Joi,
25.04.2024
Innorat
Acum
7°C

"Profesionistii"

Suntem câini de pază ai democrației, așa ni se mai spune. Suntem imediat lângă podiumul puterilor în stat, pe un total nemeritat loc patru. Suntem cea mai valoroasă resursă a societății, purtătorii de informație. Mai valoroși decât gazele de șist sau aurul de la Roșia Montană. Noi suntem presa! Și ne amăgim amarnic dacă mai credem toate cele de mai sus.

E trist să vezi cum o meserie atât de frumoasă a putut să decadă într-un asemenea hal. Se gonește după cifre fără vreun fel de responsabilitate, chiar și ziarele quality sunt pline de non-subiecte. Cu greu mai găsești o anchetă nepărtinitoare și bine documentată sau un articol de opinie care să nu ascundă vreun interes. Și cred serios că asta a îndepărtat clienții. Criza a fost doar bomboana de pe colivă. Calitatea materialelor a dus presa la groapă.

De ce? Ziariștii cu state vechi lucrează în lehamite. Tehnologia i-a depășit și nu își mai găsesc locul. Cei de vârstă medie au schimbat zeci de locuri de muncă și au găsit de fiecare data aceeași poveste. Noi suntem cu ăia, arde-i pe ăiălalți. Iar cei tineri, mânjii care ar trebui să aducă vigoare și suflu nou sunt maculatură, șomeri pe bandă rulantă. Facultățile de jurnalistică sunt un eșec total. Copiii ăia ies din facultate cu un sul de hârtie igienică pe care scrie diplomă pentru că trei-patru ani cât a durat școala, în loc să iasă pe teren, să învețe să scrie, să citească ziare, buchisesc literatură. La licență am dat opera lui Nae Ionescu. Come on! Cel puțin o jumătate de an îți ia să îi explici junelui ziarist că tot ce a învățat e minunat, dar inutil, ca apoi să îi rescrii softul cu vechea metodă: "zbori pe teren și întoarce-te cu o știre, nu mă interesează de unde".

Studenților de la Facultatea de Jurnalistică li se recomandă să nu citească Turnul Sfatului. Probabil suntem percepuți ca un ziar de scandal. În ochii unor profesori ceea ce facem noi nu este presă. Opera lui Ștefan Augustin Doinaș, da. Probabil din această cauză a și ajuns Facultatea de Jurnalistică o amărâtă de secție sub Litere. Vivat Academia!

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Bogdan Brylynski

de Bogdan Brylynski

Editor
Telefon:
0722 227 297

Comentarii

3 comentarii

hamesitul

Acum 9 ani

Tu chiar crezi ca esti ziarist, nu glumesti ?
Raspunde

unu\'

Acum 9 ani

Da\' cine v-a adus profesia unde a ajuns,in halul asta de degradare?V-ati complacut in starea asta ani de zile.Cine v-a oprit sa faceti anchete jurnalistice adevarate:Augustin Doinas,Caragiale,Nae Ionescu,Shakespeare,Goethe sau lipsa de calciu?
Raspunde

antiorice

Acum 9 ani

ochi albastru, cer albastru, noapte albastru, pe cer porumbei, zboara, cu vocabulare in guri, pe jos de***se dau cu pamantu oameni duri, mai ca iti vine sa injuri, doar esti simpatic, si daca ai stii sa scrii pacat ar fii daca nu ai citii in ochii mei doza de cola, ca doza de inteligenta din ochii tai e rosie ca hemoglobina.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus