Joi,
28.03.2024
Innorat
Acum
11°C

Ceea ce era de asteptat: Banca Carpatica isi cauta cumparator

Fără voturile principalului acționar – Ilie Carabulea -, al cărui drept de decizie a fost suspendat de BNR, fără voturile pe care prietenul și asociatul lui Carabulea – Corneliu Tănase – a încercat să le ”transfere” pe numele soției și ale unor apropiați, acționarii minoritari ai Băncii Carpatica au decis ca aceasta să își caute cumpărător. În termeni tehnici, Adunarea generală a acționarilor Băncii a decis în ședința din această săptămână, împuternicirea conducerii executive pentru identificarea unei bănci ”ca posibil candidat pentru fuziune”.
Deznodământul acesta era ușor de bănuit, având în vedere puternica implicare a BNR în destinul Băncii Carpatica, în ultima perioadă: voturi suspendate, reclamații la DIICOT, ședințe cu acționarii minoritari. Iar semnalul că Banca are ”destinul scris”, a fost dat de Nicolae Cinteză, directorul Direcției de Supraveghere din cadrul BNR. ”I-am întrebat dacă au vreo alternativă. Nu au avut. Într-un final, au înţeles că singura soluţie viabilă este cea înaintată de Directorat”, a declarat Cinteză cu câteva zile înainte de AGA, după întâlnirea cu acționarii minoritari.
Carabulea a atacat decizia BNR de a-i suspenda dreptul de vot într-un proces deschis la Înalta Curte de Casație și Justiție a României. Acțiunea a fost deschisă în 14 martie, dar până acum nici măcar nu a fost stabilit un termen pentru acest proces.

”Cea mai eficientă opțiune”

Propunerea scrisă de căutare a unei bănci care să accepte fuziunea cu Banca Carpatica a apărut după reținerea de anul acesta a lui Ilie Carabulea, cel care deține 47% din acțiuni. Identificarea ”unei astfel de oportunități” și-a asumat-o Johan Gabriels, directorul general al Băncii, și a cerut în acest sens votul AGA. Carabulea, ”flancat” de Tănase, au ripostat și a cerut ca în cadrul aceleiași AGA să apară și și un punct de hotărâre care să permită schimbarea conducerii Băncii. Între timp, prin intervenția BNR, planurile lui Carabulea și Tănase în ceea ce privește Carpatica nu s-au mai adeverit. Prin urmare, în urma ședinței din această săptămână, directorul Johan Gabriels a anunțat că este încrezător în identificarea ”unui partener”.
“Ne bucurăm că atât noi, cât și acționarii băncii noastre împărtășim aceeași viziune. În condițiile
actuale ale pieții financiar-bancare din România, cea mai eficientă opțiune de dezvoltare este
creșterea prin achiziții și fuziuni. Ne propunem să găsim un partener alături de care să ne
consolidăm poziția în piață. Nu va fi ușor, dar având acționarii alături de echipa dedicată a băncii,
sunt sigur că vom reuși”, a declarat Johan Gabriels, într-un comunicat emis de reprezentanții Băncii.

Banca Comercială Carpatica a fost înființată în iulie 1999, având și acum capital social majoritar românesc. În prezent, Banca are o rețea teritorială cu 129 de unități pe tot cuprinsul României.

Citește și Săptămâna votului: se vinde Carpatica? Și italienii decid!

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

9 comentarii

rasplata

Acum 9 ani

TICALOSII INDREPTATE IMPOTRIVA SIBIULUI SI SIBIENILOR. Sa dea bunul Dumnezeu sa patiti ceea ce faceti
Raspunde

@@@

Acum 9 ani

De cand a fost arestat Carabulea prima oara asta s-a urmarit: punerea in vanzare a bancii! Uite ca s-a reusit! Mari si ciudate sunt interesele unora care nu se dau in laturi de la nimic! Sarbatori fericite si lor si sa mai plece urechea la invataturile crestine, ca nici ei nu vor stapani lumea!
Raspunde

geo

Acum 9 ani

Si banca si societatea de asigurari au o hiba comuna: Carabulea; nu v-as fi dorit, spre exemplu, sa aveti de primit o despagubire in baza unui RCA incheiat la Carpatica.
Raspunde

bnd1946

Acum 9 ani

carpatica si euroins sunt in topul asigurarilor cu probleme! astia sunt privatii: niste jeguri pe spinarea celor multi!
Raspunde

mihãilä si gavrilã din Cacova

Acum 9 ani

In Ilie s -au concentrat cetele ingeresti ; de aceea fortele malefice s -au unit impotriva buricului Pamantului, Sighiii ! Napolleon Visarionovici Lenin.
Raspunde

haripiri benzinar de balota

Acum 9 ani

ihi
Raspunde

onisor

Acum 9 ani

da carabulea trebuia sa se retraga din activitate de mult si sa se plimbe prin maldive. actiunile ii puteau asigura un trai mai mult decat decent. nu lui ia trebuit sa faca ce a facut toata viata sa traga sfori si sa se impuna ca un atotstiutor ce e. acum trage ponoasele. aste-as blestemele ilegalitatilor facute la toti angajatii. ca sa te angajezi la el trebuia sa depui tu garantii. eu ca inginer constructor mi-a cerut garantii de 150 mil ca sa ma angajeze si sasemnez cu el ca nu plec din firma pana nu stiu candsi cand l-am intrebat de salar o zis ca -15 mil / luna imbecilu dracu
Raspunde

cinefil

Acum 9 ani

Acum,dupa cele intamplate nu cred ca discutiile ar trebui canalizate spre numele \"Carabulea\" ci pe \"Banca Carpatica\". Cine a vizionat filmul de la ora 20:05, Sâmbătă (12 aprilie), pe canalul HBO, denumit : \"Capital\" intelege de ce. Recomand acest film pentru ca: \" filmul este un comentariu percutant despre cum lumea darwinistă a capitalismului contemporan se manifestă pe scena financiară globală\" ce seamana al naibii de mult cu cazul nostru. Mai pe romaneste : \" preluare ostilă din partea unui fond de investiţii international a unei banci locale. Că, de n-ar fi, nu s-ar mai povesti.........
Raspunde

@7

Acum 9 ani

nu-ti face probleme ca ai semnat sa stai in firma o perioada. e ilegala treba asta. il castigi in orice instanta. poti pleca de la caraboulea oricand vrei. au mai fost cazuri si doar fraierii au platit despagubiri. ii ameninti putin cu procesele si gata, uita de toate abuzurile.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus