Miercuri,
30.11.2022
Ceata
Acum
-3°C

Nu-ti platesti taxele, iti blocheaza contul de salariu. Reciproca nu e valabila

Să ridice mâna sus toate mamele care au așteptat între 4 și 8 luni până să primească prima indemnizație de creștere a copilului, interval în care nu au avut decât să moară de foame, din partea statului. Pentru că realizarea de venituri suplimentare este interzisă prin lege, în acest caz. Să ridice mâna sus și toate firmele care au recuperat sumele aferente din TVA mult după termenul prevăzut de lege și care nu au văzut nicio dobândă din partea statului, pentru întârziere.
Nu același lucru se întâmplă când contribuabilii au datorii la stat. Administrațiile fiscale, la fel ca și primăriile, au dreptul să pună poprire pe conturile datornicilor la 45 de zile de la expirarea termenului de plată. Ceea ce înseamnă, pentru sibianul de rând, că nu mai poate ridica banii din salariu, până nu își plătește datoria către stat.

Aproape 7.000 de popriri, în 2013

Peste 6.700 de sibieni au avut popriri pe conturile personale, anul acesta – instituite numai de Primărie, pentru neplata taxelor şi impozitelor aferente. “Direcția Fiscală Locală a instituit 6.763 de popriri pe veniturile persoanelor fizice care nu au achitat datoriile către bugetul local. Valoarea totală a acestora este de 6.441.053 de lei. Cea mai mare sumă pentru care s-a instituit o poprire în cazul persoanelor fizice este de 42.489 de lei”, declară purtătorul de cuvânt al Primăriei Sibiu, Mirela Gligore.
Mai blândă a fost Direcţia Fiscală cu persoanele juridice – doar 574 de popriri au fost instituite, pentru o valoare totală de 4.329.587 de lei. Cea mai mare sumă pentru care s-a pus poprire în cazul persoanelor juridice este de 293.248 de lei, mai susţin reprezentanţii Primăriei.
“O bună parte din aceste sume au fost, însă, recuperate în cursul lui 2013, pentru că, de regulă, în momentul instituirii şi comunicării popririi, persoanele fizice şi juridice efectuează plata sumelor datorate”, mai spune Mirela Gligore.
Sibienii care s-au văzut în situaţia de a nu-şi mai putea scoate salariile din conturi au fost revoltaţi. „Legi tâmpite… După cinci ani îmi blochezi cardul, şi aşa gol, 100 de lei fiind ultimii mei bani, pentru o amendă Tursib Sibiu. Eu nu mi-am plătit asigurarea medicală de patru ani, pentru că am un venit foarte mic (ca în România). În general, majoritatea românilor câştigă foarte puţin. Ce nu pot să înţeleg: a rămas Johannis fără bani de panseluţe, a terminat cu marii evazionişti care fură legal, de îi execută silit pe amărâţii din Sibiu?”, se întreabă utilizatorul Andu, pe site-ul medierenet.ro.

Procedura legală

Practic, administraţiile fiscale pot trimite o somaţie contribuabililor datornici, după 30 de zile de la expirarea termenului de plată. După alte 15 zile, acestea pot institui popriri pe conturile de salarii ale persoanelor fizice. Legal, sumele indisponibilizate nu pot depăși 33% din venituri sau 50%, dacă există mai mulți creditori care impun poprire pe același cont. Contul nu va fi deblocat până la plata (sau recuperarea) sumei integrale datorate, pentru care a fost instituită poprirea.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

1 comentarii

nedumeritul

Acum 8 ani

deci daca ai contul blocat trebuie sa iti platesti datoria cu banii castigati la negru si care ii pastrezi acasa?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus