Sâmbătă,
20.04.2024
Ceata
Acum
2°C

3 intrebari pentru Parintele Necula: "Noi, ortodocsii, avem charisma evlaviei. Europenii au politetea"

Turnul Sfatului l-a provocat la un dialog pe părintele Constantin Necula, dialog ce va ține până când nu vom mai avea ce să ne spunem. Ca o înțelegere între oameni serioși, ne-am propus un set de reguli: 3 întrebări, 3 răspunsuri, în fiecare săptămână. Dumneavoastră, veți fi cei care vor decide următoarele trei întrebări. Vă așteptăm.
 
1.  Sunt mai buni ortodocsii decât catolicii, evanghelicii, ori greco-catolicii?
 
Mi-ar fi plăcut să fi zis eu cuvintele dar le-a spus Părintele Paisie Aghioritul (1924-1994): „Mulți oameni- spunea Starețul- trăiesc fără idealuri. Nu cred în viața viitoare. Nu au surprins noima cea mai adâncă a vieții. răul pornește de la lipsa credinței în cealaltă viață. Oamenii de astăzi seamănă cu mașinile puternice, dar au uleiurile înghețate. Ei au inima de gheață. Nu-și folosesc inima și de aceea se și chinuiesc. Din fericire însă există un aluat bun. Noi, ortodocșii, avem charisma evlaviei. Europenii au politețea. Din păcate ne pierdem evlavia, fără să avem însă politețea. Astfel lucrurile devin foarte grele”. Cine are ochi de citit, să citească... 
 
2. Există vreo diferență între popă și preot?
 
Mai ales de exprimare. De exemplu, cuvântul popă aduce aminte de cel care pregătea jertfele pentru Templul diferitelor religii, fără a avea vreo funcție de mijlocire prin cult ori ritual. Actuala notă peiorativă dată cuvântului nu acoperă conținutul și este departe de a fi o jignire, cum cred unii. Prin anii `20, soția Părintelui Iosif Trifa scria acestuia adresându-se cu „dragul meu popă...”. E drept că astăzi, când cuvântul e strigat ca un scuipat ori scrâșnit printre dinți, nu te bucură, ca preot și te atenționează că ceva nu e în regulă în dialogul cu celălalt. Termenul preot, dincolo de limpezimea lui, acoperă un conținut mult mai amplu, apropiat de liniile de forță ale slujirii preoțești: învățător, slujitor, rugător, ocrotitor al fragilității oamenilor din jur. Personal țin să spun că un cuvânt mai atent acoperă inima slujirii preoțești mult mai bine: părinte! E puntea duhovnicească între popă și preot.
 
3. Care este cea mai mare dezamăgire care poate apărea în viața unui om?
 
Fiecare cu dezamăgirea lui. Nu există dezamăgiri mari ori mici, ci oameni care trec prin acestea. Singura modalitate de a nu te dezamăgi este să nu te amăgești! Să nu lucrezi împotriva evidențelor de viață și de moarte. Cred că e mai ușor să vedem marile amăgiri ale omului. O nemurire fără Dumnezeu, averi fără duh, inimi înghețate în polemici neiertătoare...
 
 
Pr. Conf. Univ. Dr. Constantin Necula este cadru didactic la Facultatea de Teologie „Andrei Şaguna” din Sibiu. Autor a peste 50 de volume, Constantin Necula este unul din cei ”ascultați” preoți ortodocși, cu peste  300 de conferinţe, pe diverse teme şi în diverse spaţii culturale şi religioase.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

18 comentarii

Lilu

Acum 9 ani

MAI POPO... Orice e prea mult nu e sanatos; extremismul extrem duce la dementa. Cand exagerezi in filozofarea lucrurilor simple te departezi de esenta... altfel esti simpatic. P.S. Mai bine ca tine decat ca sefii tai fatarnici, stie toata lumea de ei...
Raspunde

Georg

Acum 9 ani

Pentru @1. Lilu (IP 94.52.20.230):_ Charisma evlaviei sigur nu doriti s-o aveti, nu e cuprinsa in Lista de Menue pe care o aveti in fata...Normal, si nu am nimic impotriva. DAR, cum ramâne cu EUROPENII AU POLITETEA? Sau nu sunteti EUROPEANA? Atunci imi retrag intrebarea nelalocul ei..
Raspunde

Un credincios

Acum 9 ani

Lucrurile devin din ce in ce mai grele...ca si burdihanele voastre tecaruite. Trebuie sa va reformati repede mai ceva ca PSD-ul dupa alegeri. Jos burtile, stergeti poleiala de pe straie si din biserici, diminuati caii putere ale masinilor cu care va afisati cel putin la fel de aroganti ca politicienii cu care v-ati inhaitat si aduce-ti-va aminte de oile pe care ar trebui sa le pastoriti si s-ar putea sa mai aveti o sansa. Pana atunci filozofarea despre evlavie e vorba-n vant.
Raspunde

un simplu om

Acum 9 ani

Parinte, de ce evitati la Sibiu subiectul asupra deciziei pe care a luat-o Curtea Constitutionala cu privire la statutul disciplinei Religie in scoli?
Raspunde

@Georg

Acum 9 ani

...am impresia ca tu gandesti mai mult decat te poti exprima in cuvinte; fa un pustiu de bine si explica ce-ai vrut sa spui...
Raspunde

@LIlu

Acum 9 ani

se poate discuta si fara jigniri, mai ales pe un subiect atat de generos si atat de frumos preyentat de parintele Necula ! Mai simplu si nefilozofic de atat duce la \"necitit\" . Si e pacat ca e atat de frumos sa citesti! Deci, nu trebuie carte ortodoxa, ca sa nu ajungem la altele, iei pur si simplu DEX-ul si te uiti la \"evlavie\". Apoi, tot in DEX, te uiti la \"politete\". Faci suma si ajungi la ....? Iti las placerea!
Raspunde

@3

Acum 9 ani

IDEM...perfecta dreptate.se pare ca aroganta nui pot lasa pe multi sa vada adevarul si sa accepte dorinta alegatorilor...cu totii trenuie sa devenim mai buni si la ne respectam reciproc...si cu totii sa respectam legea
Raspunde

pot si eu sa pun intrebari

Acum 9 ani

cine pune intrebarile? putem si noi pune 3 intrebari? cum/ altfel, de ce publicati?
Raspunde

Nemilosu

Acum 9 ani

Da...ne transformam intr-o tara de marlani superstitiosi. Exact ca la pct 1: ne pierdem evlavia rasariteana dar nu dobandim politetea occidentala.
Raspunde

Popa Șapcă

Acum 9 ani

Întrebările pot fi puse în format digital la registratură, fiilor. Amin.
Raspunde

Preotul Munteanu Vasile

Acum 9 ani

Religia, rezonează în special cu o anumită clasă socială, cu-n anumit nivel intelectual. Dacă nu vorbești în așa fel încât să te înțeleagă ei, te trezești că vorbești singur...
Raspunde

popa maseratti

Acum 9 ani

eu popa maseratti va spun ca banii conteaza.daca botezam cununam sau facem festanii avem tarif fara tva...suntem popi smecheri ai democratiei...mai mereti ma cu religia din pix ca sunteti penibili
Raspunde

Alin Bratu

Acum 9 ani

puteți posta aici, în secțiunea comentarii, întrebările pentru părintele Necula. Mulțumim
Raspunde

florin

Acum 9 ani

Se pare ca ortodoxia a ramas ancorata in tiparele medievale: Europa se termina la granitele Romaniei si de-aici incepe Levantul. Parinteee...suntem in secolul XXI, nu s-au prins mai marii dvs. ca vrem si noi sa incepem sa fim mai mult europeni si mai putin ortodocsi?
Raspunde

Noi, ortodocșii

Acum 9 ani

„Noi, ortodocșii, avem charisma evlaviei. Europenii au politețea”. PRIN URMARE, DACA SUNTEM EVLAVIOȘI, NU MAI SUNTEM EUROPENI, părinte Necula?
Raspunde

Întrebare

Acum 9 ani

Părinte Necula, ce părere aveți de munca diaconică a bisericii evanghelice? Nu ar fi oare posibil, ca în spiritul ecumenismului să colaborați cu această instituției și să dezvoltați și Dvs. mai multe programe diaconice? În momentul de față există într-adevăr câteva proiecte, pe care le cunosc, dar din punctul meu de vedere, luând în considerare anvergura mult mai mare a Bisericii Ortodoxe, este loc de mult mai mult.
Raspunde

Întrebare

Acum 9 ani

Părinte Necula, recunosc că sunt un susținător al luteranismului, care nu este văzut deloc cu ochi buni de către biserica ortodoxă, dar nu ar fi oare totuși lucruri pozitive de învățat de la această confesiune? Cum ar fi de exemplu, o activitate a comunității care să îi aducă laolaltă pe oameni și în afara liturghiei? Eu știu, un cerc de discuții, întâlnire de făcut turtă dulce, de băut cafea, activități pentru tineri. Da, în centrul trăirii ortodoxe stă sărbătorirea lui Dumnezeu, dar cred că este loc și pentru alte activități care să se desfășoare în sânul bisericii, care să nu aibă în mod direct de-a face cu activitatea religioasă, ci doar să aducă la un loc oamenii în spirit creștin.
Raspunde

h9Y6CdmqEnm

Acum 9 ani

Thank you Jackie for your quick reply! It it so lovely to have the spopurt for my new project. I would love to go to Canada. I will one day. I have heard great things from it from my Canadian friends here. I can understand that the Canadian's are environmentally friendly as the country is so beautiful. Yes mass fabric chains are big here too. Asia is getting better on the organic food and general products side of things, just not clothing. So I want to bring awareness to that fact.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus