Joi,
18.04.2024
Innorat
Acum
5°C

Nutritionist: Painea nu numai ca “tine de foame" dar o cantitate mica de paine, prezenta la fiecare masa, ajuta la slabit

După ce vremurile moderne şi regimurile de slăbit au impus ideea că pâinea nu se potriveşte cu silueta zveltă, medicul nutriţionist Mihaela Bilic susține exact contrariul. “De mai bine de 2000 de ani, pâinea a stat la  baza alimentaţiei: până și postul negru înseamnă apă şi pâine. Indiferent de statutul social sau financiar, de pregătirea profesională, vârstă, preferinţe alimentare sau religie, pâinea are locul său pe masa fiecăruia: există pâine rustică, rotundă şi rumenă, coaptă pe vatră, dreptunghiulară, ca un cozonac, asezonată cu toate semiţele şi mirodeniile pământului; chifle, cornuri, baghete, franzele, ciabatte, lipii“, a declarat nutriţionista, citată de jurnalul.ro.
“În sudul Italiei – sărac - al sfârşitului de secol XIX, regele Umberto şi regina Margherita au fost serviţi cu pizza de Raffaele Esposito, care a avut inspiraţia să pună sos de roşii, brânză şi busuioc pe un blat de pâine. Aşa a luat naştere un deliciu culinar care a cucerit planeta. 
Şi lordul John Montagu, 4th Earl of Sandwich a folosit pâinea când a avut nevoie de o gustare practică, uşor de luat în timpul jocului de cărţi. 
Nu putem şi nu trebuie să concepem viaţa de zi cu zi fără o bucată de pâine, pentru că organismul nostru funcţioneză pe bază de glucoză iar pâinea este cea mai banală şi mai accesibilă sursă de glucide. 
Şi creierul şi muşchii consumă exclusiv glucoză, prin urmare, în alimentaţia noastră zilnică trebuie să existe produse care conţin glucide (carbohidraţi): pâine, cereale, mălai, paste făinoase, orez, cartofi, fasole, mazăre. Amidonul din aceste alimente este format din lanţuri lungi de glucoză care se absorb lent în sânge şi furnizează organismului “combustibilul” de care are nevoie timp de 2-3 ore după masă. 
Pâinea nu numai că “ţine de foame” dar o cantitate mică de pâine, prezentă la fiecare masă, ajută la slăbit pentru că “lipidele ard în focul glucidelor” este un slogan celebru al nutriţiei care confirmă rolul esenţial al glucidelor în alimentaţia noastră chiar şi atunci când e vorba de diete. Pâinea este “garnitura” banală pentru proteine şi lipide, adică pentru carne, brânză, ouă, unt. Orice mâncare este mai gustoasă cu pâine și acest lucru are o justificare ştiinţifică solidă. Nu există în natură un aliment complet, de aceea trebuie să asociem produsele între ele pentru a obţine o masă echilibrată. 
Carnea, peştele, brânza, ouăle, untul, nu conţin glucide, prin urmare se combină armonios cu pâine, orez, paste, mamaligă sau cartofi", susține nutriționistul.
Mihaela Bilic mai spune că pâinea conţine glucide complexe (amidon), proteine, vitamine din grupul B şi minerale (fier, magneziu, calciu) şi fibre. ”Pâinea contribuie la echilibrul alimentar, favorizează buna funcţionare a sistemului digestiv, amelioreză metabolismul glucidelor şi lipidelor, oferă protecție împotriva cancerului. Nu pâinea în sine îngraşă, ci cantitatea în care o consumăm. Cu un aport mediu de 230 cal/ 100 gr., nu putem spune că pâinea e vinovată de kilogramele în plus atât timp cât mezelurile conţin in medie 350 cal/ 100 gr., iar caşcavalul 380 cal/ 100gr. O banală felie de pâine are 80 cal, ceea ce, raportat la o rație calorică obişnuită de 2000 cal/zi, nu reprezintă un pericol. Glucidele sunt esenţiale supravieţuirii şi funcţionării optime a organismului uman, aşa că, indiferent de vârstă, greutate sau regimul alimentar, oferiţi-vă zilnic bucuria de a mânca o bucată de pâine. Fie că este albă, neagră, cu seminţe, cu tărâţe, cu ierburi aromate, cu ulei, cu lapte, alegeţi-o în funcţie de preferinţele voastre. Nimic nu poate fi mai gustos şi mai sănatos!", a mai spus medicul nutriționist.
 
Foto: http://blog.codrudepaine.ro/

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

3 comentarii

eu

Acum 9 ani

Si cu initiumu din ea care provoaca cancer ce facem?
Raspunde

Ioan

Acum 9 ani

Cumperi si revinzi! Foarte multe Produse Digitale, le cumperi, capeti dreptul de proprietate asupra lor si le revinzi de cate ori vrei in copii. Ele sunt in 2 variante: STANDARD, cu 50 lei si EXTRA (cu un site) cu 70 de lei. Ele contin e-book-uri si soft-uri; ofer multe bonus-uri. - Cum sa faci bani – 19, - Echilibru mental şi tactici de luptă – 12 - Marketing – 81 - Reţete de slăbire – 4 - Sfaturi diverse – 13 - Site-uri, blog-uri – 34 - Succes în viaţă – 7 - Dragoste – 8 - Îngrijirea câinelui – 1 - Reţete culinare (şi vegetariene) – 10 - Înfrumuseţare – 9 - Pescuit, chitară, bonsai, acvariu – 4 - Programe, ghiduri internet şi PC – 86 - Artă fotografică, horoscop, astronomie – 3 Pentru detalii vizitează site-ul materialedig.com: citeşte detalii, completează câmpurile respective şi trimite
Raspunde

iulia

Acum 9 ani

Cele mai sigure locuri de munca! Oferta extrem de serioasa! Asiguram din start contract legal! Deja s-au facut primele plati! Multi oameni s-au convins, e randul dumneavoastra acum! NU este MLM! NU este joc piramidal! Castigurile sunt garantate! *** care vor sa castige cel putin 300 de dolari lunar, cu o munca usoara de 3 ore pe zi! Pentru a va oferi detalii, trimiteti textul \"Info\" la adresa de email: [email protected]
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus