Miercuri,
23.09.2020
Parțial Noros
Acum
24°C

Autoritatile au anuntat data deschiderii noii sectii "de top" a Spitalului de Pediatrie

08 Ianuarie 2014 15:04

Astăzi a fost semnat contractul pentru extinderea imobilului în care Spitalul de Pediatrie Sibiu funcționează pe strada Pompeiu Onofreiu. Anul acesta clădirea ar trebui finalizată, iar undeva în aprilie 2015 noua secție specializată în telemedicină și boli neurologice la copii va fi deschisă. În plus, noul centru va fi și unul de cercetare, unde vor lucra 32 de medici. Dintre aceștia, până acum au fost angajați doi.
Contractul de proiectare și construire a noii secții are o valoare de 8,4 milioane de lei, fără TVA, fiind atribuit prin licitație publică asocierii de firme Construcții SA – Sinecon SRL, alături de Neo Bos Arhitectura SRL. ”Probabil că lucrările vor începe undeva în luna martie, până atunci trebuie făcută și proiectarea. Ne propunem ca anul acesta să terminăm construcția”, a declarat Cristian Pășcuțiu, directorul general al Construcții SA.

Clădire cu cinci niveluri

Reprezentanții administrației locale arată că noul corp de clădire va avea 1.276 de metri pătraţi şi va fi structurat pe demisol, parter, două etaje şi o mansardă. ”Proiectul constă în crearea a cinci departamente de cercetare: compartimentul de neuroradiologie, compartimentul de genetică, boli metabolice şi cercetare a patologiei pediatrice coexistente sau induse de bolile neurologice, compartimentul clinic de neurologie pediatrică; compartimentul de cercetare în neurologie şi polisomnografie, compartimentul de telemedicină şi educaţie medicală”, se arată într-un comunicat al administrației locale.

”Ne ținem de termene”

Alături de clădirea ce va fi construită, proiectul de extindere a Spitalului de pediatrie din Sibiu implică și dotări de top. ”Este un proiect de zece milioane de euro. Echipa noastră va face tot ceea ce este posibil pentru a ne ține de aceste termene scurte”, a promis Alexandru Mihuț, managerul Spitalului de Pediatrie. ”Vom avea un spital cu totul deosebit. Vom crea unul din cele mai bine cotate spitale din România. Așa cum ne cunoaștem, undeva la începutul lui 2015, în aprilie, vor fi gata și construcția și dotarea cu aparatură”, promite și coordonatorul proiectului, medicul Mihai Neamțu.
Prezent la semnarea contractului de lucrări, primarul Sibiului, Klaus Johannis, a dezvăluit că – inițial – nu a fost de acord cu acest proiect. ”La început nu am fost de acord, voiam să mă asigur că spitalul are capacitatea să implementeze acest proiect. Faptul că este al treilea proiect de acest tip (finanțat din fonduri europene – n.r.) demonstrează faptul că spitalul este capabil și dornic”, a declarat Johannis.

Urmează licitațiile pentru dotări și angajările

32 de noi posturi de medici – cercetători sunt necesare pentru noul Centru de cercetare şi telemedicină în bolile neurologice la copii. Deocamdată, conducerea a identificat doi medici, pentru restul urmând să se aștepte aprobarea schemei de posturi și concursurile. În cadrul proiectului urmează să fie lansate licitațiile de achiziție a unor aparate specifice performante.

În perioada următoare Spitalul de Pediatrie Sibiu va promova o procedură de achiziţie pentru dotările acestui centru. Printre aparatele medicale care urmează să fie achiziţionate pentru noul centru se numără un aparat de rezonanţă magnetică de 3 Tesla, un sistem Röntgen multivalent cu arhitectură flexibilă pentru explorări fluoroscopice şi angiografice (neuroradiologie intervenţională şi neurochirurgie), un aparat Röntgen complet digital de grafie pentru pacienţi pediatrici, un electroencefalograf cu 40 canale pentru analiza de performanţă a activităţii spontane în timpul examinării funcţionale RMN EEG MRI, un ecograf Doppler color pentru investigaţie de înaltă performanţă în pediatrie, un ecocardiograf performant de analiză în volum, 2D, M şi Doppler pentru aplicaţii cardiovasculare, transtotoracic, transesofagian, vascular pentru pacienţi pediatrici, un aparat pentru studii genetice secvenţiator genetic, un sistem de prelucrare a imaginilor medicale (PACS), un sistem integrat de telemedicină şi o bibliotecă digitală.

Proiectul va permite astfel ca în cadrul Spitalului Clinic de Pediatrie Sibiu, copiii cu afecţiuni neurologice să beneficieze de teste moderne şi eficiente de diagnostic, incluzând electroencefalografii, răspunsuri evocate de trunchi cerebral, auditive şi vizuale la copiii cu suspiciune de tulburări de auz sau deficienţe de vedere, electromiografie, servicii de neuroradiologie, inclusiv Rezonanta Magnetică (IRM), spectroscopie RM (SRM) şi f MRI şi teste cardiorespiratorii şi genetice performante.

Prin promovarea acestui amplu proiect, Spitalul de Pediatrie Sibiu va reuşi să crească calitatea şi nivelul cercetării şi capacitatea de diagnosticare şi tratament în neurologia pediatrică, rezultând astfel o scădere a mortalităţii şi morbidităţii infantile cauzate de afecţiunile neurologice. Noul centru va promova noi standarde terapeutice în afecţiunile neurologice şi va stimula inovarea în sectorul productiv farmaceutic şi în sectorul medical ca şi un aport al firmelor private în cercetare”, comunicat Primăria municipiului Sibiu

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

5 comentarii

BBG

Acum 6 ani

Se mai intampla si lucruri bune....S-al vedem finalizat.
Raspunde

cititor

Acum 6 ani

Bravo Sibiu! Să vedem când se mişcă ceva şi la cocina de Spital Judeţean.
Raspunde

sibian

Acum 6 ani

sibiul intradevar oras european.Sanatate,invatamant si cultura asa trb sa arate un oras european.Bravo Primaria Sibiu si Spitalul de pediatrie Sibiu
Raspunde

alzara

Acum 6 ani

1,Traiane, strada se numeste pr. Onofrei Pompei -vezi biografia (merita cetatean de onoare p.m.) si publica un documentar. 2.Vis - a vis pe bd. C. Coposu (fost spitalelor) -loc suficient pt un spital unitar, modern. Lipseste prof. Neamtu ?
Raspunde

Traian Deleanu

Acum 6 ani

@4: mulțumesc de sugestie și corectură.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus