Joi,
09.02.2023
Ceata
Acum
-15°C

Ce face Biserica Evanghelica in sectorul social?

Episcopul Bisericii Evanghelice din România, Reinhart Guib, a declarat astăzi că anul 2014 a fost desemnat în rândul Bisericii pe care o conduce drept ”anul diaconiei”. Ceea ce înseamnă că pe lângă serviciul spiritual toată atenția bisericii este orientată către binefacere și ajutorul acordat oamenilor. În prezent Biserica Evanghelică are în grijă mai bine de 70 de entități de binefacere, care sprijină anual peste zece mii de oameni.

”Nu putem vorbi oamenilor despre iubirea de Dumnezeu dacă la rândul nostru nu le arătăm această iubire. Lucrarea diaconică trebuie să fie rezultatul propovăduirii iubirii de Dumnezeu”, a spus ES Reinhart Guib. Diaconia reprezintă ansamblul serviciilor pentru oameni în cadrul bisericii.

Spre exemplu, una dintre lucrările diaconice ale Bisericii Evanghelice o reprezintă proiectul ”Arca lui Noe” din Cisnădie. Concret, este vorba despre un centru de îngrijire de zi, de care se bucură 35 de copii din Cisnădie și Cisnădioara, care provin din familii aflate în dificultate. Wieland Koeber, directorul executiv al Asociației ”Diakonisches Werk” spune că centru se bucură de sprijinul Consiliului Local Cisnădie, care-i ajută cu un spațiu și o sumă de bani care acoperă o mică parte din cheltuieli, în condițiile în care Ministerul Muncii a tăiat, începând cu anul trecut, orice subvenție. ”Colectivul este format din nouă persoane, între care un psiholog calificat care acordă asistență în sistem de voluntariat”, a declarat Wieland Koeber.

Un alt exemplu de lucrare diaconică din cadrul Bisericii Evanghelice îl reprezină proiectul ”Masa pe roți”. Parohiile evanghelice din Codlea, Făgăraș, Sibiu și Sighișoara, precum și asociațiile ”Blumenau” din Brașov, ”Diakonieverein” din Mediaș și ”Nowero” din Rupea furnizează peste 200 de porții de mâncare zilnic celor aflați în dificulatate.

În cele cinci cămine pentru bătrâni aflate în grija Bisericii Evanghelice trăiesc aproximativ 200 de vârstnici, cel mai mare fiind Căminul Spital ”Carl Wolff” din Sibiu, cu 106 locuitori. Friedrich Gunesch, secretarul general al Bisericii Evanghelice, spune că ”majoritatea celor care beneficiază de sprijin nu sunt etnici germani, ci români sau de alte etnii”.

Referitor la costurile generale dintr-un an, Biserica reușește să suporte din bugetul propriu cam o treime, restul fiind donații din partea persoanelor private sau din partea unor societăți economice. Cele mai multe donații vin din Germania și Austria. ”Solicităm o solidaritate și o mai mare susținere financiară din partea statului. Partea financiară este și cea mai mare problemă a noastră în misiunea diaconică”, a mai declarat ES Reinhart Guib. Episcopul Bisericii Evanghelice a explicat și faptul că statul mai subvenționează doar căminele de bătrâni, în proporție de maxim zece procente din bugetul necesar înrijirii vârstnicilor.

Biserica Evanghelică C. A. Din România numără în prezent aproximativ 13000 de enoriași în aproape 250 de parohii.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

2 comentarii

callas

Acum 9 ani

cateva mici minciunele s-au strecurat ...Caminul Carl Wolff este intretinut in cea mai mare parte de statul German si asta nu benevol, ci concret, an de an, incepand cu constructia . ( declaratia D-nei Susanne Kastner in Germ.) Romanii norocosi care s-au pripasit acolo sunt cei ce au cedat locuinta fundatiei, si nu cei ce ar avea nevoie. Biserica evanghelica a fost pana acum restaurata tot cu bani din Germ. acum vin banii de la Bruxelles, f. bine, merita, dar ...Mi-ar fi rusine sa ma plang de finante si sa cer statului roman bani, cand mii de cladiri semnificative le-au fost restituite pentru care incaseaza chirii serioase, neffind dispusi sa vanda nimic, nici o pasune, nici o padure, nici o cladire, in speranta ca statul german ii va ajuta in continuare sa ramana totul in patrimoniul lor. Vazut asa cei 13.000 de enoriasi sunt enorm de bogati fata de restul, statul roman nu ar avea nici un motiv sa-i subventioneze, iar pentru romani poate sa faca statul si singur camine, etc. DACA are BANI.
Raspunde

Y

Acum 9 ani

Lasa ca mai stim noi pe unii de au nenumarati de enoriasi pe hartie (vreo 17 milioane) si nenumarate proprietati si nu fac nimic social...construiesc doar cultul cladirii...vezi catedrala mantuirii neamului...si sustin ca fac totul pentru suflet...zeci de calugari fara studii teologice si multe altele...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus