Joi,
13.06.2024
Partial Noros
Acum
23°C

Urzeala bancilor

Dar, din păcate, de data asta nu e de bine. Credibilitatea business-urilor sibiene a luat un upercut serios la ficat după decizia BNR. O decizie fără precedent, prin care acțiunile a doi acționari majoritari ai unei bănci sunt transformate în hârtie igienică. Prin caracatița de firme imaginată de creierul foarte ingenios al fostului șef de autobază viitor milionar închis în propria-i casă, Ilie Carabulea și vechiul său partener de afaceri Corneliu Tănase dețin peste 50% din Banca Comercială Carpatica. O instituție căreia, în sinea ei, nu i se pot aduce foarte multe reproșuri. Însă, când unei caracatițe i se taie capul, tentaculele mor de la sine.

Ceea ce se întâmplă în acest moment în Carpatica este uluitor. Conducerea executivă trage preșul de sub acționarii majoritari. Presupunem că se face cu bună credință, exclusiv în interesul băncii. O acțiune perfect justificată pe o piață în care încrederea este vitală. Cu „patronu” plimbat dintr-un arest într-altul semnalul trimis în piață este complet descurajator.

În același timp, seamănă foarte bine a puci. La cum se cutremură piața financiară românească după decapitarea ASF-ului și întregul scandal în asigurări nu este deloc exclus ca vreun bancher mai abil să orchestreze preluarea Băncii Carpatica prin fuziune cu largul sprijin al executivilor de azi. Confuzia este cel mai bun mediu de afaceri într-o economie atât de fragilă cum e cea a României. 

Vineri, pe bursă s-au vândut acțiuni ale Băncii Carpatica în valoare de 19.5 milioane de lei. Adică aproape 10%. Din nou, un eveniment fără precedent. Cu Adunarea Generală a acționarilor peste aproape o lună n-ar fi exclus ca planul executivilor BCC să fie dat peste cap de noi acționari, de această dată cu drept de vot. Gen Horticola International, Comat, Atlantic Travels, Autotim și așa mai departe. Pentru că, har Domnului, holdingul are la firme cât n-are Carpatica angajați. Iar „nea” Ilie e orice, numai prost nu.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Bogdan Brylynski

de Bogdan Brylynski

Editor
Telefon:
0722 227 297

Comentarii

2 comentarii

mate fripte

Acum 10 ani

Interesanta scriitura, ma ia somnul. Aveti locuri vacante? Ca pot scrie si eu de pe buda un editorial.
Raspunde

Adevaratul Brylynski

Acum 10 ani

***www.brylu.ro/2008/08/ai-dracu-cu-rds-ul-vostru/
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus