Fost consultant NATO, Gabriela Horoşanu, s-a aflat săptămâna trecută la Sibiu pentru a lua parte la un eveniment legat de modul în care ia NATO deciziile urgente. Adică, într-o oarecare măsură, legat și de situația existentă acum în Ucraina. În interviul acordat Turnul Sfatului, Gabriela Horoşanu vorbește despre motivele de îngrijorare pe care le avem noi, ca sibieni, despre susținerea concretă a NATO, dar și despre importanța academiei Forțelor Terestre din Sibiu.
Reporter: Există vreun motiv pentru care noi, ca sibieni, ar trebui să fim îngrijorați de ceea ce se întâmplă acum în Ucraina? Avem vreun motiv de teamă?
Gabriela Horoșanu: Pentru Sibiu, cu siguranță nu există niciun motiv de teamă. Poate doar din perspectiva Academiei Forțelor Terestre de aici. Eu cred că ei, spre deosebire de sibieni, ar trebui să fie îngrijorați, pentru că ar trebui să înceapă să fie un pic mai bine pregătiți. Din punctul meu de vedere cam aceasta ar fi singura legătură cu Sibiul pornind de la ceea ce se întâmplă acum în Ucraina. În rest, noi toți, ca români, nu avem niciun motiv să fim îngrijorați. România are marele avantaj în acest moment că este aliat NATO.
Rep.: Și care este acest avantaj, concret?
G. H.: Avantajul este că orice s-ar întâmpla se activează articolul 4, eventual articolul 5 – dacă este cazul cu adevărat – însă este prea departe să gândim până aici. Realitatea este că suntem oarecum protejați. Singura graniță reală a țării noastre cu Federația Rusă este în Insula Șerpilor din Marea Neagră. Și cu toate acestea, statele Baltice sunt cele mai amenințate în această situație. Pe de altă parte, România ar putea juca un rol foarte important în situația de față, mai ales din punct de vedere diplomatic. Spre exemplu, eu cred că am putea utiliza rolul nostru de actor regional și am putea fructifica mai bine poziția noastră în Europa de Est.
Rep.: Deci, ca să fiu sigur, nu mă ia nimeni în armată, deocamdată!
G. H.: Cum să vă ia în armată? La ce vă referiți?
Rep.: V-am întrebat asta gândindu-mă la faptul că recent am văzut o actualizare a legislației naționale privind recrutarea populației în caz de război. Am mai văzut în presă și o întețire a activității unităților militare de pe întreg cuprinsul țări.
G. H.: Cred că aici a apărut o confuzie între ceea ce s-a făcut cu adevărat și ceea ce s-a interpretat în presă. Legislația în domeniu nu s-a schimbat, nici nu s-a actualizat, așa cum spuneți, ea doar s-a completat cu acel aviz medical, care este necesar la recrutare. Mă rog, și avizul medical anual pe care trebuie să-l aibă personalul activ. Dar, în continuare, armata noastră este o armată profesionistă, pe bază de voluntariat și apoi se face recrutarea.
Rep.: Deci mă liniștiți.
G. H.: Da, trebuie să fim pregătiți în orice moment pentru orice, dar nu trebuie să ne panicăm absolut deloc. Suntem aliați NATO și avem un statul pe care trebuie să ni-l asumăm în fiecare zi.
Rep.: Prin urmare, în caz de război, să zicem, nu ne cheamă pe noi în Armată, ci ne bazăm mai întâi pe NATO.
G. H.: Încă o dată, prima oară se activează articolul 4 conform căruia, dacă într-adevăr există o agresiune pe teritoriul nostru sau asupra populației noastre se activează ulterior articolul 5 pentru aplanarea unui conflict și trimiterea unei forțe de reacție rapidă. Mai înseamnă și abordarea modalităților diplomatice pentru aplanarea acestui conflict. Dacă, într-adevăr, conflictul escaladează din punct de vedere militar, deci dacă nu se rezumă doar un conflict politic, se poate ajunge și la situații mai grave, de genul celor la care faceți referire. Acesta este însă principalul lucru. Al doilea lucru, mai puțin grav, dar care trebuie luat în seamă, cum este cazul politicienilor care se contrează zilele acestea în declarații, este faptul că în acești zece ani de când România are calitatea de aliat NATO, am obținut o experiență extraordinară, incomparabil mai avansată decât tot ce avea Armata Română ca expertiză, ca tehnologie și chiar ca experiență practică. Gândiți-vă numai în câte teatre de operații au fost prezenți militarii români în acești ultimi zece ani. Asta se datorează tocmai dorinței noastre și faptului că am activat înainte de a fi aliați NATO în teatrele din Bosnia, Kosovo etc.
Rep.: Ați menționat posibilitatea unei agresiuni sau a unei amenințări. Ceea ce s-a întâmplat zilele trecute și mă refer la mesajele scrise ale vicepremierului rus, pot fi considerate amenințări? Adică, a spus că va zbura deasupra noastră într-un bombardier.
G. H.: Ceea ce a spus vicepremierul rus este o amenințare politică. Conform dreptului internațional, un diplomat trebuie să respecte procedurile internaționale impuse, iar declarațiile politice sunt una, în vreme ce declarațiile diplomatice sunt alta. Declarațiile diplomatice pot duce într-adevăr la escaladarea unui conflict. Declarațiile politice, încă o dată, pot fi făcute doar ca o măsură de intimidare, ca o metodă de influență. Federația Rusă a uzat cu predilecție de această formă de influențare. Noi trebuie doar să avem un răspuns rezervat, pe de o parte, dar și să știm să ne utilizăm foarte bine rolul de actor regional.
Rep.: Ce importanță ar putea avea o instituție precum Academia Forțelor Terestre din Sibiu?
G. H.: Are o importanță mare pentru Sibiu. Din punctul meu de vedere, ca fost consultant NATO, tot ce pot să spun este că Armata Română este foarte apreciată, ca atare și produsul Academiei Forțelor Terestre din Sibiu este foarte apreciat, atât la nivel strategic, în Cartierul General, spre exemplu, sau în bazele militare, la Colegiul de Apărare, la Școala NATO de la Oberammergau. Încă o dată, este foarte apreciată experiența și acomodarea în teatrele de operații.
Rep.: În încheiere spuneți-ne cum vă simțiți la Sibiu și cum decurge evenimentul la care participați?
G. H.: Mulțumesc, mă simt foarte bine la Sibiu și țin mulțumesc organizatorilor pentru primire. Iar Sibiul consider că a rămas o capitală europeană.
Rep.: Acesta este răspunsul diplomatic.
G. H.: Da.
Scurt CV
Dr. Gabriela-Cornelia Horoșanu este expert în relații internaționale – cu un doctorat în domeniul planificării capabilităților pentru noi tipuri de misiuni, în managementul organizațiilor – cu un master în specificul organizațiilor teroriste, în inginerie de sistem, inteligență artificială și histopatologie, cu experiență în cercetare aplicată în domeniile menționate. Acumulând experiență în organizații internaționale, precum NATO, s-a întors în România pentru a aplica expertiza obținută.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: Academia Forțelor Terestre , Marea Neagră , Turnul Sfatului , Armată Română , Federaţia Rusă , Gabriela Horoşanu , Iar Sibiul , Academiei Forțelor Terestre , României Insula Șerpilor , Pentru Sibiu , Cartierul General , Cornelia Horoșanu
Vizualizari: 1421
Ultimele comentarii
Acum 4 ore
Marko
Acum 4 ore
Adybady
Acum 4 ore
M
Acum 4 ore
Noi noi
Acum 5 ore
Flo