Doar de un certificat de producător aveau nevoie până acum producătorii din pieţele sibiene pentru a-şi vinde legumele şi fructele. Lucrurile se vor schimba însă de anul acesta. Un proiect de lege iniţial de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), adoptat recent de Camera Deputaţilor şi trimis la promulgare preşedintelui, prevede înlocuirea certificatului cu alte două documente: unul de producător şi unul de comercializare a produselor.
Producătorii din pieţele agroalimentare din oraş sunt nemulţumiţi de noua lege, mai ales pentru că mulţi vând la tarabe pe lângă produsele cultivate pe terenul propriu şi alte produse cumpărate de la alţi producători.
„Legea asta o să ne afecteze mult munca, noi plătim o groază de taxe la stat, de unde să avem atâtea autorizaţii şi certificate? Dacă intră legea asta în vigoare, nu ştiu cum va fi în alte pieţe, dar aici în Vasile Aaron cam jumătatea din cei care vând vor rămâne fără loc de muncă. Nu au certificate şi alte cele, noi vindeam plătind 6.000 taxe anual la stat, mi se pare mai mult decât suficient. Nu e o lege bună, ca să fim sinceri, nu se fac controale ca pe vremea lui Ţepeş, că trăim alte timpuri. Aşa că vor declara la primărie că au jumătate de hectar de roşii şi vinete şi o să îi lase să vând un an de zile pe baza declaraţiei. Şi când colo ei o să cumpere marfa şi o să o vândă. Oricum, dacă o să scadă numărul comercianţilor tot statul pierde, cine le mai plăteşte lor atâtea taxe? Eu o să îmi caut altceva de lucru, voi găsi eu un loc unde să spăl pe jos, că altă alternativă n-am... Corect ar fi ca producătorul numai să producă şi să vândă la comerciant, iar comerciantul la client, că aşa nu s-ar mai amesteca lucrurile şi ar avea toată lumea de lucru”, spune Virginia Papa, care vinde în Piaţa Vasile Aaron.
În Sibiu, în Piaţa Cibin, Piaţa Vasile Aaron şi Piaţa Rahovei vând 647 de comercianţi. Dintre aceşti aproape jumătate sunt în Piaţa Cibin, respectiv 304. În ceea ce îi priveşte pe producătorii din Sibiu, doar anul acesta au fost eliberate 60 de certificate de producător. Acestea de eliberează în baza terenului pe care producătorul respectiv face dovada că îl deţine. Dar pieţele din Sibiu sunt pline de comercianţi şi producători din Olt, Dolj, Telorman, Vâlcea.
Maria Coderian vinde în Piaţa Cibin şi vine tocmai din Corabia, Olt. Femeia spune că profitul nu e unul foarte mare în condiţiile în care drumul e de vreo 300 km şi ”benzina costă”, iar aici doarme în gazdă „unde iar dăm bani”. Produsele sunt cultivate pe pământul familiei şi nu o să fie o problemă obţinerea certificatelor, dar o deranjează schimbarea legii, în condiţiile în care o să i se impună obţinerea altor acte, care costă.
„E greu pentru cei din zonă, dar şi pentru noi are venim de departe. Vânzarea nu e prea bună, iar câştigul nu prea mare. Acum, dacă va fi ne vom face şi alte acte, că decât să primim amenzi, dar şi alea costă, stăm la cozi şi cine mai ştie câte şi mai câte”, spune Maria.
Atestatul de producător va fi cel care va arăta calitatea de producător agricol a unei persoane fizice şi va cuprinde numele şi prenumele persoanei în cauză, alături de denumirea produselor şi suprafaţa de teren exploatată, respectiv de efectivele de animale pe care aceasta le deţine. Un astfel de atestat va fi valabil un an de la eliberare şi va fi vizat semestrial la primărie.
Carnetul de comercializare a produselor din sectorul agricol va fi documentul folosit de persoana fizică ce deţine atestatul de producător pentru a putea face comerţ. Acesta se va elibera numai după verificarea atestatului de producător şi a existenţei produselor care vor fi vândute.
Liliana Tâmplaru vine la Sibiu din Isalniţa, o localitate de lângă Craiova. Spune că vine de mulţi ani la Cibin cu marfă şi nu o miră că mereu „se mai schimbă câte ceva, se mai adaugă o taxă”, dar spune că „asta e viaţa de pieţar” şi dacă omul vrea să vândă în continuare îşi face tot ce e nevoie, dacă nu îşi caută altceva de făcut.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: Camera Deputatilor , vasile aaron , Ministerul Agriculturii , Dezvoltării Rurale , Piaţa Cibin , În Sibiu , Liliana Tâmplaru , Maria Coderian , Piața Rahovei , Virginia Papa , Piaţa Vasile Aaron
Vizualizari: 3342
Ultimele comentarii
Acum 5 ore
Emil
Acum 5 ore
@Hermannstadter
Acum 5 ore
Sibian
Acum 5 ore
Muresan
Acum 6 ore
Amn114