A trecut un an și trei luni de când s-a deschis Piața Țărănească Transilvania, iar de atunci numărul comercianților a crescut. De lipsa clienților nu se plâng mulți, pentru că, spun ei, oamenii vin în număr tot mai mare, iar cei mai mulți producători au reușit să-și formeze deja o clientelă fidelă.
Producători din Agnita, Bazna, Dumbrăveni, Hamba, Slimnic Răşinari, Tilişca, Chirpăr, Dârlos, Ighişu Vechi, Loamneş, Nou, Sadu, Şeica Mare, Şmig, Şura Mare şi Târnava vin sâmbătă de sâmbătă cu produse ecologice, pregătite de ei și de familia lor în propria gospodărie.
În Piaţa Ţărănească Transilvania nu este refuzat nici un producător autorizat. Toţi cei care doresc să comercializeze produse agro-alimentare în Piaţa Ţărănească Transilvania, o pot face dacă au un certificat de producător, cota de lapte sau sunt persoane fizice autorizate.
”Își fidelizezi clientela și nu o dezamăgești”
Unul dintre standurile la care e mereu coadă este cel la care se comercializează produse de la Peneș Curcanul. Preparatele din carne de curcan sunt la mare căutare, iar clienții cumpără deja în cantități considerabile pentru a avea de sărbători. ”Noi avem mulți clienți fideli. Pentru noi a fost important să ne fidelizăm clientela și să nu o dezamăgim. Cele mai apreciate produse sunt produsele de cuptor – pulpa dezosată, pieptul și pulpa cu os, care sunt puse într-o membrană specială și se bagă la cuptor, iar când sunt gata, membrana se desface singură de pe ele. Sunt produse pentru doamnele care nu au foarte mult timp pentru gătit, pentru mamele cu copii mici”, spune Radu Micu, reprezentantul magazinului.
De asemenea, de sărbători sunt foarte căutate pachetele speciale de piftie, toba, cârnăciori și cârnăciorii picanți, pastrama de curcan, pe care le cer majoritatea clienților din fața standului. ”De sărbători am pregătit o ofertă specială numiră Baby Grill, adică curcani mai micuți, de 4-6 kg, care se pot baga la cuptor în aragaz, pentru că am avut multe cereri, iar oamenii spuneau că e prea mare curcanul și nu încape întreg în cuptor, așa că am venit cu această soluție pentru a mulțumi clientul. Clienții știu că ne găsesc în Piața Țărănească în fiecare sâmbătă și în fiecare zi a săptămânii în magazinul situat la parterul Complexului Cedonia”, mai spune Radu Micu.
La taraba cu produse Peneș Curcanul se găsesc produse din cele mai diverse, toate din carne de curcan, de la mici de curcan, până la parizer, salam cu șuncă de curcan, pate din ficat de curcan, cabanos de curcan, ficat de curcan și rulada de curcan.
Produse pe care nu le găsești în alte piețe
În Piața Țărănească găsești multe produse care nu sunt de găsit în alte piețe din oraș. Pe o tarabă scrie ”Ketchup produs tradițional - Chișcău molcom de la Țapu”. Ketchupul e făcut de preotul Dumitru din Țapu, care cultivă tot anul legume și produce pentru clienții fideli, care vin la piața pentru produsul lui, dar și pentru care cumpără prima dată de curiozitate.
Florin Grecu din Sibiu are la tarabă vin fiert din Republica Moldova, coniac sau divin cum îi spun moldovenii, tot din Republica Moldova și ”vinuri ecologice, care merg excelent”, după cum spune comerciantul.
Și produse de patiserie se găsesc. Le vinde o doamnă, care spune că are magazin și lângă Piața Cibin. De la cornulețe, până la plăcintă cu brânză sau cu mere, sibienii cumpără pentru desertul de duminică caserole întregi.
Piața Țărănească Transilvania este împărțită în trei sectoare, primul de Carne-lapte-ouă, apoi al doilea de Legume-fructe-miere și ultimul de Panificație.
De toate, după preferințe
De la un stand poți cumpăra numai pâine. Ioan Precup din Șura Mică aduce pâine graham, pâine de secară, pâine neagră, pâine cu tărâțe și de mai bine de un an aici își petrece sâmbetele, căci ”sibienii mă știu și se opresc la mine” pentru a cumpăra o pâine.
Pe taraba lui Dan se găsesc tăiței de casă, cozonaci, dar mai ales sucuri naturale, nouă sortimente. Cele mai apreciate de sibieni, spune comerciantul, sunt sucul de măr, morcov și sfeclă roșie, apoi sucul de mere, pere, struguri și gutui, urmat de cel de mere combinat cu țelină și morcov sau cu pară și lămâie.
Un băiat din Hamba vinde ouă de prepeliță, sunt căutate, dar spune el sunt mulți producători care vin la Piața Transilvania cu ouă, deci e concurență mare ”și cu roate astea, vindem”.
Miere găsești pentru toate gusturile, indiferent de preț sau de preferință. ”Eu vin doar cu miere, dar am de toate felurile. Cel mai bine se vinde cea de salcâm, apoi cea polifloră, urmată de cea de tei, de floarea soarelui și mierea de munte”, spune un producător din Cisnădie.
Într-un colț, o doamnă stă în fața tarabei cu decorațiuni. La ea nu prea opresc clienții. ”Nu vin ei aici pentru decorațiuni, nu merge deloc vânzarea”, clatină femeia din cap.
Cătină, în toate formele, de la sirop, la nectar de cătină albă, fructe de cătină cu miere de albine și ulei de cătină, găsești tot în Piața Transilvania.
Doamna Severin, vine din Rășinari ca să vândă sirop din muguri de pin, rachiu, tarhon la borcan, dovleac, legume, varză acră. Și lumea cumpără sâmbătă de sâmbătă.
Lactatele nu se vând așa bine ca alte produse, iar producătorii spun că este normal, pentru că brânzeturi găsești în toate piețele și chiar în magazine. Iulian Balu din Tilișca vine la Piața Țărănească cu lactate. ”Să știți că nu vindem prea mult. Se uită omul, mai ia, mai nu ia... Cei mai mulți cer telemea. Cașul, smântâna și laptele nu se prea trec”, spune femeia.
Clienți mulțumiți
„Vin în fiecare sâmbătă și cheltui toți banii pe care îi am la mine. Serios. Găsesc atâtea lucruri pe care nu le pot lua din magazin și pâinea, prăjiturile, pogăcelele, mierea, legumele arată extraordinar de bine, se vede că sunt naturale, că sunt făcute de mâna omului sau crescute în grădina țăranului”, spune Alina Țerbea, care are deja trei plase, în care se văd două pâini negre, miez de nucă, cătină în miere, sirop de muguri de brad și mere.
Piața Transilvania a început cu un număr de 50 de producători, ajungând în prezent la 194, care vin regulat să-și comercializeze produsele. ”Acești producători au acolo 50 sau 20 de ari și ce produc în plus vin să vândă la piață, de aceea totul este foarte proaspăt, nu țin produsele timp lung prin piețe. Ei nu au avut niciodată ocazia să vândă organizat. Toți sunt foarte mulțumiți și numărul lor crește de la o ediție la alta”, spune și Georgeta Purima, directorul Camerei Agricole Sibiu.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi
Tag-uri: Șura Mare , Ighişu Vechi , Piața Țărănească Transilvania , sura mica , Ioan Precup , Piaţa Cibin , Republica Moldova , Șeica Mare , Complexului Cedonia , În Piaţa Ţărănească Transilvan , Camerei Agricole Sibiu , Piaţa Transilvania , Georgeta Purima , Radu Micu , Alina Țerbea , Baby Grill , Doamna Severin , Florin Grecu , Iulian Balu , Slimnic Răşinari , Peneș Curcanul
Vizualizari: 1789
Ultimele comentarii
Acum 12 ore
Cornel Sibianul
Acum 12 ore
Ada
Acum 12 ore
Ioan Rotar
Acum 13 ore
Rotar
Acum 14 ore
EVREU