Vineri,
29.03.2024
Partial Noros
Acum
15°C

Scandia Sibiu: Produsele retrase din Marea Britanie nu contineau carne de cal, ci urme de ADN cabalin

Conservele de carne de vită retrase de la vânzare în Marea Britanie conţineau urme de ADN cabalin, şi nu carne de cal, produsele fiind în limitele de conţinut admise şi conforme cu standardele europene în vigoare, potrivit analizelor, anunţă firma producătoare, Scandia Sibiu. Potrivit unui comunicat de presă transmis, vineri, de reprezentanţii Scandia Sibiu, conservele de carne de vită retrase de pe piaţă din Marea Britanie, ca urmare a descoperirilor făcute publice de Agenţia Britanică pentru Siguranţa Alimentară, provin de la Scandia Food şi fac parte din lotul 13.04.C, transmite Mediafax. "Compania Scandia Food subliniază că retragerea nu a avut loc din cauza unui pericol alimentar, ci este o consecinţă a unei etichetări neconforme", se arată în comunicat.
Reprezentanţii societăţii "ţin să clarifice diferenţa între sintagmele folosite pe această temă în spaţiul public în ultima perioadă, şi anume «urme de ADN de cal» şi «conţinut de carne de cal»". "În situaţia dată, este vorba despre urme de ADN, ceea ce înseamnă că lotul respectiv a intrat în contact cu ADN cabalin la un moment dat, cel mai probabil, pe traseul de producţie de la furnizorul de materie primă, până la momentul ambalării, acesta fiind unul extrem de complex. Astfel, prezenţa urmelor de ADN cabalin provine, cel mai probabil, de la o eroare din timpul procesului de tranşare şi transportare a materiei prime, etape ce intră în responsabilitatea furnizorilor de cărnuri şi care nu au nicio legătură cu Scandia Food", se mai arată în comunicat.
Potrivit documentului, "la momentul recepţiei efectuate de către Scandia Food pentru materia primă din lotul 13.04.C., aceasta a fost însoţită de acte doveditoare în conformitate cu legislaţia în vigoare". "Conservele retrase de pe piaţă nu aveau conţinut de carne de cal, ci conţineau ADN de cal, în proporţia comunicată de autoritatea britanică. Produsele în cauză nu au fost retrase pentru că ar fi pus în pericol sănătatea consumatorilor, ci pentru verificarea procentului de ADN", mai scriu oficialii Scandia în comunicat.
În plus, aceştia precizează că folosesc în procesul de producţie a conservelor de carne de vită "exclusiv materie primă din această specie", situaţia actuală fiind "prima cu care se confruntă în întreaga istorie de peste 90 de ani" a companiei. "Problema lotului 13.04.C este prima de acest gen cu care Scandia Food s-a confruntat în întreaga sa istorie de peste 90 de ani. Lotul respectiv reprezintă o excepţie, luând în considerare faptul că celelalte loturi care au fost retrase de pe piaţa din Anglia şi examinate au avut un rezultat favorabil comercializării şi consumului. Astăzi, în urma unui control efectuat de Autoritatea Naţională Sanitară şi Pentru Siguranţa Alimentelor, am fost înştiinţaţi că produsele Scandia Food se încadrează în limitele de conţinut admise şi sunt conforme cu toate standardele europene în vigoare (Recomandarea UE99/2013)", a declarat Andrei Ursulescu, director general Scandia Food, citat în comunicatul de presă.
Potrivit datelor oferite de reprezentanţii societăţii, Scandia Food este unul dintre cei mai mari şi mai vechi producători de conserve din ţară, având 650 de angajaţi.
Foto: strategic.ro

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

3 comentarii

MihaelaT.

Acum 10 ani

Da, da, era ADN de cal de la carnea de vita, si chiar intre 1 si 5%. ***www.theguardian.com/uk-news/2013/oct/31/horsemeat-tins-beef-romania-food-standards-agency
Raspunde

da\'

Acum 10 ani

Fainoshag, pus \'ati au doar 5%DNA ?
Raspunde

scandia

Acum 10 ani

ba daca ceausescu nu forta scandia sa-si vinda secretul de preparare a carni ,acum scandia sibiu era un brend recunoscut mondial coroborat cu sasi care au plecat masiv din cauza ca le convenea s-ai conduca niste necalificati in ale meseriei de mezelari acum vorbeam de o extindere masiva si vreo 2-3000 de angajati ,mulktumiti partidului ca vau vindut secretu meseriei la bacau ,salonta ,bucuresti si alte mezelari aparute ca ciupercile dupa ploaie si rezultatele se vad unele mezeluri nici mitele si ciini nu le poate minca ,guma si celofan cit cuprinde mai niste coloranti multa sare ca munti nostri sunt plini de sare si gata ,parizeru ,salamu de vara etc
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus