A trecut un an de când, prin votul parlamentarilor, eutanasierea câinilor comunitari în 14 zile de la ridicare a devenit lege. Și o altă jumătate de an de când aceeași lege a fost suspendată de Justiție. La Sibiu, au fost eutanasiați din cauza acestei legi 399 de patrupede. Din vară însă, în acest domeniu nu se mai poate face mai nimic, în afară de a constata că numărul maidanezilor va începe să crească iar.
”În prezent, în contextul în care legea este suspendată din aplicare, serviciul abilitat ridică în continuare câinii fără stăpân din oraș în urma sesizărilor telefonice din partea cetățenilor și încurajează în continuare sibienii să adopte un câine din adăpostul situat în Dealul Gușteriței”, arată reprezentanții Primăriei Sibiu, care se feresc să aproximeze un număr al maidanezilor care mai trăiesc în oraș. Acum aproximativ doi ani, atât autoritățile locale, cât și organizațiile care luptă pentru protecția animalelor, estimau că în Sibiu mai există 3.000 de câini fără stăpân, număr în scădere datorită campaniilor de sterilizare și adopție. În primăvara lui 2010, de când au început campaniile de sterilizare, numărul maidanezilor era estimat la 7.000.
”Dacă cineva din orașul acesta vă dă un număr, eu zic că este o aberație. Robinetul este deschis, sterilizările se mai fac doar în particular sau cu ajutorul asociațiilor, câini noi apar în stradă în fiecare zi”, spune Andreea Roseti, din partea Asociației Animal Life Sibiu, cea mai activă pe plan local în ceea ce privește situația câinilor fără stăpân.
Ce să faci cu 200 de locuri?
În prezent, sterilizările din bani publici nu mai sunt legale, după ce din 2010 până la apariția legii care obliga la eutanasiere, în Sibiu au fost sterilizați 6.612 câini comunitari, potrivit datelor Primăriei. Acum, în afară de prinderea câinilor și oferirea acestora spre adopție, autorităților locale nu le mai este permis să facă nimic în acest domeniu. Adăpostul din Dealul Gușteriței, cel administrat de Primărie, poate primi cel mult 200 de câini. Pentru restul, legea nu oferă nicio variantă. ”La Sibiu, Primăria este într-o situație ingrată între încercarea de a salva și da spre adopție cât mai mulți câini (sute pleacă anual spre adoptatori, majoritatea în Germania, dar și local) și obligativitatea de a răspunde reclamațiilor. Știu că se fac eforturi enorme de a salva cât mai multe animale, pe de o parte de către Primărie prin Serviciul de Gestionare, pe de alta de către asociații și apoi de către oameni frumoși care încearcă cu toate resursele de care dispun să ajute animalele din stradă”, mai arată Andreea Roseti. Asociația din a cărei conducere face parte va demara în primăvara anului viitor lucrul la ridicarea unui adăpost privat, cu o capacitate de aproximativ 100 de locuri. ”Ne va ajuta să tratăm, sterilizăm și să dăm spre adopție mai mulți câini ca niciodată. Va fi un centru de adopție unde poate oricine să vină să vadă o parte din munca noastră”, descrie Andreea.
Zece ani ar fi de ajuns
Că numărul câinilor fără stăpân a scăzut, este rezultatul campaniilor de sterilizare din anii trecuți. Care, combinate cu alte câteva măsuri, ar fi ”curățat” orașul într-un deceniu, estimează cei din domeniu. ”Singura soluție viabilă și testată în lume este sterilizarea masivă a câinilor din stradă, cu returnare în teritoriu, sterilizarea și identificarea câinilor cu stăpân, pedepsirea abandonului și a cruzimii și programe de educație. Nicio măsură nu funcționează individual, la fel cum nicio lupta nu se poartă cu un singur tip de armă. Trebuie să aplicăm o combinație a măsurilor de mai sus, iar vestea bună este că dacă o facem vom rezolva problema câinilor din stradă în câțiva ani (estimarea realistă este de zece ani), dar va fi definitiv”, apreciază Andreea Roseti.
”Mi-aș dori ca discuțiile despre gestionarea câinilor fără stăpân să se poarte astăzi pe un ton profesionist, să încercăm să rezolvăm o problemă, nu să creăm panică, să arătăm cu degetul sau să construim scenarii. Câinii, la fel ca toate animalele care au nevoie de ajutorul oamenilor au nevoie de mintea noastră mai mult decât de inima noastră. Haideți să fim «smart», și în loc să hrănim o haită de câini de la blocul în care locuim, să luăm câte unul, să îi căutăm un stăpân și să îl sterilizăm prevenind astfel nașterea a altor sute de căței nedoriți”.
Tag-uri: Asociației Animal Life Sibiu , Andreea Roseti , Dealul Guşteriţei , Primăriei Sibiu , Asistenţă Socială Sibiu
Vizualizari: 1031
Ultimele comentarii
Acum 8 ore
Johny Balamuc
Acum 9 ore
Argumentare .
Acum 12 ore
Lulica Birtu
Acum 12 ore
Radu Vartolomei
Acum 13 ore
Traian Mircea