ( nonconsumista si a plusvalorii) lui Karl Marx isi da cu parerea...fiindca ceilalti sunt de fapt tarani imigrati in oras cu un amestec de ura si frustrare fata de cultura germana... Foarte interesant comportamentul populatiei din Sibiu ....ceva intre neasimilare completa si o nevoie majora de integrare intr-o cultura si civilizatie care I-a asuprit si acum se chinuie sabo iubeasca. In rest sa compari economic cele doua orase e o gluma ...si ei saracii abia acum incep sa o inteleaga
Raspunde

@41

Acum 8 ani

Sunt convins in cazul asta ca nu te suporti in primul rand nici pe tine.Deloc! Plus ca atitudinea ta e exact ce spuneam: de mare frustrat Zilele trecute spunea cineva pe un forum ca pe sibieni nu ii mai suporta nimeni.Si avea mare dreptate Pentru voi aia din Alba sunt un \"satuc\" pe cei din Tg mures ii făceați bozgori pe brasoveni - moldoveni si mitici cisnadie agnita si Mediaș trăiesc pe spatele vostru.avem mare noroc ca va avem in regiune
Raspunde

@41

Acum 8 ani

Sunt convins in cazul asta ca nu te suporti in primul rand nici pe tine.Deloc! Plus ca atitudinea ta e exact ce spuneam: de mare frustrat Zilele trecute spunea cineva pe un forum ca pe sibieni nu ii mai suporta nimeni.Si avea mare dreptate Pentru voi aia din Alba sunt un \"satuc\" pe cei din Tg mures ii făceați bozgori pe brasoveni - moldoveni si mitici cisnadie agnita si Mediaș trăiesc pe spatele vostru.avem mare noroc ca va avem in regiune
Raspunde

Aaa

Acum 8 ani

Frustrarea asta vine cred direct din titlul articolului. Probabil le-ar fi plăcut mai mult ceva de genul \"Sibiul este cel mai mare exportator din regiune chiar dacă este pe locul 2 \"
Raspunde

@joseph

Acum 8 ani

Concertul a fost excelent ..n a plouat..iok baschetbalisti..asa ca nu functioneaza blestemele tale.. Cam scump..oricum tu esti sibian obisnuit cu circul pe de A moca ..asa ca nu e esential pt tine
Raspunde

Qwe

Acum 8 ani

Eu propun sa le facem la sibieni un port pe Cibin.Acolo langa piața. Ca oricum ei spun ca sunt cei mai mari exportatori sa poată oamenii sa își exporta marfa. Deja îmi imaginez macaralele cum încărca transoceanicele cu containere...Rotterdam o gluma....vase de croaziera pline cu turiștii care au visat toată viața sa vadă Sibiul
Raspunde

@47

Acum 8 ani

Se vede ca n-ai scoala, esti cam agramat \"in scris\". Si ce-ar fi sa citesti tu fituicile locale, ce te bagi in seama pe aici, ca musca la kkat, poate te deranjam si ai ceva de munca prin jurul stanei!
Raspunde

@48

Acum 8 ani

Bre ciobi, aia cu stana e brand local sibian asa ca dai cu praf de mers
Raspunde

@48

Acum 8 ani

Daca va criticam nu e bine daca coboram la mintea voastra iar nu e bine! Nu va mai inteleg fratilor
Raspunde

Sibian

Acum 8 ani

Oare pe ziarele din brasov, tot asa merg sibienii sa comenteze, sau astia sunt special angajati de primaria brasov sa comenteze pe site-uri sibiene?!:) GOD! Mergeti ba la munca, lasati \"vorba\"!:))
Raspunde

em

Acum 8 ani

bai josefini ce drac te aduce la sibiu,sau vrei sa ne faci si noua cate o clisma cu limba ta aia aspra?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus