Duminică,
05.05.2024
Parțial Noros
Acum
12°C

Autostrada Sibiu – Saliste, cifre si date | Video

Cum există voci anonime care minimalizează importanța deschiderii circulației pe autostrada Sibiu – Săliște, trebuie reamintit faptul că acest lot de autostradă este rezultatul unui singur contract de proiectare și execuție, respectat de constructori. Spunem respectat deoarece, chiar dacă termenul inițial de finalizare era aprilie 2013, acesta a fost prelungit prin act adițional până în aprilie 2014. Prelungirea a apărut ca urmare a alunecărilor de teren ce au impus noi termene, noi cantități de lucrări și noi sume.

80 de km/h  - limita de viteză în tunel. Pe perioada iernii

Sibiu – Săliște este porțiunea de autostradă ce a fost atribuită prin licitație asocierii Euroconstruct Trading 98 (România) – Astaldi (Italia) – Astalrom (România, firma deținută de Astaldi). 16,6 km măsoară acest tronson de autostradă pentru care contractul de proiectare și execuție a fost semnat pe 7 iunie 2011. Ordinul de începere a lucrărilor a fost dat pe 20 iunie 2011, cu termen aprilie 2013. Între timp însă, în două puncte ale șantierului au apărut alunecări de teren, dealul de la km 73 (între Cristian și Săcel) ridicând cele mai mari probleme. A fost nevoie de lucrări suplimentare, de sume suplimentare, de timp în plus. Noua valoare a contractului a ajuns la 530 de milioane de lei, față de 485 de milioane de lei, cât era prevăzut în 2011. Cele 45 de milioane de lei diferență reprezintă costul lucrărilor de stabilizare a zonelor cu probleme. Toate sumele amintite mai sus sunt fără TVA. 85% din valoarea lucrărilor provine din fondurile Uniunii Europene.
Premieră în România, pe traseul acestui lot constructorii au ales să amplaseze un tunel artificial (km 71+780 – 72+215 – în dealul Săcelului), cu o lungime de 345 de metri liniari și pereți cu o grosime de un metru. Gabaritul de liberă trecere prin acest tunel este de opt metri. Înainte de intrarea în tunel, limita de viteză este redusă la 100 de km pe oră (limită menținută și pe viaductul dinspre Săcel). Pe perioada iernii, în interiorul tunelului limita de viteză este de 80 de km la oră, pe timpul verii aceasta urmând să fie ”ridicată” la 100 de km pe oră.

Lucrări și pentru la anul

Pe traseul autostrăzii au fost amenajate până acum 16 podețe casetate, 28 de podețe tubulare, două poduri, șase pasaje, două viaducte, un tunel și patru consolidări. Dintre cele două viaducte realizate, cel mare are o lungime de 680 de metri.
Pentru anul viitor, cele mai mari lucrări rămase de executat sunt Centrul de întreținere și monitorizare a autostrăzii la Săliște, spațiile de servicii din dreptul localității Cristian și iluminatul nodului rutier Sibiu Vest.

Cantitățile autostrăzii

Terasamente: 3,15 milioane mc
Fundație din balast: 262.000 mc
Balast stabilizat cu ciment: 91.000 mc
Strat de bază AB2: 103.000 t
Binder: 51.000 t
Uzură: 450.000 mp
Parapeți metalici: 75.000 m
Grinzi prefabricate din beton: 177 bucăți
Indicatoare semnalizare: 985 bucăți
Panouri antiorbire: 16.600 ml

Consolidări taluze
Micropiloți: 12.200 ml
Coloane furate: 13.500 ml
Pereți mulați: 34.000 mc
Betoane structuri: 90.000 mc
Oțel beton: 11.600 t
Oțel tăblier metalic: 6.700 t

Un deal împănat cu beton și oțel

Puțini știu că pentru dealul ”roșu” lucrările au fost terminate înainte să existe un contract pentru lucrările suplimentare de consolidare. Versantul respectiv, situat la km 73+660 – 74+040, a început să alunece aproape imediat după începerea lucrărilor. Pentru cei interesați, constructorii au enumerat câteva detalii de execuție a consolidărilor. ”Lucrarea este executată la jumătatea traseului și a fost necesară datorită unui eveniment de alunecare de intensitate considerabilă care a avut loc în cursul desfășurării lucrărilor și a fost absolut imprevizibilă. Consolidarea întregului taluz este realizată de către patru rânduri de consolidări pseudo-paralele. La partea superioară există un rând de micropiloți din oțel și beton de 20 de ml adâncime, însumând 12.000 de ml care au constituit elementul inițial ce a blocat capătul alunecării și a permis lucrările la cotele inferioare. Un perete intermediar cu diafragme de 20 de ml adâncime și 80 de cm grosime, cu ancore active de 24 de ml. Întreaga suprafață a corpului alunecat se întinde pe 28.000 de mp și a fost ancorat cu o serie de ancore pasive din bare de oțel de 32 de mm și lungimi între 6 și 18 ml, injectate cu mortar de ciment. Sistemul de ancore pasive a fost solidarizat printr-o rețea de cabluri de oțel fixate pe capetele ancorelor cu plăcuțe metalice zincate și ansamblul demontabil șurub – piuliță. Un sistem de colectare și evacuare a apelor de pe versant întregește sistemul complex de consolidare”, enumeră constructorii.

Sursa informaţiilor: Euroconstruct Trading 98 – Astaldi

 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

9 comentarii

BULLSHIT.

Acum 10 ani

Nea Deleanule te credeam mai vertical ,mai realist,mai echidistant,se pare însă că m-am înșelat,treptat,treptat devii și tu un pion jurnalistic oarecare,un personaj lăudător la adresa puterii care-ți dă să mânci,un ”aplaudac penibil”mai pe scurt,nu-i un lucru tocmai rău...succesuri pe mai departe viteazule!
Raspunde

Minimalizator

Acum 10 ani

LOT?! Ce cuvant mare pentru o strada mica!
Raspunde

Bsi_Hermannstadt

Acum 10 ani

Prelungirea termenului doar pentru a nu plati penalitati la stat pentru ca inginerii nu au fost in stare sa lucreze serios la studiul referitor solul de-acolo, se cheama tot intarziere, fara a vedea statul un sfant pentru asta.
Raspunde

ovicor

Acum 10 ani

ALATURI DE CEILALTI MEMBRI AI CELOR TREI FORUMURI DE INFRASTRUCTURA, MULTUMIRI - TRAIAN DELEANU, ATAT PENTRU INTERES, CAT SI PENTRU ACURATETEA INFORMATIILOR !!!!!!!!!
Raspunde

sebba

Acum 10 ani

da, da, hai sa mai facem un act aditional ca doar asa se poarta peste tot, asta e portita gasita in lege, si sa prelungim termenele pana in 2100 hai sa vorbim de A1 nadlac-arad, hai sa gasim un act aditional ptr taraganarea lucrarilor pe Izvin-Sanovita, hai sa mai dam un decret si sa mutam Pitestiul undeva pe litoral... ce buni sunteti la gasit motive si a va scoate basma curata!
Raspunde

adirt69_70

Acum 10 ani

de ce mai dati lista cu cantitati folosite sunt cifre eronate
Raspunde

CornelM

Acum 10 ani

Traian Deleanu am crezut că filmarea este dintr-un capăt în celălalt(Săliște-Sibiu vest) dar m-am înșelat. Dislike ptr. filmare!
Raspunde

dcdE0a9VM

Acum 10 ani

RUGA LUI COB..Raiane ! TU esti puternic !Eu sunt mic şi amăre2t,Fă-mă ca să simt puetrea,Ce-am simţit ce2nd te-am zărit !Tu eşti Steua ce-mi apare,Tu eşti tot ce mi-am dorit,Fără Tine sunt doar omul,Negru, mic şi necăjit !Dă-mi puetrea-mpărătească,Fă-mă Şef peste Guvern,Dă-mi Puterea ce-am poftit-o,Vreu ca să devin ETERN !Te-oi servi cu preţul vieţii,Se2ngele eu ţi-l voi da,Numai fă-mă OM odată !Nu mă mai suport aşa !
Raspunde

fNe10n2AXoY

Acum 10 ani

Each QuotesChimp should establish consumer information bureaus to help consumers comparison shop for auto insurance (and, eventually, other types of insurance as well). In addition to price information, the state should make available data on how long it takes to settle claims, the percentage of claims that go to court, the costs of providing insurance in the state, assessments of reserve ac�curacy, and similar information. Applicants would be able to either call an 800 phone number or access computers to obtain the information. Such a service would increase competition within the industry�and, as any good capitalist will tell you, increased competition should decrease prices and improve service.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus