Vineri,
04.12.2020
Partial Noros
Acum
11°C

Restauratorii Centrului Astra premiati la Salonul National de Restaurare de la Craiova

22 Octombrie 2013 17:09

Restauratorii Departamentului de Conservare -Restaurare, Serviciul Bunuri Culturale Mobile din cadrul CNM Astra şi-au adjudecat cinci dintre premiile de la Salonul Naţional de Restaurare, desfăşurat la Craiova, în perioada 11-15 octombrie.

Astfel, expertul-restaurator Geanina Ionescu a obţinut Marele premiu pe ţară pentru restaurare icoane pictate pe sticlă, participând cu trei icoane din secolul al XIX-lea, două dintre acestea atribuite zugravului Nicolae Caţavei, iar Gabriela Negoescu, care a participat cu o ladă veneţiană deosebit de valoroasă, din secolul al XV-lea, a obţinut Marele premiu pe ţară pentru restaurare lemn policrom.

”Restaurarea acestei piese, aparţinând Academiei Române, a fost sponsorizată de Asociaţia Culturală Patrimoniu pentru viitor din Bucureşti. Lada a aparţinut probabil unei familii foarte înstărite din Veneţia, a cărei blazon puternic deteriorat, nu a putut fi din pacate recunoscut. Pe casete, piesa prezintă scene pictate din viaţa cotidiană a familiei. La realizarea lucrării a colaborat restauratorul C.N.M. ASTRA, Nicu Potcovel, care nu a putut fi prezent la Craiova”, a spus Gabriela Negoescu.

Şi expertul-restaurator Florenţa Moga s-a întors de la Craiova cu Diploma de excelenţă pentru restaurare piele-blană, participând cu un număr de trei piese datate secolul XIX-XX.

Diploma de excelenţă pentru restaurare icoane pictate pe lemn a revenit expertului-restaurator Mirel Bucur, pentru o icoană lipovenescă de secol XIX care a presupus o restaurare amplă.

Vasilica Izdrailă a obţinut şi ea Diploma de merit pentru restaurare textile pentru lucrarea prezentată - o cârpă de brâu săsească, textilă din mătase naturală ce face parte din costumul de sărbătoare săsesc.

”Deşi este o piesă de dată mai recentă - început de secol XX), realizată industrial, a fost apreciată pentru volumul de muncă şi fineţea intervenţiei şi pentru faptul că s-a făcut o atribuire istorică a acestei piese, creată ulterior anului 1905”, a spus Vasilica Izdrailă.

Lucrările prezentate au fost însoţite de o documentaţie ştiinţifică privind procesul de restaurare, dar şi de o susţinere realizată de către fiecare restaurator în faţa comisiei. 

Dorina Nitu

de Dorina Nitu

Social
Telefon:
0742 381 305

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus