Joi,
28.03.2024
Partial Noros
Acum
18°C

Johannis vs. Merkel, diferentieri est-etice

De ce nu? Amândoi, profesori de fizică; amândoi educaţi şi formaţi în Estul european comunist; amândoi, lansaţi în politică după anul 2000 şi tot amândoi rezistenţi, în prima tinereţe, în faţa tentaţiei de a-şi construi destine noi în „vaterland”- ul vest-german. Amândoi, protestanţi în convingerile creştin-religioase. Şi, totuşi, atât de diferiţi ca oameni politici…

… deşi au opţiuni conservatoare, de centru-dreapta, mai puţin obişnuite pentru nişte „estici” reciclaţi în democraţie. Şi cam atât cu asemănările. Cu activităţile lor în publice actuale este o altă poveste. În primul rând, datorită poziţiei ocupate: Angela Dorothea Merkel, la nivel naţional şi internaţional; Klaus Werner Johannis, la nivel local. Chiar şi aşa, să nu uităm că politicul are cam aceleaşi principii de activare, la orice nivel. Se vede din faptul că şi Merkel, şi Johannis, ocupând funcţii executive, au (avut) în vedere colaborări cu partide din alte spectre doctrinare. Dar, în timp ce Merkel a reuşit, de fiecare dată, cu multă diplomaţie şi tact, să ţină (personal) sub control jocul politic în majorităţi parlamentare, Johannis, de la înălţimea eforturilor şi ambiţiilor sale, a avut dificultăţi în coabitarea cu alte partide. Motiv pentru care, după primul mandat, le-a transmis votanţilor săi că „merge mai departe” împreună cu echipa de consilieri din partea FDGR. Sibienii au înţeles mesajul. Aşa s-au constituit majorităţile FDGR-iste în consiliile local municipal şi judeţean Sibiu.

M-am gândit la o analiză comparativă a celor doi oameni politici pentru că, nu de puţine ori, am auzit sibieni spunând: „Johannis este omul Germaniei”. Motiv pentru care, pe de o parte, s-a creat chiar o legendă. La drept vorbind, circulând din om în om, legenda asta i-a creat aureola politicianului imbatabil. Pe de altă parte, pentru duşmani (a nu se confunda cu adversarii săi politici), Germania este marele protector al d-lui Johanis, în zonele bănuite a fi mai puţin limpezi ale vieţii sale personale. Dar de 13 ani asemenea afirmaţii, unele chiar justiţiare, nu şi-au atins ţinta. Şi totuşi, primarul Sibiului, aflat la al patrulea mandat, ar putea fi „omul Germaniei”. După cum Germania a avut mereu, în istorie, susţinători, în orientul european. Şi nu doar etnici germani.

Adevărul este că d-na Merkel şi d-l Johannis sunt personaje politice pe care nimeni nu le poate ignora. Inclusiv când e vorba de relaţiile oficiale româno-germane. Iată de ce mi se pare ciudat faptul că realegerea d-nei Angela Merkel, pentru a treia oară, în funcţia de cancelar al Germaniei, n-a fost, la Sibiu, un eveniment remarcabil pentru elita politică locală, inclusiv din partea comunităţii germane şi a liderului ei cel mai important. Încercând să-mi explic fenomenul, mă gândesc la d-na Merkel care, începând din 2010, s-a dovedit a fi liderul de care Germania, în aceeaşi măsură ca şi Europa Unită (deci, şi România) aveau nevoie, într-o perioadă de criză de-o amploare fără precedent. Surprinzător, asta nu l-a împiedicat pe d-l Johannis să se alăture, în februarie 2013, forţelor politice româneşti care, anul trecut, când cu tentativa de răsturnare a ordinii de drept, s-au iţit nervos la cancelarul Merkel, pentru îndrăzneala de-a fi criticat lovitura de la Bucureşti. La vremea respectivă, d-l Johannis declara apăsat: „Politicieni de la noi nu au găsit altceva mai bun de făcut decât să alerge aţă la Bruxelles şi să se plângă acolo. E interesant de urmărit, în istorie, cum au fugit să se plângă ba la Poartă, ba la Viena, ba la Budapesta, ba la Bruxelles, în loc să stea acasă să vorbească împreună şi să găsească soluţii pentru problemele noastre. Nu vine nimeni din afară să ne rezolve sau să ne rânduiască ţara. Numai noi, aici, putem să o facem şi de aceea cred că rolul cel mai trist l-au jucat cei care s-au dus la Bruxelles să se plângă acolo despre ce rău e în România”. Curat vocea patriotului naţionale! După o asemenea tiradă, despre ce aprecieri să mai vorbim, la adresa unui important lider occidental?
Deşi amândoi sunt fizicieni, „legile” politicilor naţionale îi separă pe Angela Dorothea Merkel şi Klaus Werner Johannis. Sau, dacă educaţia moral-religioasă le-a impus aceleaşi seturi de valori, cu siguranţă societăţile din care fac parte şi-au spus cuvântul în est - eticele lor politice. Morala: dacă între doi germani pot apărea diferenţe specifice dictate de mediul în care trăiesc, să nu ne mire că politicienii noştri sunt atât de diferiţi de cei occidentali, oricâte asemănări individuale le-am găsi şi chiar dacă fac parte din aceleaşi familii ideologice.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

8 comentarii

Inge Preissler

Acum 10 ani

domnule Teodorescu - daca tot folosesti cuvinte straine - te rog frumos corect !! nu \" faterland \" ci \" vaterland \"
Raspunde

PTR. 1

Acum 10 ani

Va multumesc ptr corectura. Ii cer scuze.
Raspunde

PTR. 1

Acum 10 ani

Va multumesc ptr corectura. Imi cer scuze.
Raspunde

callas

Acum 10 ani

de mentionat ca Angela Markel NU a fost aleasa ( inca) a treia oara cancelar, ci doar partidul ei a obtinut majoritatea de voturi la alegeri, teoretic e posibil ( inca) si o guvernare de stanga FARA CDU-CSU si deci si fara doamna Merkel. In rest comparatia cam schioapata, Merkel are o raza de actiune ceva mai mare decat Johannis.
Raspunde

Base

Acum 10 ani

Mai callas! Partidul doamnei Markel a mers in Campania electorala cu ea in frunte, practic ea a fost locomotiva partidului. Pe de alta parte, sansa de guvern fara partidul lui Markel...1%.
Raspunde

sH1YCCvtHmRv

Acum 10 ani

Mai Ovidiu eu ma enervez rar de data asta chiar m-ai ingatirt.Hai sa plecam de la presupozitia ca aia care au scris constitutia nu sunt medici psihiatrii care lasa instructiuni pentru infirmierele din spital.se vorbeste de consultari care in ambele sensuri semantice sunt prealabile desemnarii de ce oare? la ce dracu ar fi trebuit consultari daca oricum nenea poate dicta pe cine vrea el? Pe bune acum, o sa-mi lase nevasta-mea maine bilet sa-mi spuna sa-l duc pe radu la scoala si o sa ma apuc sa protestez ca nu scrie care scoala? cu ghiozdan? la ce ora? s-apoi o sa-mi aduc aminte ca in dex a duce poate insemna si a pacali .Pot sa dau vina pe bilet ok dar pana la urma problema cea mare nu e ca biletul n-a fost scris ok ci ca eu am decis sa fac altfel. Intr-adevar daca aia de au scris textul aveau inspiratia sa nu lase portita de scapare poate trebuia sa-si gaseasca alte justificari dar faptul ramane acelasi l-a desemnat pe unu cu putine sanse de majoritate in locul unuia care avea deja majoritate. De ce? raspunsurile sunt infinite dar pentru ca i-a permis constitutia mi se pare o atribuire gresita a responsabilitatii.
Raspunde

carcasulea

Acum 10 ani

Carcampulea jr. va baga texte idioate ca sa va compromita site-ul ca ati scris de parnaiasul de taica-sau.
Raspunde

cuerIAhKkd

Acum 10 ani

In later places QuotesChimp may reference such three problems in more detail as they connect with different varieties of policy contract.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus