Duminică,
03.07.2022
Cer Senin
Acum
18°C

Proiect in premiera la Sibiu: scoala "Saving Hearts"

Studenți la medicină din țară și străinătate sunt invitați să participe, în următorii trei ani, la școlile de vară ”Saving Hearts”, în cadrul căreia vor avea posibilitatea să participe la cursuri avansate de cardiologie intervențională și chirurgie cardiovasculară. Studenții vor vedea la lucru chirurgi de renume, utilizând infrastructura de ultimă generație a Spitalului Polisano. Managerul de proiect este dr. Victor Costache, tânărul medic român reîntors din Franța și recunoscut pentru premierele mondiale realizate deja la Sibiu.
 
"Saving Hearts: Innovative Methods and Techniques in Cardiac-vascular Disease Treatment" este numele complet al proiectului care a fost selectat spre finanțare în cadrul programului Erasmus+, axa Parteneriate Strategice. Proiectul școlii de vară este derulat prin intermediul Universității ”Lucian Blaga” Sibiu. Aceasta va primi finanțare pentru derularea unui program intensiv inovativ în domeniul cardiologiei intervenționale și chirurgiei cardiovasculare, cu o durată de trei ani. În acest proiect, partenerii ULBS sunt Clinica Polisano Sibiu, Universitatea din Lund (Suedia) și institutul de cercetare Western Vascular Institute din Galway (Irlanda).
”În cadrul proiectului vor fi organizate școli de vară în care vor fi predate cursuri avansate pentru studenții facultăților de medicină din țară și străinătate, care au parcurs deja modulele generale de pregătire în domeniul cardiologiei și care sunt interesați să urmeze cariere medicale în domeniul cardio-chirurgiei, după absolvirea facultății. Studenții participanți la proiect vor beneficia de o pregătire de excepție cu medici specialiști de renume, atât din țară, cât și din străinătate, deoarece finanțarea prin proiect permite decontarea mobilităților atât pentru studenți, cât și pentru lectori”, se arată în prezentarea proiectului. Potrivit descrierii aplicației, studenții care vor participa la ”Saving Hearts”
 se vor putea familiariza cu cele mai moderne tehnici imagistice de explorare a cordului, de diagnosticare și tratament intervențional al afecțiunilor cardiovasculare.  
 
Alături de ”Echipa Inimii”
 
Partener extrem de important al acestui proiect, Spitalul Polisano va asigura spațiul de desfășurare pentru cursurile și stagiile de pregătire. Spitalul dispune de cea mai modernă platformă de imagistică medicală, iar dotările de top din secțiile de cardiologie și chirurgie cardiovasculară sunt recunoscute la nivel internațional.
Astfel, în cadrul proiectului, studenții vor cunoaște modul de lucru al echipei multidisciplinare - cardiovasculară  din cadrul Clinicii Polisano „The Heart Team”, condusă de dr. Victor Costache, cel care este și directorul medical al Spitalului Polisano. Alături de această echipă, studenții își vor însuși cunoștințele teoretice și practice privind managementul pre și post operator al pacientului operat pe cord.
”Departamentele de specialitate din Clinica Polisano sunt dotate cu angiograf de ultimă generație, oferind servicii de maximă complexitate pentru tratamentul infarctului miocardic acut, a bolilor ischemice cardiace, coronarografii, arteriografii, angioplastii, endoprotezări de anevrism de aortă. În cadrul aplicațiilor practice zilnice, studenții vor asista în sistem supravegheat la investigațiile imagistice pe cord, intervențiile chirurgicale cardiace și intervențiile minim invazive, vor putea dobândi informații și cunoștințe despre cele mai moderne tehnici de operare în complicațiile bolilor cardiace ischemice (by-pass aorto-coronarian), corecția anomaliilor congenitale cardiace, plastii si protezări valvulare și își pot îmbunătăți curriculum de pregătire cu noțiuni moderne legate de evaluarea pacientului cardiac, indicaţii şi momentul operaţiei, metode și tehnici utilizate în operațiile cardiace,  circulația extracorporeală, stopul cardiac indus, protecția miocardică, cardioplegia, perfuzia coronariană. 
 

Cursurile sunt interactive, cu transmiteri live bidirecționale, din sălile de operații ale Spitalului Polisano  în sala de curs, prin sisteme de telemedicină”, proiectul școlilor de vară Saving Hearts

 
Victor Costache, managerul de proiect: ”e o problemă de sănătate publică”
 
Directorul medical al Spitalului Polisano, dr. Victor Costache, proaspăt conferențiar universitar, este și managerul proiectului ”Saving Hearts”. El explică pentru Turnul Sfatului de ce este importantă implementarea unui astfel de proiect la Sibiu și care vor fi beneficiile celor selectați în cadrul acestui proiect.
 
Reporter: Ce înseamnă acest proiect și cum se pot înscrie studenții sau lectorii care doresc să participe la acest proiect? 
Victor Costache: ”Saving Hearts” este o Școală de vară ce își dorește să fie mai întâi ca o introducere și apoi să dezvolte progresiv atât aspecte teoretice, cât și practice din cardiologia intervențională și din chirurgia cardiovasculară. Publicul țintă sunt studenții facultăților de medicină, ce se vor putea înscrie în curând online pe site—urile celor patru instituții partenere: ULBS, Universitatea din Galway, Clinica Polisano și Universitatea din Lund. Am putea accepta și tineri medici rezidenți, aflați la începutul perioadei de formare sau chiar și mai avansați, din cadrul unor specialități înrudite (chirurgie toracică, pneumologie, chirurgie vasculară). Lectorii sunt, în principal, cadre didactice din cele patru instituții, dar și personalități din domeniu care vor fi invitate să participe la acest proiect. 
 
R.: De ce este important pentru un aspirant la statutul de chirurg în acest domeniu să participe la astfel de proiecte?
V.C.: Din păcate, aceste discipline există numai în curriculum universitar al facultăților de medicină mai vechi din România (București, Iași, Cluj, Târgu Mureș, Timișoara), în timp ce facultăți de medicină ca Sibiul, Constanța sau Craiova nu au avut posibilitatea să ofere studenților lor cursuri în aceste domenii, datorită lipsei de specialiști. Paradoxal, viitorii tineri medici se vor lovi rapid de această carență în programele universitare, atât la examenul de rezidențiat, cât și în practica de zi cu zi, deoarece maladiile cardiovasculare reprezintă prima cauză de mortalitate în țara noastră.
 
R.: De ce considerați că merită alocate energie și timp pentru acest proiect?
V.C: Deoarece am datoria morală ca și cadru didactic al ULBS să ofer studenților cea mai bună pregătire în acest domeniu, care este în același timp și o problemă de sănătate publică. Am petrecut 14 ani în Franța, unde am fost format la școala de chirurgie cardiovasculară din această țară, parcurgând toată ierarhia, de la examenul de rezidențiat până la statutul de medic primar și membru titular al Colegiului Francez de Chirurgie Cardiovasculară și Toracică și îmi doresc să creez o astfel de școală de formare în cadrul universității din Sibiu. Școala de chirurgie cardiovasculară franceză este una din cele mai reputate din lume și pe parcursul deceniilor a dat medicinii moderne o multitudine de mari personalități, de la Alexis Carrel - cu singurul Premiu Nobel în medicină obținut deocamdată de un chirurg -, până la prof. Alain Carpentier, unul din mentorii mei, inventatorul inimii artificiale, a valvelor cardiace biologice, a plastiei mitrale, a bypassului cu arteră radială etc.
 
R: Student fiind, ați participat la proiecte similare? V-au influențat în vreun fel?
V.C.: Am participat la unul din primele proiecte europene din România, organizat de către Universitatea din Aarhus (Danemarca) și UMF Iași. Datorită acestui proiect de cercetare în domeniul fiziologiei și  a farmacologiei am și publicat încă din facultate o lucrare în revista europeană de farmacologie și am avut două participări la congrese europene. Ca și o anecdotă, proiectul a fost organizat de un coleg student la UMF Iași, cu doi ani mai mare ca mine, dr. Cătălin Toma. Care, deși a adus acest proiect în universitate și a publicat și el în revista europeană de farmacologie mult mai multe lucrări decât mine și a lucrat în direct cu prof. Mulvany - una din somitățile mondiale in domeniu - a avut la sfârșitul anului patru, cu greu, nota șase la examenul de farmacologie. Domnul doctor este în prezent un foarte apreciat cardiolog și un reputat cadru universitar la o mare universitate din America de Nord.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

5 comentarii

x

Acum 7 ani

asta daca mai apare mult, il votez ca primar in locu lu johannis
Raspunde

marginean

Acum 7 ani

cu tot respectul, cred ca e o initiativa cel putin naiva, banii europeni sunt bineinteles tentanti pentru Polisano, dar o calificare in chirurgie toracica nu se face intr-un curs de vara ca invatarea picturii in aquarela pentru casnice, sunt destule facultati cu traditie care pregatesc in aceasta directie si daca ma uit la cat de serioasa si selectiva e aceasta calificare in vest, am indoieli ca un student la medicina din Ro. din anul 2-3, ajuns acolo impins de parinti poate invata intr-o vara ceea ce in vest se invata in ani grei de studiu.
Raspunde

RADU

Acum 7 ani

tu trebuie ca esti un din aia care vrei ca sibiul medical ,.s-a nui concureze pe preferati tai de la cluj ,tg mures etc ,bucurate de initiativa si spune doamne fereste s-a nu ai parte de asa ceva si mai lasati frustrarile tot ce se face bun in sibiu trebuie s-a apara detractori si libidinosi
Raspunde

parizian

Acum 7 ani

Are perfecta dreptate x. Daca Johannis iese presedinte il punem pe Costache primar si ne infratim cu Parisul.
Raspunde

Teodora

Acum 7 ani

Locuri de munca absolut serioase! Tot mai multi oameni lucreaza cu noi si sunt extrem de multumiti! Oferim pe loc contract legal! Primele castiguri au fost acordate! Avem dovada platii! NU e joc piramidal si NU e MLM! Lucrati comod, 3 ore pe zi, ca operator online, si castigati 300 dolari lunar! Daca doriti detalii, trimiteti textul ”Info” la adresa de email: teodoraartemiza@yahoo.com
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus