Luni,
18.08.2025
Ploi Moderate
Acum
20°C

Meseriile generatiilor viitoare: mecanic, brutar si tehnician in turism

Pentru că cererea pe piaţa muncii este mai mare când vine vorba de anumite calificări, iar mediile la Evaluarea Naţională sunt mai mici de la an la an, a apărut, firesc, o tendinţă a liceelor cu profil profesional de a-şi diversifica oferta. Feedback-ul e pe măsură, iar numărul celor care caută specializări menite să le ofere un loc de muncă la împlinirea majoratului creşte.
În judeţul Sibiu, pentru anul şcolar 2014-2015 au fost aprobate 1453 de locuri în cele 27 de unităţi de învăţământ de profil. Dintre acestea, 781 au fost aprobate pentru învăţământul profesional de trei ani şi 672 pentru învăţământul profesional de doi ani. Dacă la specializările cu perioadă de studiu de trei ani s-au ocupat toate locurile, la cele care ofereau o calificare după doi ani s-au ocupat doar 448 de locuri.

Mecanic operator şi tehnician în turism, în topul preferințelor

Dacă la unele specializări cererea a rămas mare în ultimii ani – mecanic auto, electromecanic, confecţioner şi tinichigiu - altele au început să fie căutate doar în ultimii doi ani. Oferta educaţională la Liceul Tehnologic "Henri Coandă" Sibiu, pe formarea şi dezvoltarea competenţelor profesionale de bază pentru continuarea studiilor şi încadrării pe piaţa muncii, cuprinde cinci specializări, cea mai căutată fiind operator la maşini cu comandă numerică.
„Cea mai căutată specializare a noastră este mecanic operator la maşini cu comandă numerică unde sunt multe cereri, cu toate că avem nu una, ci două clase. Avantajele pentru elevi le constituie şi faptul că pe lângă bursele şcolare, noi oferim şi burse private, loc în care pot face practică, lucruri căutate de copii. Anul acesta a terminat prima generaţie şi peste 80% dintre absolvenţi s-au angajat direct după terminarea studiilor, deci e normal să existe interes pentru această specializare”, povestește şi Florina Dumitrescu, directorul  Liceul Tehnologic "Henri Coandă" Sibiu. În topul preferinţelor se menţin şi specializări ca tehnician în turism ş coafor stilist, la care se ocupă locurile, cel puţin de câţiva ani, în prima sesiune de admitere.
„Noi am avut cerere pentru toate specializările, dar cei mai mulţi au ales tehnician în turism, coafor stilist şi tehnician în industrie textilă, cu o cerere mai redusă pentru tehnician design vestimentar. Cele mai multe solicitări le primim în ultimii trei ani pentru specializarea tehnician în turism”, spune directorul Colegiului Tehnic „Cibinium” Sibiu, Mona Ciubotaru.

Specializări „repetente”

Colegiul Tehnic de Industrie Alimentara „Terezianum” se numără printre unităţile de învăţământ care înregistrează multe înscrieri la unele specializări, în timp ce se văd nevoiţi să le desfiinţeze pe cele necăutate. „La capitolul calificări de nivel II cele mai căutate specializări sunt brutar – patiser - preparator produse făinoase şi preparator produse din carne şi peşte, iar la capitolul calificări de nivel III tehnician analize de laborator şi tehnician în morărit şi panificaţie. Am observat că în ultimii ani trendul, ca să zic aşa, este spre aceste specializări”, spune directorul Colegiului Tehnic de Industrie Alimentara „Terezianum”, Marian Solomon.
Directorul mai spune că sunt şi specializări pentru care nu a putut face clasă, ci doar formaţiune, respectiv jumătăţi de clasă cu câte 14 elevi, iar una dintre specializări chiar a fost desfiinţată anul acesta, din lipsă de candidaţi.
„La specializarea preparator produse din lapte nu prea vor elevii să meargă. Nu le place pentru că munca, respectiv procesul tehnologic de  producţie implică munca într-un mediu cu un miros nu prea plăcut, altfel spus nu le place pentru că e miros de fermentaţie. Iar la specializarea operator în industria malţului şi a berii nu mai e cerere, deoarece noi nu mai avem producători de bere în zonă şi absolvenţii nu au unde să se angajeze după ce termină şcoala”, mai spune Marian Solomon.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi

Dorina Nitu

de Dorina Nitu

Social
Telefon:
0742 381 305

Comentarii

1 comentarii

telu

Acum 10 ani

care nu ati luat bacu la cluj ,bucuresti ,etc nu s-au umplut chioscurile de diplome cu studenti si profesori de acolo sunt foarte disperati ca li se diminuiaza veniturile +propietari de apartamente dau faliment ,grabitiva ca si bani vostri sunt foarte necesari ,plantatile de capsuni ,portocale ,castraveti din vestu europei va asteapta ,acolo terebuie multe diplome universitare
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus