Klaus Johannis vorbește despre ”lucrul bine făcut”, despre reducerea TVA și justiție. Victor Ponta promite în programul său electoral reforma clasei politice, justiție și reconstruția spațiului civic. Elena Udrea își amintește cu drag de vremurile când era ministru și vorbește despre o Românie frumoasă. Călin Popescu Tăriceanu nu promite nimic, pentru a nu fi demagog, iar Monica Macovei le dă porunci politicienilor. Turnul Sfatului face o scurtă prezentare a principalilor candidați la alegerile prezidențiale.
Johannis – România lucrului bine făcut
Un președinte sobru, fără derapaje, care-și propune sprijinirea independenței justiției. Programul politic pentru alegerile prezidențiale ale candidatului ACL cuprinde reducerea TVA, dar și o provocare la dialog, cu toate forțele politice pe tema viitorului educației sau a sistemului sanitar, a infrastructurii, totul pentru a evita schimbarea priorităților de la o guvernare la alta.
Programul prezidențial al lui Klaus Johannis se numește „România lucrului bine făcut”, un proiect făcut nu pentru o campanie electorală, ci, după cum spune Johannis, pentru viitorii zece ani.
În primul rând, Johannis promite schimbarea profilului președintelui. „Președintele nu va fi nici jucător, nici simplu spectator. Şeful statului are obligaţia constituţională şi morală de a trata toate forţele politice cu aceeaşi măsură şi conform aceloraşi reguli”, scrie în programul politic al lui Johannis.
Printre obiectivele lui Johannis se numără și sprijinirea, în continuare, a justiției. Liderul PNL promite că va sprijini dezvoltarea capacității procurorilor Direcției Naționale Anticorupție (DNA) și îmbunătățirea performanței la nivel local „în paralel cu cea foarte bună de la nivel național”. Susține de asemenea îmbunătățirea capacității Agenției Naționale de Integritate (ANI). Johannis propune elaborarea unui Cod al Incompatibilităților și Conflictelor de Interese, care să unifice „legislația disparată în materie”.
În planul politicii externe, Johannis vorbește despre „aprofundarea” parteneriatului strategic cu Statele Unite. De asemenea, vine cu o soluție și pentru reprezentarea la nivelul UE, deblocând conflictul actual dintre Băsescu și Ponta. Reprezentarea României ar urma să se realizeze pe baza unui mandat adoptat prin consens între președinte, guvern, opoziția politică și societatea civilă.
Ca prioritate absolută, Johannis vede revenirea TVA la 19%, doar că această decizie depinde de Executiv și de Parlament. Vrea să discute cu toate forțele politice pe tema viitorului educației sau a sistemului sanitar, dar și a infrastructurii, pentru a evita schimbarea priorităților de la o guvernare la alta. Prezidențiabilul ACL va impulsiona dezbaterile privind modificarea Constituției, dar și a legislației electorale. Printre țintele lui Johannis se numără stabilirea unor limite financiare în ceea ce privește campaniile electorale, dar și o reglementare convenită de comun acord pentru rezolvarea problemei turismului electoral.
Victor Ponta – Mândria de a fi român
Programul prezidenţial al candidatului PSD, PC şi UNPR la alegerile din noiembrie, Victor Ponta, care cuprinde zece obiective, vizează ca proiect de ţară nevoia realizării unei noi mari uniri a românilor. ”Ca preşedinte vreau să promovez o nouă Mare Unire pentru români. Doar uniţi putem merge înainte. Vrem să începem a doua mare unire a românilor. Dar, pentru asta, pentru a putea construi pentru viitor, avem nevoie de echilibru şi stabilitate. Avem mult de lucru”, spune Ponta, în programul prezidenţial.
Ponta susţine că susţine că ambiţia sa este să aducă schimbarea autentică, în care scandalul şi războiul politic să nu-şi mai facă loc la vârful statului. Victor Ponta mai afirmă că românii sunt mai dezbinaţi ca niciodată în ultimii 100 de ani. Premierul arată că Marea Unire de care vorbeşte înseamnă ştergerea frontierelor dintre cei de stânga şi cei de dreapta, dintre cei implicaţi şi cei neimplicaţi, dintre cei care au nevoie de ajutorul statului şi cei care se descurcă singuri, dintre cei performanţi şi cei mai puţin performanţi.
În programul prezidenţial, Ponta susţine că România parcurge o ”criză de viziune”. ”Lipsa viziunii politice este o problemă reală a României ultimului deceniu”, se arată în document, unde se precizează că în acest context este nevoie de un preşedinte care să lupte pentru o nouă mare unire a românilor. Victor Ponta îşi asumă în programul său prezidenţial zece obiective pe care intenţionează să le realizeze în următorii zece ani.
Victor Ponta spune că una dintre priorităţile României este reconstrucţia spaţiului public şi a încrederii în instituţiile publice şi actorii internaţionali. El mai afirmă că statul a fost parţial destructurat, context în care arată că reconstrucţia comunităţii politice naţionale în spiritul democraţiei şi al parteneriatului deschis între societate şi instituţii devine o prioritate a următorului mandat prezidenţial. Premierul indică faptul că reconstrucţia spaţiului public presupune promovarea unui set de reforme instituţionale.
În ceea ce priveşte rolul preşedintelui de mediator se arată că acesta presupune construcţia unei comunităţi politice democratice prin stimularea dialogului cu societatea, iar cel de arbitru reconstrucţia dialogului civic.
Un alt obiectiv al lui Ponta este legat de dreptate până la capăt într-un stat pus în slujba cetăţeanului - justiţie independentă, corectă şi care lucrează eficient, fără influenţe politice. Preşedintele PSD arată că preşedintele trebuie să întărească lupta împotriva corupţiei. ”Nimeni nu poate fi deasupra legii, iar cei care s-au pus la adăpost de justiţie în ultimii 10 ani trebuie să răspundă”, se arată în document.
Elena Udrea – O Românie frumoasă
Candidatul Mișcării Populare, Elena Udrea mizează în mesajele sale electorale mai mult pe trecutul său de ministru, decât pe ce își propune să facă în eventualitatea în care va deveni președintele României.
Udrea le amintește sibienilor pe site-ul său de campanie că în calitate de ministru al Dezvoltării a sprijinit reabilitarea şi modernizarea ambulatoriului Spitalului Clinic Județean Sibiu, a construit baza Salvamont de la Bâlea Lac, a amenajat şi modernizat Ocna Sibiului, a restaurat Biserica Evanghelica din Sibiu, a reabilitat și modernizat drumurile județene și a reabilitat și dezvoltat infrastructura generală și de turism din Mărginimea Sibiului – Valea Sebeșului.
Ca președinte, Udrea vede ”O Românie frumoasă!”, unde ”românii vor trăi nu doar într-o țară lăsată frumoasă de Dumnezeu, ci vor avea și o viață frumoasă. Va fi țara în care tinerii au locuri de muncă, bani să-și cumpere o casă și își pot întemeia o familie, în care pensionarii au venituri decente, nu-și fac griji privind ziua de mâine și costul medicamentelor și își plimbă fericiți nepoții prin parcuri. România frumoasă este țara în care copiii au parte de educație de bună calitate, cu profesori plătiți corect, școli bine dotate, cu o curriculă adaptată pieței muncii și în care niciun an școlar nu va mai începe fără abecedare”, scrie Udrea în proiectul său politic.
Călin Popescu Tăriceanu - România, a șaptea putere a Europei
Tăriceanu și-a intitulat programul politic pentru campania electorală, „România, a şaptea putere a Europei“. „Preşedintele trebuie să fie cel care oferă siguranţă, nu doar speranţă. Promisiunile electorale nu ţin de cald şi nici de foame. Toată lumea s-a săturat de ele. Funcţia prezidenţială trebuie să fie ferită cel mai mult şi mai mult de demagogie. Spun aceste lucruri pentru că experienţa din 2009-2010 ne-a arătat că de la promisiuni electorale fără limită, la tăierea salariilor şi a pensiilor, drumul poate fi foarte scurt dacă este pavat cu minciună, cu nepăsare, cu nepricepere, cu tupeu şi hoţie, aşa cum a fost cazul în timpul guvernării Băsescu-Boc-PDL“, a declarat Tăriceanu, în discursul de lansare a candidaturii.
Monica Macovei – 10 porunci pentru clasa politică
Candidatul independent Monica Macovei susține că ”șansa mea sunteți voi, toți cei care spuneți că ați vota cu mine. Votați cu inima în primul tur”. Programul prezidențial al Monicăi Macovei se numește ”Decalog politic: Zece porunci pentru politicieni, o Sută de principii și de proiecte pentru România”. Cele 10 porunci pentru clasa politică, pe care este construit programul politic, sunt: Să nu ai alt stăpân decât cetățeanul; Să nu trădezi interesul național; Să nu ataci instituțiile statului; Să nu furi și să nu risipești banul public; Să nu minți, să nu plagiezi, să nu calomniezi, să nu mituiești; Să-ți înmulțești banii și talentul; Să-ți educi copiii; Să-ți respecți părinții și să îți ajuți semenii; Să cultivi solul și să protejezi natura; Să-ți respecți identitatea, valorile și trecutul, ca să ai un viitor. Monica Macovei a subliniat că programul politic prezentat nu este un program de guvernare, fiindcă Președintele nu guvernează, ci este viziunea pentru România.“Președintele poate propune idei de bună guvernare și are datoria să o facă”, a adăugat aceasta.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: Călin Popescu Tăriceanu , Ocna Sibiului , Victor Ponta , marginimea sibiului , Statele Unite , Monica Macovei , Turnul Sfatului , Dacă Elena Udrea , Monicăi Macovei , Klaus Johannis , Biserica Evanghelica , Marea Unire , Agenției Naționale , Valea Sebeșului , Bâlea Lac , Mare Unire , Candidatul Mișcării Populare , Reprezentarea României
Vizualizari: 1835
Ultimele comentarii
Acum 13 ore
Unul
Acum 13 ore
Tulnicul de mucava
Acum 13 ore
Unul
Acum 13 ore
Canaris
Acum 13 ore
Olingpia Gafosdea