Joi,
05.12.2024
Innorat
Acum
1°C

Ambasada rubedeniilor

Patru din cei 19 angajați ai Ambasadei României la Viena sunt sibieni. Primul este fiul fostului director al Energie Termică, Ilie Grădinar, tânărul fiind însoțit în misiunea diplomatică de soția sa. Recent, alături de tinerii (foști) sibieni au venit și soția fostului președintele PNL Sibiu, Eugen Mitea, dar și sora secretarului de stat în Ministerul Transporturilor, Cristian Marinescu. Dar nu doar sibienii de la Ambasada din Viena au rude ”cu rezonanță politică” în țară. Printre cei care reprezintă țara noastră în Austria l-am regăsit și pe fiul fostului subprefect de Gorj.

Sibiul se poate mândri cu faptul că are nu mai puțin de patru reprezentanți trimiși la ambasada cu sediul în Viena. Primul care a ajuns în capitala Austriei este Alexandru Mihai Grădinar, fiul fostului trezorier al PSD Sibiu. A fost urmat de soția sa, Andreea Roxana Grădinar. Ambii au ajuns în misiune diplomatică pornind din aparatul central al Ministerului Afacerilor Externe. În prezent, Alexandru Grădinar ocupă postul de prim-colaborator, fiind a doua persoană din ambasadă după Silvia Davidoiu, cea care reprezintă România în Austria din 2009. Andreea Grădinar este secretar II în cadrul Secției consulare a Ambasadei.
De anul trecut, celor doi li s-au alăturat și Casandra Marinescu și Adi-Cristina Mitea. Prima este sora lui Cristian Marinescu, fost membru PSD cu aspirații la Primăria Sibiu, acum membru PC și secretar general adjunct în cadrul Ministerului Transporturilor.
În ceea ce o privește pe Adi-Cristina Mitea, aceasta este soția fostului lider PNL și viceprimar al Sibiului, Eugen Mitea. Adi-Cristina Mitea a ajuns să reprezinte România la Viena în calitate de secretar economic II, după ce a părăsit postul de prodecan al Facultății de Inginerie Sibiu pentru cea de secretar economic în cadrul Ministerului Economiei.

Mai totul e secret

Pentru a verifica dacă sibienii au ajuns la Viena pentru că ”sunt rudele cuiva care a ajuns la putere” sau chiar au competențe și muncesc în funcțiile mai sus amintite am cerut copii ale CV-urilor lor, precum și o copie a ultimului raport de activitate întocmit de fiecare. Primul răspuns a venit de la Ministerul Afacerilor Externe: nici, nici. Adică nici copii după CV-uri și nici după rapoarte de activitate. ”CV-urile conțin date cu caracter personal și sunt sistate de sub influența Legii 544 din 2001. Iar la partea de rapoarte de activitate, nu se întocmesc astfel de rapoarte pe fiecare angajat în parte. Dar, pentru a vă face o imagine asupra ceea ce înseamnă activitatea misiunii vă sfătuiesc să vă uitați pe site-ul ambasadei. Pentru alte date puteți să contactați personal pe cei care vă interesează”, a fost răspunsul transmis telefonic la cererile scrise ale Turnul Sfatului.
A urmat răspunsul Ambasadei României la Viena. ”Solicitarea dumneavoastră va fi analizată în conformitate cu prevederile legale”, a fost răspunsul scris. După care, telefonic: ”Deci noi am trimis solicitarea dumneavoastră în Centrală, la Ministerul Afacerilor Externe. Așteptăm de acolo răspunsul”, a închis cercul responsabilul pentru relația cu presa din cadrul Ambasadei României la Viena.

Alte ”niciun răspuns”

Am încercat să luăm legătura și direct cu cei patru sibieni care reprezintă România la Viena. Fiecăruia i-a fost trimis un e-mail, prin care am solicitat aprecieri personale referitoare la calitățile care îi recomandă pentru poziția ocupată în cadrul Ambasadei și un exemplu din activitatea diplomatică de până acum pe care l-ar caracteriza drept cea mai mare reușită. Totodată, am întrebat politicos dacă nu consideră că actuala poziție se datorează și statutului (politic și social) pe care îl dețin în țară rudele apropiate.
Cum nu am primit niciun răspuns, în ultima zi lucrătoare a săptămânii trecute am încercat și telefonic. Ca un făcut, deși centrala Ambasadei funcționa, apelurile se blocau în momentul în care alegeam ”limba folosită”, după indicațiile robotului din centrală.
După sfatul reprezentanţilor MAE, am consultat şi site-ul ambasadei pentru "a ne face o imagine" a activităţii. Astfel am descoperit că, în ultimele două luni, Ambasada a bifat şase acţiuni: spectacolul celor de la Junii Sibiului, primirea a doua vizite (un grup de elevi din Vatra Dornei şi unul de tineri din alte câteva ţări), precum şi participarea la două evenimente comemorative (pentru victimele lagărului de concentrare de la Gusen şi pentru victimele lagărului de concentrare Mauthausen). Date despre activităţile consulare sau economice nu sunt publicate.

Doar unii au "tradiţie"

În cazul lui Alexandru şi cel al Andreei Grădinar lucrurile par mai clare: cei doi tineri lucrează de mai mulţi ani în cadrul structurilor MAE. Şi nu este niciun secret faptul că Alexandru Grădinar s-a bucurat de sprijin din partea lui Radu Podgoreanu, cel care din 2000 până în 2008 a fost deputat PSD de Sibiu, precum şi (timp de patru ani) preşedinte al Comisiei pentru politică externă al Camerei Deputaţilor.
Adi-Maria Mitea şi Casandra Marinescu provin, însă, din alte medii decât cele direct legate de misiunile diplomatice ale României.

De ce?

Rolul unei ambasade, printre altele, este acela de a promova și proteja interesele statului român și ale cetățenilor români în țara unde funcționează. Promovează atât relațiile bilaterale între țări, cât și menține și dezvoltă legătura cu reprezentanții comunităților de români din țările unde există misiuni diplomatice.
"Ambasada României la Viena este una foarte importantă la nivel european. După Bruxelles, Viena este considerat cel mai important centru diplomatic al Europei, aici având sediu numeroase organisme internaționale", a declarat pentru Turnul Sfatului un tânăr sibian cu pregătire şi practică în domeniul diplomaţiei. Neimplicat niciodată politic, tânărul care a acceptat să vorbească doar în cazul în care nu îi este divulgat numele povesteşte că diplomaţia românească este contaminată de un fel de fanariotism politic. "Ambasadorul este numit politic, într-adevăr. Și în alte țări se practică la fel, deși sunt unele țări în care ambasadorul este o meserie. La noi, însă, multe funcții din ambasade sunt politice. Cam toți membri unei ambasade ajung acolo fie politic, fie din motive pecuniare: dau banul și își cumpără sau mențin postul".
El consideră că nu neapărat salariile de diplomat îi determină pe unii să încerce cu orice preţ obţinerea unui post într-o ambasadă. "Nu cred că salariile sunt principalul motiv pentru care sunt căutate misiunile diplomatice de clienții politici. Salariile nu sunt foarte mari. Avantajele sunt reprezentate de liniște și de importanța funcției, pentru că reușești să îți faci o mulțime de relații, să ai acces la cercuri influente. Și astfel să evoluezi".
Ultima declaraţie de avere semnată de Alexandru Grădinar este publicată sub data de 24 mai 2013. Potrivit acesteia, venitul anual era de aproape 30.000 de euro de la Ambasadă (aprox. 2.500 de euro pe lună), plus 9785 de lei salariu de la MAE (aprox. 800 de lei lunar).

Recompense

Din septembrie 2012 până în septembrie 2013, schema de personal a Ministerului Afacerilor Externe a crescut cu 145 de persoane, cita din rapoartele Consiliului Fiscal Revista 22. Publicația respectivă a și întocmit o scurtă listă a unor persoane recompensate cu funcții în străinătate, funcții care au drept misiune oficială reprezentarea României. Printre exemplele amintite este Vasilica Staicu, partenera ministrului Dan Șova, angajată la Ambasada României la Londra, dar și Marian Popescu, fost secretar al organizaţiei PSD Diaspora, ajuns consul la Rio de Janeiro.

Nu sunt singurele "rude"

Cei patru sibieni nu sunt singurii reprezentanți ai ambasadei cu rude conectate la politica mioritică. Printre cei 19 se numără şi Cătălin Victor Arjoca, fiul fostului subprefect de Gorj, Sorin Arjoca. Cătălin Arjova este ministru-consilier în cadrul Secţiei Politice a ambasadei. Am încercat să obţinem răspunsuri şi în cazul domniei sale. Tot fără succes.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

24 comentarii

SIBY

Acum 10 ani

Toti si-au platit functiile cu varf si indesat, sau poate ca sotii sau tatii lor nu si-au recuperat inca banii platiti in campaniile electorale din tara cand au sprijinit cu sume proprii partidul si acum acesta (partidul) le ofera sansa recuperarii investitiei...e foarte clar...plus ca presa descopera foarte greu sau deloc traseele rubedeniilor sau mitei politice!!! Scarba, greata, nesimtire peste tot in institutiile statului ...= Romania!
Raspunde

...

Acum 10 ani

rusine
Raspunde

cetateanul turmentat

Acum 10 ani

jeguri
Raspunde

John

Acum 10 ani

Trăiască cumetria de partid! jegurile ăstea penale au secătuit țara asta de 24 de ani,mama lor de hoți și trădători !!
Raspunde

joseph

Acum 10 ani

Din totdeauna ambasada din Viena a fost cuibușorul cremei securiștilor, mi se pare normal ca vechii securiști, care pe vremea lui ceașcă erau simpli turnători să-și dorească pentru odraslele o carieră la care ei nici nu visau. Și cum la porțile orientului posturile se cumpără, nu se obțin pe merit, tații lor, îmbogățiți peste noapte le-au cumpărat aceste posturi de gemşibonzi, cocoţându-i pe bieții mocofani în niște scaune mult prea înalte pentru ei, nu-i nimic, să fim noi sănătoși să ne putem râde ei!
Raspunde

Esti praf Delene...

Acum 10 ani

Hotaraste-te odata,Marinescu e secretar de stat la transporturi sau secretar general adjunct asa cum spui cateva randuri mai jos...Sunteti numai cu gandul la cifre...
Raspunde

joseph

Acum 10 ani

Fraiere, secretarul general adjunct e tot un secretar de stat, da\' mai cu moț. E exact ca diferență dintre un vidanjeur și un căcănar. Și oricum, nu asta era esența subiectului.
Raspunde

cititor 13

Acum 10 ani

f buna rticolul.....felicitari redactorului......sa se stie tot....
Raspunde

Bine, Delene!:)

Acum 10 ani

Good job!:)
Raspunde

cristi

Acum 10 ani

felicitari! sper sa continuati investigatia.
Raspunde

@.....7

Acum 10 ani

Neavand ce face probabil stai toata ziua pe net. Desi faci asta mai documenreaza-te,MITOCANE ! Dac-ar durea prostia,ai fi tot prin spitale! Ministerul transporturilor are un secretar general si doi secretar generali adjuncti dar are si mai multi secretari de stat,ceea ce e cu totul altceva bai loaza.
Raspunde

@.....7

Acum 10 ani

Neavand ce face probabil stai toata ziua pe net. Desi faci asta mai documenreaza-te,MITOCANE ! Dac-ar durea prostia,ai fi tot prin spitale! Ministerul transporturilor are un secretar general si doi secretar generali adjuncti dar are si mai multi secretari de stat,ceea ce e cu totul altceva bai loaza.
Raspunde

joseph

Acum 10 ani

Gata, m-am \" documenreazat\". Cu secretarii de stat ai dreptate, dar n-am aflat însă care e diferența dintre un rahat cu moț și unul fără. Să fie oare tot hairstylistul de vină? Eruditule...
Raspunde

RO

Acum 10 ani

Toate astea sunt facute dupa chipul si asemanarea plagiatorului de doi lei , dupa dispozitiile jegurilor care conduc astazi si au condus si inainte de 1990 . Si prostimea ii voteaza cu avint revolutionar . RUSINE !
Raspunde

ionica din Drasov

Acum 10 ani

BUN ARTICOLUL,MUNCA GREA SI RISCANTA,===DAR NOI CEI MULTI TREBUIE SA NE ORGANIZAM SOLIDARITATEA SI SA ACTIONAM IMPOTRIVA SECATUIRII TARII.
Raspunde

ARITON

Acum 10 ani

Nu uitaţi de Ştefan Pop de la I.P.J. Sibiu care este ginerile Dlui comunist Didi Bunea de la PCR , fost primar comunist la Şura Mică. Altfel băiat deştept , şcolit şi cu ştaif. A fost pină mai ieri la Ambasada de la Viena. Acum e mare general la Interne.Deci 5 sibieni la ambasada de la Viena .
Raspunde

brasovean

Acum 10 ani

Sa puna dracu indicatoare la intrarile in sibiu, ceva de genul: Sibiu, deci feriti buzunarele!
Raspunde

valentin

Acum 10 ani

si noi ce draci sa facem in cazul asta ? noi sa fim sanatosi si sa-i vedem unde le e locul !
Raspunde

gogu

Acum 10 ani

Cred ca si posturile unora din MAE s-au obtinut tot prin nepotisme sau cu bani grei...Asa ca nu e nicio sfaraiala daca cineva a lucrat la MAE.. Tot pe pile au ajuns si acolo!
Raspunde

Stan Gabriel

Acum 10 ani

Ar fi frumos sa va ocupati si de alte ambasade romanesti, unde este aceias situatie, ba mai mul ambasadorii isi bat joc de personal, se folosesc de functii si conduc dupa bunul lor plac, uitand ca sunt niste angajati ai statului roman si nu sunt mosieri.Rusine ce se intampla in MAE !
Raspunde

Norika Milka Gojda-doctor in nestiinta

Acum 10 ani

desigur, la romani tot ceea ce reprezinta infractiune, se afla la \"Strict Secret\". Probabil si actiunile familiei Gojda,o familie detinatoare a unei savante de renume mondial la Universitatea Viena, textilista in dubirea pieilor betelor animale ucise, impreuna cu sotul ei, marele om de cultura (nu se stie unde si-a dobindit-o), profesor, inginer, se trec mai intotdeauna pe aceeasi lista de actiuni cu ambasada, care reprezinta poporul roman in fata austriecilor. Probabil, acesta trebuie sa fie motivul pentru care romanii nu mai sint tratati ca ultimii sclavi in Austria, si carora nu li se platesc salariile cind sint concediati ilegal, si care trebuie sa presteze munca gratis pentru mai-sus numitii reprezentanti.
Raspunde

jkk njknmj

Acum 9 ani

ştiu un mitea care a fost securist prin sibiu, pedagog o vreme la energetic cred că a murit că era batrân
Raspunde

interes

Acum 9 ani

cind e vorba de sibieni, interes crescut ptr, scormonitorii de rahat din tara
Raspunde

G. S.

Acum 7 ani

pe mitea aia de la ULBS au dat-o afara din fonctzia de prodecan... era pe niacaieri, sarmana...ramasese fara fonctzie, cu CV slab...asa ca au pus-o la Ambasada, ca sa faca copiii ei scoli acolo, la Viena...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus