Vineri,
13.09.2024
Partial Noros
Acum
24°C

Afla ce poti sa faci in acest weekend in Sibiu

Săptămâna este pe sfârşite şi deja ne putem face planuri de weekend. Putem începe cu un festival, căci în perioada 31 ianuarie-2 februarie, la Păltiniş se desfăşoară cea de-a IX-a ediție a Festivalului Omului de Munte “Clopul Turistului”. Iubitorii muntelui sunt așteptați de Clubul de Turism Montan “Amicii Munților” din Sibiu la Cabana Vila 1, unde se va desfăşura festivalul organizat sub forma unui concurs între cluburile de turism montan din întreaga țară.

„Probele deja consacrate vor fi următoarele: fotografie montană, grafică, probă de prim ajutor, orientare sportivă pe trasee marcate din Munții Cindrel precum și alte surprize pregătite concurenților. De asemenea, în cadrul probei culturale, fiecare club este provocat să susțină timp de 15 minute un program artistic cu tematică montană, ce poate cuprinde momente de muzică, teatru, dans, poezie. Festivalul își propune conștientizarea și valorificarea patrimoniului natural al munților Cindrel și a potențialului lor turistic. Valorile promovate sunt prietenia între oamenii de munte și grija pentru protejarea naturii”, spun organizatorii.

Tot vineri, sibienii se vor putea relaxa şi la „Das is Kinofest”, care aduce la de la ora 18:00, la Centrul Cultural German proiecţii de scurtmetraje digitale din noul val german, subtitrate în engleză. Intrarea este liberă.

Vineri, de la ora 19:00, la Teatrul „Radu Stanca”, se joacă ”Îmi place cum miroşi!”. ”Îmi place cum miroşi!” este o comedie spumoasa în trei acte după un text de Neil Simon, unul dintre cei mai apreciaţi dramaturgi şi scenarişti americani.

Textul pus în scena la Sibiu se concentrează în jurul a trei protagonisti: Andy Hobart (Adrian Matioc), Norman Cornell (Ciprian Scurtea) şi Sophie Rauschmeyer (Ofelia Popii). Povestea celor trei este fixată undeva în San Francisco, în anii ‘60, şi se desfăşoară în jurul unui triunghi amoros.

Andy şi Norman sunt doi tineri cu ideologii radicale, care împart acelaşi apartament, ce serveşte şi drept sediu pentru mica lor afacere, redacţia ziarului Prăbuşirea. Sophie este o fostă înotatoare olimpică, susţinatoare a politicii americane, care se muta în apartamentul de lânga cei doi. Norman se îndragosteşte la prima vedere, dar Sophie nu îi împartaşeşte sentimentele. Având în vedere obsesia lui Norman pentru Sophie, Andy se hotăraşte să o angajeze doar pentru a-l determina pe acesta să scrie în continuare pentru ziar. În momentul în care Sophie se îndragosteşte de Andy, ziarul şi prietenia dintre cei doi colegi sunt puse în pericol. Ineditul producţiei de la Sibiu îl constituie aducerea pe scena a celui de-al patrulea personaj, locotenentul Burt Fenneman (Cristian Stanca), logodnicul lui Sophie, care în textul original este doar amintit într-un schimb de replici.

Sâmbătă, pe scena Teatrului naţional „Radu Stanca” se joacă „O noapte furtunoasă”, în regia lui Puiu Şerban. Regizorul Puiu Şerban reuşeşte să dea o notă cu influenţe moderne, unui spectacol dupa Caragiale. Cu toate acestea, după ce intri în sală, şi cortina se ridică, eşti deja în lumea satirică şi cu uşoare ironii a moftangiilor de altădată.

„O noapte furtunoasă” a lui Puiu Şerban reuşeşte să-l apropie pe spectator, de melanjul dintre epoca lui Caragiale şi actualitatea cotidiană. Personajele sunt aceleaşi, poate doar un pic mai realiste şi mai conştiente de trendul cafenelelor şi al restaurantelor.

”Spectatorule, ai să te regăseşti poate printre personajele lui Caragiale, dar în acelaşi timp o să le revezi pe Veta şi Ziţa în gâlceava de toata ziua”, spun organizatorii.

Din distribuție fac parte Dan Glasu, Viorel Rata, Florin Cosulet, Pali Vecsei, Catalin Patru, Codruta Vasiu/Ioana Blaga Frunzescu și Diana Fufezan.

Spectacolul va avea loc sâmbătă, 1 februarie, de la ora 19:00, la Teatrul ”Radu Stanca”. Prețul unui bilet este de 10 lei sau 5 lei cu reducere.

Tot sâmbătă, de la ora 20:00, se joacă un spectacol care nu trebuie ratat „Melodie varşoviană”, de Leonid Zorin.

„Melodie varşoviană” este un spectacol despre o povestea de dragoste dintre doi studenţi, plasată în Moscova secolului trecut. El, un student la enologie, un rus sadea, pasionat de vinuri. Ea, o studentă la Conservator, o poloneză venită la studii în Rusia, cu aspiraţii de divă. Pasiunea pentru muzică este cea care îi uneşte, făcând ca cei doi să se întâlnească la un concert de Chopin. Destinul celor doi urmează traiectoria oricărei poveşti de dragoste dintre doi tineri îndrăgostiţi, cu planuri de viitor spuse cu glas tare, cu gelozii iscate de un telefon, cu dovezi de iubire în plină stradă, cu sacrificii făcute în numele persoanei iubite.

Dar, ca orice iubire din tinereţe, frica de ataşament îi desparte. Acelaşi destin le intersectează din nou drumurile, după zece ani, pentru o ultimă întâlnire, moment în care demonii trecutului, ce până acum le bântuiau visele, prind contur, înceţoşându-le ochii. Şi timpul îşi reia cursul implacabil, fiecare cu viaţa lui, fiecare cu drumul lui.

Spectacolul se va juca sâmbătă, 1 februarie, de la ora 20:00, la Studioul CAVAS din cadrul Facultăţii de Litere şi Arte Sibiu. Preţul unui bilet este de 10 lei sau 5 lei cu reducere.

Comedia romantică a dramaturgului englez William Shakespeare, scrisă în mijlocul anilor 1590, „Visul unei nopţi de vară” (A Midsummer Night's Dream), este jucată pe scena Teatrului Gong într-o adaptare, care prezintă o lume magică cu personaje umane şi spiriduşi, cu elemente de animaţie şi păpuşi supradimensionale.

Spectacolul este regizat de Bogdan Dragulescu, iar din distribuţie fac parte Jenö Major, Gabriela Mitrea, Barbara Crisan, Monica Baldea, Raluca Neacsu, Horatiu Dancu, Mircea Corcoveanu, Nicolae Suciu şi Daniel Neagu.

Spectacolul va avea loc duminică, 2 februarie, de la ora 12:00, la Teatrul Gong. Preţul uni bilet este de 7 lei.

Seria spectacolelor de pe scena teatrului sibian se încheie duminică, cu spectacolul „Doamna de turtă dulce”. „Doamna de turtă dulce” este o comedie romantică, cu momente înduioşătoare şi scene puternice de tensiune dramatică.

Piesa a fost publicată în 1970, este structurată în trei acte şi s-a jucat pentru prima data pe Broadway la Playmouth Theatre. Spectacolul de la Sibiu este o adaptare fidelă a textului original şi o aduce în prim plan pe Evy Meara, o fostă cântăreaţă a cărei carieră şi casnicie au fost distruse de alcool. După ce a fost externată dintr-o clinică de reabilitare pentru tratarea dependenţei de alcool, Evy (Mariana Mihu) se întoarce în apartamentul său din New York hotarâtă să îşi construiască o viaţă nouă. Atitudinea de femeie fatală a artistei este confirmată încă o dată prin apariţia în scena a curierului spaniol Manuel (Alexandru Malaicu), care este păcălit să plece fără a cere plata cash.

Pe scenă îşi face apariţia şi fiica adolescentă a artistei, Polly (Iulia Popa/ Veronica Arizancu), tratată asemenea unui copil în ciuda felului ei unic de a ţine sub control situaţia creată acasă, aceasta asumânu-sşi rolul de părinte pe măsură ce situaţia mamei se degradează. Jimmy (Nicu Mihoc) şi Toby (Raluca Iani), cei mai apropiaţi prieteni ai artistei, încearcă cu sinceritate să îi fie alături în aceste momente, dar sunt mult prea prinşi în propriile drame reale şi imaginare pentru a evalua starea acesteia.

Între timp, Lou (Florin Cosulet), un muzician, reapare în viaţa lui Evy pentru a-i cere să se întoarcă la el şi să locuiască în apartamentul acesteia. Toate aceste evenimente sunt prea mult de suportat pentru Evy, care suferă o cădere nervoasă şi se întoarce la vechile obieciuri, îndepărtându-şi familia şi prietenii.

Regizorul spectacolului reuşeşte să sudeze scenele păstrând un ritm alert, dar fără a pierde din spiritul revigorant şi amuzant al personajelor.

Spectacolul va avea loc duminică, 2 ianuarie, de la ora 19:00, la Teatrul Naţional “Radu Stanca”. Prețul unui bilet este de 15 lei, respectiv 10 lei cu reducere.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dorina Nitu

de Dorina Nitu

Social
Telefon:
0742 381 305

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus