Cum există voci anonime care minimalizează importanța deschiderii circulației pe autostrada Sibiu – Săliște, trebuie reamintit faptul că acest lot de autostradă este rezultatul unui singur contract de proiectare și execuție, respectat de constructori. Spunem respectat deoarece, chiar dacă termenul inițial de finalizare era aprilie 2013, acesta a fost prelungit prin act adițional până în aprilie 2014. Prelungirea a apărut ca urmare a alunecărilor de teren ce au impus noi termene, noi cantități de lucrări și noi sume.
80 de km/h - limita de viteză în tunel. Pe perioada iernii
Sibiu – Săliște este porțiunea de autostradă ce a fost atribuită prin licitație asocierii Euroconstruct Trading 98 (România) – Astaldi (Italia) – Astalrom (România, firma deținută de Astaldi). 16,6 km măsoară acest tronson de autostradă pentru care contractul de proiectare și execuție a fost semnat pe 7 iunie 2011. Ordinul de începere a lucrărilor a fost dat pe 20 iunie 2011, cu termen aprilie 2013. Între timp însă, în două puncte ale șantierului au apărut alunecări de teren, dealul de la km 73 (între Cristian și Săcel) ridicând cele mai mari probleme. A fost nevoie de lucrări suplimentare, de sume suplimentare, de timp în plus. Noua valoare a contractului a ajuns la 530 de milioane de lei, față de 485 de milioane de lei, cât era prevăzut în 2011. Cele 45 de milioane de lei diferență reprezintă costul lucrărilor de stabilizare a zonelor cu probleme. Toate sumele amintite mai sus sunt fără TVA. 85% din valoarea lucrărilor provine din fondurile Uniunii Europene.
Premieră în România, pe traseul acestui lot constructorii au ales să amplaseze un tunel artificial (km 71+780 – 72+215 – în dealul Săcelului), cu o lungime de 345 de metri liniari și pereți cu o grosime de un metru. Gabaritul de liberă trecere prin acest tunel este de opt metri. Înainte de intrarea în tunel, limita de viteză este redusă la 100 de km pe oră (limită menținută și pe viaductul dinspre Săcel). Pe perioada iernii, în interiorul tunelului limita de viteză este de 80 de km la oră, pe timpul verii aceasta urmând să fie ”ridicată” la 100 de km pe oră.
Lucrări și pentru la anul
Pe traseul autostrăzii au fost amenajate până acum 16 podețe casetate, 28 de podețe tubulare, două poduri, șase pasaje, două viaducte, un tunel și patru consolidări. Dintre cele două viaducte realizate, cel mare are o lungime de 680 de metri.
Pentru anul viitor, cele mai mari lucrări rămase de executat sunt Centrul de întreținere și monitorizare a autostrăzii la Săliște, spațiile de servicii din dreptul localității Cristian și iluminatul nodului rutier Sibiu Vest.
Cantitățile autostrăzii
Terasamente: 3,15 milioane mc
Fundație din balast: 262.000 mc
Balast stabilizat cu ciment: 91.000 mc
Strat de bază AB2: 103.000 t
Binder: 51.000 t
Uzură: 450.000 mp
Parapeți metalici: 75.000 m
Grinzi prefabricate din beton: 177 bucăți
Indicatoare semnalizare: 985 bucăți
Panouri antiorbire: 16.600 ml
Consolidări taluze
Micropiloți: 12.200 ml
Coloane furate: 13.500 ml
Pereți mulați: 34.000 mc
Betoane structuri: 90.000 mc
Oțel beton: 11.600 t
Oțel tăblier metalic: 6.700 t
Un deal împănat cu beton și oțel
Puțini știu că pentru dealul ”roșu” lucrările au fost terminate înainte să existe un contract pentru lucrările suplimentare de consolidare. Versantul respectiv, situat la km 73+660 – 74+040, a început să alunece aproape imediat după începerea lucrărilor. Pentru cei interesați, constructorii au enumerat câteva detalii de execuție a consolidărilor. ”Lucrarea este executată la jumătatea traseului și a fost necesară datorită unui eveniment de alunecare de intensitate considerabilă care a avut loc în cursul desfășurării lucrărilor și a fost absolut imprevizibilă. Consolidarea întregului taluz este realizată de către patru rânduri de consolidări pseudo-paralele. La partea superioară există un rând de micropiloți din oțel și beton de 20 de ml adâncime, însumând 12.000 de ml care au constituit elementul inițial ce a blocat capătul alunecării și a permis lucrările la cotele inferioare. Un perete intermediar cu diafragme de 20 de ml adâncime și 80 de cm grosime, cu ancore active de 24 de ml. Întreaga suprafață a corpului alunecat se întinde pe 28.000 de mp și a fost ancorat cu o serie de ancore pasive din bare de oțel de 32 de mm și lungimi între 6 și 18 ml, injectate cu mortar de ciment. Sistemul de ancore pasive a fost solidarizat printr-o rețea de cabluri de oțel fixate pe capetele ancorelor cu plăcuțe metalice zincate și ansamblul demontabil șurub – piuliță. Un sistem de colectare și evacuare a apelor de pe versant întregește sistemul complex de consolidare”, enumeră constructorii.
Sursa informaţiilor: Euroconstruct Trading 98 – Astaldi
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Vizualizari: 767
Ultimele comentarii
Acum 2 ore
Newman
Acum 2 ore
Silviu
Acum 2 ore
Emil
Acum 2 ore
Sibian
Acum 2 ore
Sibian