Sâmbătă,
15.06.2024
Parțial Noros
Acum
13°C

Unde e bucuria Craciunului de altadata?

Am convingerea că orice om de bună credință, din țara asta, își pune această întrebare. Mă gândesc şi la nostalgicii comuniști, chitiți să spună că, „pe vremea aia”, oamenii serbau, în familie, Nașterea Domnului, nu cu stresul de astăzi, ci cu bucuria venirii pe lume a oricărui copil.

De 24 de ani, ducem cu noi povara execuției Ceaușeștilor, în chiar ziua de Crăciun. Pentru mine, povara asta este prima, și una din cele mai grele care au dus la pierderea bucuriei generale cu acest prilej. În libertate, nu în dictatură – când fiecare om o făcea pe cont propriu, societatea ar fi trebuit să uite de necazuri și greutăți. Să mergi pe stradă și să vezi fețe luminoase, de oameni pregătiți sufletește să spună, cu inima curată: „Astăzi s-a născut Isus”. Ce s-a întâmplat cu noi, în ultimele două decenii?

În primul rând, societatea n-a fost în stare să deconspire adevăratele motive pentru care n-a fost chip să fie evitată, într-o mare sărbătoare creștină, o execuție monstruoasă. Unde ne-a fost credința în Cuvântului lui Dumnezeu, pe care majoritatea dintre noi o invocă, astăzi, prin sondaje de opinie? Unde ne-a fost frica de Judecata Lui, de care nimeni scapă, odată trecut la cele veșnice? Cine ne-a furat respectul față de porunca Lui de-a nu ucide? Sau totul nu e decât paradă de credință, în locul trăirii ei cu smerenie și iubire față de aproapele?

În al doilea rând, în revoluția confiscată de urmașii Ceaușeștilor au murit semeni de-ai noștri vinovați doar de faptul că au trăit din plin bucuria eliberării de frică. Mulți dintre noi am fost alături de ei și am împărtășit, până în clipele fatale, împreună, marea bucurie a regăsirii curajului. Astăzi, puteam fi noi, supraviețuitorii, în locul lor, „eroii revoluției”. N-a existat nici un motiv care să ne fi absolvit, atunci, de aceeași vină cu a lor. Vină care le-a atras tragica alegere, în cătările armelor, de către asasini nevăzuți. Să nu-și închipuie cineva că despărțirea lor tragică de viață n-a lăsat, în urma ei, energii pe care numai recunoașterea marelui păcat le va putea domoli!

În al treilea rând, societatea românească, deși a conștientizat, mai târziu, că, în decembrie 1989, nu trebuia să moară nimeni, că în alte țări comuniste despărțirile de regimurile dictatoriale s-au făcut fără victime, n-a fost în stare să lămurească misterul prezenței teroriștilor. Au fost sau nu comandouri plătite să omoare la întâmplare, pentru a legitima noua putere și necesitatea executării Ceaușeștilor? Culmea este că destui dintre cei care au fost arestați, în nebunia de-atunci, ca teroriști, au primit ulterior statutul de revoluționar.

În al patrulea rând, toți cei murdăriți de sângele Ceaușeștilor au ajuns, cu câteva excepții, persoane publice în structuri statale sau alese de poporul suveran pentru a-i conduce destinul postcomunist. Aceasta este, în opinia mea, cea mai detestabilă urmare a „evenimentelor revoluționare”. Singurul care și-a aplicat sentința a fost judecătorul Gică Popa. Și a fost o sentință capitală. Dictată de propria conștiință sau în urma vreunei discuții amicale, cu noua putere? Nu știm.

În al cincilea rând, au fost procese justițiare chipurile pentru aflarea adevărului. Dar niciunul n-a avut finalitatea de care societatea românească avea nevoie. Pentru noi, sibienii, procesele cu Nicu Ceaușescu și Aurel Dragomir au fost cele mai importante. Primul a contribuit doar la moartea naturală a fostului prim-secretar, în condițiile în care toate acuzațiile ce i s-au adus n-au fost reale. Al doilea proces s-a „diluat” de la sine, pentru că nimeni n-a reușit să dovedească dacă Dragomir poartă vina de-a fi „declarat războiul” împotriva Miliției și Securității, în 22 decembrie, de pe urma căruia au murit cei pe care astăzi îi numim eroi. În fond, eroi fără voie. Pentru că ei nu s-au dus la luptă împotriva vreunui dușman declarat, nici măcar într-un război civil sau într-o contrarevoluție.

În al șaselea rând, n-am aflat cine a dat ordinul ca gărzile patriotice să primească, după 22 decembrie, arme și muniție. Câți eroi au fost victimele isteriei unora care au avut convingerea sau au fost convinși de alții că era de apărat o revoluție? Și cine a dat ordinul criminal de a împărți arme „pe buletin”? N-am aflat, și nu vom ști niciodată. În 24 de ani, adevărații regizori ai revoluției confiscate de foști apropiați ai Ceaușeștilor or fi avut de grijă să șteargă orice dovadă a marii diversiuni.

În al șaptelea rând, ce fac românii, în aceste zile crâncen încordate de brambureala politică de la București, se numește marketizarea Crăciunului, sub imperiul nevoii de consum, mizându-se nu neapărat pe puterea financiară a omului de rând, ci pe obiceiul autohton de-a face orice efort pentru asta. Așa am ajuns la transformarea unei sărbători, cu aportul agresiv al publicității televizate, într-o sărbătoare în care esența ei creștină pălește în fața manifestărilor păgâne. Public, auzi doar de reclame tot mai cinematografice, de mâncăruri și rețete „speciale de Crăciun”. Iar începutul campaniei îl dă chiar bietul și bătrânul Moș Nicolae, manipulat de majoritatea reclamelor fițoase…Este adevărat, mai sunt și spectacole programate în această perioadă. Dar cele mai multe fac parte din categoria show-biz, în care se întâlnesc manifestări tradiționale precreștine amestecate cu colinde autohtone sau americane. Puținele spectacole cu adevărat inspirate de trăirea unei mari sărbători de suflet n-au nicio șansă să schimbe tabloul general.

Și-atunci, de unde bucurie, pe stradă, în privirile oamenilor deturnați de la cele sfinte de noul „style of life”, prea grăbiți să-și hrănească sufletul, și captivi „trendului” actual, având ca „target” hrana și distracția de câteva zile? Căci, vorba românului, ce-o fi după, Dumnezeu cu mila!

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

4 comentarii

alzara

Acum 10 ani

Sa deosebim : martiri /eroi /victime. E esential. Un participant in 21dec. - martor (in viata ! ) al celor 3 categorii nedrept /ineresat amestecate.
Raspunde

GEORGE MARINA

Acum 10 ani

Salut, Dorin! Ma bucur sa redescopar editorialele tale care pentru mine sunt mici bijuterii publicistice. Ca de obicei este o placere sa citesc ceea ce scri. Iti doresc multa sanatate , tie si familiei tale ! Sarbatori luminate si LA MULTI ANI!
Raspunde

marginean

Acum 10 ani

A spus Domnu: bucurati-va si fiti recunoscatori, ar fi putu fi mult mai rau! Si ne-am bucurat si am fost recunoscatori si a fost mult mai rau.
Raspunde

UqPKEKGogN

Acum 10 ani

The responsibility to file insurance ap�plications and report QuotesChimp accurately and in a timely manner.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus