Joi,
13.06.2024
Partial Noros
Acum
25°C

"Marea transformare, pe care cei carcotasi din Sibiu n-o vad, este deschiderea oamenilor"

Constantin Chiriac vorbește despre câteva din surprizele ediției din acest an a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu. Despre cum sprijină Rusia, în ciuda conflictului cu Ucraina, prezența la Sibiu a celui mai important regizor rus. Și despre cum se numără spectatorii festivalului, până la 62.000.

Reporter: Este puțin cam devreme să vă întreb detalii despre ediția din acest an Festivalului Internațional de Teatru, dar sunt curios să aflu dacă va continua proiectul Aleii Celebrităților?

Constantin Chiriac: Absolut! Este un proiect nu numai vizionar, zic eu, dar și de o utilitate fabuloasă pentru România, nu numai pentru Sibiu. Faptul că Sibiul a construit acest succes sau faptul că noi am reușit să luăm drepturile de autor și că putem să construim această alee a celebrităților, cred că este o dezvoltare logică. Aproape în fiece oraș care are un patrimoniu și o cultură serioasă vedem că există astfel de inițiative. În București există o astfel de alee cu actori importanți, am găsit una similară la Tbilisi, am găsit una în Varșovia, până al urmă este firesc să vedem o comunitate care își cinstește înaintașii, oamenii valoroși care au ctitorit acel patrimoniu pe care se poate baza dezvoltarea comunității. Eu cred că noi vom merge mult mai departe și aici avem șansa că nimeni nu a gândit în Europa un proiect similar, de o asemenea anvergură. Normal ar fi fost ca Edinburgh-ul să se gândească la un astfel de lucru, dar board-ul de conducere de acolo nu a făcut-o. Or, la Sibiu, când ai toate instrumentele la îndemână, cum este școala de teatru, cum este teatrul, cum este clar festivalul, bursa de spectacole și așa mai departe, toate acestea generează idei. Și din întâlnirea zilnică a acestor structuri, independente în felul lor, dar care funcționează pe principiul vaselor comunicante, rezultă astfel de proiecte ce vizează viitorul unei comunități. Anul acesta vom adăuga șapte noi stele. În primul rând facem o dreaptă restituire celui care a ctitorit primul teatru pe teritoriul României, Martin Hochmeister. Pe undeva, este și un omagiu adus comunității, pentru că el nu a fost un artist, iar noi vom acorda aceste stele artiștilor care sunt primiți între cele două ziduri de apărare. Ei cuceresc cetatea care n-a fost niciodată cucerită. Îl vom avea apoi pe Radu Stanca, cel care a ctitorit noul teatru și care a dat naștere unei mișcări teatrale speciale. Alături de ei aducem nume uriașe, absolut uriașe. Vorbim de Peter Brook, care ar fi trebuit să primească de anul trecut, numai că oportunitățile noi le creăm și fără artiști nu poți să dai stele în van. Ei trebuie să fie prezenți la Sibiu cu spectacole. Deci vorbim de Peter Brook, vorbim de Peter Stein, care a mai fost la Sibiu, și pe care îl readucem cu un mare, mare spectacol. Mai vorbim despre unul dintre cei mai mari regizori din toate timpurile din Polonia, Krystian Lupa. Vorbim și despre Gigi Căciuleanu, care de asemenea va primi o stea. Și vorbim de probabil cea mai mare legendă a rușilor, de Lev Dodin. Numai eu știu cât de mult m-am zbătut să-l aduc la Sibiu în 2007. A fost unul dintre puținii care mi-au cerut și luna de pe cer. Dar niciodată nu pierdem din vedere că, în timp, această alee a celebrităților va deveni unul dintre principalele puncte de atracție turistică din Sibiu.

Rep.: Pentru că ați amintit de eforturile pentru aducerea la Sibiu a lui Lev Dodin, credeți că tensiunile dintre Rusia, Ucraina și UE, pot afecta festivalul din acest an?

C. C.: Nu cred. Doar dacă politicienii vor face gafe foarte mari.

Rep.: Atunci stăm liniștiți, de obicei politicienii nu gafează.

C. C.: Se pot întâmpla catastrofe! Dar, dacă ne uităm în istorie, bineînțeles că trebuie să ții cont de marile puteri. Și n-ai cum să nu ții cont de Statele Unite, Marea Britanie, China, Rusia, Japonia, Brazilia... n-ai cum. Sunt puteri pe care vrând, nevrând, trebuie să le tratezi altfel. Dar, ca să revin, dacă ne uităm și la al Doilea Război Mondial, arta chiar dacă a fost partizană, n-a fost niciodată oprită. Eu mă uit cum răspund rușii, de exemplu, la ceea ce înseamnă prezența lui Dodin la Sibiu. Eu am gândit să aduc ce este mai important din zona lor, în fața cărora ei se înclină. Dacă aș fi adus un regizor foarte bun și nu o legendă, în mod cert niciun organism important nu sponsoriza. Ori în cazul de față nimeni, dar nimeni din zona politicului din Rusia, nu va spune nu. Aceasta este strategia pe care am gândit-o. Nu întâmplător noi avem definitivat de pe acum 80 la sută din programul festivalului din 2015 și în jur de 45 la sută din programul festivalului din 2016.

Rep.:  Există voci care contestă cifra de 62.000 de spectatori, pe zi, la festival. Cum ați ajuns la ea?

C. C.: Eu știu că sunt mulți care spun "aaa... iar vine Chiriac cu cifre inventate!”. Este nedrept să spun că într-o zi eu am 62.000 de spectatori numărați. Nu pot să spun lucrul ăsta. Dar, în clipa în care eu iau un spațiu în care se joacă, Teatrul Național spre exemplu, Sindicatele, Thalia, Balanța, CAVAS, Goga, și așa mai departe, pentru un spectacol eu am un număr de spectatori. În același timp, eu nu pot să spun că din cei 350 de spectatori care au fost la Teatrul Național, dacă 200 merg și la Sindicate, trebuie să-i scad pe urmă că apar de două ori. Același lucru se întâmplă și spațiile outdoor, pentru că, de fapt, numărătoarea importantă aici este. Marea transformare, pe care cei cârcotași din Sibiu n-o văd, este deschiderea oamenilor. Cercetătorii din zona dezvoltării urbane, care au luat Sibiul ca exemplu de dezvoltare printr-un dat cultural, arată că multitudinea de evenimente în aer liber pe care noi le-am adus a schimbat publicul. Realitatea este că eu, în clipa asta, nu fac eforturi uriașe să am sălile pline. Eu mă zbat să am spectacole foarte bune și să aduc în stradă mari spectacole care să uimească. Care să aducă emoție! Ei bine, în clipa în care eu într-o zi am în Piața Mare trei spectacole, la care asistă... să nu zicem 40.000 de spectatori, să nu zicem 30.000, dar un 15 – 20.000 de spectatori putem zice. Cu tot ceea ce înseamnă spectacolele de pe pietonală. Chiar dacă, uneori, pe pietonală este posibil ca jumătate să fie aceeași spectatori la două spectacole. Gândiți-vă că se joacă și la 15:00 și la 16:30 și terasele sunt pline. Persoanele care văd o producție sunt spectatorii unui spectacol. Oamenii trebuie să înțeleagă că în clipa în care eu vorbesc despre vânzarea unui produs pe care eu îl plătesc, și mă chinui să aduc un produs de mare calitate, trebuie să cuantific într-un fel numărul acela de spectatori. Lumea trebuie să înțeleagă faptul că tot ceea ce facem, facem și pentru sponsori, și pentru media, și pentru public, turiști, și pentru artiști etc. Noi pentru asta facem totul, vedeți că de fiecare dată venim cu nume noi, cu spectacole foarte importante, cu provocări, cu lucruri care să fie tulburătoare și care să aducă un interes crescând pentru Sibiu.

”Nu voi fi niciodată politician și nu voi intra niciodată în politică. Propuneri am primit multe. Până acum am primit propunerea pentru ministrul culturii de vreo cinci sau șase ori, de vreo două ori la externe, mi s-a propus să fie președinte de televiziune, conducerea unui mare teatru din București, au fost multe... Și nu vă spun de afară câte au fost. Sunt onorat! Dar în clipa în care ctitorești ceva cu viziune, lucrurile nu se fac de pe o zi pe alta. Eu cred că fac ceva pentru care oricând pot să răspund în fața oricui” - Constantin Chiriac.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

28 comentarii

Chiriac pui de drac

Acum 10 ani

Mare smecher banditul asta, sper sa-l vad in puscarie pentru furturile enorme, an de an! Deci eu daca sunt in magazinul Billa, fostul Floasu, cand trec clovnii pe picioroange, inseamna ca sunt automat spectator fiiundca ma aflu in zona \"pietonala\" cum o numeste veneticul moldovean, nu? Toti sunt spectatori, nu doar clientii de pe terase, ci si ospatarii sau bucatarii! La mititica banditule, ca te-ai imbogatit din bani furati!!!
Raspunde

picioroage

Acum 10 ani

ofticatule te doare de chiriac si de tot ce este apropiat de johannis ,dute ba la tara si nu mai umple saitu cu folcloru tau de tot de risu curcilor ,s-au esti din stafu detractorilor si sabotorilor sibiului ,ba la ce se face culturar la sibiu nu este bun dart la goazele alea imputite de ,cluj ,bucuresti etc sunt opere de arta ba nu vezi cum toata tara este o copy -paste dupa mmodelu sibiu ,domnule chiriac felicitari prin ce faceti si ati facut pentru sibiu ,sunteti mai sibian decit foarte multi sibieni de se da si get -beget ,ba nu conteaza ca este oltean ,moldovean s-a faca ceva bun pentr-u sibiu ,ca neam saturat de voi astia de va dati sibieni si neati vindut orasu si judetu ,am ajuns s-a ne conduca toate localitatile mediocre din tara ,FELICITARI CHIRIAC ,SIBIENI ADEVARATI SUNT MINDRI DE CE AI REALIZAT ,da bubele pe ei de invidie si disperare
Raspunde

picioroage

Acum 10 ani

ofticatule te doare de chiriac si de tot ce este apropiat de johannis ,dute ba la tara si nu mai umple saitu cu folcloru tau de tot de risu curcilor ,s-au esti din stafu detractorilor si sabotorilor sibiului ,ba la ce se face culturar la sibiu nu este bun dart la goazele alea imputite de ,cluj ,bucuresti etc sunt opere de arta ba nu vezi cum toata tara este o copy -paste dupa mmodelu sibiu ,domnule chiriac felicitari prin ce faceti si ati facut pentru sibiu ,sunteti mai sibian decit foarte multi sibieni de se da si get -beget ,ba nu conteaza ca este oltean ,moldovean s-a faca ceva bun pentr-u sibiu ,ca neam saturat de voi astia de va dati sibieni si neati vindut orasu si judetu ,am ajuns s-a ne conduca toate localitatile mediocre din tara ,FELICITARI CHIRIAC ,SIBIENI ADEVARATI SUNT MINDRI DE CE AI REALIZAT ,da bubele pe ei de invidie si disperare
Raspunde

cititoru

Acum 10 ani

De acord cu tine Picioroange, dar atentie la gramatica. Se scrie \'\'du-te ba la tara...\'\', \'\'sau esti din stafu...\'\', \'\'am ajuns sa ne conduca...\'\'. Daca tot facem observatii...
Raspunde

@2,4

Acum 10 ani

Voi sunteți mai penibili și mai imbecili decât poponautul ăsta moldovean hoț ,impostor,sifonar care-și dă aere de mare cult,când,de fapt el e doar întâiul păpușar al teatrului,unul din pionii-cheie prin care se fură la greu banii sibienilor pt camarila tot mai numeroasă a chiolhannusului cu beemveu-limuzină.....să-și facă puțin timp DNA-ul și să scormonească în mânăriile acestor așa ziși sibieni....o să se minuneze de ce vor găsi aici,la Sibiu...însă tare mă tem că instituțiile statului nu au acceptul lui băselu și angelei merkel!
Raspunde

asd

Acum 10 ani

Deschiderea oamenilor........la moca. A vazut-o toata tara
Raspunde

joseph

Acum 10 ani

Nu ti rusine chiracule, banditule, sa ma calculezi ca spectator daca ma nimeresc la terasa? si sa iei bani publici pe prezenta mea acolo!!!! Te-ai dat de gol. Ia nu ne mai deranja pe noi pietoni, cetatenii orasului, nu ne mai uimii dl Chiriac cu eforturile tale, nu mai plati, nu mai adu picioroange, harmalae pe strada. Ia mai evaluati si voi de la primarie evenimentele cum se fac in occident pe baza biletelor vindute. Si daca e festival de teatru, ce cauta concert rock, pop, motocross pe bani publici in program? pt citi spectatori se face acest balon umflat numit FITS, pe care \"PLATESTE\" dl chiriac din banii public aceste laturi, si artificii? Maxim 600 de spectatori pe zi la \"sutele\" de evenimente daca puteti numara ar fi record. SI atunci, sa vedem milioanele de euro de la primarie se justifica? Ia mai lasati-ma in pace cu alea celebritatilor, si alte gogoase. Ia sa vad, citi cetateni din SIBIU beneficiaza din programul FITS? Asa se fac calculele pt orice finantare publica al orasului. Nu pe gogoase de alei, si minciuni preluate din presa. Multa vorba goala, afaceri urite, minciuni, marfa DNA. Mai schimbati placa minciunilor, ca nimeni nu mai inghite. Ar fi bine si ziarele sa mai dea data concrete, sa faca jurnalistica adevarata, alte date decit comunicatele lor mincinoase, daca nu va discreditati voi ziarul daca mai continuati asa. Iar chiriac, du-te politician, ca acolo mai ai sanse, aici in Sibiu, ti-ai tras toate artificiile. Esti paranoia plafonat, fara scrupule, asa cum sunt si clasa politica din Romania: prost si cu ceafa groasa, si minciuni grosolane. Candideaza primar peste 2 ani, sa te vedem, ce mai faci pt comunitate actorule?
Raspunde

geo

Acum 10 ani

Pe aleea celebritatilor, unii vor fi prezentati cu dosul? Este acolo si regizorul polonez de la care a \"invatat\" Iulian Visa, prietenul lui chiriac?
Raspunde

@joseph

Acum 10 ani

Corect,subscriu în totalitate...nu știu dacă e de acord și celălalt joseph-pupincuristul!!!
Raspunde

lili

Acum 10 ani

hehe, mr chiriac a inceput numaratoarea inversa!!!! acum citiva ani ati declarat in public sute de mii de spectatori pe zi (trebuia sa se mute sibienii din oras, hehe!). Acum daca i se adreseaza intrebare concreta admite 10.000. exact, daca numarati biletele la citi spectatori se ajunge? cu terase cu tot? hehe chiriac-coleg cu ponta&company la cursa minciunilor proaste
Raspunde

@@@

Acum 10 ani

Ei, ce scriam eu acum 2 saptamani ca ii numara si pe cumparatorii care intra in magazinul Billa? Am avut dreptate, nu-i asa? Avand in vedere ca eu intru de 4 ori pe saptamana ca sa cumpar paine, inseamna ca ma numara de 4 ori! Sunt spectatorul de baza, al marelui vizionar Chiriac!!!
Raspunde

*****

Acum 10 ani

****
Raspunde

adenda

Acum 10 ani

*****
Raspunde

@12

Acum 10 ani

:)))))))))))) LOL!!! A good one!
Raspunde

SIBIANUL

Acum 10 ani

CINSTE D-LUI Chiriac ! Prefer teatru nu bilciuri ca la Brasov sau Bucuresti !!! La Sibiu se intimpla ceva DAR la Craiova ,Iasi , Brasov ??? E vorba de CULTURA dar nu de praz cu mici ...
Raspunde

@15

Acum 10 ani

Păi și chiriac e tot sânge de iașovean berbecule,singura deosebire e că se dă mare sibian și îi prostește pe cei naivi,de nivelul tău îngust de gândire...deci las--o-n franzelă de laudă....nu mai ține vrăjeala....
Raspunde

bibi

Acum 10 ani

12, pai cainele erai Tu si singurul care rade e 14.
Raspunde

@17

Acum 10 ani

bibi...bibi diversionistule...ți-a dat șoldoveanu chiriac ceva de beut de-i sari în ajutor?tu-ți mama ta de lingău pupincurist...hai ...marș de-aici cu prostiile tale!!!
Raspunde

ciolanis

Acum 10 ani

*****
Raspunde

rosu

Acum 10 ani

Dupa atatea editii, inca nu s-a format un nucleu de spectatori. Aflandu-ma deseori in concediu la Sibiu la inceputul lui iunie, sunt desamagit de fiecare data cand vad ca doar 10-20 de oameni se opresc la diferitele reprezantatii. Probabil ca oamenii n-au timp, au treaba sau sunt de teapa celor care comenteaze mai sus. Nu-i intereseaza spectacolele, nu se duc pe centru, da comenteaza. Pacat.
Raspunde

joseph

Acum 10 ani

A fi sibian e o țintă atât de greu de atins pentru voi, viermii, încât nu va rămâne decât să vă tăvăliți în continuare în excremente, încercând să mai împroșcați din când în când cu materia cu care vă hrăniți. Întotdeauna, mizeriile vi se întorc înapoi, datorită legii gravitației, voi aruncându-le de jos în sus.
Raspunde

@21

Acum 10 ani

Prostane,eu sunt de o mie de ori mai sibian decât tine fraiere,cum ziceai că te chiamă moldovene?parcă Chișleag sau Pișleag...nu mai rețin,deci nu mai da tu lecții de morală papagal pupincurist ce ești...hai ...vira cu prostiile tale de doi bani!
Raspunde

ion

Acum 10 ani

marea transformare se intimpla la justitia in Romania, dl chiriac, mai e loc la rece si tie vine rindul dupa gasca de la fotbal. e plin de contabili orasul, care au fugit mincind pamintul, sa fie martori la procesele tale
Raspunde

pt rosu

Acum 10 ani

de ce nu s-a format public pt teatru in Sibiu? Fiiindca dupa atitea ani, cu atit amar de bani, nu sunt in stare sa faca un PROGRAM accesibil, sa descrie fiecare piesa ca lumea. Nu se stie ce fel de spectacol, interpretare este. Este foarte clar, ca acest proiect FITS e facut in pachet: ca spectacol mediatic umflat pina la refuz pt a tranzactiona bani, si nu pt dragul teatrului pt sibieni, si altii. Se aduc trupe ieftine neimportante, si piese scuze, dar foarte slabe, si party pt invitati. Iar publicul din Sibiu este tratat in bascalie cu picioroange, si concert rock gratis. Programul teatrului nu este facut ca sa fie accesibil pentru oricine. Programele care dau ei sunt majoritatea niste titluri, descrieri abia gasesti, din acelea nu poti sa dai seama ce fel de interpretare este. Nu se gasesc bilete la spectacole, majoritatea locurilor sunt pt invitati. Da, e adevarat din Sibiu, sunt 10-20 de cetateni, care isi pierd timpul in labirintul FITS sa mai incerce norocul la piese, si sa se constate pina la urma la ce fel de loz in plic si-a pierdut vremea, si banii. Intrebarea este cum se justifica finantarea din bani publici cu sume exorbitante daca nu este servit comunitatea cu cultura, totusi?
Raspunde

@21

Acum 10 ani

Joseph de data asta iti dau dreptate.... A fi sibian e o tinta greu de atins.....daca ai fost obisnuit cu apa curenta , nu esti handicapat si nu te chema Mailat sau Cioaba...
Raspunde

ryky

Acum 10 ani

Bravo d-le Chiriac,invidia o ajuns la cote paroxiste,invidiosii nu se mai pot controla.Continuati si nu bagati in seama mizeriile lor,nu vedeti ca toate orasele vor sa va copieze.Oamenii de bine sunt alaturi de d-voastra
Raspunde

@26

Acum 10 ani

Băi lingăule,aici nu e vorba de invidie ,ci de a deschide ochii sibienilor ca să reacționeze și să-i sancționeze pe acești sifonari și hoți din primărie și de la vrăjeala de FITS...Mai bine-i spuneau FÎÎS....deci lasă vrăjeala și taci dreq din gură papagalule!
Raspunde

@27

Acum 10 ani

Ba lingau pupincurist,daca erai sibian te interesa mult mai mult megatunurile date Sibiului de alte zone,vezi deconcentrate,buget,fabrici furate,firme parazitare din alte zone care paraziteaza banii sibienilor,falimentarea bursei sibiene, s.a.Pe tine te doare notorieiatea pe care o cistiga Sibiul prin spectacolele de strada invidios,sabotor,plus ca creeaza locuri de munca,bai FIISULE...masochist.Doamne fereste sa vina unu ca tine la conducerea orasului,
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus