Sâmbătă,
08.10.2022
Ploi Scurte
Acum
8°C

Interviu cu Andreea Roseti, vicepresedinte Animal Life: "N-o sa scapam niciodata de cainii de pe strazi, atata vreme cat..."

Anul trecut, în Sibiu au fost eutanasiați 69 de căței, toți suferind de boli incurabile. În același timp, 93 de câini fără stăpân au fost adoptați în Germania și alți 197 în Sibiu. Dacă este mult sau puțin, am întrebat-o pe Andreea Roseti, reprezentantul Asociației Animal Life.

Reporter: Cum ți se pare faptul că, la aproape trei câini adoptați în Sibiu, unul este eutanasiat?

A.R.: Până la urmă este un lucru normal. În adăpostul primăriei intră câinii prinși din stradă, iar aceștia pot fi foarte bolnavi, unii dintre ei, așa că este normal să avem eutanasieri. De altfel, cred că la Sibiu avem un număr foarte, foarte decent de eutanasieri. Noi îi cunoaștem pe angajații primăriei și pe medicii care lucrează acolo și pot confirma că cifrele sunt reale, iar câinii eutanasiați chiar trebuiau eutanasiați. Gândiți-vă că prin adăpostul lor au trecut sute de câini.

R.: Nu putem interpreta ca ceva de genul: nu mai există spațiu în adăpost, îi mai eutanasiem că oricum nu vede nimeni, nu știe nimeni nimic?

 

A.R.: Nu, eu sunt convinsă că există transparență și noi avem încredere în ei. Lucrăm chiar foarte bine cu ei, avem adoptatori comuni în Germania, care lucrează și cu noi și cu ei, și cunoscându-i bine pe oamenii aceia, dacă ar fi fost ceva în neregulă, nu ar fi existat colaborare. S-ar fi convins imediat dacă nu exista transparență. Se mai întâmplă, de exemplu, ca în cazul intervențiilor la sterilizare să se descopere o tumoare sau altă boală greu de observat la prima vedere și atunci se recurge și la eutanasiere. Mi se pare normal să scapi un animal de suferință dacă se impune.

R.: Cum ți se pare că evoluează adopțiile în Sibiu, în ultimii ani?

A.R.: Noi am început în 2006 și principala diferență dintre ce se întâmpla atunci și ce se întâmplă în 2014 este că acum oamenii înțeleg ce înseamnă o adopție. La început găseam adoptatori, dar oameni care își doreau un câine de pază în curte, nu un animal de companie sau un nou membru al familiei, ca să-i zic așa. Mergem într-o direcție pozitivă de conștientizare.

R.: Pe de altă parte, am văzut că ați avut la Târgul de Crăciun campanii de adopții în care nu s-a dat niciun cățel.

A.R.: Da, este adevărat, dar cred că asta are legătură cu faptul că au fost sărbătorile și oamenii au avut alte preocupări. Noi am vrut să facem aceste campanii pentru că la Târgul de Crăciun vine foarte multă lume, avem și expunere, încercăm să atragem și donații... Ce am observat acum, după ce au trecut sărbătorile, este că avem cereri pentru adopție. Deci nu ne îngrijorează acest aspect.

R.: Care este situația în Sibiu din punct de vedere al adăpostului pentru câinii fără stăpân?

A.R.: Adăpostul primăriei este ok, el a fost gândit ca un adăpost temporar și în comparație cu alte adăposturi din țară chiar este ok. Este curat, câinii sunt hrăniți. Realitatea este că reprezentanții primăriei au sterilizat sute de câini, dacă nu cumva mii deja, ceea ce e mai important decât toți cei dați spre adopție. Există, ce-i drept, și am văzut adăposturi în alte țări care sunt peste un spital uman în România, mult peste un spital din Sibiu - incomparabil sunt mai bune condițiile pentru animale decât sunt aici pentru oameni - dar trebuie avut în vedere și ce comparăm. Noi ne raportăm la România. Nu avem condiții ideale, dar dacă ne uităm la altele este foarte ok. Adăposturile din țara noastră eu le-aș împărți în două categorii: cele care țin de primării și în care interesul nu este să se adopte câinii, ci să fie luați de pe stradă și să li se dea în cap, să scape de ei. Și sunt adăposturile asociațiilor sau persoanelor fizice care din dorința de ajuta se încarcă cu mai multe animale decât pot susține și astfel, din postura de salvator ajung în postura de a nu putea controla bolile sau costurile. Drumul spre iad chiar este pavat cu bune intenții.

R.: În 2013 au fost adoptați 93 de câini din Sibiu în Germania. Cum găsiți adoptatori acolo, cum colaborați cu ei, cine suportă costurile?

A.R.: Politica Animal Life în ultimii doi ani a fost să mergem efectiv pe strângeri de fonduri, să arătăm ce cheltuieli avem, ce facem cu banii, și să spunem că avem nevoie de bani. Principala noastră sursă de finanțare este 2%, urmată de 20% prin firme, urmată de donații sporadice din străinătate și campaniile de adopție din Sibiu. Cheltuielile noastre lunare sunt undeva la 5000 de lei, cea mai mare parte referindu-se la serviciile veterinare. Ei bine, până acum câțiva ani am mers pe principiul că noi nu cerem bani, cerem sprijin, politica fiind să fie adoptați câinii. Mai bine adopți câinele decât să-mi dai bani pentru el. Noi ne-am creat contactele cu organizațiile din Germania și căutându-le, dar și reieșind din munca de zi cu zi, faptul că ne-a recomandat cineva pe care l-am ajutat, prieteni din Germania... Și pentru că noi n-am cerut niciodată bani, ei au fost dispuși să ne ajute, să lucreze cu noi, vedeau că scopul este să se adopte câinii, nu să strângem bani. Costurile pentru transportul animalelor le suportăm noi în totalitate, în unele cazuri, în cazuri ideale le plătește viitorul adoptator. Dincolo, pentru orice câine se plătește, numai noi dăm în România câinele cu carnet de sănătate și kit de adopție. În Germania nu au câini pe stradă, dar au câini în adăposturi și este foarte important să precizez că mulți ne reproșează că și ei au câini în adăposturi, de ce mai iau de la noi? Da, dar oamenii își doresc un anumit tip de câine, sunt asociații care ne spun că au cereri pentru câini de talie mică,  cu un anumit caracter și ei nu au așa ceva. Noi le trimitem fotografii și filmulețe și câinele merge direct la familie.

R.: Există vreo șansă ca în câțiva ani să nu mai vedem câini comunitari prin Sibiu?

A.R.: Nu. N-o să scăpăm niciodată de câinii de pe străzi, atâta vreme cât nu se sterilizează câinii. Aceasta este singura variantă cu efecte în timp. Primăria Sibiu a avut un program de sterilizare din 2008, ideea a fost foarte bună, dar din cauza legii noi apărute în septembrie, nu se mai face. Legea interzice returnarea câinelui în teritoriu odată ce este sterilizat. S-a blocat totul. Dacă sterilizezi câinii din stradă, nu se mai înmulțesc, încep să moară în timp, cumva ar trebui să vezi o descreștere. Majoritatea câinilor de pe stradă provin de fapt din curți. Rata de supraviețuire a câinilor fătați în stradă este foarte mică. Ar fi nevoie de o legislație care să-i oblige pe oameni să-și sterilizeze câinii, excepție făcând cei bătrâni sau cu pedigree, dar pentru asta trebuie să-i oferi și omului un sprijin. Noi aici am vrea să găsim o variantă.

R.: De ce faci asta? Ai serviciu, ai familie, ce te face să te ocupi de câinii fără stăpân?

A.R.: E ca și cum ai întreba pe cineva de ce îți plac copiii? Am serviciu, am copil, dar cineva trebuie să facă și asta. Dacă îți plac copiii foarte mult și nu poți suporta să vezi unul mort de foame pe stradă, la fel simt și eu când văd un câine pe stradă cum se târâie lovit de mașină. Toată copilăria mea am văzut chestii de genul acesta, am văzut hingheri dând în cap unui câine și mi-am petrecut nu știu câte seri umblând cu un câine în brațe, în clasa a IV-a, să îl fac bine și să îl ia cineva. Nu vreau ca fiica mea să trăiască în aceeași lume.

Animal Life în 2013

În anul 2013, Asociația Animal Life a preluat 294 de animale; 246 de căței și 48 pisicuțe. Tot în acest an, Asociația Animal Life a dat spre adopție 272 animăluțe - 220 căței și 52 pisici. În 2013 membrii asociației au sprijinit efectuarea a 591 de vaccinuri, sterilizarea a peste 150 de câini și pisici, au oferit peste o mie de pastile de deparazitare, iar deparazitările externe au fost de ordinul sutelor. Referitor la operații complexe, au fost 28 de cazuri, precum: fixatoare, amputări sau extirpări de tumori. La acestea se adaugă sute de tratamente și medicații atât pentru animalele din grija asociației, cât și pentru animalele cu stăpâni în cazul în care aceștia nu și-au putut permite intervențiile. În anul 2014 Asociația Animal Life a intrat cu 73 de căței.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

20 comentarii

Alin

Acum 8 ani

Eutanasierea e singura solutie, la numarul de caini vagabonzi care e acum in Sibiu. Sau ce facem, asteptam sa moara vreun copil muscat ca sa luam masurile care se impun? Orasul asta are macar hingheri, ca eu n-am vazut niciunul niciodata. De ce banii din taxele noastre nu sunt folositi pt. a asigura siguranta cetatenilor (ca noi platim taxe, nu cainii) pe strazile orasului?
Raspunde

sibian

Acum 8 ani

Revoltator,Revoltator.Am vazut astazi 5 caini vagabonzi in Piata Mare.Nu se poate asa ceva!Trebuie EUTANASIATI! Ce este asa greu!Trebuie sa moara si la sibiu un copil ca sa fie omorati!S-a votat legea dupa 14 zile de adapost sa fie EUTANASIATI!
Raspunde

marius

Acum 8 ani

eutanasierea asociata cu sterilizare poate sa scada numarul de caini dar daca doar eutanasiezi si nu faci nimic pentru a opri inmultirea eutanasiezi degeaba pt ca problema o sa ramana...
Raspunde

x

Acum 8 ani

de acord. eu am boala si pe proprietarii de caini care si caca cainii in centrul istoric de trebuie sa te feresti de rahati. Vagabonzii vin tot din curtiile oamenilor. Ar trebui luati in evidenta toti Labushii din curtiile oamenilor. Puii care sunt aruncati in pungi pe malul Cibinului sunt viitorii vagabonzi. Restul...nu mai conteaza. Si da, ar trebui o echipa de higheri macar pt centrul istoric.
Raspunde

X

Acum 8 ani

Toata stima pentru aceasta doamna. Ar trebui sa dam cu totii o mana de ajutor prin voluntariat (la adapostul asociatiei) sau printr-o donatie lunara.
Raspunde

joseph

Acum 8 ani

Băi, voi ăștia cu eutanasierea, sunteți autiști sau ce? Fata asta tocmai vă explică că se poate și ALTFEL!
Raspunde

SIBIAN

Acum 8 ani

SINGURA SOLUTIE SA EXTERMINAM JAVRELE ESTE \"SOLUTIA FINALA\'!!!TRestul solutiilor nu ne intereseaza Sa isi caute vountaruait pt copii strazii,pt cei fara adaposta ,sa dea mese la cei napastuiti.!! Asemnea individe si indivizi care pun mai presus o viata de cine de mita decit cea umana nu merita tratea ca fiinte umane.!Sa fac voluntariat la casele de copii ,la azile .daca tot vor sa fie voluntari cu asocialile lor .Astia cu acele ascociatii nu iau decit bai ..restu ce ne spun ei nou ..abureli.Omul a fost creat de Dumnezeu ,cariua i-a fost dat toate animalele pamintului in ai fi spre folosinta si hrana.Deci omul este mu presus decit ori ce animal si lucru de pe lumea asta .OMUL nu animalul ..Omul trebuie ajutat ..nu animalelel de pe strada.Ajutati oamenii strazi nu javrele !!! Ce bine era pe vremurile demult apuse cind trecea hingherul prin sat si striga!\"ciini si mite cine are de dat pina-i maitrul prin sat!!\" Joseph !! nu jigni acea categorie de suferinzi ...
Raspunde

joseph

Acum 8 ani

Autiștii nu sunt suferinzi, unii dintre ai sunt geniali, atâta doar că trăiesc în lumea lor, în schimb suferind ești tu, cu soluția ta finală, brrr, cine draq ești tu ca să le dai ordine oamenilor cu ce să se ocupe și pe cine să ajute???
Raspunde

Jucuthe Jucu\'

Acum 8 ani

Bai SIBIANULE! Esti prost, da prost rau de tot. mai lasa-ne cu Dumnezeu si animalele. Du... la biserica cu cacarezele tale de enoriasi si meri si in pi.da matii!
Raspunde

callas

Acum 8 ani

relatia om-animal este una care tine de educatie si de civilizatie. \"Unde nu este nici D-zeu nu cere\". Respect pentru cei ce se implica si judeca just cum s-ar putea rezolva problema. Recent a aparut in \"Spiegel\" un articol f. interesant pe aceasta tema. Concluzia: eutanasierea nu poate fi o solutie decat cuplata cu sterilizarea si comportamentul ferm al bipezilor.
Raspunde

Stefan

Acum 8 ani

Draga \"SIBIAN\" observa ca esti un impatimit al comentariilor urate si denigrante pentru cei care fac ceva. Nu iti convine ce face domana din articol, esti frustrat de ce se intampla in jurul tau? Atunci scoate-ti degetul din fund, sau tinand cont de cum scrii, mainile amandoua din fund si fa ceva in privinta asta. Tu de cate ori ai fost sa faci voluntariat la un adapost de noapte pentru batrani? De cate ori ai dus un cazan de mancare celor napastuiti? Ai dus vreodata? Daca da, foarte bine! Si acesti oameni fac acelasi lucru care sa presupunem ca il faci si tu, tot pentru un suflet napastuit, doar ca el are coada si latra din cand in cand. De ce vrei sa strici respectul care il poarta multa lume Sibiului comportandu-te ca un retardat, nu mai traim in era pumnului in piept ci a neuronului. Da dovada ca ai si in suflet Cartea din care citezi atat de mandru \"Traieste si lasa sa traiasca\" sau citatul asta ti-a scapat? Acum putem observa de unde porneste toata vrajba asta impotriva animalelor strazii, in curand vei veni si vei spune ca si cersetorii trebuie eutanasiati ca fac rau pe strada si in final vei zice \"Si Polonia e a noastra\". Oamenii care scriu ca tine un comentariu pe un articol al unui stimabil ziar se comporta exact asa si in societate si ne este rusine cu voi. Chiar imi este rusine sa spun ca in Romania, nu doar in Sibiu avem oameni atat de incuiati si pusi doar pe vrajba. Concluzia mea este ca daca vrei sa se schimbe ceva, ridica-ti fundul de pe scaun si mergi si fa ceva constructiv. Ei se ocupa de animalele fara stapan tu mergi si du mancare la un orfelinat. Cu stima si respect Va salut!
Raspunde

gigi

Acum 8 ani

daca Stefan ar face cea ce reproseaza altora ca nu fac, ar fi foarte bine.Dar sunt sigur ca este numai gargara unui postac.
Raspunde

Stefan

Acum 8 ani

Mi-am citit comentariul de vreo 6 ori, dar nu gasesc nicaieri reprosurile care le-am facut. Am pus cateva intrebari, destul de retorice, ce-i drept, dar nu reprosuri. Eu am zis doar ca daca nu poti face nimic bun, macar taci si nu fa \"gargara\" pe munca altora. Ea face ceva sa schimbe situatia, respectivul ce face? Ce fac eu e problema mea, fac dar nu ma trezesc vorbind de rau activitatile altora.
Raspunde

gigi

Acum 8 ani

Mai citesteti o data comentariul! Cind intrebi daca nu îi convine ce face doamna ce este?
Raspunde

Marcela

Acum 8 ani

Da, ar trebui eutanasiati toti cainii, daca am ramane inainte fara oameni limitati si rau intentionati la capitolul asta, sau care CRITICA tot ce misca! Asa vom fi mai civilizati!! :) Ca niste OAMENI ce suntem. Felicitari, Andreea, si tuturor celorlalti care ajută! Eu v-am admirat si va admir muuult pt ceea ce faceti, si modul in care o faceti!
Raspunde

Claudia

Acum 8 ani

VOI ASTIA CEI CARE SUSTINETI EUTANASIEREA inainte sa cititi bine un articol, ca sa vedeti ca exista si alte variante, de ce nu dati mai bine o mana de ajutor in loc sa dati din gura aiurea?sunteti plini de ura si nu vedeti decat cheltuieli aiurea.Cand s-au furat banii acestor biete animale in tara asta si s-au facut mormane de caini pe campuri omorate cu brutalitate, atunci v-a pasat? V-a stricat de tot banul,nu mai aveti farama de suflet in voi.Sunt convinsa ca printre comentatorii astia care nu vad alta solutie decat MOARTEA acestor biete sufletele care nu au nici o vina,se afla si multi neghiobi plini de bani care pe langa faptul ca au si pot sari in ajutor,devin si mai avari.DESCHIDETI ODATA OCHII SI NU VA MAI ASCUNDETI DUPA DEGET!!!IN ROMANIA NICI 5% DIN POPULATIE NU STIE CE E AIA VOLUNTARIAT.toti vedeti BANI BANI BANI BANI!ia mai puneti mana si apoi comentati!!!SA VAD ACUM SARITORII CU INJURATURI,CA ASTA NE E CULTURA!NICI NU M-AR MAI MIRA!!!
Raspunde

un evreu

Acum 8 ani

Toti cei din asociatiile de caini au $ profitat $ de pe urma cainilor vagabonzi si au interesul sa nu se rezolve nimic. Daca sunt multi caini, atunci vin si multi bani pt. ONG-uri. In curand vom avea nevoie de paznici inarmati care sa ne insoteasca copiii. In alte tari nu vezi atatia caini pe strazile principale ale orasului. Oare ei cum rezolva problema asta? Marcela, ideea cu eutanasierea oamenilor nu poate veni decat de la o minte bolnava! SIBIU, CAPITALA CAINILOR VAGABONZI!
Raspunde

EDITH

Acum 8 ani

Sibianule, mare päcat cä n-ai apucat sä träiesti atunci când \"SOLUTIA FINALÄ\" era în floare; ne scuteai de cele scrise si gândite de d-ta. Stefan are dreptate, dacä ai atâtea recomandäri de fäcut altora, oare d-ta ce faci? înafarä de a-ti \"bäläcäri\" semenii? Evreule, eutanasierea în contextul de fatzä are acelasi gust oribil, fie cä este vorba de oameni fie de câini. Dacä \"în alte täri\" câinii sunt oarecum absenti de pe sträzi, asta nu înseamnä cä nu existä. Mai intereseazä-te pe acolo, ai sä te miri cine se ocupä de ei..... Dacä cifrele date de d-na Rosetti corespund adevärului (sunt un sceptic convins...), complimente asociatiei. TOTUSI: a) este cunoscut efectul adoptiilor spontane, gen Târgul de Cräciun? b) cum explicati numärul extrem de mare de câini dusi în Germania? se pare cä sunteti campioni cu un succes formidabil în domeniul acesta..And last but not least: operatzia prin care sunt îndepärtate definitiv organele de \"procreatzie\" este CASTRAREA si nu sterilizarea.
Raspunde

Labush

Acum 8 ani

Plin de \"sibieni\" ofticati in comentarii...probabil ca cei care sustin sus si tare eutanasierea sufera de complexul \"Sibiu - ECC 2007\". Am observat ca se manifesta de ceva vreme pe la noi prin burg. Cea mai civilizata solutie este sterilizarea, poate obligata prin lege. Cei din centrul istoric intr-adevar strica putin \"imaginea\" dar nu sunt demoni insetati de sange asa cum considera \"unii\". Tot respectul pentru Animal Life si pentru ceea ce fac acesti oameni! Restul care \"latra\" si se bat cu pumnul in piept afirmand ca toti cainii trebuie eutanasiati nu sunt decat niste cretinopati deveniti oraseni \"peste noapte\".
Raspunde

@3

Acum 8 ani

daca tot ai prins javra, ce rost mai are s-o sterilizezi? o eutanasiezi si gata!...c-apai sigur nu se mai inmulteste...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus