Sâmbătă,
16.08.2025
Cer Senin
Acum
15°C

"de Bun Gust" prezinta bucataria romaneasca

Zece bucătării din întreaga lume, maeștri culinari, o scenă pe care se vor desfăşura demonstrații culinare, concursuri, muzică și dans: sunt câteva dintre detaliile celei de-a II-a ediții a Festivalului ”de Bun Gust”, care va avea loc în perioada 24-27 iulie, în Piața Mare.

Una dintre cele zece bucătării prezente în festival este bucătăria românească.

Bucătăria românească este foarte variată de la o regiune la alta datorită influenţelor altor popoare, care s-au perindat pe teritoriul României şi de la care românii au preluat diferite preparate.

Tocăniţele, preparate cu diverse feluri de carne (de obicei pui şi porc) şi cu legume, sunt printre preferatele românilor, pe lângă diferitele feluri de ciorbe.

Ciorba de burtă se serveşte cu ardei iute şi oţet, fiind una dintre cele mai apreciate ciorbe româneşti. Ciorbă de burta au şi turcii, şi grecii. Şi cu siguranţă mai există prin Balcani. Însă a devenit bun naţional românesc, după ce românii i-au adăugat smântână, gălbenuş, zarzavatul de supă şi oţetul.

Cel mai cunoscut fel de mâncare îl constituie sarmalele, care se servesc de obicei cu mămăligă. Sarmalele nu lipsesc nici de la nunţi sau alte evenimente importante din viaţa românilor. Sarmale fac şi turcii, şi grecii, şi polonezii, dar în România se fac cu afumătură de porc, în foi de varză, cu mărar şi smântână.

Micii au devenit şi ei simbol naţional, în ciuda provenienţei lor, otomane, căci micii turceşti sunt făcuţi după o reţetă, în timp ce amestecătura cu trei-patru tipuri de carne pe care o fac românii e cu totul diferită.

Reţetă tradiţională

Sarmale

Ingrediente:

-1 kg carne tocată amestec vită şi porc

-2 verze murate

-3 cepe

-80 ml ulei

-200 gr orez

-100 gr bulion

-10 gr delicat de legume

-cimbru

-sare

-mărar uscat

Mod de preparare:

Se spală varza, se curată de cotor, se aleg foiile pentru sărmăluţe. Frunzele mici de varză se toacă mărunt şi se aşază pe fundul vasului împreună cu mărarul uscat.

Ceapa se curăţă, se spală, se toacă mărunt şi se căleşte în ulei. Se adaugă orezul, bulionul, delicatul şi se lasă două minute pe foc. Se ia apoi şi se lasă la răcit. Se adaugă carnea şi cimbrul, sare după gust. Se amestecă bine. Această compoziţie se împarte pentru fiecare foaie de varză, de mărimea unei caise.

Se împăturesc sărmăluţele, introducându-se capetele în interior. Se aşază în oală pe rânduri, de forma petalelor de floare. Deasupra se pune nişte varză tocată, se adaugă apă astfel încât să le acopere.

Se introduc la cuptor şi se lasă 2 ore. Dacă mai este nevoie, se adaugă apă.

Se servesc alături de mămăliguţă, smântână şi ardei.

Festivalul „de Bun Gust” este un eveniment înscris pe Agenda culturală a Sibiului, fiind o acțiune cofinanțată de Consiliul Local Sibiu prin Primăria Municipiului. Sponsorii evenimentului Staropramen şi TV Paprika.

Parteneri media sunt Turnul Sfatului și Kiss FM.

România

România este o țară situată în sud-estul Europei Centrale, pe cursul inferior al Dunării, la nord depeninsula Balcanică și la țărmul nord-vestic al Mării Negre. Pe teritoriul ei este situată aproape toată suprafața Deltei Dunării și partea sudică și centrală a Munților Carpați. Se învecinează cu Bulgaria la sud, Serbia la sud-vest, Ungaria la nord-vest, Ucraina la nord și est și Republica Moldova la est, iar țărmul Mării Negre se găsește la sud-est.

De-a lungul istoriei, diferite porțiuni ale teritoriului de astăzi al României au fost în componența sau sub administrația Daciei, Imperiului Roman, Imperiului Otoman, Imperiului Rus și a celui Austro-Ungar.

România este o republică semi-prezidențială. Este a noua țară după suprafața teritoriului și a șaptea după numărul populației dintre statele membre ale Uniunii Europene. Capitala țării, București, este și cel mai mare oraș al ei și al șaselea oraș din UE după populație (1,9 milioane locuitori). În 2007, orașul Sibiu a fost ales Capitală Europeană a Culturii. România este membră a unor organizații internaționale, printre care: ONU din 1955, CoE din 1993, Uniunea Europeană de la 1 ianuarie 2007, NATO din 29 martie 2004, OSCE, OIF din 2003, Uniunea Latină din 1980.

Capitala României este la Bucureşti. România are o suprafaţă totală de 238.391km², o populaţie de 21.790.479 locuitori, iar moneda este leul.

Limba oficială este limba română.

Printre personalitățile României se numără Mihai Eminescu, Mircea Eliade, Emil Cioran şi Constantin Brâncuşi.

Sursă foto: peisaje-de-vara.blogspot.com, www.adihadean.ro

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus