Sâmbătă,
26.11.2022
Innorat
Acum
3°C

VIDEO Raul Badiu: Cel mai talentat tanar pilot sibian

La nici 22 de ani Raul Badiu are mai multe locuri întâi câștigate și clasări pe podiumurile competițiilor naționale decât putem noi enumera într-un articol de o jumătate de pagină. Spunem doar că este singurul pilot român participant la FIA Institute-Young Driver Excellence Academy, coleg de echipă cu Francois Delecour - vicecampion mondial de raliuri –, și are în plan să ajungă să piloteze în Campionatul Mondial.
 
”La vârsta de 17 ani, chiar de ziua mea am primit un telefon de la Octavian Tîrnăvean  - pilot în campionatul național – care mi-a spus că are o mașină de rally-cross, alta decât cea cu care participă la concursuri, și m-a întrebat dacă nu vreau să particip la un eveniment. Știa că sunt pasionat și că îmi place. La 17 ani și vreo două zile am debutat în Campionatul național de slalom paralel pe pista din Sibiu, de la baza Pompierul. Am făcut trei etape cu mașina aceea iar în anul următor mi-am cumpărat eu mașina mea, un Opel Kadett. Din prima am avut rezultate foarte bune și chiar aș fi luat podiumul la juniori dacă nu-mi sărea planetara și nu mi se rupea totul la două, trei ture. Asta se întâmpla în 2009 și de atunci pot să spun că am început ascensiunea”, ne-a povestit Raul. Pilotajul n-are legătură cu șofatul, Raul învățând să conducă de mic copil. ”De condus efectiv... cred că de când am ajuns la pedale și am putut să văd peste volan. Pasiunea o moștenesc de la tatăl meu, care a participat și la raliuri studențești, în 1996 a câștigat Cupa Castrol la Sibiu, iar acum este implicat și în organizarea Raliului Sibiului, printre altele, este și arbitru... deci am avut de la cine învăța”, a spus tânărul pilot sibian.
 
La vârsta lui, Raul Badiu a participat deja în Campionatul European, ocupând un loc meritoriu. Și asta doar pentru că i s-a rupt volanul. ”Am participat deja la ultimele două ediții ale Raliului Sibiului cu Dacia Logan, la două roți motrice. Când a fost în Campionatul Intercontinental de Raliuri am ocupat locul 5 la două roți motrice iar anul trecut, în Campionatul European, am fost tot pe locul 5 la două roți motrice. Aș fi fost mai sus dacă nu aveam o problemă (râde n. r.). Mi-a sărit volanul pe Șanta și a trebuit să conduc pe ultimii 6-7 kilometri fără volan, numai cu butucul. A fost puțin mai dificil (râde n. r.)”, a mai declarat Raul Badiu.
Cât privește viitorul, Raul spune că țintește sus pentru a ajunge sus. Este conștient de talentul său, dar și de munca pe care trebuie să o facă. ”Când vine vorba despre planuri de viitor, în raliuri este esențială susținerea financiară. Chiar și cu un Logan, care ar fi cea mai ieftină formulă de participare, bugetul ajunge undeva la 40.000 de euro pe an. Acum, cu noua mașină, bugetul este aproape dublu. Iar de acasă nu avem de unde să aducem bani, ne trebuie susținerea unor sponsori. Eu pot spune că sunt privilegiat pentru că am ocazia să fiu într-o echipă puternică. Sunt alături de Francois Decourt – vicecampion mondial de raliuri -, George Grigorescu – campion național absolut în România - , și din partea lor am toată susținerea, tot ce înseamnă pilotaj și pregătirea unei curse. De când m-am înscris în această echipă am un plan pe termen lung. Am luat-o pas cu pas. Am început cu Loganul, acum suntem la două roți motrice, iar anul acesta vrem să mergem mai departe, dacă se poate. Mergem pas cu pas, etapă cu etapă. Iar pe viitor sper să trec la tracțiune integrală, îmi doresc să ajung în vârf în Campionatul Național de Raliuri și sper să nu mă opresc aici, să ajung în Campionatul European, de ce nu, poate în Campionatul Mondial. Dacă te mulțumești cu puțin, cu puțin rămâi. Eu tot timpul plec cu locul I în minte”, a concluzionat Raul Badiu.
 
Palmares selectiv: 
Anul 2010 - Campion Naţional Clasa 2 la Campionatul Naţional Slalom Paralel
Anul 2011 - Campion Naţional Clasa 4 la Campionatul Naţional Slalom Paralel
Anul 2012 - Campion Naţional Debutanţi și Campion Naţional Debutanţi la Cupa Dacia Logan
Anul 2013 - Campion Naţional Clasa 9 și Campion Naţional Cupa Dacia
Anul 2014 – Locul 1 juniori și Locul 1 cu echipa la Raliul Brașovului
103 Podiumuri în total, dintre care 57 Locuri I, 22 locuri II, 17 locuri III și 7 premii speciale
 
În prezent Raul pilotează alături de Levente Csegzy. Sponsori sunt: Visit Romania, Environment & Sport Development, Viarom, Apa Nova, Dalkia, Acvatot, Sis Finance, Veolia Water Solutions, Klar Professional, Sixt Rent a car, Michelin, Total, Mival Mach1 si Mach1 Sport Management.
 
Video cu Raul conducând fără volan (de la minutul 2:50):
 

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

1 comentarii

@Dobre

Acum 8 ani

Bravo Raul Badiu, baftă in tot ceea ce faci in acest sport!Pt. autor dacă-l putem numi aşa:Tu reciteşti ce scri? Decourt?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus