Joi,
22.02.2024
Cer Senin
Acum
9°C

”De la executor suntem. Va scoatem casa la licitatie”

Aproape trei milioane de lei este valoarea bunurilor scoase la executare silită în primele cinci zile lucrătoare ale acestui an. Dublu față de perioada similară a anului trecut. ”Până acum, cui să vindem? poate de anul acesta începem”, își fac calculele băncile care execută silit sibienii.

”Am luat credit acum un an, nu pentru noi, pentru altceva. N-am reușit să mai plătim ratele, să ne ia casa, ce să facem”, se resemnează Ioan D., a cărui casă va fi scoasă pentru a doua oară la licitație. Prima oară nu s-a prezentat nimeni să dea 17.000 de euro pentru casa lui din Mărginime. Acum, licitația pornește de la un preș diminuat cu un sfert, adică de la aproximativ 13.000 de euro. ”Da, știu că nu e sfârșitul”, adaugă bărbatul. Creditul luat de el e de aproximativ 27.000 de euro, iar până nu va fi acoperită suma, instituția creditoare din București nu va înceta să îi urmărească veniturile pentru a acoperi creanțele.
Bărbatul cu soție face parte din cei aproximativ 20 de sibieni ale căror bunuri au fost scoase la licitație în primele cinci zile lucrătoare ale acestui an. În această perioadă, Fiscul, dar mai ales instituțiile bancare, au scos la executare silită două afaceri și aproape douăzeci de case și apartamente situate în diferite localități ale județului Sibiu. Valoarea cumulată a bunurilor scoase la executare sare lejer de 600.000 de euro, cele mai mari sume fiind cerute de la persoane fizice.

”Până acum nu se putea vinde”

Din rândul băncilor, cele mai multe executări silite în rândul sibienilor au fost promovate de către reprezentanții Băncii Românești: șase case și apartamente evaluate la peste 1,3 milioane de lei. ”Ține de politica fiecărei bănci, n-are nicio legătură cu ce zicea de curând guvernatorul BNR sau de cursul euro sau cine mai știe ce. De fapt, băncile nu au prea putut executa până acum. Cui să vindem în 2009 și 2010, că nu cumpăra nimeni. Poate de anul acesta”, a declarat pentru Turnul Sfatului directorului unei agenții bancare din Sibiu.
N-ar trebui să își pună mari speranțe bancherii în astfel de executări silite, este de părere Bogdan Gicu, agent imobiliar cu vechime în Sibiu. "Preţurile nu se vor putea apropia de realitate niciodată. De exemplu, un apartament de două camere atingea, în 2007, un preţ de aproape 50.000 de euro. Euro a crescut în continuu de atunci, deci băncile o să cam rămână cu apartamentele la aceste preţuri", este de părere Bogdan Gicu.

De la caz la caz

"Ofertele bune rămân pentru prieteni", este una din "vorbele" care circulă în lumea executărilor silite. Astfel de oferte sunt – de exemplu - imobilele licitate pentru a treia oară, când preţurile de vânzare sunt reduse la jumătate faţă de cele din evaluări.
Chiar şi aşa, însă, sibienii nu se înghesuie la executări, dovadă fiind un apartament din Păltiniş scos la executare de Fisc pentru a treia oară, la un preţ de aproximativ 11.000 de euro. Apartamentul este pe numele unor proprietari ce vindeau mansarde. Afacerea nu a mers bine, clienţii au fost nemulţumiţi, aşa că s-a ajuns inclusiv la executarea patronilor firmei, spre târzia mulţumire a clienţilor păgubiţi. Fiscul este, însă, unul din cei mai "blânzi" creditori. Băncile execută fără discuţie bunuri imobiliare chiar dacă valoarea acestora este mult mai mare decât debitul de recuperat. Este cazul unui sibian cu o datorie la Banca Românească de nici 6.000 de lei. Pentru că nu şi-a plătit datoria din octombrie anul trecut, banca îi scoate acum la licitaţie garsoniera evaluată la aproximativ 12.000 de euro.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

10 comentarii

om sarac

Acum 10 ani

in romania e saracie lucie: vezi cate rable circula pe strada
Raspunde

joseph

Acum 10 ani

Cei care dau țepe băncilor ar merita un premiu. Bravo lor!
Raspunde

@ joseph

Acum 10 ani

Asta da gandire de sibian adevarat. Nu conteaza ce scrie contractul important e sa dam teapa
Raspunde

joseph

Acum 10 ani

Băi, fraiere, să dai ţeapa unor ţepari e un merit şi un act de dreptate socială, totodată! Îi salut cu căldură pe cei ce-o fac!
Raspunde

@ joseph

Acum 10 ani

Sa respecti un contract pe care l-ai semnat indiferent ca pierzi sau castigi inseamna corectitudine si cinste in afaceri.Urmasii ciobanilor din sibiu au uitat sau nu au vrut sa invete asta de la sasii lor preamariti.
Raspunde

joseph

Acum 10 ani

Băi, fraiere, că nu pot să-ți spun altfel, ăla a respectat contractul, n-a făcut nimic ilegal, a reușit să ia un credit de 27.000 de euro cu o casă care nu se vinde nici cu 17.000, și asta din cauza prostiei sau corupției unor angajați dintr-o bancă. <br> Deci, bravo lui și să dea Domnu\' să falimenteze toate băncile!
Raspunde

yo

Acum 10 ani

da
Raspunde

3GFXZAKJcA

Acum 9 ani

Virtue evaluation is one other way that fundamental prices are frequently changed. The sort of virtue evaluation Quotes Chimp are almost certainly to encounter is expertise evaluation. In expertise evaluation, variables which make someone a favourite, sub standard, or typical threat (e.g., an individual's driving report in vehicle insurance policy) are investigated along with the premium is fixed upwards, down, or never, as the underwriter deems suitable.
Raspunde

3MDZWlStamTo

Acum 9 ani

Before QuotesChimp learn how to save money on the various types of personal insurance, you need to know the purpose of having insurance. This post will describe the fundamental reasons behind the creation and evolution of insurance and describe the applications of insurance to modern life.
Raspunde

stavro

Acum 9 ani

Buna ziua, aveti idee va rog daca aceasta teapa imobiliara este reala? ***topinvestromania.wordpress.com Multumesc.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus