Duminică,
20.09.2020
Innorat
Acum
13°C

Se schimba regulile din piete. Cine si in ce conditii va mai vinde la taraba

12 Octombrie 2014 23:58

Doar de un certificat de producător aveau nevoie până acum producătorii din pieţele sibiene pentru a-şi vinde legumele şi fructele. Lucrurile se vor schimba însă de anul acesta. Un proiect de lege iniţial de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), adoptat recent de Camera Deputaţilor şi trimis la promulgare preşedintelui, prevede înlocuirea certificatului cu alte două documente: unul de producător şi unul de comercializare a produselor.

Producătorii din pieţele agroalimentare din oraş sunt nemulţumiţi de noua lege, mai ales pentru că mulţi vând la tarabe pe lângă produsele cultivate pe terenul propriu şi alte produse cumpărate de la alţi producători.

„Legea asta o să ne afecteze mult munca, noi plătim o groază de taxe la stat, de unde să avem atâtea autorizaţii şi certificate? Dacă intră legea asta în vigoare, nu ştiu cum va fi în alte pieţe, dar aici în Vasile Aaron cam jumătatea din cei care vând vor rămâne fără loc de muncă. Nu au certificate şi alte cele, noi vindeam plătind 6.000 taxe anual la stat, mi se pare mai mult decât suficient. Nu e o lege bună, ca să fim sinceri, nu se fac controale ca pe vremea lui Ţepeş, că trăim alte timpuri. Aşa că vor declara la primărie că au jumătate de hectar de roşii şi vinete şi o să îi lase să vând un an de zile pe baza declaraţiei. Şi când colo ei o să cumpere marfa şi o să o vândă. Oricum, dacă o să scadă numărul comercianţilor tot statul pierde, cine le mai plăteşte lor atâtea taxe? Eu o să îmi caut altceva de lucru, voi găsi eu un loc unde să spăl pe jos, că altă alternativă n-am... Corect ar fi ca producătorul numai să producă şi să vândă la comerciant, iar comerciantul la client, că aşa nu s-ar mai amesteca lucrurile şi ar avea toată lumea de lucru”, spune Virginia Papa, care vinde în Piaţa Vasile Aaron.

În Sibiu, în Piaţa Cibin, Piaţa Vasile Aaron şi Piaţa Rahovei vând 647 de comercianţi. Dintre aceşti aproape jumătate sunt în Piaţa Cibin, respectiv 304. În ceea ce îi priveşte pe producătorii din Sibiu, doar anul acesta au fost eliberate 60 de certificate de producător. Acestea de eliberează în baza terenului pe care producătorul respectiv face dovada că îl deţine. Dar pieţele din Sibiu sunt pline de comercianţi şi producători din Olt, Dolj, Telorman, Vâlcea.

Maria Coderian vinde în Piaţa Cibin şi vine tocmai din Corabia, Olt. Femeia spune că profitul nu e unul foarte mare în condiţiile în care drumul e de vreo 300 km şi ”benzina costă”, iar aici doarme în gazdă „unde iar dăm bani”. Produsele sunt cultivate pe pământul familiei şi nu o să fie o problemă obţinerea certificatelor, dar o deranjează schimbarea legii, în condiţiile în care o să i se impună obţinerea altor acte, care costă.

„E greu pentru cei din zonă, dar şi pentru noi are venim de departe. Vânzarea nu e prea bună, iar câştigul nu prea mare. Acum, dacă va fi ne vom face şi alte acte, că decât să primim amenzi, dar şi alea costă, stăm la cozi şi cine mai ştie câte şi mai câte”, spune Maria.

Atestatul de producător va fi cel care va arăta calitatea de producător agricol a unei persoane fizice şi va cuprinde numele şi prenumele persoanei în cauză, alături de denumirea produselor şi suprafaţa de teren exploatată, respectiv de efectivele de animale pe care aceasta le deţine. Un astfel de atestat va fi valabil un an de la eliberare şi va fi vizat semestrial la primărie.

Carnetul de comercializare a produselor din sectorul agricol va fi documentul folosit de persoana fizică ce deţine atestatul de producător pentru a putea face comerţ. Acesta se va elibera numai după verificarea atestatului de producător şi a existenţei produselor care vor fi vândute.

Liliana Tâmplaru vine la Sibiu din Isalniţa, o localitate de lângă Craiova. Spune că vine de mulţi ani la Cibin cu marfă şi nu o miră că mereu „se mai schimbă câte ceva, se mai adaugă o taxă”, dar spune că „asta e viaţa de pieţar” şi dacă omul vrea să vândă în continuare îşi face tot ce e nevoie, dacă nu îşi caută altceva de făcut.

 

Dorina Nitu

de Dorina Nitu

Social
Telefon:
0742 381 305

Comentarii

11 comentarii

Antievazionisti

Acum 5 ani

Se schimba regulile in piete doar aparent,vor ramane la tarabe aceeasi olteni hoti si tigani bisnitari de prin Turnisor ce vand tone de legume -fructe fara nicio factura pe marfa sau fara sa-ti dea un bon fiscal...asta e marea drama si evaziune crunta din pietele Sibiului si nu numai,e valabil pt toata tara...Antifrauda,Politia economica,Fiscul ,sc Piete S.A a primariei iohannisului ce mama dreaq faceti?.....cuvantul Spaga va spune ceva???
Raspunde

2

Acum 5 ani

Soluţia: Să nu mai existe dealeri de legume pentru toată piaţa.
Raspunde

cristi

Acum 5 ani

In Piata Vasile Aaron sunt 90% intermediari.
Raspunde

4

Acum 5 ani

O batrana sa vanda in piata Cibin face mai multi bani ca o femeie buna pe centura!
Raspunde

alzara -cunoscator

Acum 5 ani

In piete va vinde in continuare (alaturi de producatori adevarati) Mafia Pietelor care face legea. Depeste 50 de ani conduc aceleasi clanuri.
Raspunde

@Antievazionisti

Acum 5 ani

Sunt convins ca evaziunea fiscala facuta in piete e de vina pentru starea in care e Romania. Daca omul ala (care nu e intermediar) a trudit 6-7 luni sa aibe o productie decenta sa scoata un ban in piata si face evaziune ca vrea sa isi stranga, sa puna de o parte, lasa-l ca oricum impozitarea lor e pentru niste sume miniscule. In schimb daca ar merge controale peste marile companii, acolo s-ar descoperi fraude de milioane sau chiar miliarde de euro.
Raspunde

gogu

Acum 5 ani

Si eu care credeam ca vor disparea samsarii de legume-fructe si bronzatii! Prea multi intermediari in toate pietele. In Vasile Aaron, majoritatea sunt samsari. Vreo doua babute care vand verdeata si ceapa, dar nu sunt sigura ca nu sunt puse de cineva ca sa induioseze clientela. Restul sunt vanzatori care te fura la cantar!
Raspunde

marcel

Acum 5 ani

In piata Rahovei fosti vanzatori pe piata au ajuns angrosisti si vand in spatele pietii,toate bungarzenele vand morcovi,varza ,telina de la ei,toata marfa e la fel la ele,administratia pietei nu vede nu aude,sau spaga a fost multumitoare,fructele se vand tot de comercianti nu e nici un producator cu fructe,ei n-au loc de comerciantii obraznici si inculti
Raspunde

$

Acum 5 ani

Vreau sa vand direct pe trotuar si sa-mi tin legumele si fructele in camionete pe marginea strazii. Ce autorizatii imi trebuie?
Raspunde

sibian

Acum 5 ani

Uniunea Tineretului face apel la vot. Ciuma rosie trebuie oprita. Si terminati cu gargara obositilor. Mi-e drag de batranica din piata care vinde legume proaspete de ani de zile. Nu merita alte taxe sa vanda castraveti. Sunteti afectati de ciuma rosie. Jos PSD!
Raspunde

siby

Acum 5 ani

Stati linistiti, ca vor pierde doar adevaratii producatori care au ajuns la maxim 15-20% din cei prezenti in piete! De ce, spre exemplu, marile lanturi de magazine ( LIDL, PENNY, s.a.m.d.) nu contracteaza productia acestor oameni pentru tot sezonul si astfel ar fi ambele parti multumite! Preturile cred ar fi cu mult mai bune decat pe piata, eliminandu-se astfel costurile legate de transportul marfii de catre producator, taxele aberante din piete, pierderile cauzate de deteriorarea marfii, costurile zilnice ptr. cazare si masa, precum si alte cheltuieli neprevazute (controale rutiere, controale in piete, controale pe terenul producatorului...). Nici nu stiu cu ce mai raman oamenii astia, dar ceva este sigur, nu au alta sursa de venit si de aceea continua sa vina cu orice risc!Producatorul trebuie sa produca, iar comerciantul sa vanda, asta e clar, insa intr-un mediu adecvat si in deplina conformitate cu normele legale!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus