Joi,
28.03.2024
Innorat
Acum
11°C

Cazul copilului palmuit de mama la cererea dentistului. Cum credeti ca s-a incheiat?

În toată țara s-a vorbit despre cazul din primăvară, de la Avrig, atunci când dentistul Silviu Nicolae a publicat pe internet un filmuleț al cărui erou principal era un băiețel de șapte ani. La îndemnul dentistului, mama își pălmuiește copilul agitat, iar imaginile ajung în spațiul public, eliberând valuri de indignări. Urmările? Colegiul medicilor dentiști a considerat că nu este necesară sesizarea comisiei de disciplină, protecția copilului a constatat că minorul este, altfel, crescut în bune condiții, iar procurorii au considerat că mama trebuia să-și pălmuiască micuțul ”având în vedere urgența medicală”. În fine, tatăl lui Silviu Nicolae, un nume cu greutate în domeniu, susține că ”asta este viața de doctor. Și mai bună, și mai rea”.
 
Mai toate autoritățile au anunțat anchete și cercetări, după ce filmulețul realizat de dentistul Silviu Nicolae a făcut înconjurul televiziunilor naționale. Prima problemă ar fi chiar publicarea unor astfel de imagini, care încalcă principiile confidențialității relației doctor-pacient, după cum declara la acea vreme Wilhelm Sukosd, președintele Colegiului Medicilor Dentiști Sibiu. ”Actul medical prin excelență este un act confidențial și secretul profesional trebuie să fie o conduită pentru toți medicii. Medicul, prin excelență, prin jurământul lui Hypocrate, păstrează secretul actului medical", declara la ProTV Wilhelm Sükosd. Colegiului pe care îl conduce i-au luat aproape trei luni pentru a dezbate cazul petrecut în cabinetul stomatologic din Avrig. ”În ședința Biroului executiv din 26.06.2014 a Colegiului Medicilor Dentiști din județul Sibiu, după audierea și declarația scrisă a domnului doctor, BEX al CMDJ Sibiu hotărăște prin vot că nu este necesară sesizarea Comisiei de disciplină a CMDJ Sibiu”, se arată în răspunsul semnat de dr. Wilhelm Sükosd.
Colegiul pe care acesta îl conduce l-a avut ca secretar, până acum trei ani, pe Vasile Nicolae, conferențiar universitar, doctor în medicină dentară, colonel și șef al secției de Stomatologie din cadrul Spitalului militar Sibiu. Vasile Nicolae este și tatăl lui Silviu Nicolae, dentistul care a filmat și tratat băiatul din satul Racovița, venit la dentist alături de mamă.
 
Ce treabă am cu fiul meu?
 
Decizia Colegiului dentiștilor sibieni este considerată și o concesie făcută tatălui lui Silviu Nicolae, doctor considerat printre pionierii implantologiei la Sibiu. ”Ce treabă am eu cu fiul meu? El este major, are 32 de ani. Are cabinetul lui, eu am treaba mea. Ce a făcut… știți toate traseele, căci am înțeles că vă ocupați personal de destinul fiului meu. El este un băiat echilibrat, asta este viața la țară. Știu asta pentru că și eu am început acolo, la țară, cariera de doctor. Acestea sunt evenimentele care se petrec la țară. Dumneavoastră nu știți ce e acolo. Păi, dacă vine un copil la opt și jumătate cu dureri și așa mai departe, să-l trimiți la urgențe? Eu am o carieră de 35 de ani, câte lucruri nu au trecut peste noi?  Nu am avut parte de astfel de evenimente, dar nu poți să le programezi”, a declarat Vasile Nicolae pentru Turnul Sfatului. 
El creionează peisajul unei situații care nu putea avea o altă rezolvare. ”În actul medical, în care trebuie să faci ceva, unde să trimiți la urgență de la 60 de km? Să chemi SMURD-ul? Nu poți. Trebuie să faci ceva, ce să zic. Îmi pare rău că a trebuit să iasă așa de prost, dar ce să faci. Asta este viața de doctor. Și mai bună, și mai rea. Nu poți să faci numai academie. Eu l-am rugat (pe Silviu Nicolae – n.r.) să meargă în satul lui, să facă bine acolo. Unii oameni sunt mai sărăcuți, alții mai puțin. Aici, mama este educată, în acest caz este o familie foarte așezată, nu se pune problema că îi fac copilului așa ceva în fiecare zi. Dar ce să îi faci copilului când trebuie să îi aplici un act medical, care să fie în ajutorul lui, căci nu i-a făcut rău”.
Fiul acestuia, Silviu Nicolae, nu a putut fi contactat acum de Turnul Sfatului. Imediat după incident, în 10 martie, el declara pentru Antena1 Sibiu că îndemnul lansat mamei de a-și pălmui copilul a fost făcut ”în glumă”. ”Evident, am zis-o în glumă, n-am crezut că se poate întâmpla așa ceva. Acum, educația îi este dată de către părinți, eu mi-am făcut actul (medical – n.r.) până la capăt și, ca urmare, copilul nu are probleme. La insistențele mamei eu mi-am dus actul terapeutic la sfârșit. Copilul era isteric, se poate interveni în aceste cazuri și cu inhalo-sedare, dar aceasta costă în jur de 1.000 de lei, cu anestezist. Bani pe care acea femeie nu i-a avut”, declara dentistul Silviu Nicolae.
 
Procuratura: cam trebuia o palmă
 
În paralel cu reprezentanții Colegiului medicilor dentiști, au anunțat că se autosesizează și reprezentanții Protecției copilului. ”Timp de trei luni copilul a fost monitorizat de către Serviciul Public de Asistență Socială de la domiciliu. Propunerea SPAS Racovița a fost aceea ca minorul să rămână în cadrul familiei deoarece nu au existat motive temeinice care să susțină existența unei situații de pericol pentru copil datorat de unele abuzuri”, arată acum reprezentanții Direcției Generale de Asistență Socială și Protecție a Copilului Sibiu. Care instituție, la două zile după apariția știrilor pe acest subiect, a sesizat poliția, fapt ce a dus la deschiderea unui dosar de urmărire penală ”sub aspectul săvârșirii de lovire sau alte violențe”.  
Dosarul a ajuns la Parchetul de pe lângă Judecătoria Avrig, care a închis dosarul luna trecută, pe 25 septembrie, cu rezoluția de renunțare la urmărirea penală. ”Acțiunea mamei de a lovi cu palma peste obraz o singură dată a fost realizată exclusiv, luând în considerare urgența medicală pe care o reprezenta scoaterea acelui pansament provizoriu, care trebuia efectuată indiferent de voința minorului”, se arată în motivarea rezoluției.
 
Casetă
”Hai să îi dăm o palmă”
 
Dentistul: Dă-i una...
Mama: Îi dau...
Dentistul: (râde)... Hai să îi dăm o palmă...
Mama: Are o oglindă...
Dentistul: Hai că eu îl țin... dă-i o palmă... E tratament, ține capul așa, într-o parte...
Mama: (urlând) Ține capul așa, frumos...
Mama: (deznădăjduită) Doamne ferește... (apoi urlând) Mă, Raul, mă.. (îl dă o palmă și îl trântește pe scaun)... Termină! (apoi îi imobilizează mâinile copilului care urlă) Închide gura! Păi, eu ce fac aicea cu tine?
 
(transcrierea filmulețului postat de Silviu Nicolae pe YouTube.com)

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

10 comentarii

pacientu roman

Acum 9 ani

Cum ramane totusi, cu postarea filmului pe net, ce-ar fi daca toti medicii s-ar apuca sa faca la fel, e corect ?
Raspunde

Malin

Acum 9 ani

Probabil ca solutile asteptate au fost din start proaste. Cel mai eficient mod de a rezolva o astfel de problema e de a indemna la boicotarea unor astfel de \"profesionisti\". Degeaba il ancheteaza altii la fel de jegosi ca el fiindca rezultatul e acelasi. Mai bine-i cand sta cu cabinetul gol si-l arde la buzunar...
Raspunde

Claudiu

Acum 9 ani

Pe cine intereseaza ba Traiane cum s-a incheiat .. pe tine stim, doar 500 EUR spaga sa dezgropi ***u te-au coafat misto. Sa sti insa ca te-au inregistrat
Raspunde

unu\'

Acum 9 ani

Cu asa un nume (Raul) ceri palme(daca nu esti cumva d\'a lu Bragelonne)!Ma-sa l-a facut,ma-sa l-a botezat Raul,ma-sa l-a caftit.Cerc inchis,sa trecem la altele..
Raspunde

maria

Acum 9 ani

Malin, stai relax ca nu-l arde nimeni si nimic la buzunar...are taticul grija de el...doar de aceea nu s-a facut nimic...
Raspunde

Salvame

Acum 9 ani

Dl.doctor Nicolae(tatal) sustine ca nu a avut parte de astfel de evenimente precum e cel la care se face referire mai sus, insa tin sa-l contrazic caci eu insami am fost palmuita, copil fiind, de catre acesta chiar sub ochii alor mei! Cum sa nu le fie teama copiilor de astfel de medici????
Raspunde

Dorel

Acum 9 ani

Oferta de munca extrem de serioasa! Câştigurile sunt garantate! Căutam operatori online care vor sa câştige cel puţin 300 de dolari lunar, cu o munca uşoara de 3 ore pe zi! Pentru a va oferi detalii, trimiteţi textul \"Info\" la adresa de email: ***
Raspunde

Raoul

Acum 9 ani

O proasta si mama copilului. O analfabeta, plina de ea si tot ce trebuie.
Raspunde

Venituri Suplimentare!

Acum 9 ani

Cele mai sigure oferte de lucru!Oferta extrem de serioasa!Asiguram din start contract legal!Deja s-au facut primele plati!Multi oameni s-au convins,e randul dumneavoastra acum!NU este MLM!NU este joc piramidal!Castigurile sunt garantate!*** care vor sa castige cel putin 300 de dolari lunar,cu o munca usoara de 3 ore pe zi!Pentru a va oferi Detali trimiteti textul\"info\"la adresa de email: [email protected]
Raspunde

CMI

Acum 9 ani

Cine merge la cabinetul de stoma Nicolaie S merge de durere si ca nu stie unde a nimerit ... Omare crima sa te lasi pe mana asa zisului stomatolog ..sa te fereasca sf. sa ai parte de tratamentul lui...un caracter abject nici gratuit sa nu ajungi acolo .
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus