Joi,
02.02.2023
Parțial Noros
Acum
2°C

Junii Sibiului, la 70 de ani: „Trebuie sa ai respect pentru dans”

Povestea dansatorilor de la Ansamblul Junii Sibiului merge mai departe: săptămâna aceasta, Tudor Dăncilă, Anişoara Aron, Vasile Stoia şi Sorin Bădiţă sunt cei care îşi aduc aminte cum au ajuns să danseze la Junii şi de ce au transformat un hobby într-o meserie.
 
După ce a terminat o facultate la Sibiu şi Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj, Tudor Dăncilă a dansat câţiva ani la Ansamblul Ardealul, după care în 2007 a ajuns în familia Junilor.
„Cum a început totul pentru mine? Aveam bunici la ţară şi când mergeam pe acolo, din dorinţa de a impresiona fetele am învăţat să joc. O ţin minte şi acum pe Oara, prima fată cu care am dansat. Apoi am jucat cu ceteraşii din sat. Eu ascultam rock pe atunci şi de dansuri m-am apucat relativ târziu, la 18 ani. În 1997 aveam un văr care mergea la dansuri la instructorul Ioan Tărchilă şi m-am dus şi eu. Am activat acolo, la Ansamblul Ardealul, aproape zece ani, până în 2006. Apoi am simţit că mă plafonez, voiam ceva mai mult aşa că am venit la doamna Macrea şi am întrebat-o dacă mă primeşte. Eu lucrez ca programator, i-am zis că nu am nevoie de salariu, ci vreau doar să dansez. Şi m-a primit. Din fericire programul îmi permite să fac şi dansuri şi această activitate mă relaxează şi mă face să uit de anumite probleme, iar aşa reuşesc să merg fluierând la lucru”, povesteşte cu însufleţire Tudor.
Anişoara Aron, o altă membră a Junilor a început să danseze în clasa a IX-a, un an mai târziu a intrat în Ansamblu Ardealul, unde a rămas 11 ani, iar din 2007 a ales să îşi continue cariera de dansatoare la Junii.
„Mă bucur şi nu o să îmi pară rău niciodată de alegerea făcută şi de faptul că sunt la Junii. Am venit aici pentru că la un moment dat am simţit că vreau altceva şi deşi am avut ocazia să mă angajez în alt domeniu, căci am terminat Facultatea de Drept, nu am simţit niciodată că locul meu ar putea fi în altă parte, ci doar la Junii”, spune Anişoara.
Vasile Stoia are 29 de ani şi dansează de la cinci ani. Şi el, ca şi colegii lui, a ales să vină de la Ardealul la Junii, în urmă cu patru ani. „Sunt dansator aici şi coregraf la Ansamblul Folcloric Mărginimea şi la Ansamblul de Copii şi Tineret «Ghiocelul». Pe mine mă atrage la Junii, în primul rând, colectivul şi am fost foarte bucuros că deşi am venit din afară am fost bine primit de colegii mei. Aici nu e vorba doar de program, e vorba de complexitatea dansului. Trebuie să ai respect şi să existe pasiune pentru dans. Am foarte multe activităţi, dar acest lucru mă bucură. Aici tot timpul este ceva nou, iar eu fiind deschis spre lucrurile noi, clar asta constituie un avantaj şi pentru meseria de coregraf în devenire”, povesteşte Vasile Stoia.
 
De la sport de performanţă la dans
 
Povestea lui Sorin Bădiţă pare desprinsă dintr-un film. La cei 37 de ani, dansatorul îşi aminteşte, uşor nostalgic, cum din sportiv de performanţă, a ajuns, dintr-o întâmplare, dansator.
 „Eu m-am apropiat de dans întâmplător. Făceam sport de performanţă şi într-o zi treceam pe lângă sala Transilvania şi am auzit un saxofon. Mi-a plăcut mult cum suna şi am intrat să văd de unde se aude. Şi acolo era maestrul Tavi Tâţan care făcea repetiţii cu dansatorii. Am început să vorbim şi am rămas să dansez. Acolo m-am îndrăgostit de jocurile populare, la pepiniera Junilor, a maestrului Tavi”, spune Sorin.
Şi el a jucat câţiva ani în paralel, la Junii şi la Ardealul şi spune că „nu era greu, ci intens, genul acela de muncă pe care îl faci zâmbind, pentru că îţi place ceea ce faci”.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Dorina Nitu

de Dorina Nitu

Social
Telefon:
0742 381 305

Comentarii

7 comentarii

joseph

Acum 8 ani

Mă gândesc serios să mă apuc din nou de supt pűuLa industrial.
Raspunde

ich

Acum 8 ani

Fiecare cu pasiunea lui baiete! Unii cu dansul si altii cu alte treburi facute in mod industrial! Da-i bataie! ce mai astepti?
Raspunde

sibianul

Acum 8 ani

Joseph, câte p... stau degeaba la noi in ţara, nu le termini de supt pâna la pensie. Succes fericitule!
Raspunde

sibianul

Acum 8 ani

Joseph, câte p... stau degeaba la noi in ţara, nu le termini de supt pâna la pensie. Succes fericitule!
Raspunde

sibianul

Acum 8 ani

Joseph, câte p... stau degeaba la noi in ţara, nu le termini de supt pâna la pensie. Succes fericitule!
Raspunde

joseph (the real)

Acum 8 ani

În sfârșit ați găsit și voi un subiect pe măsura voastră intelectuală, v-ați găsit să faceți mișto de o biată clonă dementă și perversă pe deasupra. E păcat, pentru ar fi multe chestii mișto de zis despre Juni, dar deh, atâta puteți...
Raspunde

ich

Acum 8 ani

Isteata clona asta mica si perversa! Foloseste un ip de Elvetia! \"The real\", de romtelecom. S-ar putea sa putem mai mult ;)
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus