Luni,
03.08.2020
Cer Senin
Acum
27°C

Paul Avrigean, proprietarul Centrului de Agrement Ecvestru Selimbar: "Toata viata mea a fost numai sacrificii in jurul calului"

28 Septembrie 2014 22:01

La doar 28 de ani, sibianul Paul Avrigean a investit aproape 500.000 de euro într-un centru ecvestru la Șelimbăr. Practică echitația de vreo 20 de ani și recunoaște cu sinceritate că și-a văzut visul îndeplinit, dar și că a alergat după acte mai mult decât și-ar fi imaginat vreodată. Rezultatul este însă unul extraordinar.

Reporter: Prima mea curiozitate este cât de greu a fost să reușești să pui pe picioare un proiect care îmbină pasiunea cu afacerile?

Paul Avrigean: Este foarte greu. Mai ales la nivelul la care am făcut-o eu. Dar, pe de altă parte, pornind de la un lucru care îți face o mare plăcere, ai și o putere interioară care tot timpul te propulsează pentru că asta este ceea ce îți dorești.

 

Rep.: Exact ce vedem acum ți-ai imaginat?

P. A.: Da!

 

Rep.: Acum câți ani?

P. A.: Exact ce vedem acum mi-am imaginat în urmă cu vreo trei sau patru ani. Dar, proiectul aproximativ îl am în minte de foarte mult timp, cred că de pe la vârsta de 14 ani. Sunt vise transformate în realitate, însă ideea de a avea un club ecvestru sau măcar o hală și grajduri pentru a practica acest sport este de foarte mult timp.

 

Rep.: Ești multiplu campion național și balcanic, ceea ce bănuiesc eu că înseamnă că ai văzut cam toate bazele hipice din România. Cu ce ai putea compara centrul de la Șelimbăr?

P. A.: Nu aș putea să-l compar cu nimic, fără să exagerez. Eu spun că la ora actuală am realizat un proiect unic în România. Eu am participat la multe concursuri și în afară, am vizitat foarte multe centre din străinătate. Acest proiect a fost realizat în urma unui brainstorming, după ce am văzut cu ochii mei foarte multe expoziții de profil. Am participat la cele mai mari expoziții din Europa doar ca să mă inspir și să discut cu furnizori. Și nu numai furnizori, sportivi sau «agrementiști», ci și cu producători, scopul fiind a vedea care este varianta cea mai bună și cum poate fi ea adaptată la condițiile de lângă Sibiu, într-un anumit buget.

 

Rep.: Referitor la buget, știu că proiectul este realizat și cu fonduri europene. În urma acestei experiențe ce recomandări ai face altcuiva, unuia ca mine poate, care s-ar gândi să acceseze fonduri europene pentru un proiect? Câtă bătaie de cap e?

P. A.: Este foarte mare bătaie de cap! Nu m-am gândit vreodată că o să fiu atât de multifuncțional (râde n. r.). De la realizarea documentelor am ajuns la te miri ce...

 

Rep.: Ai învățat contabilitate?

P. A.: Da, chiar am învățat! Am învățat foarte multe lucruri noi. Din păcate, am avut și un dezavantaj pentru că am prins prima perioadă de finanțare și am văzut acum că lucrurile s-au mai stabilizat. Eu a trebuit să fiu în permanentă schimbare și adaptare pentru că nici ei nu știau exact ce trebuie făcut, fondurile nu erau foarte clare... gândiți-vă că au apărut schimbări de la un an la altul și chiar de la o lună la alta, tot timpul mi se solicitau documente în plus, avize în plus.

 

Rep.: Câte ore ai stat la cozi, după avize?

P. A.: Părul meu este blond și nu se văd prea bine firele albe (râde n. r.).

 

Rep.: Înainte de a demara proiectul, ai făcut un studiu referitor la potențialii clienți din zona Sibiului? Avem mulți pasionați de așa ceva?

P. A.: Sunt foarte mulți pasionați și eu nu mă adresez doar publicului din Sibiu sau din județul nostru, eu mă adresez publicului din întreaga țară și din afară. Noi avem deja colaborări foarte frumoase cu numeroase hoteluri din Sibiu care fac city-break-uri și care includ acest pachet de agrement pentru turiști. Avem reacții foarte pozitive, este un obiectiv foarte frumos și mulți vor să-l viziteze, chiar dacă vin din afară, unde sportul acesta este deja o industrie. Mă refer acum în special la Germania și Austria. Și la noi în Sibiu sunt foarte mulți vorbitori de limbă germană, așa că au o atragere spre așa ceva. Am avut mulți turiști în vizită, oameni care lucrează în domeniu sau au mai avut de a face cu așa ceva și care au fost impresionați. Există baze hipice mai mari în străinătate, dar care sunt vechi sau nu au dotările noastre, sau care au fost recondiționate, însă nu se ridică la acest nivel.

 

Rep.: Atunci de ce ai făcut această bază la Sibiu? Mă gândesc că în zona Bucureștiului, poate a Brașovului, ai fi avut mai mulți clienți.

P. A.: Eu sunt, în primul și în primul rând, sibian. În al doilea rând, ideea mi-a venit la finalul studiilor, facultate, master etc. Am ajuns la o cumpănă, era un prag în viața mea și trebuia să iau o decizie. Mi-am încercat șansa de a accesa fonduri. Dacă nu reușeam să accesez fonduri europene alternativa era să plec la un master în Lausanne, în domeniul turismului. Norocul meu a fost că am reușit să primesc aprobarea. Gândiți-vă că toată viața mea a fost numai sacrificii în jurul calului. Eu nu am plecat la facultate din Sibiu, cum au făcut toți colegii mei, nu am avut vacanțe, cum au avut toți ceilalți și a venit acest moment în viața mea în care am zis: ce fac mai departe? Ori merg mai departe pe cai, ori schimb direcția.

 

Rep.: Calul ce sacrificii a făcut pentru tine?

P. A.: Același sacrificiu pe care l-am făcut și eu! Suntem foarte atașați unul de altul, eu și acum am calul meu de suflet, cu care particip la concursuri și voi avea grijă el, va fi alături de mine până la sfârșitul zilelor lui.

 

Rep.: Este vreo zi în care să nu-l vezi?

P. A.: Nu există! Programul meu începe la șase dimineața și se termină la 12 noaptea, timp în care interacționez de vreo patru sau cinci ori cu el.

 

Rep.: Îl pupi de noapte bună?

P. A.: Nu eu pe el, el pe mine.

 

Rep.: Revenind un pic, nu toată lumea este atât de pasionată de cai. Cum mă convingi pe mine, care nu am avut vreodată ceva de-a face cu acest domeniu, să vin la centru, să încerc, să experimentez? Ce-mi oferi?

P. A.: Te vei convinge singur. Trebuie doar să ai curajul de a încerca un sport nou. Eu zic că după prima ședință vei fi deja captat. Dacă ai o fire sportivă, dacă-ți plac sporturile, activitatea, mersul în natură, n-am niciun dubiu că o să-ți placă și ce-ți ofer eu.

 

Rep.: În cât timp speri să-ți recuperezi investiția?

P. A.: Avantajul principal este că fondurile pe care le-am accesat sunt nerambursabile. Eu am doar partea mea de amortizat. Sunt convins că o să urmeze un boom foarte puternic în acest sport, pentru că el a rămas foarte mult în urmă și sunt foarte mulți doritori. Este un sport nobil, pe care nu-l întâlnești la orice colț și pe care nu-l poate practica oricine, oriunde. Va fi un boom spectaculos în acest domeniu.

 

”Cunosc baza hipică din cartierul Vasile Aaron foarte bine, eu acolo am făcut performanță și acolo am avut caii până la momentul mutării în acest spațiu nou. Locația de acolo nu are viitor. Ea a fost construită inițial în afara Sibiului. În Occident orice bază hipică sau de agrement este în afara orașului. Caii au nevoie de liniște, au nevoie de natură, de plimbări în natură. Mi-aș dori foarte mult, dacă sunt finanțări, ca cei care o s-o preia – primăria din câte am auzit – să investească în ea și s-o relocheze într-un mediu propice” – Paul Avrigean

Vizualizari: 2346

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

16 comentarii

x

Acum 5 ani

bre da nu zice nimic de taso\' director la finante??
Raspunde

Marincuta Dani

Acum 5 ani

Tembel articol...tot orasul stie ca tata-so, cel de la finante, a construit acolo cu multe firme din Sibiu, cel putin suspecte de evaziune... Asta nu se fereste nici tata-so s-o recunoasca in gura mare la cate-un pahar...
Raspunde

dddd

Acum 5 ani

Brine can a construit-o.E site in lucru bun ptr. Sibiu
Raspunde

Proiectul?

Acum 5 ani

Stimate domnule Stefan Dobre, Va rog pe aceasta cale sa precizati sau sa ne precizeze domnul Avrigeanu pe ce axa/domeniu/masura a accesat fondurile europene si care a fost aportul propriu? Apoi, sa ne precizeze si sursa acestui aport. In ce constau datoriile totale de 1.836.466 RON? Care sunt creditorii? Ce venituri are domnul Paul Avrigeanu? Dar tatal sau, Ioan Avrigeanu? Multumesc.
Raspunde

:)

Acum 5 ani

In primul rand,numele sau de familie este Avrigean,nu Avrigeanu,dupa cum scrie si la sfarsitul articolului.in privinta faptului ca tatal sau lucreaza la finante,nu are nici o legatura cu ceea ce s-a realizat acolo. Va rug frumos,lasati invidia la o parte,si daca va intereseaza de unde a avut domnul Paul Avrigean bani,faceti o adresa la ITM,poate aflati si cat de mult a muncit inainte ,in alte domenii! E plina tara de oameni invidiosi care vorbesc in necunostiinta de cauza!
Raspunde

mitzy

Acum 5 ani

Subscriu.....invidiosii sa-si roada de sub unghii :-P
Raspunde

Tudor

Acum 5 ani

Felicitări pentru ce s-a realizat !
Raspunde

sibian

Acum 5 ani

Pe când un centru de Agrement Ovin. Adică sibienii care nu mai au oi sa poată sa meargă sa mulgă , sa tundă o oaie sa mai simtă mirosul........ca în vremurile bune
Raspunde

b

Acum 5 ani

:)) bro daca te uiti la taso la venit vezi ca e actionar la centru ala de cai .... dar oricum bafta baiete
Raspunde

\\\\

Acum 5 ani

prost sa fi noroc sa ai cand ai pe cine fraieri
Raspunde

tavi

Acum 5 ani

bravo Paul!
Raspunde

ovidiu pop

Acum 5 ani

Bravo si de la capat. Hai si prin California ca si aici caii sant la ei acasa. Arata caii, de le spui ...dumneavoastra.
Raspunde

iulia

Acum 5 ani

Cele mai sigure locuri de munca! Oferta extrem de serioasa! Asiguram din start contract legal! Deja s-au facut primele plati! Multi oameni s-au convins, e randul dumneavoastra acum! NU este MLM! NU este joc piramidal! Castigurile sunt garantate! *** care vor sa castige cel putin 300 de dolari lunar, cu o munca usoara de 3 ore pe zi! Pentru a va oferi detalii, trimiteti textul \"Info\" la adresa de email: iuliasimonacaprarin@gmail.com
Raspunde

Matyas

Acum 5 ani

Toate stima ptr.D-nul Avrigean.
Raspunde

Prieten

Acum 5 ani

Băiete esti gol taicatu si taicatu-i gol dracu . Peste o suta de ani se uita totul, așa ca , bafta . Nu uita insa ca tu ai albit la cozi , așteptând sa primești bani degeaba si asta-i posibil pentru ca uni , cândva , au stat la cozi pentru pâine iar azi nu mai reușesc sa se reculeaga , in timp ce tu poți face ce vrei , chiar neobservat . Esti tânăr si mă bucur sa reusesti , dar nu uita in viata sa fi , OM .
Raspunde

Nicoleta Visa

Acum 7 luni

Bună, mă puteți ajuta să obțin și eu fonduri europene nerambursabile pentru achiziționarea unei proteze de coapsă modulară dreapta. Am nevoie de 5000 de euro nu 500000.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus