Joi,
29.09.2022
Parțial Noros
Acum
11°C

Carabulea a gajat un credit luat de Becali. Credit luat de la Carpatica

Una din firmele deținute de George Becali – finanțatorul Stelei aflat acum la închisoare - a accesat un credit de cinci milioane de lei, în primăvara lui 2005, pentru plata unor datorii la bugetul de stat. Societatea se numește SC Avicola SA Iași, era deținută atunci în proporție de 68% de către George Becali, iar banii de împrumut au venit de la Banca Carpatica, agenția din Iași. Creditul, susțin ziariștii din capitala Moldovei, a avut garanții insuficiente, astfel că, înaintea unui control al Băncii Naționale a României, respectivul împrumut a fost garantat chiar de către Ilie Carabulea, acționarul principal al Băncii Carpatica. Garanțiile au fost reprezentate de către zece depozite realizate de acționarul principal al Băncii Carpatica, mai susțin ziariștii din Iași.

Garanții cu semnul întrebării

Cei de la Ziarul de Iași susțin că dețin, în copie, atât contractul de credit, cât și actele adiționale aferente acestuia. ”Contractul de credit amintit, cu numărul 145/28.04.2005, a fost aprobat, iniţial, în baza unor bilete la ordin în alb emise de Avicola şi avalizate de Becali şi a unor ipoteci asupra unor bunuri ale firmei ieşene. La acea vreme, însă, pe conturile Avicola era instituită o poprire din cauza unor datorii şi, de asemenea, Avicola avea pus sechestru pe bunuri de către Direcţia Generală a Finanţelor Publice Iaşi, pentru datorii de aproximativ 16,5 miliarde de lei vechi. Acest lucru făcea ca acele garanţii ale societăţii pentru acordarea creditului să nu fie suficiente, conform normelor bancare. Pe 30 aprilie 2005, într-o sâmbătă, Ilie Carabulea şi-a înfiinţat zece depozite bancare în valoare totală de 50,515 miliarde de lei vechi. Potrivit unor informaţii, neconfirmate oficial, Ilie Carabulea nici măcar nu s-ar fi aflat în ţară în acea zi, fiind plecat la Florenţa. Depozitele au fost deschise la sucursala Sibiu-Turnişor a băncii Carpatica şi puse, în aceeaşi zi, drept gaj pentru împrumutul luat de Becali în numele Avicola. În dosarul bancar al acestui contract, deţinut de Ziarul de Iaşi, nu sunt prezentate şi dovezi scrise de virare a acelor bani în respectivele conturi. Există suspiciunea, ce ar putea fi înlăturată doar de procurori, ca banii de fapt să fi fost viraţi doar pe hârtie. Întrebaţi despre acest lucru, reprezentanţii Carpatica au refuzat orice comentariu”, se arată în articolul publicat de Ziarul de Iași.

Mai multe credite

Creditul de cinci milioane de lei nu a fost singurul accesat în acel an 2005 de către Avicola. Tot de la Banca Carpatica, aceeași societate controlată de George Becali a mai împrumutat alte 2,5 milioane de lei. La finele lui 2005, potrivit raportului anual al SC Avicola SA, creditele accesate de la Carpatica erau de aproape două milioane de euro. Garanțiile imobiliare pentru aceste credite au o valoare mai mică. ”Societatea are angajate credite la Banca Comercială Carpatica – Iași, din care la 31.12.2005 mai avea de plată 7.157.227 de lei. Terenurile și construcțiile în suprafață de 736.396,18 mp, cu o valoare de 2.799.343 lei sunt grevate de ipoteci și sechestre în baza contractelor de credit (...)”, se arată în raportul anual al SC Avicola SA.

Carpatica, al doilea creditor

În prezent, Avicola SA Iași a ajuns să fie deținută în proporție de 85% de către George Becali. Firma a intrat în insolvență în 2010 și nu a mai fost făcută publică nicio referire la situația financiară din noiembrie 2012. Potrivit instanței din Iași, cel mai mare creditor al SC Avicola SA este George Becali, urmat de Banca Carpatica. La finele lui 2011, datoriile SC Avicola SA către instituțiile de credit depășeau 17 milioane de lei.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

5 comentarii

joseph

Acum 8 ani

He,he,he!
Raspunde

KNAST

Acum 8 ani

Să i se fi făcut tovarășului injiner carabulea din nou dor de Jilava?se pare că da,iar toți ce au avut legături dubioase cu berbecali ar trebui să nu prea mai doarmă liniștiți pt că procurorii s-au apucat serios la dezgropatul trecutului acestui cioban bișnițar șmecher...dar de o prostie cruntă.
Raspunde

@2knast

Acum 8 ani

esti in eroare, insule; confuzi aiudul cu jilava, de unde se vede ca esti pe langa subiect si-ti dai cu parerea (proasta) numai ca sa te afli\'n treaba. cert este ca cine sapa groapa altuia... este timp berechet sa clachezi si mataluta, cu sau fara voie. da\'i trist si degradant sa doresti raul cuiva. aviz amatori!
Raspunde

@@2knast

Acum 8 ani

lasă amenințările ieftine slugoi ce ești !
Raspunde

@@@2Knast

Acum 8 ani

unde vezi tu, groparule, amenintari? treci pe la oculist, poate te drege. sictir, mortacine!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus