Duminică,
27.11.2022
Innorat
Acum
2°C

Restauratorii Centrului Astra premiati la Salonul National de Restaurare de la Craiova

Restauratorii Departamentului de Conservare -Restaurare, Serviciul Bunuri Culturale Mobile din cadrul CNM Astra şi-au adjudecat cinci dintre premiile de la Salonul Naţional de Restaurare, desfăşurat la Craiova, în perioada 11-15 octombrie.

Astfel, expertul-restaurator Geanina Ionescu a obţinut Marele premiu pe ţară pentru restaurare icoane pictate pe sticlă, participând cu trei icoane din secolul al XIX-lea, două dintre acestea atribuite zugravului Nicolae Caţavei, iar Gabriela Negoescu, care a participat cu o ladă veneţiană deosebit de valoroasă, din secolul al XV-lea, a obţinut Marele premiu pe ţară pentru restaurare lemn policrom.

”Restaurarea acestei piese, aparţinând Academiei Române, a fost sponsorizată de Asociaţia Culturală Patrimoniu pentru viitor din Bucureşti. Lada a aparţinut probabil unei familii foarte înstărite din Veneţia, a cărei blazon puternic deteriorat, nu a putut fi din pacate recunoscut. Pe casete, piesa prezintă scene pictate din viaţa cotidiană a familiei. La realizarea lucrării a colaborat restauratorul C.N.M. ASTRA, Nicu Potcovel, care nu a putut fi prezent la Craiova”, a spus Gabriela Negoescu.

Şi expertul-restaurator Florenţa Moga s-a întors de la Craiova cu Diploma de excelenţă pentru restaurare piele-blană, participând cu un număr de trei piese datate secolul XIX-XX.

Diploma de excelenţă pentru restaurare icoane pictate pe lemn a revenit expertului-restaurator Mirel Bucur, pentru o icoană lipovenescă de secol XIX care a presupus o restaurare amplă.

Vasilica Izdrailă a obţinut şi ea Diploma de merit pentru restaurare textile pentru lucrarea prezentată - o cârpă de brâu săsească, textilă din mătase naturală ce face parte din costumul de sărbătoare săsesc.

”Deşi este o piesă de dată mai recentă - început de secol XX), realizată industrial, a fost apreciată pentru volumul de muncă şi fineţea intervenţiei şi pentru faptul că s-a făcut o atribuire istorică a acestei piese, creată ulterior anului 1905”, a spus Vasilica Izdrailă.

Lucrările prezentate au fost însoţite de o documentaţie ştiinţifică privind procesul de restaurare, dar şi de o susţinere realizată de către fiecare restaurator în faţa comisiei. 

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Dorina Nitu

de Dorina Nitu

Social
Telefon:
0742 381 305

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus