Duminică,
24.10.2021
Parțial Noros
Acum
2°C

Mai devreme sau mai tarziu te ingroapa trecutul

La fel ca muncitorul mulțumit că a găsit să pună azi ceva pe masă, dar nu știe foarte bine dacă se va întâmpla la fel și mâine, întreaga noastră societate trăiește de pe o zi pe alta. Fie că vorbim de clasă politică, sport, economie, agricultură, educație, orice. Din acest motiv, se fac zilnic tot felul de sacrificii stupide, de decizii necontrolate, de măsuri anapoda, pentru că nu contează ce va fi mâine. Important este astăzi.

Adrian Năstase era până în 2004 Împăratul României. Trimisul zeilor pe pământ, dacă nu cumva descendentul lor direct. Făcea și desfăcea totul, iar ”săgețile” lui aveau drept de viață și de moarte asupra plebei. Îmi aduc aminte de vizita epocală a secretarului general al guvernului Ponta, Șerban Mihăilescu, în Sibiu. A vizitat ULBS, niște fabrici... La Flaro, de exemplu, a fost întâmpinat cu un mesaj cald: ”Bine ați venit domnule ministru!”, iar întreaga suită de onorați oaspeți a apreciat banerul cu pricina. Șerban Mihăilescu... Iar falnica mândrie a premierului de azi a picat din cauza unor chinezării. Un mizilic.

Traian Băsescu, apărătorul justiției și al dreptății. Va fi la rândul lui îngropat în propriile mizerii tipic românești. Îți vinzi casa odraslei, ca să iei una moca de la stat, că doar ești primar. Degeaba promite că o vinde acum. Trecutul o să-l mănânce cu tot cu biblioteca plină de fotografii de fost mare om de stat. Așa cum i-a mâncat pe Traian Remeș, pe Victor Babiuc și pe alții ca ei.

Funcția, momentul de gloriei al prezentului i-a făcut pe mulți să greșească, iar viitorul îi poate costa mult. S-a gândit Fenechiu când făcea afaceri de neam prost că va ajunge să-și achite datoriile trecutului cu funcția de ministru? Era mult prea preocupat să numere bani. Întrebați pe oricine din guvern cum va arăta România peste cinci ani. Se vor uita nedumeriți și vor da din umeri. ”Noi mai avem mandat doi ani, apăi ce se întâmplă pe urmă nu mai depinde de noi”, vor găsi cel mult o scuză de acest gen. 

Întrebați un lider politic local ce-și propune să facă în următorii cinci ani. Și va râde isteric. ”Mai pun doi-trei directori și dau o tură în America”, va răspunde unul.

Întrebați un director de la sport, educație, agricultură ce vor să facă în mandatul lor. De fapt, mai bine nu întrebați nimic, pentru că nu are rost. 

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

1 comentarii

x

Acum 7 ani

excelent scris
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus