Luni,
20.09.2021
Ploi Scurte
Acum
10°C

Cindrea ia apararea Astra Film: Cred ca interventia domnului primar este un abuz in functie

Președintele PSD Sibiu, Ioan Cindrea a declarat astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, că intervențiile primarului Klaus Johannis referitoare la finanțarea Festivalului ASTRA Film sunt ”răutăți”. În plus, Cindrea consideră că prin comentariile sale, Johannis face un abuz în funcție. ”E o contestație și cred că răspunsul la contestație trenbue să-l dea comisia consiliului local și nu domnul primar. Cred că și intervenția domnului primar este un abuz în funcție. Trebuia să fie un răspuns al comisiei de contestații. Eu de exemplu la nivelul Consiliului Județean pe agenda culturală și pe agenda sportivă nu pot răspunde eu, ci comisia de contestații. (…) Decizia prin care Festivalul ASTRA Film nu a mai fost inclusă în lista de evenimente din agenda culturală a municipiului este ”o răutate””, a declarat Cindrea.
Liderul social-democrat susține că prin poziția sa de președinte al Consiliului Județean va încerca sprijinirea festivalului. ”Îmi pare rău că nu s-a înțeles că Astra Film este un proiect județean. În colaborare cu municipiul Sibiu, de cîțiva zeci de ani, primăria este partener și finanțează acest proiect de pe agenda municipală și este decizia domnului primar dacă dorește să-l sprijine în continuare. Noi avem o sumă de peste 350 de mii de lei care fie direct prin agenda culturală, fie prin Muzeul Astra, putem ajuta, dar festivalul este organizat de o fundație care își propune de 20 de ani să promoveze filmul documentar. E cel mai important festival de film documentar din Europa. Cred că este și de datoria domnului primar să sprijine acest festival. E de neînțeles cum un festival aflat la prima ediție, Festivalul Mustului, este finanțat și marele Festival Astra film nu primește bani. Le-am spus celor de la Astra Film că voi aduce bani să completăm resursele pentru ca acest festival să nu fie în pericol să nu să ține anul acesta”, a mai spus Cindrea. 
Primarul Klaus Johannis a declarat joi că există o comisia ce va stabili dacă festivalul merită sau nu să fie pe agenda culturală. "Există o comisie, care analizează proiectele, le punctează și aceasta este lista. Nu mă ocup eu de acest domeniu. Eu citesc lista nu chiar din ziar, dar nu sunt implicat în această selecție. Și ar fi neprofesionist să vă răspund cu o opinie personală, câtă vreme există o comisie care analizează proiectele", a declarant Johannis. "Rezultatul poate fi contestat, este o altă comisie care analizează contestațiile, deci lucrurile sunt destul de simple. După care, lista intră în Consiliul local, care și acesta are - cel puțin teoretic -opțiunea de a-și exprima punctul de vedere. Consiliul local aprobă sau dezaprobă lista. Toate acestea se fac fără mine", a adăugat primarul.
Reprezentanţii ASTRA Film au contestat în scris faptul că ediţia de anul acesta a festivalului de film documentar nu a fost selecţionată spre finanţare din bugetul municipiului Sibiu. "Decizia de a exclude de la finanţarea din fonduri publice locale a proiectului pune sub semnul întrebării soarta ediţiei 2014, programată pentru 6-12 octombrie şi afectează direct şi Astra Film Junior, parte componentă a Astra Film Festival, dedicată copiilor", au comunicat reprezentanţii Festivalului. Anul trecut, ASTRA Film Festival a primit o cofinanţare de 300.000 de lei de la bugetul local.

Comentarii

31 comentarii

votati mircea diaconu

Acum 7 ani

Liberal pe cinste
Raspunde

expertul contabil Fodor

Acum 7 ani

In sfirsit cineva mai spune in public de abuzurile in serviciu a lui sasu, si al comisiei desemnate de el, ca s-a cam ingrosat gluma, chiar o crede pe toti cetatenii sibiului prosti? trebuie sa fi expert sa faci diferenta intre must, burduf si astrafilm? singurul pacat a lui cindrea e ca este de la psd
Raspunde

siby

Acum 7 ani

...da, este un mic pacat, dar daca nu era acolo cine mai auzea de el? Unde era mai bine sa fie,la PNL sau PDL? Cred ca era aceeasi branza!!!
Raspunde

Mihail F.

Acum 7 ani

Este inadmisibil ca un festival de anvergura Astra Film sa fie finantat doar de consiliul judetean. Berlinale e organizat cu zeci de milioane de euro, iar Iohannis nu vrea sa dea niciun sfantz. Macar mai exista oameni ca dl Cindrea, ca altfel s-ar duce si Sibiul de rapa.
Raspunde

Alex

Acum 7 ani

Este absolut peste puterea noastra de intelegere cum un festival atat de important ca Astra Film - atat local cat si international - nu primeste finantare de la bugetul local. Daca Sibiul nu isi sustine evenimentele importante, atunci cine?
Raspunde

Mihai

Acum 7 ani

dragi autoritati, faceti ceva, faceti cumva si depasiti stadiul de elevi puberi de liceu si intelegeti-va si sustineti cumva festivalul asta. un festival nu e o minge de ping pong intre orgoliile voastre.
Raspunde

facts & figures

Acum 7 ani

AGENDA ACTIUNILOR CULTURALE 2013 CJ SB Fundaţia Astra Film / Deviz total: 1.022.560 lei / suma ceruta: 50.000 lei / suma aprobate: 4.000 lei ... atunci, cine sustine festivalul?
Raspunde

mihai

Acum 7 ani

Astra Film festival a fost sustinut prin Muzeul Astra
Raspunde

mihai

Acum 7 ani

Da a fost sutinut de Cnsiliul Judetean prin Muzeul Astra
Raspunde

pt facts & figures

Acum 7 ani

Ia dati si voi niste facts & figures de pe siteul primariei Sibiu, doar se crede de poporul roman ca johanis este exemplar in toata romania. Ia sa vedem muschii vostri daca gasiti o boaba de lista cu punctaje si sume alocate dealungul anilor anteriori, sau cel putin de anul trecut. o tir de transparenta exact cum este obligat primaria conform legii. Doar sasu e punctual ca ceasul, asta ne-a vindut pe afisele electorale. Nu? In Cluj se publica lista uitativa. In Sibiu de ce nu este legea lege la primarie?
Raspunde

tupeu

Acum 7 ani

ce tupeu comunist are cindrea ,ba lasal pe johannis s-a le faca pe toate tu nu mai puneti postaci si pupincuristi s-a dea pe net numai bazaconi si atacuri la tot ce face omul asta pent-ru sibiu ,de cindai pacalit emectoratu cu usl si ream votat nimic nu mai avem ma rsfer la sport ,si tot felu de sicane rautaciose la tot ce face johannis s-a scoata sibiul din anonimat ,ba nu vezi ca a umplut viata culturara a sibiului in 14 ani de cind lau pus sibieni destepti primar de ce crezi ca este votat de 90 la suta ,mmai fa si tu ceva ,ca azi miinetrece mandatu si tot ce ai promis cu alea de le ziceai MARILE PROIECTE ,s-au transformat in gogosi electorare ,ai inceput sa-ti areti colti 2 ani lai intepat numai pe la spate ,am uitat ai realizat un miculut proiect ,piata de brinza de sala de sport transilvania ,asa de mult iti place sportu de lai facut legume si varza
Raspunde

Eu, sibianul

Acum 7 ani

La culcare, mai tupeu, ca ai intrat inn sevraj... o sa il votati pe sas tu si inca 90 de prostanaci, ca procentele alea pomenite de tine, nu le va mai vedea veci... ce mari chestii a facut infatuatul ala, ca sportul si cultura pentru el inseamna concursuri de prins fluturi si balciuri gretoase, dar prin care se pot sifona bani publici.
Raspunde

joseph

Acum 7 ani

Orice manifestare artistică nu poate trăi la infinit din bani publici. Lucrurile merg cam așa, la început, consiliile locale au misiunea să aleagă din proiectele prezentate, cele care sunt considerate importante pentru comunitatea locală. Și le acordă un buget. Un an, doi, trei, opt. În tot acest timp, ong-ul care organizează manifestarea are tot timpul din lume să câștige în valoare. Creșterea în calitate se vede în puterea de atragere a SPONSORILOR. O manifestare este valoroasă atunci când are SPONSORI, asta e singura măsură a valorii, nu când trăiește la infinit din bani publici. În cazul în care nu este în stare să atragă SPONSORI, atunci ea devine un obiect de propagandă politică. Așa că, nu le mai plângeți de milă ălora de la ASTRA, nu suntem obligați noi, societatea, să-i scoatem la pensie din niște posturi călduțe. La luptă, fraților, luptați-va pentru fiecare bănuț, așa cum facem și noi, ăștialalți, muritorii de rând.
Raspunde

@13

Acum 7 ani

Măi puppi,dar lichelele pupincuriste de prin primărie pot trăi veșnic numai din bani publici,fără să facă mare brânză pt oraș?ia zi,să te vedem,tu ăla ce te scremi să dai răspuns oricui și cu orice preț,chiar cu prețul de a cădea în ridicol maxim...tu,de ex. cum te lupți pt fiecare bănuț??bătând la tastatură la comanda bossului care-ți dă să mănânci și tu ceva???
Raspunde

joseph

Acum 7 ani

14, Băi, tu ești mai prost decât permite legea. De unde știi tu cum îmi câștig eu banii???
Raspunde

@16

Acum 7 ani

Eu cred ca faci banii dand meditatii agramatului de la @11..el are contract cu Primaria si sifoneaza prin meditatii banii catre tine...hihihi Dar nu prea ai rezultate...
Raspunde

tibu expert in cultura

Acum 7 ani

ia uitete joseph ai si tu vreun must in lista aprobata! oi, ce problema e cu Astra FIlm, e in calea FUHRERULUI si al clientelei, nu mai poate scoate farimitura din un milion cinci sute de mii de euro, nu mai iese nicicum osul aruncat la bascalie atitea ani la astrafilm. A crescut clientela, e an electoral. Toate ziarele locale au proiecte APROBATE. Dar publicul din Sibiu, zeci de mii de familii, copii care frecventeaza acest festival nu au dreptul din banii publici adunati din contributiile lor, numai latura, tirg si bilc facut de clientela sasului?
Raspunde

IP188.24.176.141

Acum 7 ani

Tu îţi adresezi comentarii tot ţie?Sau nu te simţi băgat în seamă?
Raspunde

@18

Acum 7 ani

Hihi asa e sunt Joseph II
Raspunde

ioana

Acum 7 ani

Bai Joseph, daca chiar esti interesat in a stii cine sunt abonatii la bani publici si cine sunt, sau cine este baronul local al culturii, atunci te asigur ca nu-l vei gasi la Astra Film.
Raspunde

Dan

Acum 7 ani

Citat din declaratia d-nului Cindrea: ”Îmi pare rău că nu s-a înțeles că Astra Film este un proiect județean\'\'. Pai tocmai asta a inteles primaria si anume faptul ca festivalul este un proiect judetean si atunci nu au de ce sa-l finanteze. E de datoria Consiliului Judetean sa finanteze festivalul, iar dupa declaratiile d-nului Cindrea o vor face. nu vad nici un motiv de scandal legat de acest subiect.
Raspunde

Ioana

Acum 7 ani

Pt Dan. Pai celelalte proiecte,, Junii, Filarmonica, etc de ce sunt finantate ? Un festival de talie Europeana ca Astra de ce nu are loc alaturi de celelalte 78 de evenimente (unele dintre el anonime, anonime) Pai daca ghidul de finantare permite unor asociatii si fundatii din Piatra Neamnt, din Bucuresti de ce Fundatia Astra Film este interzisa ? Despre ce proiect judetean vorbesti Dan ?
Raspunde

bibi

Acum 7 ani

Bre,Ioana, e misto sa sugi la doua...
Raspunde

ioana

Acum 7 ani

Bai bibi, poate tu sugi, poate ai vechime in asa ceva, dar e bine sa stii ca un festival adevarat in toata lumea se face cu multe sponsorizari, parteneriate, finantari diverse. asa ca bre nu.....
Raspunde

primaria

Acum 7 ani

practic Astra film a fost dat afara de la primarie. Dar de ce? de ce este persoana non grata?
Raspunde

hm

Acum 7 ani

persoana non grata??? Am trait s-o vaz si pe asta, trogloditii tin partea culturii.
Raspunde

Avem cu siguranță un analfet

Acum 7 ani

Cel de la nr. 11 este ANALFABET !
Raspunde

joseph

Acum 7 ani

Băi, Ioana, înainte de-a încerca să manipulezi și să abați subiectul discuției, cred că ar fi bine să pui mâna pe o carte de gramatică, mai ales că de la tine am pretenții, ce draq, din moment ce activezi în domeniul kultural, maramite. Eu nu am vorbit de \"baronul\" culturii ci de oameni care nu știu (sau nu vor) să supraviețuiască decât din bani publici. Complexul înţărcatului, deh.
Raspunde

@28

Acum 7 ani

Te referi la tine sper,atunci când vine vorba de supraviețuitul din bani publici.
Raspunde

cetateanu

Acum 7 ani

Chiar asa, de ce Budrala nu apeleaza la sponsori ?
Raspunde

florin

Acum 7 ani

lucrurile sunt foarte simple: 6 000 000 lei adica 1 500 000 E pentru 78 proiecte, atunci de ce Astra eveniment de reala calitate nu are loc pe lista comisiei.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus