Luni,
07.10.2024
Parțial Noros
Acum
14°C

ACTUALIZARE: Actiunile Bancii Carpatica, in scadere dupa ancheta DNA

Bursa a urcat cu 0,21% în prima parte a şedinţei de astăzi, după trei sesiuni consecutive pe minus. Totuşi, la jumătatea şedinţei, acţiunile Băncii Comerciale Carpatica (BCC) erau în scădere cu 0,86%, la 0,0695 lei, iar operaţiunile însumau aproape 167.000 de lei, arată Agerpres.

Cel mai mare acţionar al băncii, omul de afaceri Ilie Carabulea, precum şi reprezentanţi ai Carpatica Asigurări şi ai Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) sunt vizaţi într-un dosar de corupţie. Carabulea a fost ridicat din Sibiu de procurorii anticorupţie şi va fi dus la sediul DNA din Bucureşti, pentru a da declaraţii. Radu Mustăţea, membru CA Carpatica Asig şi alte persoane suspectate de fapte de corupţie sunt deja audiate. În cauză s-a dispus începerea urmăririi penale faţă de soţia ministrului de Finanţe, Daniel Chiţoiu, acuzată de abuz în serviciu, în calitatea sa de director al Direcției Avizări din cadrul Autorității pentru Supraveghere Financiară.

La solicitarea ASF, Banca Comercială Carpatica a transmis Bursei de Valori Bucureşti (BVB) un comunicat în care precizează că "evenimentele nu interferează în niciun fel cu activitatea normală" a băncii.

Cel mai mic preţ plătit la bursă pentru acţiunile Băncii Carpatica în prima parte a şedinţei de marţi a fost de 0,0679 lei, cu 3,14% sub închiderea de luni.

La mijlocul şedinţei de la Bucureşti, marile pieţe europene erau în creştere cu cel mult 0,7%, linia fiind urmată şi de majoritatea burselor din Europa Centrală şi de Est, care avansau cu până la 0,9%.

Știrea inițială:

Oficialii Băncii Comerciale Carpatica, deținute tot de omul de afaceri Ilie Carabulea, susțin că activitatea instituției nu este perturbată de ancheta procurorilor Direcției Naționale Anticorupție. Aceștia au remis un comunicat, publicat pe site-ul Vursei de Valori București (BVB), în care afirmă că “aceste evenimente nu interferează în niciun fel cu activitatea normală a Băncii Comerciale Carpatica”, întrucât ancheta vizează societatea Carpatica Asig, iar cele două companii sunt distincte.

Directorul general al BCC, Johan Gabriels, a subliniat că este vorba despre două companii distincte, iar Ilie Carabulea este doar acţionar, fără a avea funcţii de conducere în cadrul băncii. „Aspectele publicate care ţin strict de compania Carpatica Asig nu influenţează în niciun fel activitatea băncii. Banca Comercială Carpatica rămâne în continuare o instituţie financiară solidă, cu rezultate notabile, dedicată clienţilor săi”, a precizat Gabriels.

Autoritatea de Supraveghere Financiară a confirmat, marţi, derularea de către Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a unor verificări ce vizează o speţă legată de o societate de asigurări.

„DNA a solicitat ASF mai multe date despre societatea de asigurări respectivă, aferente activităţii din perioada 2012-2013, a fostei Comisii de Surpaveghere a Asigurărilor, absorbită de ASF în 29 aprilie 2013. ASF pune la dispoziţia organelor de cercetare documentele solicitate, atât din perioada fostei Comisii de Supraveghere a Asigurărilor, cât şi, dacă va fi necesar, documente ulterioare”, informează, marţi, ASF, într-un comunicat.

Omul de afaceri sibian Ilie Carabulea, patronul societăţii Carpatica Asigurări, a fost ridicat, marţi, de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi va fi dus la audieri, în cadrul unei anchete privind fapte de corupţie în care sunt implicaţi şi funcţionari din domeniul supravegherii asigurărilor, potrivit Agerpres.

Totodată, procurorii DNA efectuează percheziţii domiciliare în 17 locaţii din Bucureşti şi Sibiu, în cadrul unei anchete privind săvârşirea, de către mai multe persoane, a unor infracţiuni de corupţie.

Potrivit unor surse judiciare, percheziţiile vizează firma Carpatica Asigurări şi funcţionari de la Autoritatea de Supraveghere Financiară.

În cauză, procurorii beneficiază de sprijin din partea Serviciului Român de Informaţii şi a Brigăzii Speciale de Intervenţie a Jandarmeriei.
 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

3 comentarii

dddddddddddd

Acum 10 ani

pe cand si la Selimbar,,?
Raspunde

alzara

Acum 10 ani

E totusi dramatic in ce stare a ajuns a doua (sau prima) firma romaneasca din Sibiu (de fapt din marginime) .Intetesant pt soviologi : marginenii au luat locul sasilor in economia locala (exceptam investitiile externe) .
Raspunde

secu

Acum 10 ani

tu alzara de vilcea de ce nu te duci la tine acolo ,vad ca te doare evolutia sibiului ,tu daca falimenteaza s-a zicem ,atlasibu \'ce fac aia 6000 de angajati a holdingului +familile lor ,tu nu sasi au falimentat industria de top a sibiului regateni tai care iau obligat pe sasi s-a fie condusi de incompetenti ca voi ,olteni ,moldoveni si alte categori din speta ta de parvenita si rezultatele se vad ati transformat fostele intreprinderi in maidane ,s-a nu crezi ca am ceva de cistigat ca sustin adevarati sibieni ,dar prea este cusuta cu ata alba
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus