Preşedintele Secţiunii de Cancer Pulmonar din Societatea Română de Pneumologie (SRP), prof.dr. Dorin Vancea, cere interzicerea cât mai rapid a fumatului în spaţiile publice. "Cancerul este cel mai negru lucru care se poate povesti, cancerul bronhopulmonar, în problemele de cancer. Vreau să ştiţi că mortalitatea este aproape sută la sută. (...) Ne aflăm în această situaţie în primul rând din cauza lipsei de interdicţie a fumatului în spaţiile publice. Chiar şi ungurii care au cea mai mare incidenţă, până la urmă le-a venit mintea la cap şi de la 1 ianuarie anul acesta au interzis fumatul în spaţiile publice", a explicat joi, într-o conferinţă de presă, prof. dr. Dorin Vancea, citat de Agerpres.
Fumatul în spațiile publice este principala cauză a cancerului bronhopulmonar, "cel mai rău din toate cancerele", care înregistrează la noi, o incidenţă de 40 de cazuri la mia de locuitori.
Preşedintele Secţiunii de Cancer Pulmonar din Societatea Română de Pneumologie (SRP) atrage atenţia că pacienţii români "nu au şi nu vor avea şanse egale" la tratament eficient de ultimă generaţie, al cancerului pulmonar, ca cei din restul UE.
Numai 20 % din românii cu cancer pulmonar mai reuşesc să se lupte cu boala datorită medicilor, iar restul mor. "Cancerul bronhopulmonar este cel mai rău dintre toate cancerele. Are supravieţuirea cea mai mică şi se diagnostichează cel mai târziu. Aproximativ 20% din pacienţii cu cancer pulmonar vor mai putea beneficia de un tratament în scopul vindecării. Pentru restul, lucrurile sunt foarte târzii", a spus prof. dr. Ruxandra Ulmeanu, membru fondator al Grupului de Lucru pentru Cancerul Pulmonar din cadrul SRP. De asemenea, specialiştii pneumologi sunt îngrijoraţi în privinţa creşterii numărului de pacienţi cu cancer pulmonar, mai ales în rândul femeilor.
Nu doar fumătorii activi trebuie să fie îngrijoraţi în privinţa riscului de cancer pulmonar, dar şi cei pasivi. Riscul creşte cu până la 50% dacă stau în preajma fumătorilor, în spaţii unde s-a fumat sau dacă au bunici fumători.
Peste 400 de specialişti au participat, joi, la ceremonia de deschidere a Congresului Naţional al Societăţii Române de Pneumologie 2014, de la Sibiu. eveniment organizat o dată la doi ani.
4.000 de chimicale într-o singură țigară
Site-ul Smoke Free Forsyth, realizat pentru a-i ajuta pe locuitorii ţinutului Forsyth din Carolina de Nord să se lase de fumat, a arătat că ţigările conţin nu mai puţin de 4.000 de chimicale, potrivit dailymail.co.uk, citat de Mediafax.
Arsenicul, care se foloseşte pentru a otrăvi şobolanii, sau acetona, care îndepărtează vopseaua de pe unghii, se găsesc în ţigări.
Amoniacul, folosit la curăţarea toaletei, butanul (combustibil uşor), hexamina (întrebuinţată la aprinderea grătarului), monoxidul de carbon, acidul acetic (oţetul), cadmiul (folosit pentru producerea bateriilor) se află şi ele în ţigări.
De asemenea, găsim cianura în ţigări şi insecticidul interzis numit DDT.
Ţigările conţin şi formaldehidă, care este folosită la conservarea cadavrelor animalelor, hidrazină (combustibil pentru rachete) şi acidul stearic, ce se găseşte în lumânări.
În ţigări găsim şi plumb, care este otrăvitor în cantităţi mari, şi poloniul, un element radioactiv care cauzează cancer.
"O problemă majoră a ţigărilor este că ele conţin sute de alte ingrediente, nu numai cele naturale din planta de tutun", a declarat doctorul Luz Claudio pentru Medical Daily. "Ceea ce complică acest lucru şi mai mult este că respectivele chimicale, atunci când ard, formează alte chimicale care au şi ele efecte nocive asupra sănătăţii", a mai precizat medicul.
Sursa foto: http://www.justkickitnow.com/
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi
Tag-uri:
Potrivit Medical Daily ,
Cancer Pulmonar ,
Societatea Română ,
Cancerul Pulmonar ,
Congresului Naţional ,
Dorin Vancea ,
Luz Claudio ,
Preşedintele Secţiunii ,
Societății Române ,
Ruxandra Ulmeanu ,
Smoke Free Forsyth
Ultimele comentarii
Acum 1 oră
Sibian
Acum 1 oră
Tanti Marioara
Acum 1 oră
Gheorghe Ion
Acum 1 oră
Emil
Acum 1 oră
Cucubau