Duminică,
23.01.2022
Innorat
Acum
-4°C

Seniorii

Trăim într-o vreme când proporțiile demografice au o tendință clară: creșterea vârstei pe ansamblul populației. Adică se mărește numărul celor care ajung la vârsta pensiei și scade cel al copiilor și tinerilor...
De aici imediat probleme mari pentru societate, pentru administrarea comunităților urbane și rurale – scade izvorul generator de forță de muncă, deci posibilitățile variate de a construi programe de dezvoltare, iar în paralel crește cantitatea de probleme cu asistența socială, mai simplu spus se mărește presiunea pentru fonduri necesare suportului către cei fără putere de muncă, bolnavi în toate felurile, cu nevoi aproape mai mari decât cele ale copiilor…
Astfel, treptat, trecem într-o adevărată lume a celor în vârstă – SENIORII, cum frumos le-au spus occidentalii, care au și conceput primul complex de măsuri social-economice pentru bunăstarea celor în vârstă, aceia care au muncit o viață pentru toți ceilalți! Trebuie spus că tocmai asemenea programe sunt posibile doar într-o societate echilibrată economic, demografic și spiritual – deci acolo unde proporția celor ajunși la vârsta pensiei este rezonabilă…
De aceea problema în țara noastră nu este această mișcare demografică în sine, ci faptul că brusc, după 1990, societatea românească a suportat mai multe lovituri în aceeași direcție: social – au ajuns seniori grupe numeroase de născuți în perioade mai prolifice / economic – motorul productiv al țării a pierdut majoritatea surselor industriale, dar și pe cele de forță de muncă între 20 și 50 de ani, persoane emigrate cu milioanele / financiar – țara a fost practic vândută capitalului străin, din cauze politicianiste, nu din alte cauze, pentru că la începutul anilor *90 nu aveam datorii externe !!
Cred că toată lumea știe despre depopularea satelor noastre (deci dezastrul economic din agricultură și silvicultură), despre orășelele unde plecarea câtorva sute de tineri apți de muncă schimbă tot balansul economic și demografic; pentru că închiderii unicelor fabrici sau ateliere existente până în 1990 nu are cine să le opună formarea unor mici firme private, care ar fi apanajul persoanelor tinere, cu energie și dorință de acțiune! Dar tot aici trebuie să spunem că seniorii țin marea majoritate a fermelor familiale (gospodăriilor) de subzistență din zona rurală a României – singura structură încă viabilă din această JUMĂTATE DE ȚARĂ românească!
Iată contextul – căruia cu greu i-ar face față chiar societăți avansate din Vest! Acelea au și început să ia măsuri, absorbind (inclusiv pe căi nelegale pentru Uniunea Europeană…) forță de muncă chiar și din România, sau chiar de pe alte continente ! Oameni pentru munci brute, dar și cadre super-calificate, oferite gratis (din prostie și slabă administrare) de către țările est-europene… Ce putem face în această situație ??
Putem adopta un program inspirat tocmai de învățătura noastră tutelară – un PROGRAM CREȘTIN: bunicii, părinții, surorile și frații noștri, ajunși la vârsta încheierii muncii necesare pentru asigurarea pensiei, pot intra NU într-o viață vegetativă și deprimantă, ci într-o NOUĂ ETAPĂ a vieții lor active, ca membrii la fel de importanți ai familiilor, ai societății, ai neamului, ca și până atunci! Este o imensă eroare, specifică unei societăți prost așezate și conduse, ca să nu beneficieze de energiile spirituale prezente la această categorie a populației, să nu oprească procesele maligne din comunitățile actuale, unde lipsa de SOLIDARITATE generațională și intra-comunitară face ravagii! Doar din acestea vin valurile de depresii, sinucideri, dezmembrări de familii și eșecuri profesionale, care sapă la temelia comunităților românești din cartierele urbane și de la țară…
Aici poate fi amintită experiența japonezilor, care au consilii ale seniorilor pe lângă cele mai mici primării și prefecturi, pe lângă conducerile tuturor firmelor, și chiar pe lângă consiliul de miniștri, ca să nu mai vorbim despre acel aproape legendar Consiliu care, din umbră, construiește de zeci de ani strategia de dezvoltare a țării, în continuitate, și în situația unei progresive îmbătrâniri a Japoniei..
Este atât de firesc să fie sprijinite, inclusiv prin legi date de stat și de consiliile locale, activitățile pentru care seniorii sunt CEI MAI ÎNDREPTĂȚIȚI și mai pregătiți să le ducă la îndeplinire:
- solidarizarea familiei și a vecinătății – prin participarea la supravegherea copiilor, a liniștii și bunei conviețuiri din cartiere și din sate.
- participarea lor la acele „sfaturi ale înțelepților”, care pot ființa pe lângă primării, școli și asociații civice.
- instituționalizarea formării continue a adulților (despre care am mai vorbit, legat de experiența seculară a Danemarcei), prin cursuri de seară, Școala după școală, adunări ale parohiilor creștine,etc.
- poate cea mai importantă acțiune la care se cere contribuția seniorilor comunității este EDUCAREA COPIILOR . Pentru că se știe de mult că cele mai bune rezultate în acest sens le-au obținut familiile multi-generaționale, unde bunicii, mătușile, au fost totdeauna la post! Acolo copiii, oricât de zburdalnici din firea lor, au avut o permanentă veghe blândă asupra evoluției lor și au putut fi îndrumați spre cele ale sufletului, sau cum se zice – au fost „duși la biserică ”!                     
Cum bine au spus niște înțelepți acum două secole, conducerea treburilor comunității (locale, regionale, la nivel de țară) ÎNCEPE ÎN CAMERA COPIILOR! De-aceea sarcina bunei educări, de la 0 la 14 ani, nu poate fi lăsată numai în seama părinților prea grăbiți! Ca să nu mai ajungă să ne conducă foști copii frustrați, prost educați – adevărate rebuturi umane, care să fie prezentate zilnic la niște rebuturi de televiziuni ca persoane ce dau tonul în această țară...

Vizualizari: 206

Comentarii

4 comentarii

Potopul

Acum 7 ani

Stai sa vezi cand ajunge valul decreteilor la varsta pensiei! Atunci sa vezi pensionari! Maine, poimaine, astia fac 50 de ani, deci mai raman cativa anisori sa infiinteze statul niste fonduri de pensii. Ceea ce nu prea cred ca va face.... Casa de sanatate si sistemul medical e drept ca mai rezolva ceva din ei. Insa tot mai raman destui.
Raspunde

Odin

Acum 7 ani

Si eu cate credeam ca cel mai bine e sa-l aducem pe rege si el va rezolva si aceasta problema!
Raspunde

Salty

Acum 7 ani

copii frustrati sau prost educati nu sunt rebuturi umane mister Boila.Neinspirata formulare, ca sa nu zic ......
Raspunde

Odin

Acum 7 ani

Daca nu sunt ortodocsi si monarhisti sunt/suntem/sunteti rebuturi!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus