Avocații celorlalți inculpați în dosarul pensionarei din Daia care a furat 200000 de euro de la șefa unei misiuni a Băncii Mondiale spun că Livia Galea pozează într-o victimă și exagerează atunci când spune că a fost manipulată să scoată banii din bancă.
Livia Galea și-a recunoscut vinovăția încă de la prima înfățișare în acest proces, însă a lăsat să se înțeleagă că a luat parte la întreaga scamatorie fără să știe prea bine ceea ce face. Femeia aflată la pensie a declarat că și-a oferit serviciile la cererea unui nepot, care i-a promis un loc de muncă. ”M-au întrebat dacă am buletin nou, iar eu am spus că doar de tip vechi. Am spus că o să am un buletin nou, nu m-a deranjat. Am făcut poze, iar eu știam că pozele se fac la Poliție. Pozele au fost făcute la un atelier foto. Dar când am văzut că e pe alt nume, am făcut greșeala că nu m-am dus să spun mai departe. Nu am putut nici să studiez un pic buletinul acela. Nu mi l-au dat niciodată. Când eram în mașină și trebuia să mergem la bancă sau la birourile cu acțiuni mi-l înmânau. Iar când ne întorceam la mașină îmi luau buletinul”, a spus Livia Galea. Apărătorii celorlalți inculpați spun însă că femeia este contabilă de meserie și are o experiență însemnată în domeniu, astfel că i-ar fi fost imposibil să nu știe câți bani scoate din bancă și cu ce motiv. Avocatul Mariana Corneanu spre exemplu, apărătorul lui Dorel Ioniță – inculpat în același dosar – a declarat pentru Turnul Sfatului că nu poți scoate bani de la bancă, în repetate rânduri, fără să prezinți un set de documente pentru acei bani. ”Nu poți să pretinzi că te duci la bancă și scoți sume destul de mari de bani, de mai multe ori, fără să știi ce acte prezinți la ghișeu. Noi considerăm că doamna Galea era perfect conștientă, și de acte și de bani, și a căzut singură în capcană. Știa foarte bine câți bani ia și unde îi dă mai departe. La fel de ciudat ni se pare și faptul că niciun funcționar, de la Carpatica și Raiffeisen, nu au verificat cu atenție documentele prin care se scoteau bani din contul unui om important, atât în societate cât și pentru bancă. Funcționarii bancari sunt în culpă, copia buletinului cu siguranță se regăsea în arhivă, doar vorbim despre un acționar la Banca Mondială. Era suficient să se verifice cu atenție un nume”, a declarat Mariana Corneanu.
Surse din zona procesului spun că escrocheria ar fi fost pus la cale la București, de către oameni care aveau acces atât la informații legate de situația financiară a Anei Maria Mihăescu - șefa misiunii Băncii Mondiale – cât și la zona acționariatului la SIF Muntenia. Iar planul ar fi inclus și mai mulți funcționari bancari din Sibiu, care știau pentru ce vine Livia Galea la ghișeu să scoată bani și ușurau procesul.
Dosarul se judecă la Tribunalul Sibiu, un nou termen fiind fixat chiar luni, 18 noiembrie. Între timp Curtea de Apel Alba a decis la data de 11 noiembrie judecarea în stare de libertate a inculpaților Nicolae Macovei, Mihai Corcoveanu și Dorel Ioniță.
Conform procurorilor care au instrumentat cazul, la baza furtului a stat un grup infracțional foarte bine organizat, format din șapte persoane, fiecare cu atribuții speciale în acest caz: fie deschiderea unui cont bancar, fie întocmirea unui buletin fals, fie racolarea unei persoane care să-i semene Ana-Mariei Mihăescu, fie transferul acțiunilor de la fondul de investiții, la un grup de brokeraj. “Specialistul” grupului ar fi fost, însă, Mihai Corcoveanu, fost director în cadrul Băncii Agricole, filiala Sibiu.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: Băncii Mondiale , Apel Alba , Turnul Sfatului , Anei Maria Mihăescu , Băncii Agricole , Banca Mondială , Tribunalul Sibiu , Livia Galea , Mihai Corcoveanu , Avocatul Mariana Corneanu , Dorel Ioniță , Mariei Mihăescu , Nicolae Macovei , Mariana Corneanu
Vizualizari: 1707
Ultimele comentarii
Acum 2 ore
Adina
Acum 2 ore
Trancau
Acum 3 ore
Adi
Acum 3 ore
Chiorul
Acum 3 ore
Barosanu