Marţi,
19.03.2024
Innorat
Acum
7°C

Programe electorale. Ce-si propun candidatii

Klaus Johannis vorbește despre ”lucrul bine făcut”, despre reducerea TVA și justiție. Victor Ponta promite în programul său electoral reforma clasei politice, justiție și reconstruția spațiului civic. Elena Udrea își amintește cu drag de vremurile când era ministru și vorbește despre o Românie frumoasă. Călin Popescu Tăriceanu nu promite nimic, pentru a nu fi demagog, iar Monica Macovei le dă porunci politicienilor. Turnul Sfatului face o scurtă prezentare a principalilor candidați la alegerile prezidențiale.

Johannis – România lucrului bine făcut

Un președinte sobru, fără derapaje, care-și propune sprijinirea independenței justiției. Programul politic pentru alegerile prezidențiale ale candidatului ACL cuprinde reducerea TVA,  dar și o provocare la dialog, cu toate forțele politice pe tema viitorului educației sau a sistemului sanitar, a infrastructurii, totul pentru a evita schimbarea priorităților de la o guvernare la alta.
Programul prezidențial al lui Klaus Johannis se numește „România lucrului bine făcut”, un proiect făcut nu pentru o campanie electorală, ci, după cum spune Johannis, pentru viitorii zece ani.
În primul rând, Johannis promite schimbarea profilului președintelui. „Președintele nu va fi nici jucător, nici simplu spectator. Şeful statului are obligaţia constituţională şi morală de a trata toate forţele politice cu aceeaşi măsură şi conform aceloraşi reguli”, scrie în programul politic al lui Johannis.
Printre obiectivele lui Johannis se numără și sprijinirea, în continuare, a justiției. Liderul PNL promite că va sprijini dezvoltarea capacității procurorilor Direcției Naționale Anticorupție (DNA) și îmbunătățirea performanței la nivel local „în paralel cu cea foarte bună de la nivel național”. Susține de asemenea îmbunătățirea capacității Agenției Naționale de Integritate (ANI). Johannis propune elaborarea unui Cod al Incompatibilităților și Conflictelor de Interese, care să unifice „legislația disparată în materie”.
În planul politicii externe, Johannis vorbește despre „aprofundarea” parteneriatului strategic cu Statele Unite. De asemenea, vine cu o soluție și pentru reprezentarea la nivelul UE, deblocând conflictul actual dintre Băsescu și Ponta. Reprezentarea României ar urma să se realizeze pe baza unui mandat adoptat prin consens între președinte, guvern, opoziția politică și societatea civilă.
Ca prioritate absolută, Johannis vede revenirea TVA la 19%, doar că această decizie depinde de Executiv și de Parlament. Vrea să discute cu toate forțele politice pe tema viitorului educației sau a sistemului sanitar, dar și a infrastructurii, pentru a evita schimbarea priorităților de la o guvernare la alta. Prezidențiabilul ACL va impulsiona dezbaterile privind modificarea Constituției, dar și a legislației electorale. Printre țintele lui Johannis se numără stabilirea unor limite financiare în ceea ce privește campaniile electorale, dar și o reglementare convenită de comun acord pentru rezolvarea problemei turismului electoral.

Victor Ponta – Mândria de a fi român

Programul prezidenţial al candidatului PSD, PC şi UNPR la alegerile din noiembrie, Victor Ponta, care cuprinde zece obiective, vizează ca proiect de ţară nevoia realizării unei noi mari uniri a românilor. ”Ca preşedinte vreau să promovez o nouă Mare Unire pentru români. Doar uniţi putem merge înainte. Vrem să începem a doua mare unire a românilor. Dar, pentru asta, pentru a putea construi pentru viitor, avem nevoie de echilibru şi stabilitate. Avem mult de lucru”, spune Ponta, în programul prezidenţial.
Ponta susţine că susţine că ambiţia sa este să aducă schimbarea autentică, în care scandalul şi războiul politic să nu-şi mai facă loc la vârful statului. Victor Ponta mai afirmă că românii sunt mai dezbinaţi ca niciodată în ultimii 100 de ani. Premierul arată că Marea Unire de care vorbeşte înseamnă ştergerea frontierelor dintre cei de stânga şi cei de dreapta, dintre cei implicaţi şi cei neimplicaţi, dintre cei care au nevoie de ajutorul statului şi cei care se descurcă singuri, dintre cei performanţi şi cei mai puţin performanţi.
În programul prezidenţial, Ponta susţine că România parcurge o ”criză de viziune”. ”Lipsa viziunii politice este o problemă reală a României ultimului deceniu”, se arată în document, unde se precizează că în acest context este nevoie de un preşedinte care să lupte pentru o nouă mare unire a românilor. Victor Ponta îşi asumă în programul său prezidenţial zece obiective pe care intenţionează să le realizeze în următorii zece ani.
Victor Ponta spune că una dintre priorităţile României este reconstrucţia spaţiului public şi a încrederii în instituţiile publice şi actorii internaţionali. El mai afirmă că statul a fost parţial destructurat, context în care arată că reconstrucţia comunităţii politice naţionale în spiritul democraţiei şi al parteneriatului deschis între societate şi instituţii devine o prioritate a următorului mandat prezidenţial. Premierul indică faptul că reconstrucţia spaţiului public presupune promovarea unui set de reforme instituţionale.
 În ceea ce priveşte rolul preşedintelui de mediator se arată că acesta presupune construcţia unei comunităţi politice democratice prin stimularea dialogului cu societatea, iar cel de arbitru reconstrucţia dialogului civic.
Un alt obiectiv al lui Ponta este legat de dreptate până la capăt într-un stat pus în slujba cetăţeanului - justiţie independentă, corectă şi care lucrează eficient, fără influenţe politice. Preşedintele PSD arată că preşedintele trebuie să întărească lupta împotriva corupţiei. ”Nimeni nu poate fi deasupra legii, iar cei care s-au pus la adăpost de justiţie în ultimii 10 ani trebuie să răspundă”, se arată în document.


Elena Udrea – O Românie frumoasă

Candidatul Mișcării Populare, Elena Udrea mizează în mesajele sale electorale mai mult pe trecutul său de ministru, decât pe ce își propune să facă în eventualitatea în care va deveni președintele României.
Udrea le amintește sibienilor pe site-ul său de campanie că în calitate de ministru al Dezvoltării a sprijinit reabilitarea şi modernizarea ambulatoriului Spitalului Clinic Județean Sibiu, a construit baza Salvamont de la Bâlea Lac, a amenajat şi modernizat  Ocna Sibiului, a restaurat Biserica Evanghelica din Sibiu, a reabilitat și modernizat drumurile județene și a reabilitat și dezvoltat infrastructura generală și de turism din Mărginimea Sibiului – Valea Sebeșului.
Ca președinte, Udrea vede ”O Românie frumoasă!”, unde ”românii vor trăi nu doar într-o țară lăsată frumoasă de Dumnezeu, ci vor avea și o viață frumoasă. Va fi țara în care tinerii au locuri de muncă, bani să-și cumpere o casă și își pot întemeia o familie, în care pensionarii au venituri decente, nu-și fac griji privind ziua de mâine și costul medicamentelor și își plimbă fericiți nepoții prin parcuri. România frumoasă este țara în care copiii au parte de educație de bună calitate, cu profesori plătiți corect, școli bine dotate, cu o curriculă adaptată pieței muncii și în care niciun an școlar nu va mai începe fără abecedare”, scrie Udrea în proiectul său politic.

Călin Popescu Tăriceanu - România, a șaptea putere a Europei

Tăriceanu și-a intitulat programul politic pentru campania electorală, „România, a şaptea putere a Europei“. „Preşedintele trebuie să fie cel care oferă siguranţă, nu doar speranţă. Promisiunile electorale nu ţin de cald şi nici de foame. Toată lumea s-a săturat de ele. Funcţia prezidenţială trebuie să fie ferită cel mai  mult şi mai mult de demagogie. Spun aceste lucruri pentru că experienţa din 2009-2010 ne-a arătat că de la promisiuni electorale fără limită, la tăierea salariilor şi a pensiilor, drumul poate fi foarte scurt dacă este pavat cu minciună, cu nepăsare, cu nepricepere, cu tupeu şi hoţie, aşa cum a fost cazul în timpul guvernării Băsescu-Boc-PDL“, a declarat Tăriceanu, în discursul de lansare a candidaturii.


Monica Macovei – 10 porunci pentru clasa politică

Candidatul independent Monica Macovei susține că ”șansa mea sunteți voi, toți cei care spuneți că ați vota cu mine. Votați cu inima în primul tur”. Programul prezidențial al Monicăi Macovei se numește ”Decalog politic: Zece porunci pentru politicieni, o Sută de principii și de proiecte pentru România”. Cele 10 porunci pentru clasa politică, pe care este construit programul politic, sunt: Să nu ai alt stăpân decât cetățeanul; Să nu trădezi interesul național; Să nu ataci instituțiile statului; Să nu furi și să nu risipești banul public; Să nu minți, să nu plagiezi, să nu calomniezi, să nu mituiești; Să-ți înmulțești banii și talentul; Să-ți educi copiii; Să-ți respecți părinții și să îți ajuți semenii; Să cultivi solul și să protejezi natura; Să-ți respecți identitatea, valorile și trecutul, ca să ai un viitor. Monica Macovei a subliniat că programul politic prezentat nu este un program de guvernare, fiindcă Președintele nu guvernează, ci este viziunea pentru România.“Președintele poate propune idei de bună guvernare și are datoria să o facă”, a adăugat aceasta.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

23 comentarii

Pop Ion

Acum 9 ani

Din cei prezentati astazi doar 2 au real de luptat: Johanis si Ponta, restul doar vor sa-si mai traga si ei ceva jar pentru a mai face fum la viitoarele alegeri parlamentare, locale etc. Cu alte cuvinte, cheltuiala de bani aiurea. Johannis – România lucrului bine făcut - slogan bun, sa speram ca si real. Victor Ponta – Mândria de a fi român - nimeni nu mai e mandru ca e roman. Cel putin mie imi e rusine cand merg in afara tarii sa spun ca sunt roman, imi e rusine la magazin cand vad discrepante infioratoare intre bogati si saraci, imi e rusin sa spun ca sunt roman cand merg la spital, imi e rusine ca sunt roman cand vad ca sunt furat zilnic de catre politicieni, vanzatori, imi e rusine de clasa profesorala romaneasca, imi e rusine ca sunt roman cand sunt OBLIGAT sa dau mita pentru binele copilului inca din gradinita, scoala etc. Elena Udrea – O Românie frumoasă - tipa e sarita de pe fix, nu vede decat frumusetea, luxul si e total paralela cu politica. Nu o intereseaza decat profitul per$onal. Călin Popescu Tăriceanu - România, a șaptea putere a Europei - pierdere de bani si timp. L-am vazut sambata la piata taraneasca de la Sala Transilvania ... nu-l baga nimeni in seama :) Monica Macovei – 10 porunci pentru clasa politică - produs expirat, a nu se utiliza.
Raspunde

John

Acum 9 ani

O analiza scurta a candidatilor:iohannis=un sas incet la minte si la vorba,un mincinos si un sifonar notoriu al banilor sibienilor,ponta=un pui de comunist,plagiator ,care prb ar vrea sa schimbe ceva in Romania dar nu e lasat de rechinii vechi comunisti gen iliescu,nastase,hrebenciuc si alti psd-isti penali ,lenuta udrea=o moldoveanca cam curvistina ,blonda ,deci proasta plus ca e si marehoata...a se vedea dezastrul si jaful facut de ea si portocalii la turism ,tariceanu=un om politic destul de rafinat si ciselat ,in comparatie cu ceilalti candidati...are si el multe bube-n cap ,a se vedea afacerile lui cam dubioase,e si cam afemeiat dar are doua mari merite,a reglat corect pensiile multor oameni prin 2006-2007 si nu a facut blat si nu a ascultat de ordinele chiorului betiv basescu ,macovei e jalnica ,o mincinoasa ordinara ce ne-a vorbit doar de rau pe la Bruxelles...n-ar fi trebuit sa fie lasata sa candideze tinand cont de trecutul ei dubios de procuroare tortionara nemernica de pe timpul lui ceasca.....VA URMA!
Raspunde

Georg

Acum 9 ani

\"Nu mai aruncati politicieni la gunoi!\". Apel disperat in Ucraina dupa ce tot mai multi oficiali au ajuns in tomberoane. Sute de angajati ai Spitalului Regional Cernauti si-au luat pe sus directorul, acuzat de coruptie si l-au aruncat intr-un tomberon. Pentru ca medicul Manoli Mihaichuk a refuzat sa demisioneze, multimea l-a carat cu tomberonul prin tot orasul. Si nu l-a eliberat pana cand acesta nu si-a semnat demisia. Astfel de cazuri de pedepse publice s-au inmultit in asemenea masura in Ucraina, incat Ministerul de Interne a lansat apelul \"Nu mai aruncati politicieni ori alti oficiali la gunoi! Primul caz a fost inregistrat in Odessa, unde a patit rusinea directorul regional al Fondului ucrainean de Asigurari. Manifestantii au recidivat la Kiev, unde au plimbat un deputat cu tomberonul prin centrul orasului, noteaza stirileprotv.ro.______ ***revistapresei.hotnews.ro/stiri-faze_tari-18234453-faze-tari-locuitorii-unui-sat-din-rusia-inceput-venereze-copac-porc-salbatic-furat-18-beri-imbatat-intrat-conflict-vaca-nu-mai-aruncati-politicieni-gunoi-apel-disperat-ucraina-dupa-tot-mai-multi-ofici.htm
Raspunde

@3Georg

Acum 9 ani

Si ce vrei sa demonstrezi cu comm-ul tau?Ucraina e cu treaba ei ....noi la Romanika cu ale noastre....nu mai tasta aiurea prostii...un sfat de-al meu doar...scrie ceva coerent sasule!
Raspunde

@2John

Acum 9 ani

Ba t....le, ce vrea ma, sa schimbe Ponta? Sa uneasca toti romanii?! Pai romanii is deja uniti si cu UE. Ponta nu are numic concret de cat \"dialog social\" adica povesti ..... multe povesti.El vrea \"dialog social\" si \"dialog civic\". Ce inseamna asta? Vorbaria multa saracia omului.
Raspunde

roman

Acum 9 ani

Sibieni deschideți ochii!Exclus Iohannis, Udrea și Mara vei! 1.Cum ar putea un sas care nu știe sa lege 2 cuvinte sa ne reprezinte interesele noastre în afara tarii?o sa facă jocurile tot vechii PDL - iști. 2.Nu se poate ca o fufă ca Udrea sa ne reprezinte.3.Macovei care doar ne vorbește doar de rău în afara (clasic PDL), nu are ce căuta la președinția tarii.In rest votați cu cine credeți de cuviință dar ignorați pe cei 3
Raspunde

mtv

Acum 9 ani

dintre toti candidatii unul singur ne vorbeste exact despre ce ne doare- haosul si dezechilibrul-...plus ca imbina exact istoria cu prezentul...hai sa facem ceea ce si-au dorit si realizat si stramosii nostri -O MARE UNIRE- sa fim mai responsabili si mai ambitiosi pentru viitorul copiilor nostri...va multumesc!!!
Raspunde

agerpres

Acum 9 ani

Ai dreptate unul singur vorbeste despre haosul din tara,dar principal nu este ca numai vorbeste, dar si face si acela e Johannis. Multi numai vorbesc si atit, asta e egal cu zero, stau de ani intregi la conducere si nu fac nimic, numa vorbesc, Daca vreti o tara europeana, votati Johannis care stie sa faca ceea ce marea majoritate a candidatilor nu stiu, de aia e tara aici, ei numa vorbesc si atit, asta e egal cu un rahat. VOTATI JOHANNIS.
Raspunde

@5

Acum 9 ani

Justiţia mai este de schimbat în viziunea lor, deoarece zăngăne cătuşele mai frecvent ca niciodată, în toate zonele.
Raspunde

@5

Acum 9 ani

Justiţia mai este de schimbat în viziunea lor, deoarece zăngăne cătuşele mai frecvent ca niciodată, în toate zonele.
Raspunde

turul doi

Acum 9 ani

Johannis Ponta in turul doi, restu cu banii de campanie mai bine ar face case de copii si camine de batrani, hai pa!
Raspunde

@2

Acum 9 ani

Esti de o prostie rara cind spui ca sasul e incet la minte si la votba, sasul gindeste functionalitatea lucrurilor si are responsabilitatea cuvintelor, ceea ce voi nu intelegeti, o mostra de inutilitate a vorbirii si a neintelegerii lucrurilor o dat-o Corina Cretu in parlamentul european o vorbit asa cum credeti voi ca e bine dar de fapt inutil si prost.
Raspunde

Poantex

Acum 9 ani

imi propun sa am toate parghiile puteri ca sa pot promova toate legile baronilor locali...de asemenea imi propun sa cheltui toti banii pt pomeni electorale si sa sacrific in continuare investitiile , mai ales autostrazile
Raspunde

lavi

Acum 9 ani

Ce dialog cu domnul iohannis???el nici ca primar nu primește audiențe cu oamenii care l - au ales !!!!Nu cred ca i place sa asculte probleme și păreri! !
Raspunde

Comert

Acum 9 ani

Romania lucrului bine vandut asemeni cladirilor bine vandute din Sibiu la sasi...
Raspunde

Georg

Acum 9 ani

Ca sa nu se mai vorbeasca \"pe lânga\", dati direct DOCUMENTE spre INFORMARE: Programul Prezidential Klaus Johannis (29.09.2014. pdf): ***media.hotnews.ro/media_server1/document–2014–09–29–18205568–0–programul–prezidential–klaus–iohannis.pdf
Raspunde

Mariana

Acum 9 ani

Nu tin nici cu Ponta nici cu Johannis dar eu zic ca Ponta va castiga pentru ca, cunoaste mai bine Romania
Raspunde

@Mariana

Acum 9 ani

Preşedenţia nu presupune să fi fost turist.Dealtfel cred că acesta este singura valenţă, care a ieşit în evidenţă până în acest moment, fără semne de schimbare.
Raspunde

Ruxandra

Acum 9 ani

Oferta locuri de munca noi! Oferta este acum un fenomen, pentru ca tot mai multi oameni s-au convins de seriozitatea noastra! Oferim pe loc contract legal si dovada platii! Au fost acordate deja primele castiguri! NU e MLM si nici NU e joc piramidal! Veti castiga 300 dolari lunar, cu o munca de 3 ore pe zi, ca operator online! Pentru detalii mai multe, trimiteti textul ”Info” la adresa de email: [email protected]
Raspunde

Ardelean

Acum 9 ani

Iohannis un candidat mutalau si cocosat, achizitor ilegal si imoral de case, vanzator de copii. Nu v-a fi votat = CORUPT
Raspunde

@20

Acum 9 ani

\"Nu VA fi votat\". Zici ca esti ardelean? Esti doar bou, pune mana pe abecedar.
Raspunde

elena

Acum 9 ani

Mi-e jena ca sunt compatriot cu unii comentatori si mi-e frica pt.viitorul copiilor si nepotilor!Cum se pot autointitula astfel de exemplare,crestini,sau cetateni cu drept de vot,sau macar oameni?!! Cum sa mai aiba tragere de inima,oamenii de bun simt,valorosi ,sa se dedice semenilor?Caror semeni?...
Raspunde

get

Acum 9 ani

bai sibieni adevarati nici s-a ne punem problema cu cine votam cu ,JOHANNIS ,ce aia din gorj ,dolj etc din republica prazburgia se intreaba cu cine voteaza cu ponta ,mam intors recent din zona prazburgiei si nu am vazut nici un afisi electorar cu candidatu johannis min scxhimb astia de se dau patri 0hoti si sibieni get si beget a umlut intrarile cu copy -paste 7 case [ponta ] parca vad la alegeri cum se umple judetu de turisti din toata tara ,precum la europarlamentare cind s-a intrunit stafu tehnic psd la primaria selimbar ,si uite asa a ajuns fata pochi si tot odata socru lui copy -paste ,europarlamentar ,ca de cumvreti sa-si justfice multele case si conturi in banci la o virstacind multi de cei de aceasi virsta nu au nici o garsoniera ,dar asta ,ponta mare judecator si avocat cu pricese celebre cistigate ,va dati seama ce eminenta este ,mai ales ca la promovat nastase en case si matusi nenumarate tamara ,recuniscute ca neam numai dupa deces pline de vezisori dar cind traiau mergeau la cantina sociala atita banet aveau ,stai sa-i vedeti dupa nicrisoft ce urmeaza ,atentie johannis in calitatea de primar incazu ca asua vor frauda alegerile ,purificare si tot ce nu sunt sibieni si conjudeteni trimisi in judetele si localitatile de bastina ,locuri de munca s-a ramina pentru sibieni si copii lor ,restu la ala pe care lau votat ,nu crestem serpi la sin le dai o speranta de a trai si ei detracteaza sibiu l ,vor s-a traiasca prost s-a se duca la ala care le0a promis 1 000 000 licuri de munca ,mam saturat s-a o duc prost din cauza la uni care voteaza cu curu nu cu capu
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus