Marţi,
04.08.2020
Cer Senin
Acum
21°C

Primar, caut partid. "N-am primit nicio oferta inca"

31 August 2014 21:56

Ordonanța de urgență prin care primarii, şefii de Consilii Judeţene şi consilierii vor avea termen 45 zile pentru a-şi alege partidul poate aduce în județ schimbări similare cu cele petrecute acum opt ani. În 2006, înainte de introducerea legii privind migrarea politică a aleșilor locali, de ”amnistie” a beneficiat PD, care a ajuns la 19 primari și 18 viceprimari, după ce, în urma alegerilor din iunie 2004, aveau doar nouă primari si opt viceprimari. Și înainte de ei, în absența unei legi care să interzică trecerea aleșilor de la un partid la altul, libertatea de mișcare a permis PSD să-și tripleze numărul de primari. Conform Institutului pentru Politici Publice, la finalul anului 2003, un procent de 37,21% din primarii din România au migrat de la un partid politic la altul. Procentul primarilor care aparțineau atunci partidului de guvernământ crescuse de la 35,5% în 2000 la 53,6% în 2001 și la 64,4% în 2003.

Primarii de azi susțin, în marea majoritate, că perioada de 45 de zile în care pot să-și schimbe partidul este inutilă. Cu toate acestea social-democrații așteaptă cel puțin șase primari să se înscrie în partid. ”Pe mine m-au ales oamenii penru ceea ce sunt, pentru ceea ce reprezint. Nu cred că era nevoie de o ordonanță de urgență care să arate apartanența politică a unui primar sau consilier. Asta se vede la alegeri și la noi se alege mai mult omul și mai puțin partidul pe care îl reprezintă”, susține Georgeta Irimie, primărița orașului Dumbrăveni, aleasă pe listele PNL. De aceeași părere este și Călin Gheorghe, primarul liberal din Gura Rîului: ”Pentru mine nu este interesantă ordonanța. Sincer, mi se pare ilegală, acum înainte de alegeri”. Cornel Surdu, primarul liberal din Poplaca susține și el: ”Nu mă interesează ordonanța lui Ponta. Nu ne tot sucim de la un partid la altul”. Nici Ioan Troancă, primarul democrat-liberal din Miercurea Sibiului nu vrea să plece din partid. ”Am o părere proastă. Aleșii neamului ar trebui lăsați în pace. Parlamentarii ar fi trebuit să fie ca noi, să nu-și lase partidul, iar cei de la centru și să nu bage peste treburile noastre pentru că sunt banii țării, nu ai lor. Cei care pleacă vor fi oameni slabi, dar o să vedem ce o să se întâmple, pentru că este vreme. Eu sincer am crezut că în 25 de ani am învățat ceva, dar văd că nu. Tot ce faci bine, rău se întoarce. Se va întoarce și acum, stați fără grijă”, a declarat democrat-liberalul.

Mai mulți primari insistă însă pentru schimbarea legii, în sensul lăsării edililor în afara partidelor politice. ”Am fost la întâlnirea primarilor și de acolo s-a desprins o idee sănătoasă: primarii n-ar mai trebui să fie înregimentați politic. Primarii ar trebui să fie lăsați independenți, iar consiliul local să fie politic. E problema lor ce fac cu ordonanța asta, pe mine nu mă interesează”, a declarat primarul din Cristian, Ioan Seuchea.

Sunt însă și primari care nu exclud din start plecarea către alte partide. Întrebat ce părere are de ordonanța care le dă ”dezlegare”, primarul PPDD din Brădeni, Liviu Modoi, se abține de la prea multe comentarii. Dar nu se știe niciodată. ”Ne abținem de la comentarii, nu am nicio părere. Nu am nicio problemă, ce se decide acolo e bine decis, noi nu zicem nimic. Eu n-am primit nicio ofertă încă”, spune. încă reprezentantul Partidului Poporului.

Social-democrații sunt însă de acord cu decizia Guvernului Ponta și invocă două aspecte: deblocarea crizei politice din mai multe localități în urma dispariției USL și interesul localității și al edilului. ”Juridic nu știu dacă e bine sau nu, că nu sunt jurist, dar în realitate e bună pentru că stabilește clar niște lucruri. Sunt mulți primari care erau și până acum cu sufletul în altă parte, dar nu puteau fi și actele. Degeaba îi ții tu legați la tine, dacă ei vor altceva. În județ sunt vreo șase care vor schimba partidul, eu zic că nu sunt mulți. Și ăștia care pleacă o fac pentru interes, pentru interesul comunei și bine fac. Pe noi ar trebui să ne lase independenți, să rămână politic doar Consiliul Local”, susține primarul social-democrat din Șura Mică, Cornel Joarză.

Liderul PSD, Ioan Cindrea, insistă și el pe motivația ce ține de deblocarea consiliilor locale. Cindrea a dat exemplul municipiului Mediaș, unde două poziții de consilieri au rămas vacante după ce liberalii și social-democrații și-au disputat pozițiile. ”Cu siguranță suntem într-o situație specială, în care uniunea care a participat la alegerile locale nu mai funcționează. Trebuia deblocată situația. De exemplu, în Mediaș, în Consiliul Local, nu putem înlocui doi consilieri pentru că foștii parteneri din PNL nu semnează. Autoritățe locale, respectiv secretarul, au nevoie de semnăturile foștilor aliați, ori în această situație cred că a liberaliza, a lăsa pe cei care au candidat în alianțe să opteze pentru unul din partidele din alianță este una din soluțiile pentru a debloca situația din administrațiile locale. Acesta este scopul pentru caree s-a dat această ordonanță”, a declarat Cindrea pentru Turnul Sfatului. Legat de Mediaș, liderul PSD susține că liberalii au blocat Consiliul Local. ”Am încercat toate formulele de mediere, foștii parteneri, în speță domnul președinte Cazan, mi-au promis că vor semna. Noi am semnat în toate situațiile, ori ei ne țin blocați de trei luni de zile și nu mai semnează nimic. Atunci trebuia adoptat un act normativ care să reglementeze o situație specială printr-o ordonanță specială”, a completat social-democratul. Ioan Cindrea a declarat, de asemenea, că nu are cunoștință de vreun primar sibian care să dorească să se înscrie în PSD, dar le dă un sfat: ”Ei au libertatea de a opta pentru partidul din alianța care crede că îl reprezintă. Să gândească bine și să facă ce e mai bine pentru comunitate”, a mai spus Cindrea.

10 martie 2006:

“În nici un caz nu asistăm la o racolare de primari ai PSD-ului, ci doar la revenirea foștilor noștri colegi în partid“, spunea președintele de atunci al PD, Nicolae Neagu, după ce mai mulți primari PSD s-au înscris în PD.

"Este un circ. Cei din Aliantă ar trebui să se ocupe de problemele țării. Acestea sunt multe și grave și sunt legate de veniturile mici, de medicamente, de problemele din agricultură și locurile de muncă", spunea liderul PSD Sibiu, Ioan Cindrea.

Februarie 2005

PD nu va accepta nici un primar în perioada imediat următoare, de la alt partid. Avem și noi primari care au fost forțați prin diverse mijloace, pe care s-ar putea să-i primim înapoi, dar fiecare va fi o situație specială ce va fi analizatã în interiorul partidului" , senatorul Nicolae Neagu, președinte al Partidului Democrat Sibiu.

Ce spune Ordonanța lui Ponta:

"Pentru anul 2014, prin derogare de la prevederile art. 9 alin. (2) lit. h1) şi art. 15 alin. (2) lit. g1) din Legea nr. 393/2004 privind Statutul aleşilor locali, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 912 din 7 octombrie 2004, cu modificările şi completările ulterioare, în termen de 45 zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă primarii şi preşedinţii consiliilor judeţene, consilierii locali şi consilierii judeţeni, precum şi candidaţii care au fost declaraţi supleanţi, isi pot exprima în scris opţiunea cu privire la partidul politic din care doresc să facă parte, fără ca aleşii locali respectivi să-şi piardă calitatea dobândită în urma alegerilor”.

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

7 comentarii

Zorro

Acum 5 ani

Pai daca esti hot,dobitoc si semanalfabet ce te mai miri ca nu te vrea nimeni ,in niciun partid,boule de primar...care esti bou:))))))))
Raspunde

Calin

Acum 5 ani

Măi Zorro dacă îți permiți sa vb așa de primari de ce nu candidezi la funcția asta? Sunt sigur ca nu te duce capul măi fraiere...
Raspunde

unu

Acum 5 ani

astia de la psd crede ca daca face magariile astea pacaleste electoratu ,ba boboru pune stampila nu gasca lui copy -paste 5 case ,s-au nu vedeti ca a luat exemplu lui ceausescu merge in vizite de lucru prin china sialte tari asiatice ,s-a facut si asta balsoi turist ,nu ar fi o problema dar duce cu el si un intreg alai ,boboru sufera si astia iresponsabili fac excursi pe bani nostri ,ce tupeu si farisei conduce tara de 25 de ani ,ba copy -pate eexplica la bobor ce stategie de tara ai ca suntem varza econoimic ,si nu i-ti pune televiziunile pupincuriste toata ziua sa-l caute pe johannis de cite case are citi copii a vindut la taraba in tirgurui cit de nazist este si alte prosti cu impact la prostyimea pe care crezi ca o conduci ,te si vezi presedinte ai luat modelu lui ceausescu ,ca de fapt tot de acolo te tragi din baia de arama mare localitate si plina de oameni destepti ,cu bani care ii sifonezi prin china ,reabilitai vreo 15 -20 de km de diguri s-a nuti mai ia apele pe consateni tai ,fac pariu daca tara nu se trezeste ca si la anui daca vine un potop tot nepregatiti va prinde ca de altfel cum va prinde de 25 de ani ,ca pe muierile alea slabe ,cind vrea s-a faca o tocana nu are ingredientele necesare si se duce la vecini ,votati johannis daca vreti normalitate
Raspunde

greata

Acum 5 ani

uitati-va la fotografie. astia ne maca banii si-i platim ca sa ne scuipe sau sa ne dea lectii de harnicie. Jigodii politice fara nici o meserie .
Raspunde

@2Calin

Acum 5 ani

Te simti cumva,papagalule?Fraier esti tu bai desteptu baltii....mars!!!
Raspunde

Moi adică eu

Acum 5 ani

Știți ce e foarte trist? Că toți își dau cu părerea dar nu sunt de nimic. Legile sunt proaste și nu sunt respectate încît își permit unii să facă ce fac.dacă ați fi corecți ați recunoaște ca în unele localități s-a făcut foarte mult.dar mulți băgători de seamă mai sunt și la ei acasă nu poți intra de puturoși ce sunt .
Raspunde

PCR

Acum 5 ani

Partidul Ciorditorilor din Romania
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus