Marți după-amiaza, părinții celor 67 de copii înscriși la creșa Frații Grimm au fost anunțați de directoarea instituției că din decembrie activitatea creșei va fi suspendată din lipsă de personal. Miercuri dimineață, majoritatea părinților au venit la Primărie pentru a cere menținerea creșei în stare de funcționare. Situația a apărut după ce acum aproximativ două săptămâni, instanța a decis definitiv și irevocabil că personalul angajat prin contracte de prestări-servicii trebuie să plece, fapt ce a creat în creșele sibiene o bruscă lipsă de personal (24 din cele 72 de persoane care lucrau în creșele sibiene trebuie să plece).
Cei câțiva zeci de părinți au venit în fața Primăriei de la ora 08.30. ”Nu am unde să îmi duc copilul. Am pornit pe acest drum, al creșei și nu mi se pare potrivit și corect să ne oprim acum. Sperăm să se rezolve această situație. Am fost informați de către directoarea creșei că din 6 decembrie activitatea creșei se suspendă. Nu protestăm, dar dorim să vedem dacă nu poate fi rezolvată această situație”, declara Ciprian Rus, tatăl unui copil de doi ani și jumătate. Părinții prezenți cereau să fie găsită o soluție, pentru a fi angajate cele patru persoane obligate să plece în urma deciziei instanței.
”Nu se închide creșa”
După aproximativ 30 de minute, părinții prezenți în fața Primăriei au fost invitați la o ședință de către Simona Pop, directoarea Serviciului Public de Administrare a Unităților de Învățământ Preuniversitar de Stat, serviciu în administrarea căruia au intrat din acest an și creșele. Simona Pop a explicat modul în care s-a ajuns la această situație de criză și a anunțat părinții că directoarea creșei Frații Grimm a găsit o soluție. ”Nicio creșă nu se închide. O parte din copii vor fi transferați la grădinița din cadrul aceleiași instituții, iar una din îngrijitoare va lucra voluntar până la rezolvarea situației personalului”, a anunțat Simona Pop.
O situație anapoda
În termeni mai puțin tehnici, situația din creșele sibiene a apărut după ce Guvernul Boc a decis blocarea angajărilor în sistemul public. Cum personalul a ajuns sub normativele prevăzute în cazul creșelor, în 2011 Serviciul Creșe (care de anul acesta a fost înglobat de Serviciul de administrare a unităților de învățământ preuniversitar) a decis ca pentru personalul lipsă să apeleze la o firmă care să furnizeze forța de muncă necesară. Curtea de Conturi, în urma controlului pe 2011, a contestat cheltuirea unor sume de bani neprevăzute în bugetul de venituri și cheltuieli inițial: acest buget prevedea cheltuieli de personal, or personalul ”suplimentar” a fost plătit prin contractul de prestări servicii încheiat cu firma furnizoare de forță de muncă. Administrația sibiană a contestat raportul Curții de Conturi, iar Tribunalul Sibiu a dat dreptate, pe fond, administrației locale. Curtea de conturi a făcut recurs, iar Curtea de Apel Alba nu numai că a dat dreptate Curții de conturi ce solicita recuperarea a puțin peste 10.000 de lei, dar a stabilit că și contractele de prestări servicii prin care a fost completată organigrama creșele sunt în afara legii.
Cum din iulie, actualul Guvern a redeschis posibilitatea angajărilor în sistemul public, administrația locală a încercat – după pierderea procesului la recurs – să angajeze personal. Nu a putut: Ministerul Educației nu a elaborat normele de aplicare a legii referitoare la angajarea de personal. A făcut-o în schimb Ministerul Muncii, prin intermediul căruia se așteaptă acum aprobarea angajărilor. După ce reprezentanții Ministerului Muncii aprobă aceste angajări, în decurs de aproximativ o lună în creșele sibiene ar urma să fie completată schema de personal.
Tag-uri: ministerul Educatiei , Ministerul Muncii , Ministerului Muncii , Apel Alba , Fraţii Grimm , Serviciului Public , Simona Pop , Guvernul Boc , Ciprian Rusu , Învăţământ Preuniversitar , Tribunalul Sibiu , Serviciul Creșe
Vizualizari: 326
Ultimele comentarii
Acum 15 ore
Doris Becker
Acum 16 ore
Miros Kylotzey
Acum 16 ore
Paul Damian
Acum 16 ore
Oigo Kukuruku
Acum 17 ore
Rosu Detot