Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
19°C

Medierea naste conflicte in justitia sibiana

Devenită cunoscută relativ recent, medierea are ca scop găsirea unei soluții pentru împăcarea părților înainte de a ajunge în fața judecătorului. Și deși a început să funcționeze, medierea naște de multe ori conflicte tocmai între cei care ar trebui să se ocupe de implementarea ei: avocați, mediatori și judecători.

Sibiul a găzduit recent conferința "Medierea - Între necesitate judiciară și oportunitate profesională", la care au participat mediatori din tot județul nostru, dar și din județele vecine. Iar frecușurile dintre actorii implicați în procesul de justiție au reprezentat una dintre temele de discuție. ”Problema noastră este aceea a indiferenței pe care încă o afișează instanțele față de acordurile de mediere și față de mediatori. În prezent încă nu s-a ajuns la o situație în care instanțele să ne aprecieze ca pe o autoritate de stat. Noi, ca mediatori, avem funcții de autoritate în stat. Așa suntem calificați în lege. Instanțele nu pot să accepte că pot exista autorități de stat care să poată să soluționeze conflicte între părți fără să aibă pregătire juridică. În situația respectivă sunt foarte multe voci care se ridică împotriva mediatorilor care nu au calificare juridică”, a declarat avocatul Eugenia Șortan, președintele ″Asociației profesionale de mediere a conflictelor″ Hunedoara.

Ideea acestor tensiuni a fost întărită și de judecătorul Cristi Dănileț, membru al Consiliului Superior al Magistraturii. ”Am sesizat la unii judecători că intră în sala de judecată și, pentru cei prezenți în sală, explică beneficiile medierii, în mare, și nu mai fac apoi informare pentru fiecare dosar în parte”, a spus acesta, la Sibiu. Cristi Dănileț a mai arătat că la Judecătoria Sibiu se înregistrează la nivelul lunii noiembrie 2013 nu mai puțin de 17.800 de dosare și doar 27 de medieri, în ultimii trei ani. Prin comparație, la nivelul judecătoriei Alba există aproximativ 8.000 de dosare și 30 de medieri, iar la nivelul judecătoriei Hunedoara 5.000 de dosare și numai 12 medieri înregistrate. ”Avem o lege a medierii, avem foarte mulți mediatori, dar daca adunam numărul de medieri înregistrate in ultimii trei ani (in județele Sibiu, Alba si Hunedoara n. r.) nu ajungem la cifra de 100”, a concluzionat Cristi Dănileț.

Nici în județul Alba situația nu este mai roz. ”Ne confruntăm la momentul de față cu un conservatorism al instanțelor și cu o serie de atitudini care nu ne ajută, dimpotrivă, ne creează discuții. Profesia de mediator este o profesie tânără, ea și-a dobândit eficiența abia de la sfârșitul anului 2012 de când s-a construit piața și întregul sistem legislativ a făcut ca instituția medierii să devină aplicabilă. Medierea este utilă pentru creșterea calității actului de justiție”, a declarat și Angelica Mocan, avocat și mediator,  membru în Consiliul de Mediere din România și președintele Asociației "Mediere Apulum” Alba.

”Noi această mentalitate trebuie s-o promovam, că se poate ajunge la o înțelegere fără să existe o pierdere, ci un rezultat de egalitate, în care fiecare parte să obțină ceea ce ar dori”, Eugenia Șortan, avocat și fost judecător.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

2 comentarii

www

Acum 10 ani

Pai pe de alta parte, avocatilor nu le convine existenta acestor mediatori. Logic, nu.
Raspunde

Mediator

Acum 10 ani

Un conflict intre doua parti porneste de la intelegerea diferita a unei realitati, in functie si de anumite interese. Conflictul devine litigiu in momentul in care un anume specialist din sistemul juridic, il incadreaza ca atare considerand ca anumite legi au fost inculcate; menirea lui este de a incadra conflictul in litera legii- unde aceasta exista efectiv, avem astfel un litigiu... Apoi sistemul se pronunta pe acele articole din lege analizand speta si da o solutie litigiului. Favorabila sau nu unei parti, repet, in functie de ce spune legea. Ce s-a pierdut pe traseu? Faptul ca acel conflict poate avea cauze sau manifestari ce nu sunt prevazute in lege. Conflictul nu era inca litigiu... Faptul ca este posibil ca impacarea si perceptia de satisfacere a partilor sa fie pe undeva la mijloc. Faptul ca este posibil sa se fi pornit de la ceva si sa se ajunga la alte aspecte, juridice, negandite uneori chiar nedorite, de catre participantii la conflict... Toate acestea : cauze, manifestare a conflictului, solutii de rezolvare definitiva, sunt acum de competenta Mediatorului. Daca o parte nu este multumita de mediere, are tot dreptul sa-si caute dreptatea cu\" legea\". Desigur ca o profesie se naste greu si mai greu este ca societatea sa accepte fara rezerve utilitatea ei. Despre pietrele aruncate de unii, sunt logice in contextul economic actual dar decizia de a apela la Mediator, ramane, in mainile celor ce sunt chinuiti de anumite conflicte.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus