Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
15°C

A inceput cea de-a treia editie a "scoli de vara verzi"

Câteva zeci de studenți din Spania, Slovenia, Italia și România participă zilele acestea la cursurile celei de-a treia ediții a școlii de vară denumită ”Knowledge-based Green Economy”, proiect organizat sub umbrela Erasmus, programul de mobilități al Uniunii Europene.

Școala de vară KbGE se desfășoară pe parcursul a două săptămâni (14 – 25 iulie 2014), în care studenții din patru țări vor urma o serie de cursuri în format intensiv, din diferite domenii conexe economiei. Scopul acestei școli de vară este de a aduce în discuție diferite abordări și concepte legate de modelul economic denumit Economia verde. Pornind de la scenarii concrete – cum ar fi sistemul bancar sau cel turistic – cursurile școlii de vară organizată în cadrul Universității ”Lucian Blaga” din Sibiu caută să sublinieze relațiile interne ale unor astfel de procese pornind din perspective culturale și sociologice. De aceea, spre exemplu, printre cursurile ediției de anul acesta a școlii de vară se regăsesc teme precum ”atenția asupra diversității culturale în Spania și Uniunea Europeană”, legătura dintre fenomenul migrației forței de muncă și criza economică, managementul mediului înconjurător și promovarea etichetei ”eco” în turism.

În general, școala de vară de KbGE de la Sibiu își propune să crească numărul de mobilități ale studenților și profesorilor, să ofere oportunități de dezvoltare personală pentru studenți, să ajute la cooperarea specialiștilor din domenii precum administrarea afacerilor, turism, psihologie și comunicare, să crească numărul colaborărilor între instituțiile partenere și să ofere un program multi-disciplinar studenților și profesorilor.

Școala de vară este organizată sub tutela Facultății de Științe Economice din cadrul Universității ”Lucian Blaga” Sibiu, având drept parteneri Universitatea din Insulele Baleare (Spania), Universitatea din Primorska (Slovenia) și Universitatea din Bologna (Italia).

Primiți de oficiali

La deschiderea cursurilor intensive de săptămâna trecută, studenții din cele patru țări au fost întâmpinați de oficialitățile Universității ”Lucian Blaga” din Sibiu. ”Avem nevoie mai mult ca niciodată să știm care sunt provocările, oportunitățile, dar și amenințările viitorului. Am încredere că această școală va primi energia voastră. Sunteți aici pentru a studia, evident, dar vă invit și să vă bucurați de frumusețea și experiențele pe care vi le pot oferi aceste locuri”, a declarat Cristina Tănăsescu, coordonatorul de program. ”Este o plăcere și o onoare să colaborăm. Trăim într-o lume aflată într-o rapidă schimbare, de aceea este foarte important să schimbăm idei. Vrem ca această școală de vară să ne ofere uneltele schimbului de idei, pe care să le aplicăm mai apoi și în procesul de educare, pentru a oferi o educație de calitate. Această școală de vară reprezintă un pod între culturi diferite și backgrounduri educaționale diferite”, a declarat în fața invitaților și Liviu Mihăescu.

Școala de vară ”EbGY” promovează în special schimbul de idei, susțin cei din spatele acestui proiect. ”George Bernard Shaw spunea că dacă doi oameni au câte un măr pe care îl schimbă între ei, atunci ei vor avea tot câte un măr. Dar dacă fiecare dintre cei doi are câte o idee și fac schimb de idei, atunci cei doi vor avea mai apoi, fiecare, câte două idei. Sper să aveți un schimb de idei foarte bun”, a mai declarat Cristina Tănăsescu, coordonator al Școlii de vară.

Studenții au fost invitați să studieze atent și oferta educațională a Universității ”Lucian Blaga” din Sibiu. ”Sunt norocoasă să coordonez mobilitățile din partea acestei Universități. Și vă invit să accesași și celelalte programe de mobilitate de lungă durată ale ULBS”, a afirmat Daniela Preda, cea care conduce Departamentul de Relații Externe al ULBS.

Experiența mea Erasmus

Fiind un proiect organizat în cadrul Erasmus Mundus Education and Culture, în fața studenților proaspăt reuniți la Sibiu a venit și Ken, tânăr venit pentru a studia la Sibiu din Filipine, prin intermediul programului Erasmus. ”Experiența mea Erasmus în Sibiu nu o pot descrie ușor în cuvinte, atât de multă experiență și atât de multe cunoștințe am acumulat. Nu am absolut niciun regret pentru faptul că am ales România și Sibiul pentru a studia. Un lucru foarte important pentru mine este și faptul că datorită programului Erasmus acum am mulți prieteni noi, alături de care am învățat lucruri noi”, a povestit Ken.

De altfel, în cadrul Școlii de vară, studenților și profesorilor le sunt oferite o serie de oportunități pentru a cunoaște mai bine Sibiul și împrejurimile, cum ar fi vizite în Muzeul în Aer Liber din Dumbrava Sibiului, plimbări cu bicicleta sau tururi de vizitare a centrului istoric.

Discipline multiple

Jordi Vallespir Soler este profesor universitar al Universității din Insulele Baleare, fiind prezent pentru a treia oară la Sibiu. ”S-a vorbit deja despre caracterul transversal al acestei școli. Nu se combină doar domenii din economie, ci și din educație, de exemplu. De aici rezultă și ideile noi, din acest schimb de informații din mai multe domenii. Tema mea generală este «Economia verde», dar pe care o tratez nu din punctul de vedere al unui economist, ci din cel al unui sociolog. Ceea ce vreau eu să prezint aici este o analiză a ieșirii din criza economică pe baza studiului imigranților din Spania și din Europa”, povestește despre cursul său profesorul spaniol.

”Eu nu am studiat emigranții în funcție de naționalitatea lor, ci în funcție de categoria în care se încadrează. Cei români, de exemplu, se încadrează în emigrația de tipul Noua Californie, adică oamenii vin în țări mult mai bine dezvoltate datorită, în special, turismului. Așa văd oamenii că totul merge bine și decid că e mai bine pentru ei să rămână acolo și să muncească. În regiunea Insulelor Baleare, de exemplu, de unde provin eu, există și un al doilea tip de imigranți cu care eu lucrez și pe care îi încadrez în tipul Noua Floridă. Aici vorbim în special de germani, care vin dinspre nord spre sud și care aleg această destinație datorită climei, nivelului de viață ridicat, stabilității politice și deoarece, în cele mai multe cazuri, au ajuns la pensie și își doresc o viață mai liniștită. Emigranții reprezintă o foarte bună oglindă care reflectă situația economică a țării din care provin. În acest moment, în Spania, imigrația a început să scadă, după acel 2010 când am avut un vârf al acestui fenomen. Acest lucru înseamnă că efectele crizei economice din ultima perioadă au început să se atenueze, oamenii încep să se întoarcă în țările lor de origine”, a mai arătat profesorul Jordi Vallespir Soler.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus