Luni,
25.10.2021
Cer Senin
Acum
-2°C

Maria Radu: ”Va cred ca nu sunt greu de gasit, dar ar fi bine sa nu detineti droguri”

Câți părinți au curajul de a se adresa unor profesioniști în domeniu pentru a spune că au nevoie de ajutor pentru copilul lor care consumă droguri? Cât de mult se consumă droguri în Sibiu? Ce fel de droguri? La aceste întrebări răspunde Maria Radu, directoarea Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Sibiu.

Reporter: Mă credeți că dacă dau o tură prin centrul istoric, într-o oră mă întorc la dumneavoastră cu ceva droguri ușoare?
Maria Radu: Eu vă cred că nu sunt greu de găsit, dar ar fi bine să nu dețineți droguri având în vederea că această faptă se pedepsește conform legii. Cred că știți foarte bine și dumneavoastră acest fapt. De disponibilitatea drogurilor în comunitate se ocupă cei de la Combaterea Crimei Organizate și atunci poate că ar trebui să vorbiți cu ei.

Rep.: Ideea este că drogurile ușoare nu-s tocmai greu de găsit în Sibiu.
M. R.: Eu vă cred, dar mai mult decât atât nu am ce să vă spun.

Rep.: Concret, ce droguri știți dumneavoastră că se consumă în Sibiu?
M. R.:  Eu pot să vă spun ceea ce știu din discuțiile pe care le-am avut cu consumatorii pe care îi avem în evidență. Noi avem în prezent consumatori de substanțe noi, cu proprietăți psiho-active și canabis. Pot spune că aceste tipuri de droguri se consumă în Sibiu, în baza a ceea ce îmi spun consumatorii cu care mă întâlnesc în fiecare zi.

Rep.: În acest moment cam câți consumatori aveți?
M. R.: La momentul prezent avem puțin peste zece consumatori.

Rep.: Puteți extrapola și face o estimare cam câți consumatori ar fi la nivelul Sibiului?
M. R.: Nu vă pot spune câți consumatori sunt în acest moment la nivelul Sibiului pentru că nu am niște date statistice pe această temă. Pot spune doar că Agenția Națională Antidrog a făcut eforturi la nivelul anului trecut și s-a aprobat strategia națională antidrog cu planul de implementare al strategiei, unde sunt prevăzute niște studii județene în populația generală cu privire la consumul de droguri.

Rep.: În momentul de față este în curs un astfel de studiu?
M. R.: Nu în momentul de față, dar în viitorul apropiat  se va putea face un asemenea studiu, nu numai la Sibiu ci la nivelul fiecărui județ.

Rep.: Și cine va recunoaște sincer că este consumator de droguri? Cum se va realiza acest studiu?
M. R.: Dacă ar fi să ne referim la ultimul studiu pe care l-a făcut Agenția Națională Antidrog, în 2010, vorbim despre o cercetare în populația generală, cu vârsta cuprinsă între 15 și 64 de ani. Eșantionul la nivelul anului 2010 a fost de 5100 de persoane care au răspuns cu privire la consumul de droguri. La nivelul României.

Rep.: Nu prea îmi vine să cred că sunt 5.000 de consumatori din aproape 20 de milioane de locuitori.
M. R.: Nu am spus consumatori, am spus respondenți, oameni care au răspuns la întrebări legate de consumul de droguri, în funcție de niște criterii științifice bine stabilite. În urma acestui studiu a reieșit faptul că, în regiunea Centru de exemplu, pe substanțe noi cu proprietăți psiho-active, regiunea noastră este situată pe locul trei în țară, cu un procent de 1,6 la sută. Comparați cu regiunea București unde procentul este de 6 la sută, urmată de regiunea Sud cu 2,5 la sută. Deci noi suntem cam la mijloc.

Rep.: După cifre, n-ar fi chiar cazul să ne îngrijorăm foarte rău.
M. R.: Da, corect!

Rep.: Și cu toate acestea, aveți părinți care vin la dumneavoastră disperați să vă ceară ajutorul pentru că au descoperit  droguri la copilul lor? Dacă vin, ce puteți face?
M. R.: Avem părinți care vin la noi la centru. Unii vin pentru că descoperă niște probleme într-o stare incipientă, alții sunt într-o situație care a escaladat, în sensul că deja au apărut probleme în familie sau la nivelul copilului. Sunt foarte multe probleme care apar în urma consumului. În momentul în care ei vin spre noi, noi putem să-i informăm cu privire la ceea ce se poate face în funcție de exemplu fiecăruia în parte și în funcție de particularitățile fiecărui caz. Mai departe putem face consiliere cu consumatorii. Este foarte important pentru noi să transmitem mesajul ca părinții să vină spre noi încă de când văd niște semne precoce ale consumului de droguri: absențe de la școală, schimbarea grupului de prieteni, și alte semne pe care părinții le pot observa cu ușurință. Dacă vin într-o stare de debut este mult mai ușor să lucrăm și cu familia și cu copilul.

Rep.: Am văzut că aveți și acțiuni prin școli. Considerați că ele își ating scopul? Adică, din ce îmi aduc eu aminte din școală, la acțiuni de genul acesta participau tot elevii cuminți, cei care n-ar pune niciodată mâna pe droguri, nu elevii care deja chiulesc sau umblă prin baruri.
M. R.: Eu chiar cred că acțiunile noastre sunt eficiente. Spun asta pentru că noi facem acțiuni țintite pentru un anumit grup, care se află sau care nu se află la risc. De exemplu, avem un proiect care s-a implementat în ultimii patru ani și care se adresează persoanelor care au experimentat consumul de alcool și de droguri, depistați pentru prima oară. Asta înseamnă că în cadrul acelui proiect vin acei tineri sau elevi care au experimentat deja consumul de alcool sau droguri. Și discutăm pe partea de prevenire a dependenței, pe prevenirea marginalizării, prevenirea condamnărilor, lucrurile acestea... În concluzie, vorbim cu exact acele persoane despre care tu spui că nu ar participa la o astfel de acțiune, în mod obișnuit.

Rep.: Din ceea ce citesc zilnic pe internet și în presă, observ o tendință de relaxare a legislației, pe plan mondial, în ceea ce privește drogurile ușoare. Nu aveți impresia că luptați într-un război pierdut din start?
M. R.: Activitățile pe care le facem noi vizează și dezvoltarea de abilități, nu numai informarea cu privire la efectele consumului de droguri. Mă refer la abilitatea de a spune nu, abilitatea de lua o decizie informată și responsabilă, abilitatea de rezolva o anumită problemă în viață. Noi considerăm că toate aceste acțiuni pe care le facem pentru dezvoltarea de abilități îi vor ajuta pe tineri și pe adulți să ia o decizie informată, indiferent că există sau nu droguri pe piață.

Centrul de Prevenire Evaluare şi Consiliere Antidrog Sibiu face parte din Centrul Regional de Prevenire Evaluare şi Consiliere Antidrog Alba Iulia - Agenţia Naţională Antidrog. Activitatea desfăşurată de către C.P.E.C.A. Sibiu se adresează întregii comunităţi locale. În prezent, Centrul are în organigramă 5 posturi de specialişti - ofiţer în prevenirea criminalităţii, medic, psiholog, asistent social și specialist educaţie-învăţământ. Adresa: Str. Andrei Şaguna, nr. 10, Sibiu. Tel/fax: 0269.224.313. E-mail:  cpeca.sibiu@ana.gov.ro

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus