Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
19°C

Ce avea Sibiul vechi in centru si nu mai are acum? Mercedes, macelarii si ”magazin universal”

Știați că, acum mai bine de un secol, în Piața Mică erau deschise câteva zeci de măcelării, că în Piața Mare trona o reprezentanță Mercedes Benz sau că în actualul sediul al PSD era un magazin de sicrie?
 
Nu multe spații și-au păstrata destinația sau proprietarii pentru perioade lungi de timp, arată o cercetare a modificărilor din spațiile comerciale din centrul Sibiului. Cu toate acestea, zona zero a orașului mai păstrează spații unde se comercializează aceleași mărfuri ca acum mai bine de 100 de ani.
”Deşi subiect al unui amplu proces de promovare, oraşul Sibiu păstrează o notă de mister, element ce îl defineşte drept o atracţie deosebită pentru turişti şi un spaţiu al continuei descoperiri pentru localnici. Între magazinele care au funcţionat în Piaţa Mare şi acum au dispărut cele de pălării, precum depozitul Gustav Schuster care a funcţionat din 1904 la nr. 10 sau magazinul de pălării Irene Mayerbüchler deschis din 1915 la nr. 1. Piaţa Mare este locul unde se deschide în 1882 un magazin de sicrie şi coroane condus de Katharina Urban, la nr. 1, locul în care acum își are sediul PSD-ul. De asemenea, reprezentanţa Mercedes Benz e înregistrată cu sediul la nr. 14 din 1941 până la naţionalizare”, povestește Raluca Teodorescu, șefa Secției Istorie, a Muzeului Brukenthal.
Dacă vi se pare că acum sunt prea multe case de schimb valutar, specialista Muzeului din centrul orașului arată că tot multe erau și în trecut aceste afaceri. ”Cel mai vechi birou de schimb valutar atestat este cel al lui Michael Kabdebo, deschis în 1862 în Piața Mare. Din 1901, funcţionează la nr. 15 biroul de schimb valutar al lui Adler Jakob. Deosebit de importante în ziua de azi sunt fotografiile de epocă, Piaţa Mare fiind sediul pentru patru ateliere foto, cel mai important fiind cel deschis la nr. 9 în 1855 de Theodor Glatz și cumpărat de Emil Fischer în 1897, care a funcţionat, chiar dacă nu în acelaşi sediu, până la naţionalizare”, mai enumeră Raluca Teodorescu.
 
În loc de Zara, primul ”universal” din țară
 
Dinamica vieții la Sibiu în secolele XVIII-XX arată că spațiile sunt dintre cele mai diverse. Astfel, în 1914 pe Nicolae Bălcescu s-a deschis primul ”magazin universal” din țară, iar acum în aceeași clădire funcționează magazinul Zara. Tot pe Bălcescu, la nr. 15 a fost cel mai mare magazin românesc din Transilvania din perioada interbelică, deschis în 1920 de către Ilie Floaşiu.
Un spaţiu care în ziua de astăzi are aceeaşi funcţionalitate ca în perioada interbelică este cel de la parterul clădirii nr. 53. Astfel, în 1935 se deschide farmacia „Victoria” a lui I.C. Molnar şi care astăzi adăposteşte Farmacia nr. 24.
 
Meserii care aproape nu mai există
 
În Piaţa Mică unele magazine sunt dedicate manufacturilor prezente în aproape fiecare casă din piața de acum 100 de ani. Peste 35 de magazine de manufacturi, stofe sau postavuri își căutau de aici mușterii. ”Poate nu întâmplător, Piaţa Mică este locul unde funcţionează şi multe măcelării. Astfel, la nr. 16 sunt înregistrate nu mai puţin de opt, iar la nr. 21, fosta hală a măcelarilor, azi Casa Artelor, 15 măcelării. Farmacia Ursul Negru, cizmăria Cizma Roșie, restaurantul Dunărea din Piața Mare mai sunt amintite și în zilele noastre. Unele au rezistat câteva luni, altele câțiva ani, dar important este că povestea lor s-a alăturat dezvoltării orașului”, mai arată Raluca Teodorescu.  

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dorina Nitu

de Dorina Nitu

Social
Telefon:
0742 381 305

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus