Luni,
02.12.2024
Innorat
Acum
4°C

Statiunea Ocna scoasa la licitatie: 2,9 mil. de euro pentru hoteluri, piscine si anexe

La finele acestei luni este programată prima licitație pentru vânzarea bunurilor Stațiunii Ocna SA. Sunt scoase la vânzare cele două hoteluri din cadrul complexului (Helios și Salinas), clădirea monument istoric în care sunt amenajate băile calde, clădirile administrative, piscinele și terenurile de sport, alături de terenul de aproape 20.000 de mp. Prețul la care lichidatorii judiciari scot la vânzare bunurile amintite este de 2,9 milioane de euro, sumă la care se adaugă și TVA. Unul din hoteluri numără 23 de camere, iar cel cu 52 de camere are și piscină interioară.  Licitația este programată pentru 30 iulie și are loc la București, la sediul EDGE Business Restructuring Advisors S.P.R.L, lichidatorul judiciar al societății.

Faliment ”cu aromă” de Grădinar

SC Stațiunea Ocna SA a intrat în insolvență în anul 2011, an în care totalul datoriilor societății depășea 25 de milioane de lei (sumă în scădere), raportat la o cifră de afaceri de nici două milioane de lei. Chiar și sub protecția insolvenței, datoriile au crescut, în fiecare an societatea înregistrând un rezultat financiar negativ: pierderi de aproape un milion de lei în 2012 și de peste 330.000 de lei, anul trecut.
Pe fondul acestor rezultate, administratorul judiciar (EDGE Business Restructuring Advisors S.P.R.L) a solicitat deschiderea procedurii falimentului, cerere care a trezit opoziția unora dintre creditori, cum ar fi SC Eurocontor SRL, firmă controlată indirect de către Ilie Grădinar, fostul director al SC Energie Termică SA (societatea publică ce distribuia agentul termic în Sibiu). De altfel, tot indirect, prin Universal Business SA, Ilie Grădinar deține cel mai important pachet de acțiuni al SC Stațiunea Ocna SA (peste 85%).
Ulterior deschiderii procedurii de insolvență, administratorul judiciar a acuzat administratorul special al societății din Ocna Sibiului, controlată de Ilie Grădinar, de practici dăunătoare firmei, fapt pentru care a solicitat instanței eliminarea din schemă a administratorului special. ”Motivele care au contribuit la hotărârea Judecătorului sindic privind ridicarea dreptului de administrare a debitoarei, exercitat prin Administratorul special, sunt: activitatea defectuoasă de administrare a Debitoarei, pe perioada mandatului Administratorului special, care a dus în mod vădit la diminuarea activelor Debitoarei”, arătau reprezentanții EDGE Business Restructuring Advisors S.P.R.L., într-un drept la replică publicat de presa națională în octombrie anul trecut. Dreptul la replică a fost generat de o serie de articole în care era deplânsă situația complexului balnear, aflat în insolvență, situație prezentată trunchiat. ”În calitate de administrator special, acesta a condus activitatea societății, cu încălcarea anumitor prevederi imperative ale Legii 85/2006, Debitoarea înregistrând pierderi semnificative ulterior datei deschiderii procedurii de insolvență, precum și restanțe însemnate la plata datoriilor către furnizori și Buget aferente perioadei de observație, cauzate de plățile preferențiale ale unor sume către anumiți creditori”, mai arătau cei de la EDGE Business.
Cu toată opoziția firmelor controlate de Ilie Grădinar, cei de la EDGE Business au convins Tribunalul Sibiu să deschidă procedura falimentului pe 9 decembrie 2013. Complexul a intrat în ”conservare pe perioadă nedeterminată” din 20 octombrie 2013.

Construit între 1900 și 1909, complexul a fost închis pentru prima dată în 1997, când a fost sistată orice activitate. Aceasta a fost reluată la capacitate redusă în 2002, când complexul a intrat într-un proces de reabilitare. Restaurarea a fost finalizată în 2006, lucrările fiind achitate în special dintr-un credit acordat de BCR.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

12 comentarii

emil

Acum 10 ani

gradinar este un mare interlop comunist!
Raspunde

CINDREA

Acum 10 ani

Nu e numai un interlop ci e și ”omul de casă”al fuhrerului iohannis-6 case.
Raspunde

nume

Acum 10 ani

lasa s-a vina cineva s-a transforme ocna in litoraru ardealuilui ,aici un master plan cu lacurile lasate de dumnezeu a-r fi aducatoare de foarte multi bani pentru judet si multe locuri de munca ,nu fusereleala ,dat la cine stie ce inseamna turism si valorificarea resursei ,asa trebuie si cu staiunile ,paltinis ,bilea etc ,in sibiu coroborat cu potentialu istoric putem deveni o atractie turistica de nivel european nu chiciuri ,s-a vedeti cum vine dolarei si euroii ,trezitiva dormiti pe un munte de bani
Raspunde

@ 3

Acum 10 ani

S-ar putea sa vina si cineva interesat sa falimenteze si sa inchida statiunea, ca la citi \"prieteni\" are judetul asta ne putem astepta la toate mirlaniile din partea concurentei si a frustratilor, asa cum s-a intimplat cu o serie de obiective si fabrici din judetul asta,sau nu vezi cite fabrici furate de aici si falimentate, functioneaza in alte zone.Atentie mare cui o vindeti si puneti clauze in contract ptr dezvoltarea statiunii,iar daca nu se respecta clauzele si se incearca falimentarea ei sa fie retrocedata.
Raspunde

european

Acum 10 ani

problema este ca nefiind interes la o licitatie europeana, nu sunt sanse sa vina cineva care se pricepe in turism si economie, cineva care sa faca ordine,sa puna in valoare potentialul, sa stei sa ingrijeasca ceea ce au creat altii, sa aduca turisti civilizati. Din contra, iarasi un nechemat care a facut bani din cine stie ce, o cumpara si pe urma D-zeu cu mila. Faptul ca e in dificultate nu e explicabil dacat cu un manager incapabil sau cu furturi , ilegalitati, care de altfel sunt la ordinea zilei, iar daca va veni un strain, il vor sufoca cu birocratia si controalele pana isi ia talpasita.
Raspunde

vasiladi

Acum 10 ani

daca vine vreun neamt sau ungur so cumpere e clar! ca seicul din dubai nu cred ca stie de ea
Raspunde

Iohan

Acum 10 ani

Gradinar este unul dintre cele mai mari gunoaie de sub presul acestui oras. Poate s-o gasi vreo institutie sa-l descopere :)
Raspunde

@ iohan

Acum 10 ani

Ale mai mari gunoaie is cei care o vindut Sibiul la taraba,deconcentrate date altor judete,jaful de la centru la bugetul Sibiului fara ca nici un parlamentar de Sibiu sa ia pozitie,plus ca avem serpi interni care lucreaza impotriva Sibiului si sibienilor mina in mina cu cei din alte zone la vinzarea,sabotarea Sibiului si controlarea sibienilor care au dezvoltat afaceri,astia sunt cele mai mari gunoaie care trebuiesc scosi la suprafata si trasi la raspundere.
Raspunde

driver

Acum 10 ani

iohanis+gradinaru=love
Raspunde

cunoscator

Acum 10 ani

gradinar, un nou exemplu de imbogatit peste masura din pozitia de bugetar care si-a promovat cu tupeu, copilul, insuficient calificat si prea putin capabil, in functie a Romaniei in structurile europene. parca mai e un astfel de personaj undeva prin zona Cotroceni....nu?
Raspunde

buuuu

Acum 10 ani

Om serios
Raspunde

megacunoscator

Acum 10 ani

Mai stiu eu multi mai multi si mai mari ca gradinar,au disparut banci,becthel,petrom,bani publici cu vagoanele[auzi ca numa la brasov sau dat peste 600 de miliarde,la cluj asisderea] deconcentrate,fabrici,jumate din centura Sibiului,safi,caritas,dracula park etc. coruptie la superlativ pe care justitia se face ca nu o vede,sau scuze am uitat, justitia il controleaza pe Johannis ca o dat o semnatura ca raspundea de bunul mers in functionarea orasului.Tara bananiera si anapoda, intoarsa pe dos cu legi strimbe in care hotia, sabotajul, anormalitatea si anacronismul sunt legalizate si indreptate in special impotriva Sibiului,oamenilor de afaceri sibieni si a conducatorilor sibieni care conduc spre prosperitatea zonei .
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus